П`ятниця, 29.03.2024, 16:12:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 215 216 217 218 219 ... 274 275 »
16 жовтня 2012 р. в Івано-Франківській обласній філармонії презентовано культурно – освітній проект «Всесвітня спадщина» ("World Heritage”). Прикарпаття приймає в ньому участь не випадково - в області на державний облік і під охорону взято 1490 пам’яток археології, 833 пам’ятки історії, 155 монументального мистецтва, 1425 архітектури, 1 об’єкт садово-паркового мистецтва.
Цікаво, що даний проект реалізується за ініціативою молодіжної організації AIESEC і проходитиме в 10 містах України. Він є всеукраїнським проектом організації і присвячений 40-річчю прийняття Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини. Метою проекту є інформування молодого покоління про унікальну цінність пам'яток культури та природи, а також заохочення майбутніх лідерів до активної участі у процесі охорони, збереження та популяризації всесвітньої спадщини ... Читати далі »
Переглядів: 564 | Долучив: Dnister | Дата: 17.10.2012

У день Покрови Пресвятої Богородиці та з нагоди 70-річчя утворення УПА у с. Підпечери відкрито та освячено пам’ятний знак Борцям за волю українського народу. З цією важливою подією громаду привітав сільський голова с. Підпечери Ярослав Клейнота, ветеран УПА із с. Підлужжя Олексій Дмитрик, мешканець села Йосип Вовчук, інші гості. А по завершенні офіційної частини тут лунала українська пісня у виконанні місцевого хору.
Імена керівника Станіславського райпроводу Дмитра Дячишина, стрільців УПА Дмитра Склепового та Івана Мельниченка увічнив у камені та граніті житель села Євген Якимів. Кошти на його спорудження зібрала громада села, допомогли й меценати. Постамент встановлено по вулиці Франка при дорозі. Відтепер кожен, хто їхатиме цим шляхом, зможе вшанувати пам’ять цих трьох відважних юнаків, а в їх особах усіх борців за волю і незалежність України. ... Читати далі »
Переглядів: 669 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.10.2012

В Уторопах Косівського району на подвір’ї загальноосвітньої школи 1-3 ст. урочисто відкрили та освятили літературно-краєзнавчий музей Тараса Мельничука. За дорученням голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка ошатну дерев’яну будівлю, навпроти пам’ятника славному землякові, добудувала та облаштувала першими експонатами, в тому числі з домашніх архівів родини Мельничуків, Косівська районна влада спільно з активною місцевою громадою.
Як зазначив у своєму виступі голова райдержадміністрації Ярослав Шинкарук, депутат обласної ради, подія відкриття музею геніальному поету, письменнику-дисиденту Тарасу Мельничуку, лауреату Шевченківської премії, «важлива не лише для Утороп, де він народився, для Косівщини, яку оспівав у своїх зболених віршах, а й для нашої області та усієї України, бо Тарас Мельничук - гордість української нації, поет, який до кінця свог ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.10.2012

Минулої неділі в селищі Перегінськ, що в Рожнятівському районі на Івано-Франківщині, з нагоди відзначення 70-річчя Української  Повстанської Армії відкрили Музей УПА. «Була катівня, а тепер – осередок пам’яті», – сказав про музей голова місцевого Братства УПА Ярослав Депутат. Експозиція розмістилася в будівлі, де наприкінці 40-х та у 50-х роках минулого століття знаходилася районна тюрма НКВС.
«Відкриття Музею УПА – данина пам’яті закатованим і вбитим повстанцям із усієї Рожнятівщини, а також данина поваги молодого покоління ветеранам УПА, які вижили у кривавій боротьбі за Україну в Другій світовій війні», – зазначила на урочистостях голова селища Ірина Люклян. Перегінське Братство УПА налічує всього 30-ть вояків. «Більшість уже немічні й лежачі», – з гіркотою повідомив голова Братства Ярослав Депутат. За його словами, архів обласного Музею визволь ... Читати далі »
Переглядів: 607 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.10.2012

В обласному художньому музеї експонують десяток творів сакрального мистецтва 17-18-го століть. Саме 7 старовинних ікон та 3 скульптури потребують нагальної реставрації. Керівництво музею уже проводило декілька благодійних акцій. Щоправда, для особливо занедбаних робіт, зібрані кошти – лише крапля в морі.
«У нас є понад півтори тисячі робіт в занедбаному стані, але нагального відновлення потребує 10 експонатів. Якщо ми не віддамо їх на реставрацію  сьогодні, то вже за рік це буде звичайна, нікому не потрібна дошка», - нарікає директор художнього музею Михайло Дейнега.
Найбільш старовинна робота музею датується ще 1737 роком. Скульптура Святого Йона розсипається на очах. В жалюгідному стані й ікона «Христос Пантократор». Понівечений образ, з виколеними очим ... Читати далі »
Переглядів: 532 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.10.2012

