Неділя, 19.05.2024, 07:06:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 8 9 10 11 12 ... 276 277 »

Скульптор Михайло Дмитрів хотів повернути до Коломиї памʼятник Василю Стефанику, який виготовив за свої кошти ще у 80-х роках минулого століття, та через супротив «совєцької» номенклатури скульптуру так і не встановили у Коломиї. Зараз, у 2023 році, історія близька до щасливого кінця.

«Якщо чіткіше - то памʼятник Василю Стефанику вже в Коломиї. Він бронзовий, відлитий за оригінальним проєктом Михайла Дмитріва. Втіленню мрії скульптора в життя завдячуємо коломиянину, випускнику Коломийського ліцею №2 Богдану Гульчію (зробили з ним селфі, щоб памʼятати цей чудовий день, коли памʼятник привезли у наше місто).

... Читати далі »

Переглядів: 51 | Долучив: Dnister | Дата: 29.09.2023

Побутує думка, що значні затоплення частіше трапляються саме в наші часи через вирубку лісів та інші екологічні негаразди, однак давня преса не підтверджує цю тезу. В далекому минулому галичани страждали від повеней значно частіше, місцеві жителі навіть називали воду «лагідним убивцею» – наче вона й не така страшна як вогонь, але в результаті біди від неї навіть більше.

Проєкти під сукном

Перша знайдена згадка про величезну повінь у Галичині датується 1813 роком. Як зазначають джерела, тоді галичани, які до того панічно боялися пожеж, зрозуміли, що вода гірша, ніж вогонь. Бо вогонь не з ... Читати далі »

Переглядів: 46 | Долучив: Dnister | Дата: 28.09.2023

5-річчя із дня урочистого відкриття й освячення відзначив Музей коломийської книги.

Ініціатором створення унікальної книгозбірні став директор педагогічного коледжу Валерій Ковтун.

Сьогодні на полицях музею зібрано понад 2300 книг, які об'єднані однією ідеєю – вони написані коломиянами, видані в Коломиї, про Коломию і коломиян.

Є в музеї і стародруки датовані другою половиною 19 століття.

Більше - у сюжеті НТК.

 

... Читати далі »

Переглядів: 44 | Долучив: Dnister | Дата: 28.09.2023

В Івано-Франківському обласному музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери відкрили виставку "Невідома Українська повстанська армія". На ній експонують документи, фотографії, листівки, бофони, штемпелі, печатки, медичні інструменти та інші речі часів УПА, які раніше не виставлялися, повідомляє кореспондент Суспільного.

"Основна мета нашої сьогоднішньої виставки — продемонструвати те, що повстанці боролися не тільки зброєю, але й словом. Що ... Читати далі »

Переглядів: 43 | Долучив: Dnister | Дата: 28.09.2023

Виноградському храму - 150!

Місцевій старовинній церкві Архистратига Михаїла виповнилося 150 років.

Архієрейську Божественну Літургію очолив Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан у співслужінні духовенства ПЦУ.

Міський голова Богдан Кобилянський привітав парафіян та настоятеля храму Архистратига Михаїла, отця Івана Мороза, з величною річницею старовинного храму.

... Читати далі »

Переглядів: 47 | Долучив: Dnister | Дата: 25.09.2023

30 років тому у Калуша з’явилася своя символіка, яка й до сьогодні ознаменовує це чудове місто. Для калушан ця подія має важливе значення, адже це особливий виток нашої історії та культури.

24 вересня 1993 року депутати Калуської міської ради затвердили символіку міста, – пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку міського голови Калуша Андрія Найди.

Хоругва міста являє собою прямокутне полотнище, обрамоване по периметру жовтою лиштвою. Основний колір хоругви – синій. ... Читати далі »

Переглядів: 54 | Долучив: Dnister | Дата: 25.09.2023

Любовна Фортуна не до всіх однаково прихильна, тож одним відразу щастить знайти другу половинку, а іншим у пошуках щастя доводиться звертатися до шлюбних посередників. У давні часи цей бізнес довший час діяв напівлегально і був доволі непростим, адже вимагав не лише інтуїції і великого життєвого досвіду, а й широкого кола контактів. Втім, у деяких випадках роль шлюбного посередника брала на себе преса, яка розміщувала шлюбні оголошення.

У гонитві за щастям… чи за капіталом?

На початкуXIX століття шлюбне посередництво було доволі ризикованим бізнесом. Стягнення оплати за такі послуги нерідко відбув ... Читати далі »

Переглядів: 48 | Долучив: Dnister | Дата: 25.09.2023

Часописи минулого, зокрема коломийські, львівські та станіславівські, на останніх сторінках зазвичай подавали в рубриці новин повідомлення про якісь незвичайні пригоди, цікаві випадки, а також злочини, які теж траплялися на наших теренах.

