П`ятниця, 26.04.2024, 12:12:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 22 » В Івано-Франківському університеті нафти і газу на 100 тис. євро оновили геологічний музей
22:04:53
В Івано-Франківському університеті нафти і газу на 100 тис. євро оновили геологічний музей

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відкрили оновлений геологічний музей. На ремонт, обладнання виставкових залів і створення 3D-туру музеєм витратили орієнтовно 100 тис. євро, розповів Суспільному керівник проєкту Микола Приходько.

Геологічний музей, який розташований в університеті, створили приблизно 15 років тому. Зараз тут є понад 10 тис. зразків різних порід. За словами директорки Галини Боднар, у музеї є багато взірців, родовища яких вже вичерпані. Наприклад, смарагди, які видобували у Німеччині у 1800-х роках.

"У нас є такий взірець з Бразилії — ітаколоміт, він надзвичайно унікальний. Його подарували Юліану Медведському у Відні з музею Габсбургів у 1891 році. Він унікальний тим, що гнеться, має пружність", — розповідає Галина Боднар.

Оновлення музею відбулося у межах проєкту "Розвиток транскордонного співробітництва щодо популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на території Румунії та України". За грантові гроші ЄС оновили приміщення музею. Також, за словами керівника проєкту Миколи Приходька, закупили виставкові вітрини, системи кондиціонування, відеоспостереження і безпеки, інтерактивну панель, підставки під експонати та обігрівачі. Зараз науковці працюють над створенням 3D-туру музеєм та інших інтерактивних матеріалів.

"На території Івано-Франківської області вибрали 50 об’єктів, які мають історико-культурне значення, мають відповідні охоронні номери. І так само вибрали 50 об’єктів на території Сучавського повіту. Для них ми робимо 3D-сканування цих об’єктів. За гроші проєкту закупили 3D-сканер і відповідне обладнання, програмне забезпечення, знімання з квадрокоптерів. Плануємо виготовити брошури, книгу для дітей. Це все потім розмістимо на сайті, де туристи й інші зацікавлені зможуть пройти віртуальний 3D-тур цими об’єктами", — розповідає Микола Приходько.

За словами проректора з університетського іміджу, міжнародних відносин та європейського розвитку Сучавського університету "Штефан чел Маре" Стефана Пуріча, така співпраця допоможе розвинути туризм як на Івано-Франківщині, так і в Сучавському повіті.

​"Більшість грошей у межах нашого гранту, скеровані на розвиток інфраструктури, виділили для оновлення цього музею. Бо ми, коли розробляли цей грант, подивилися, що цей музей має великий потенціал. Але те, що він був у старому оформленні ще за старих часів, він не був таким привабливим для туристів", — каже Стефан Пуріч.

Як розповів керівник проєкту Микола Приходько, проєкт стартував у лютому 2020 року. Завершити його організатори планують у липні наступного року.


Переглядів: 139 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024