У суботу 13 жовтня в районній бібліотеці відбулася презентація публіцистично- документальної книги-дослідження  відомого краєзнавця, громадського активіста, історика - Івана Васильовича Кметюка під назвою «Зродились ми великої години…». В книзі на основі архівних матеріалів та спогадів безпосередніх учасників боротьби, а саме Ганни Попович «Рожа», Павліни Бойчук «Ореля», Михайла Зеленчука «Деркач», Олексія Янка «Білас», Василя Стефурака «Кармелюк» та інших висвітлена історія створення та боротьба ОУН-УПА на теренах краю в 40-50-их роках.
Книга ілюстрована фотографіями, які надав партизанський фотограф Дмитро Шовгенюк з с. Чорний Потік, також є світлини, які відображають сьогодення: всенародне вшанування і пам’ять про борців за волю України. Як повідомив сам автор Іван Кметюк: «Я п’ять років крихтами збирав безцінну інформацію та матеріали. Деякі ар ... Читати далі »
Переглядів: 581 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.10.2012

11 жовтня в залі засідань Долинської районної ради відбулась конференція: «УПА – феномен вітчизняної та світової історії ХХ століття».
Протоієрей, парох УГКЦ Серця Ісуса і Серця Марії м. Долина о.Вітольд Левицький привітав присутніх із святом Покрови Пресвятої Богородиці та річницею створення Української Повстанської Армії і поблагословив присутніх.
Виступаючі, серед яких - почесний голова ВУТ «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка Степан Янковський, вчителі історії загальноосвітніх шкіл району висвітлили питання щодо ролі Української Повстанської Армії в розвитку української держави, вояків УПА - уродженців Долинщини, діяльності польової жандармерії та служби безпеки ОУН, військових акцій спецвійськ НКВС.
Зі сльозами на очах згадував сумні поді ... Читати далі »
Переглядів: 491 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.10.2012

У Івано-Франківську з’явився новий пам’ятник борцям за волю України. Монумент освятили та презентували у мікрорайоні Пасічна. У сорокових роках з-поміж місцевих мешканців до у лавах УПА загинули майже пів сотні пасічнянців. Тож громада вирішила належно увіковічнити їхній вклад у незалежність України.
Кошти на архітектурну споруду виділили обранці з депутатського фонду міської ради. Співфінансування організували і пасічнянці. В підсумку на огляд громади наразі представили лише першу частину пам’ятника. Він має нетрадиційне виконання – у бронзі вилиті людські тіла, але без ніг та голів.
Завершити усі роботи зі спорудження пам’ятника влада пообіцяла впродовж тижня. До речі навколо споруди комунальники висадили калиновий сквер.
Переглядів: 567 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.10.2012

Наш співрозмовник — письменник і громадський діяч з Коломиї Михайло Андрусяк — автор книжок про боротьбу українців за свою державність у середині ХХ ст. Серед них — трилогія про УПА «Брати грому» (2001), «Брати вогню» (2004), «Брати просторів» (2007), відзначена у 2010 році Національною премією України ім. Тараса Шевченка, та документально-художня повість «Останні з когорти «залізних» (2012), в якій він розкриває таємниці чекістської операції «Перехват», здійсненої радянськими спецслужбами проти  українського підпілля у 1951—1953 роках на Прикарпатті.
Напередодні 70-річчя з часу створення УПА розмовляємо з Михайлом Андрусяком про чи не найколоритнішу та найконтраверсійнішу постать у Проводі ОУН Василя Кука, який після загибелі Романа Шухевича в 1950 році очолив усі українські підпільні структури (ОУН, УПА, УГВР), був заарештований органами радянськ ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2012

Мирослав Симчич на підпільне псевдо «Кривоніс» дотепер проживає в рідному Вижньому Березові на Косівщині, одному із сіл старої української шляхти, заснованому ще визначними воїнами короля Данила Галицького. У шкільні роки п. Мирослав дуже хотів бути козаком і готувався до цього в численних сутичках з польськими ровесниками. В одній з таких бійок він завдав ушкодження синові війта, через що на певний час його було виключено зі школи. В 1941 році вступив до молодіжної організації ОУН. Під час навчання в Коломийському архітектурному технікумі восени 1943 року був направлений у перший курінь УНС (Українська Народна Самооборона) в Космачі. Як тільки почали формувати Українську Повстанську Армію, Мирослав Симчич вступив до спеціальної старшинської школи. Після того розпочалася його велика боротьба за Україну.
«День, якого очікував з нетерпінням, настав. Я — в ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.10.2012