Переглядаючи львівський часопис «Діло» за грудень 1934 року, несподівано виявила, що фігурантом одного з таких повідомлень став коломийський парох о. Олександр Русин. А трапилося ось що. Священника, який у справах перебував у Львові і вже вирушав до Коломиї, на львівському вокзалі обікрали: злодій поцупив у нього портфель, де були документи, залізничний квиток та значна сума грошей.

... Читати далі »

Переглядів: 49 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2023

На польському військовому цвинтарі на пагорбі біля села Дитятин Івано-Франківської області 16 вересня 2023 року відбулися урочистості з нагоди 103-ї річниці битви проти більшовиків, яка увійшла в історію як "польські Фермопіли".

В урочистостях взяли участь Генеральний консул Республіки Польща у Львові п. Еліза Дзвонкевич, отець Мар'ян Голаб OFM Conv, Провінціал Краківської Провінції Ордену братів менших конвентуальних, отець Станіслав Кава OFM Conv, Кустодій Ордену братів менших конвентуальних (францисканців) в Україні, отець Кшиштоф Панасовець, парох у Долині, греко-католицьке духовенство, депутат обласної ради Володимир Рудницький, голова сільської ради Василь Саноцький та представники польських організацій в Україні. ... Читати далі »

Переглядів: 58 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2023

Вчора відійшов у засвіти Тадеуш Ольшанський – відомий польський журналіст, публіцист, перекладач та громадський діяч, уродженець Станиславова – Івано-Франківська. Автор мемуарів про місто, в якому народився і прожив дитинство та юність.

Про це повідомила франківка Наталя Ткачик. Наталя Ткачик – перекладачка, поетка, переклала мемуари Тадеуша Ольшанського “Колись в Станиславові” (“Дискурсус”, 2016).

“Учора відійшов у засвіти Тадеуш Ольшанський. Для мене і багатьох іванофранківців він назавжди залишиться обличчям давнього Станиславова, в якому ... Читати далі »

Переглядів: 55 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2023

Вчора у Франківську відкрили меморіальну дошку Ользі Дучимінській – українськоій письменниці, поетесі, етнографині, громадській діячці, політвʼязню радянських таборів, сподвижниці жіночого руху Галичини.

Анотаційну дошку встановили та освятили на фасаді будинку на Грюнвальдській, 23, повідомив міський голова Франківська Руслан Марцінків.

Усе своє життя Ольга Дучимінська присвятила служінню людям і Україні. Жертвувала свій час як народна вчителька в різних школах Галич ... Читати далі »

Переглядів: 42 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2023

Якби хтось запрагнув пошукати у станиславівській кримінальній хроніці персонажа, схожого на Остапа Бендера, то ним би виявився уродженець Коломиї Станіслав Курка.

Саме цей самовпевнений молодик у 1900 році добряче «почистив» кишені станиславівських підприємців. І наче ж нічого особливого не робив, усього лише пропонував свою допомогу в залагодженні різних формальностей при відкритті ресторану, пекарні чи іншого закладу.

Тодішні підприємці були людьми роботящими, але не особливо освіченими. Нерідко єдиною літературою, яку вони читали, був щорічний календар із корисними порадами і легкими опові ... Читати далі »

Переглядів: 58 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2023

У Долині відбулася святочна академія з нагоди 20-річчя відкриття краєзнавчого музею «Бойківщина» Тетяни й Омеляна АНТОНОВИЧІВ. Ще 22 квітня 2001 року було закладено освячений парохом долинської церкви Серця Ісуса і Серця Марії УГКЦ о. Вітольдом Левицьким наріжний камінь під будову музею, а урочисте відкриття – з участю мецената будівництва й уродженця Долини Омеляна Антоновича – відбулося 5 вересня 2003-го у рамках І Міжнародного фестивалю «Бойківська ватра».

Одним з рушіїв цієї музейної ідеї в Долині і першим директором закладу був Олексій Фрищин, згодом цю справу продовжила Тетяна Сенів, а сучасний поступ «Бойківщини» упродовж чотирьох років очолює Ксенія Циганюк. А велику роль у вті ... Читати далі »

Переглядів: 60 | Долучив: Dnister | Дата: 20.09.2023

«Учися, дитино, бо вчитися треба!

