П`ятниця, 19.04.2024, 02:27:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 20 » Світ побачило кіно про "Роберта", який загинув з дружиною та кількамісячним сином
12:14:10
Світ побачило кіно про "Роберта", який загинув з дружиною та кількамісячним сином

На онлайн-платформі Takflix вийшов фільм-переможець фестивалю "Молодість" — стрічка "Схрон" Оксани Войтенко.

Створена за підтримки Держкіно дебютна стрічка режисерки стала минулоріч переможцем Національного конкурсу Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість". У 2020 році фільм був також серед номінантів на премію кінокритиків "Кіноколо" та 5-ту Національну кінопремію "Золота дзиґа", інформують "Вікна".

Короткометражний ігровий фільм "Схрон" — це історична драма про УПА. Україна, 1946 рік. У криївці переховуються українські повстанці та вагітна жінка — дружина командира. Їх розшукує загін НКВС. Однак все не так просто — хтось із героїв приховує велику таємницю.

Сюжет стрічки частково заснований на реальних подіях 1946 року, які відбулися із провідником ОУН Станіславівщини Ярославом "Робертом" Мельником. Перед створенням стрічки режисерка Оксана Войтенко вивчала тему через записи служби безпеки УПА та спогади самих повстанців. Співавтором сценарію став Анатолій Соболевський, який воював у зоні проведення АТО у складі добровольчого батальйону ОУН. Під час роботи над фільмом він допомагав із психологією та діалогами військових.

Картина доступна для перегляду на всіх територіях з англійськими субтитрами.

Довідка. Ярослав Мельник, псевдо "Роберт", народився в січні 1919 року в селі Бережниці на Калущині.Український політичний і військовий діяч, майор-політвиховник УПА, крайовий провідник ОУН Карпатського краю. Лицар Бронзового Хреста Заслуги (1945) та Золотого Хреста Заслуги 1 класу (1947, посмертно). Почесний громадянин Долини.

У жовтні 1946 року НКВД отримав інформацію, що криївка «Роберта» споруджена десь у малодоступній місцині над потоком Глибокий, що впадає в ріку Мізунку біля гори Яворини, південніше села Липи Долинського району. Упродовж тижня полк МГБ проводив ретельний пошук повстанської криївки.

31 жовтня 1946 року криївку Ярослава Мельника-«Роберта» було знайдено та оточено військами НКВД. На той час у криївці, окрім «Роберта», перебувала його дружина з малою грудною дитиною, провідник СБ «Скала» та кілька стрільців охорони. Бій з військами НКВД тривав до ночі 1 листопада 1946 привіт року. НКВДисти пропонували здатися, але повстанці відмовились. Ярослав Мельник-«Роберт» загинув геройською смертю разом з дружиною Антоніною, кількамісячним сином та побратимами.


Переглядів: 199 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024