Днями у клубовецькому лісі під час відновлювальних та опоряджувальних робіт на місці освяченої 2000 року повстанської криївки в урочищі «Провал», що метрів за 700 від села Клубівців на Тисмениччині, робітники відкопали сенсаційну знахідку — укріплену кругляками стіну ще одного з приміщень лісового сховку восьми вояків керівного проводу ОУН—УПА, які склали на цьому місці свої голови 1951 року від рук енкаведистів.
...Ми — в урочищі «Провал». На місці загибелі повстанців, вихідців із сіл Пшеничників, Лесівки, Липівки, Хом’яківки та міста Тисмениці. Жителі села Клубівців працюють над упорядкуванням криївки, головно провадять земляні роботи. Серед робітників — і Володимир Рогуш, який разом з іншими рухівцями на чолі з Миколою Семанюком долучилися до того, що в березні 2000 року на місці загибелі українських патріотів освятили відновлену криївку і меморіальн ... Читати далі »
Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2012

14 жовтня на свято Покрови Пресвятої Богородиці до 70-ти річчя з дня створення Української Повстанської Армії у Коломиї відкрили музей національно-визвольної боротьби.
Розташувався він у відремонтованому підвалі Музею історії міста Коломиї. Як розповів директор закладу Михайло Арсак, відкриття експозиції стало можливим лише завдяки розумінню та сприянню цій справі голів Коломийської РДА Михайла Негрича та міста Коломиї Ігора Слюзаря.
«Це вперше за довгий час влада реально допомогла музеєві і посприяла у виділенні коштів на ремонт та створення експозиції», – наголосив М. Арсак.
Мирослава Кочержук науковий співробітник Музею історії міста Коломиї розповіла, що експозиція складається переважно з фотографій. Більшість світлин до музею по ... Читати далі »
Переглядів: 562 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2012

У Манявському Скиті на Івано-Франківщині урочисто відкрили перший в Україні пам’ятник українському гетьману Івану Виговському.
Історики вважають, що саме на цих землях, згідно зі своїм заповітом, похований видатний діяч Української держави, повідомляє УНН. 
Владика Іоасаф, митрополит Івано-Франківський і Галицький Української православної церкви Київського патріархату освятив пам’ятник і відзначив, що немає жодних сумнівів у тому, що могила гетьмана знаходиться у Скиті Манявському. Владика переконаний, що життя та жертовність Івана Виговського повинна стати прикладом для молодого покоління.
Ідея пам’ятника з’явилась у галицького скульптора Василя Гурмака  ще десять років тому. А на початку літа цього року знайшлися меценати ... Читати далі »
Переглядів: 566 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2012

Представники Прикарпаття взяли участь у Всеукраїнській нараді з питань охорони культурної спадщини та розвитку музейної справи. З доповіддю та відповідними пропозиціями виступив начальник управління культури, релігій та національностей Івано-Франківської облдержадміністрації (в структурі якого функціонує орган охорони культурної спадщини), член НСКУ Володимир Федорак.
Нарада відбулася за участю керівників управлінь культури і туризму обласних, Київської, Севастопольської міських державних адміністрацій, Міністерства культури АР Крим, Республіканського комітету АР Крим з охорони культурної спадщини та відповідних органів культурної спадщини.
Робоча програма була досить цікава і передбачала огляд ряду музейних закладів, знайомство з методами їхньої роботи. Цього разу для відвідання були обрані о ... Читати далі »
Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2012

Вшановуючи пам’ять живописця і мистецтвознавця, заслуженого художника України Михайла Фіголя, відділ літератури і мистецтва обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка організував книжкову виставку-експозицію „Сенс живописної філософії Михайла Фіголя”.
Ім'я Михайла Фіголя добре знане не тільки у мистецькому світі Прикарпаття та України, але й далеко за її межами. 18 жовтня йому виповнилося б 85 років.
Народився художник у селі Крилос, що неподалік Галича і все своє життя ніс в душі любов до рідної землі, до своєї батьківщини. Потяг до мистецького ремесла проявляв ще з раннього дитинства, малярство і Галич стали для нього двома потужними творчими крилами. 
Необхідність і потребу в постійній роботі з олівцем, вуглем, пензлем за ... Читати далі »
Переглядів: 557 | Долучив: Dnister | Дата: 13.10.2012

12 жовтня у Скиті Манявському, що в Богородчанському районі на Івано-Франківщині, відбудеться відкриття і освячення пам’ятника гетьману українського козацтва Івану Виговському.
Участь у відкритті візьмуть науковці, представники духовенства, козацькі організації Прикарпаття, громадськість.
Обитель Манявського Скиту, де знаходиться чоловічий Хресто-Воздвиженський Манявський монастир (УПЦ КП), визнана українськими істориками місцем заповітного поховання Івана Виговського. Тож відкриття пам’ятника є даниною пам’яті видатного українського гетьмана та полководця.
«У 1998-2000 роках серед науковців розгорнулася запекла полеміка про те, де знаходиться поховання гетьмана Виговського, – розповів один ... Читати далі »
Переглядів: 557 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2012