Учися, голубко, хай розум не спить», –

слова, які не раз повторяла моя бабуся-вчителька, пам’ятаю з дитинства. Та лише тепер з’ясувала, що їх автором є Володимир Масляк – письменник, сатирик, перекладач, публіцист та педагог, чиє ім’я тепер малознане. Працював він і в Коломиї, тому з нагоди ювілейної дати пропоную коротку розповідь про нього.

Народився 14 вересня 1858 року в с. Діброві, тепер Рогатинсько ... Читати далі »

Переглядів: 70 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2023

Минає чергова річниця з того часу, коли Червона армія здійснила «визвольний» похід в Галичину. Результатом цього стали зламані долі багатьох людей, репресії щодо свідомих українців, численні людські втрати серед місцевого населення.

Відомий український композитор, музикознавець Станіслав Людкевич (1879 – 1979), висловився на одному зібранні про це досить лаконічно: «Нас визволили і нема на це ради», відповідно в російському описі ця теза була відображена більш анекдотично: «Нас освободили и мы этому очень рады»…

У вересні 1939 р., в р ... Читати далі »

Переглядів: 61 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2023

За Другої Речі Посполитої далеко не кожен міг собі дозволити завести собаку. Крім «собачого» податку, господарі тваринки мусили сплачувати ще й штрафи, якщо собака завдавав клопоту іншим особам.

У 1938 році преса повідомила про історію молодого подружжя – Тадеуша і Зофії Лангсар, яким друзі подарували гарненького шпіца. Господарі добре дбали про улюбленця і бавили його, неначе дитину. Проте песик мав одну прикру ваду – він узяв собі за звичку ховатися на сходах, підкрадатися до інших мешканців кам’яниці і без жодного звуку нападати на них ззаду. Таким чином він устиг покусати доволі широке коло осіб, і на господарів посипалися скарги і позови про компенсацію шкоди.

... Читати далі »

Переглядів: 54 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2023

Частим гостем у Коломиї в 1930-х роках був колишній учень коломийської гімназії, а тоді вже знаний у світі оперний співак Михайло Голинський. Брав він участь у Шевченківських святкуваннях, виступав з «Коломийським Бояном», неодноразово мав і сольні концерти у залі Каси ощадності. Один з таких концертів відбувся навесні 1935 року. Напередодні, приїхавши до міста, співак вирішив відвідати свого доброго знайомого, адвоката Романа Ставничого, який мешкав разом з тестем Андрієм Чайковським в Українському Народному домі. Застав там письменника вже дуже хворого, прикутого до ліжка. Дізнавшись про концерт, той, звертаючись до М. Голинського «пане Михасю», з жалем сказав, що завжди слухав його з великою насолодою, але цього разу навіть підвестися не може, тож концерт для нього – недосяжна річ. Тоді розчулений співак постановив домовитися з акомпаніат ... Читати далі »

Переглядів: 48 | Долучив: Dnister | Дата: 17.09.2023

У Снятині на Івано-Франківщині єврейська спільнота планує спорудити меморіал із майже 300 мацев. Їх навесні 2023 року демонтували з тротуару у середмісті.

Про те, хто знайшов ці надгробки, чому декілька десятиліть вони слугували тротуарною плиткою, який вигляд матиме майбутній меморіал, Суспільне розпитало напередодні свята Рош га-Шана у представників єврейської спільноти, місцевих істориків та краєзнавців.

... Читати далі »

Переглядів: 59 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

Церкві Різдва Пресвятої Богородиці у селі Нижній Вербіж, що на Івано-Франківщині, — 215 років. У 1756-1808 роках храм спорудив Григорій Семенюк, який відповідно до однієї з легенд був опришком Довбуша. З 2013 року святиня перебуває у переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а з 7 вересня 2023 — під її тимчасовим посиленим захистом.

Про історію храму  ... Читати далі »

Переглядів: 57 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

Одним з найбільших підприємств Коломиї сто і більше років тому була броварня Якуба Бреттлєра, якого вже наприкінці ХІХ сторіччя вважали мільйонером. Щоб досягти успіху, підприємець не лише забезпечував виробництво якісною сировиною та сучасним обладнанням, а й, мабуть, не раз вдавався до не зовсім чесних, хоча й не протизаконних, методів. «Gazeta Kolomyjska» за 1891 рік описує цікавий випадок, що трапився з швагром та сином Я. Бреттлєра, яких той відрядив до Радовіц (Польща), щоб переманити пивовара з місцевої броварні до себе в Дятьківці (тепер – район Коломиї). Але власник радовіцького підприємства пан Й. Рудіх – не в тім’я битий – розгадав підступний план конкурентів і … замкнув їх у домі того пивовара. Тож «бідні» мільйонери змушені були цілу ніч провести в холодній «простацькій» хаті замість розкошув ... Читати далі »

Переглядів: 65 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

Поміж численними рекламами на останніх сторінках старих коломийських часописів час від часу знаходимо так звані «шлюбні» оголошення. На перший погляд – звична справа, адже тепер чимало знайомств відбувається завдяки таким оголошенням, щоправда – в інтернеті. Але ж які цікаві тексти розміщували тоді молоді люди або їхні батьки задля пошуку найкращої «партії»!

