П`ятниця, 26.04.2024, 12:50:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 20 » У рогатинському музеї "Опілля" відкриють гончарну майстерню, щоб відродити давнє ремесло
12:10:34
У рогатинському музеї "Опілля" відкриють гончарну майстерню, щоб відродити давнє ремесло

Сьогодні музей “Опілля” в Рогатині відзначає три роки створення.

“Рівно три роки тому, у таку ж дощову і холодну погоду, 19 листопада 2018 року, ми відкрили музей “Опілля”. Здавалось би, лише три роки… Для музейного закладу це ду-у-уже мало. Розуміючи це, весь час працюємо над його вдосконаленням і водночас приділяємо увагу туристичній промоції міста. А коли робота до душі – то можна гори перевернути”, – поділилася керівниця музею Ольга Блага.

Окрім екскурсійної та виставкової діяльності, музей проводить роботу з промоції регіону загалом. Так, у 2019 році став переможцем конкурсу Міністерства культури України «Малі міста – великі враження», реалізувавши проєкт «Створення центру дослідження нематеріальної культурної спадщини Рогатинського Опілля».

Перший етап – проведення весільно-гастрономічного фестивалю «Спечу тобі долю» (фестиваль особливого солодкого весільного хліба «долі», який характерний лише для весільної обрядовості Рогатинщини).

Другий етап – випуск буклета «Спечу тобі долю» як спосіб збереження та популяризації об’єкта (весільного хліба – «долі») нематеріальної культурної спадщини.

У 2019 та 2020 році Рогатинська міська рада стала переможцем у конкурсі Івано-Франківської обласної ради «Краща етнокультурна громада» (регіон Опілля). Субвенційні кошти були використані на сприяння збереженню і популяризацію культурної спадщини та початок реалізації наступного етапу роботи Центру дослідження нематеріальної культурної спадщини Рогатинського Опілля – відкриття творчого простору гончарної майстерні на базі Рогатинського історико-краєзнавчого музею «Опілля».

2020 рік – перемога у грантовому проєкті Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» та реалізація власного проєкту «Рогатин туристичний» (розробка та встановлення туристичної навігації в м. Рогатин, картосхем, вказівників та інформаційнійних стендів).

Найбільша гордість музейників – цьогорічна перемога у грантовій програмі Українського культурного фонду, завдяки якій осучаснили постійні експозиції та розпочали діджиталізувати музейні фонди, роблячи їх доступнішими для відвідувачів.

“Ми провели декілька десятків персональних та колективних виставок – як мистецьких, так і науково-популярних. Три рази у нас експонувались наукові банерні виставки від Національного музею Голодомору-Геноциду та Українського інституту національної пам’яті. Ми зустрічали у музеї багато поважних гостей та міжнародних делегацій. Одні з останніх наших поважних відвідувачів – Міністри закордонних справ Туреччини та України“, – пишаються в музеї.

Вже зовсім скоро під керівництвом майстра Романа Ясінського запрацює гончарна майстерня при музеї, де дітки і дорослі зможуть спробувати відродити це давнє ремесло.


Переглядів: 140 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024