Про деякі з них вже йшла мова у дописі за жовтень минулого року. Та оголошення з часопису «Gazeta Kolomyjska» за 25 липня 1931 р. заслуговує на окрему увагу. Подане воно батьком 17-літньої «темноволосої, здорової» дівчини, на посаг якій він дає недобудований млин в Городенківському повіті вартістю 3500 доларів. Для завершен ... Читати далі »

Переглядів: 62 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

Влітку 1934 року в курортному Яремчі розігралася любовно-детективна історія, яка нагадувала сюжет якогось серіалу.

А почалося все з того, що юнак Леон В. приїхав до цього містечка на канікули. Він походив із заможної родини, яка мала нерухомість у Львові й Станиславові, тож відпочивав весело і безтурботно. Мабуть, саме це й привабило в ньому молоду Сальцю Дельфіновну, яка разом із трьома сестрами тримала в Яремчі молочну крамничку і кулінарію.

Дівчина вирішила звабити молодого багатія, і це їй вдалося без особливих труднощів. Парочка весело проводила час, але літо пролетіло швидко, а пристрасть молодого ... Читати далі »

Переглядів: 57 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

У шкільному житті тихого провінційного Станиславова початку ХХ століття час від часу спалахували гучні скандали і навіть ставалися справжні драми.

Так, у квітні 1902 року перехожі побачили гімназиста, який у самому центрі Станиславова лежав непритомний на тротуарі. Йому надали першу допомогу і відвезли до магістрату, бо хлопець здавався трохи «не в собі», зокрема не міг повідомити, хто він і звідки.

З допомогою головного міського лікаря пана Рубінштейна гімназисту стало краще, і він повідомив, що звати його Самуель Рубен, мешкав він у Львові, а до Станиславова втік через конфлікт із педагогом ... Читати далі »

Переглядів: 51 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

Учасники громадської організації «Пошук літаків ДСВ в Україні» проводять тури з пошуку місць падіння літаків у Карпатах під час Другої світової війни, паралельно збираючи донати на підтримку Збройних Сил України. І ось хлопці повернулися з чергової поїздки і — з черговим здобутком.

Вони знайшли у Карпатах місце падіння ще одного збитого у роки Другої світової війни літака й встановили особи п'ятьох членів екіпажу цього німецького "Хейнкеля", повідомляє АрміяInform.

... Читати далі »

Переглядів: 60 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

З метою поповнення експозиційних колекцій музеїв міста працівники комунального закладу «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» закликають усіх охочих приносити до закладів старовинні речі, а також – предмети, пов’язані з історичними подіями сучасності. На їх основі планують сформувати нові і поповнити вже існуючі експозиції. Інформацію про жертводавців обіцяють із вдячністю оприлюднити.

Пише Західний кур’єр з посиланням на пресслужбу Калуської міської ради.

До ... Читати далі »

Переглядів: 54 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

ЮНЕСКО внесла 20 об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом. Серед них – два дерев’яні храми на Івано-Франківщині.

На третьому позачерговому засіданні Комітету Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту Україна виступила з ініціативою внесення 20 об’єктів до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом. Про це  ... Читати далі »

Переглядів: 53 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2023

Стартував проєкт, який має на меті показати затоплені археологічні пам’ятки в долині Дністра. Фахівці працюють над оцифруванням фото- та відеоплівок, створених під час розкопок 50 – 70-х років на затоплених територіях Прикарпаття та Буковини. Відтак вже восени презентують спеціальний сайт, який дозволить здійснити віртуальну онлайн-мандрівку у минуле. Цей задум став можливий завдяки підтримки Українського культурного фонду.

Над проєктом “Затоплена спадщина: цифровий архів втрачених археологічних пам’яток долини Дністра» працюють археологи Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ.

... Читати далі »

Переглядів: 53 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2023

Коломийська в’язниця, що до 1944 року розташовувалася на сучасній вулиці М. Павлика, була свідком численних трагічних історій, страждань, часто несправедливості та приниження. Скільки мук і терпінь пережив тут Іван Франко у 1880 р., скільки побоїв та катувань зазнали через багато років молоді українці, які прагнули свободи та незалежності Україні.

Відбували покарання в тюрмі, звичайно, і кримінальні злочинці, найвідомішим з яких у 1930-х роках був Лєткий. За якийсь злочин його засуджено до смертної кари, тож в одній з камер «очікував» він виконання вироку. Та це його очікування виявилося досить «активним».

... Читати далі »

Переглядів: 63 | Долучив: Dnister | Дата: 06.09.2023

Сьогодні, 6 вересня 2023 року, минає 78-ма річниця з дня загибелі шістьох молодих повстанців. В 1945 році за участі бійців Першої стрілецької роти гарнізону військ НКВС міста Калуша під командуванням лейтенанта Внукова на основі відомостей, отриманих від таємного інформатора, була організована спецоперація зі знищення криївки.

Старша наукова співробітниця музею «Калуська вꞌязниця» Людмила Андрійчук розповіла, що криївки були схованками, де повстанці могли перебувати повстанці тимчасово або на тривалий період. Підземні споруди довготривалого перебування могли мати декілька кімнат. Основною вимогою було те, щоб конструювали їх під землею, щоб уникнути викриття радянськими спецслужбами, інформують  ... Читати далі »

Переглядів: 58 | Долучив: Dnister | Дата: 06.09.2023

Необхідність дотримання правил дорожнього руху виникла ще після того, як людина приручила коня, а потім винайшла колесо і сіла на віз. Конфлікти, що виникали між візниками екіпажів та пішоходами, призвели до необхідності формування певних правил поведінки на дорогах. Перші правила дорожнього руху запровадили ще в Стародавньому Римі, але особливої актуальності вони набули на початку ХХ століття, коли почалося серійне виробництво автомобілів.

Рух за правилами

У лютому 1898 року у Львові вийшов перший довідник правил дорожнього руху, які тоді діяли в Галичині. Автором довідника був місцевий урядник Миколай ... Читати далі »

Переглядів: 66 | Долучив: Dnister | Дата: 06.09.2023

У міжвоєнному Станиславові було немало судових справ, пов’язаних із медициною.

Так, у червні 1938 року скаргу до суду подав Юліуш Віттельс – відомий станиславівський лікар, який певний час був керівником єврейського шпиталю. А почалося все з того, що до його кабінету завітав інженер Берл Пассенштайн і зажадав, щоб Віттельс перевірив, чи інший лікар правильно наклав йому гіпсову пов’язку.

Лікар відмовився проводити будь-які маніпуляції без відома того спеціаліста, який лікував пана Пассенштайна, і тим паче знімати пов’язку, бо це могло зашкодити пацієнтові. Але Пассенштайн голосно ... Читати далі »

Переглядів: 50 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2023

У старому Станиславові не було театру для юних глядачів, але час від часу ставилися п’єси для дітей. Так, у школі імені Чацького (тепер вул. Шевченка, 32) була зала зі сценою, де інколи проходили вистави.

У липні 1903 року тут ставили п’єсу «Повернення батька» для школярів. Судячи з опису, ця вистава була не особливо веселою: «Після перших тактів увертюри ми чуємо пісеньку, яку співають кілька дітей, що схилилися перед хрестом. На задньому плані – скелі і смереки. Аж тут вибігає братик цих дітей і розпочинає з ними зворушливу розмову про татка, який довго не повертається додому. За сценою чується вечірній дзвін. Виставу продовжують сцени з життя гуцулів, і з їхньої розмови ми дізнаємося, що батько діте ... Читати далі »

Переглядів: 64 | Долучив: Dnister | Дата: 03.09.2023

Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної військової адміністрації не надавало письмовий дозвіл на забудову колонади готелю "Дністер". Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит до Міністерства культури та інформаційної політики України, повідомив Суспільному співорганізатор екскурсії "Сплав по "Дністру" Ростислав Шпук.

Зокрема, у тексті листа є копія відповіді Івано-Франківської обласної військової адміністрації, яку ... Читати далі »

Переглядів: 66 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2023

"Черговим футболом від Мінкульту" називає міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків відповідь Міністерства культури та інформаційної політики України щодо реставрації готелю "Дністер" у коментарі Суспільному.

Очільник громади каже, що Мінкульт міг би скасувати всі дозволи, а також перевірити виконані роботи у готелі. Ситуацію з пам'яткою архітектури могли б "вирішити за один день", додає Марцінків.

"Ме ... Читати далі »

Переглядів: 54 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024