Пропонуємо увазі читачів унікальні спогади рідної сестри легендарних підпільників Мирона і Марти Свідруків надвірнянки Емілії Іванівни Андрійович.
Із відстані часу все зримішою і вагомішою постає перед нами, сучасниками, участь членів сімей, близьких, знайомих героїв УПА в національно-визвольному русі ХХ ст. Родина Свідруків – яскравий приклад такого сміливого залучення і добровільного самозречення. У ті непрості буремні роки Емілія Іванівна стала для брата і сестри надійною опорою, добрим ангелом-охоронцем на шляху боротьби, який свідомо обрали вони з любові до України та ненависті до чужинців, котрі зазіхнули на рідну землю.
Захоплюємось Вами, пані Еміліє.
Нехай світлий промінчик Вашого жи ... Читати далі »
Переглядів: 765 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2012

Небуденна подія зібрала у неділю, 16 вересня ц. р., біля будинку Лагодинських у Делятині великий гурт небайдужих людей. А відбулось тут урочисте відкриття Делятинського краєзнавчого музею і посвячення відновленого хреста на його подвір`ї, встановленого господарем 1902-го, який радянська влада знищила у 1959 р.
Отець Петро Голіней із помічниками і церковним хором відправив молебень і промовив до присутніх щирі слова вдячності за ще один духовний осередок у Делятині. Нарешті. Не в кафе, ігротеку чи ресторан бігатимуть наші діти і внуки. Треба ж їм десь свій молодечий запал вгамувати. Слава спортові і тим спортсменам, які не шкодували сил, енергії, власних коштів, власної автомашини, не досипаючи ночей, «шибаються» по містах, базарах, магазинах, по селах і його жителях, визбирують і впорядковують для прийдешніх поколінь нашу історію, наші ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2012

11 жовтня в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація хрестоматії з історії Івано-Франківська „Моє місто”, в якій зібрано чималий краєзнавчий матеріал.
Видання, присвячене 350-річчю надання Івано-Франківську магдебурзького права, побачило світ у видавництві „Лілея-НВ" та належить до серії книг „Моє місто". Адже значну частину вміщених у хрестоматії матеріалів становлять тексти, вже раніше опубліковані у виданнях згаданої серії. Ознайомитись з ними запрошені мали змогу на розгорнутій у літературно-мистецькій світлиці бібліотеки книжковій виставці „З любові до рідного міста".
Модератор зустрічі, голова історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто" Зеновій Жеребецький, зазначив, що презентоване видання - це, перш за все, книг ... Читати далі »
Переглядів: 695 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2012

Експозиція «Корифеї українського малярства» відкрилась в Музеї мистецтв Прикарпаття. «Виставка присвячена Дню художника. 
Ці картини малювались у другій половині 20 ст. Вони - краще надбання українських фондів. Всі художники, які тут представлені, є відомими та мають академічне визнання»,- говорить молодший науковий працівник Музею мистецтв Прикарпаття Роман Вудвуд.
Колекція картин належить Дирекції художніх виставок України. У ній – 48 великоформатних полотен 33-х українських митців. Переважно це натюрморти та пейзажі, які творились у час радянської доби. 
«Усі картини виконані на високому художньому рівні. У ті часи це була головна вимога до художників», - говорить Роман Вудвуд. 
Переглядів: 593 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.10.2012

Чільні діячі ОУН і УПА чудово розуміли, що потужна машина рядянської пропаганди є однією з головних складових сталінської політики. В умовах бездержавності, в нерівній боротьбі з найбільшим тоталітарним режимом ХХ століття український визвольний рух протипостав величезній потузі, створивши свою нелегальну структуру пропаганди.
У травні 1941 р. ОУН в «Політичних вказівках» заявляє про те, що «ОУН використає війну з СРСР для розгорнення боротьби за Суверенну Соборну Українську Державу, для прискорення її здобуття», і там же підкреслюється, що важливим елементом цієї боротьби є пропагандивні осередки, зокрема радіомовні станції.
Через рік, у квітні 1942 року, на другій конференції ОУН були прийняті «Пропагандивні постанови», які представляли собою добрий план того, якими мають бути форми і методи ... Читати далі »
Переглядів: 742 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.10.2012

В історії було чимало постатей,  на долю яких випадали різні випробування, та якась невидима сила утримувала їх на «гребені хвилі». Здавалося, що на них зусібіч чигає небезпека, а вони знаходять вихід із найскладніших ситуацій. Очевидно, що  так було потрібно Богові, бо від їхньої активності залежав певний розвиток подій. До таких особистостей, безперечно, можна зарахувати галичанина івана Голуба, який мав велику життєву енергію і брав участь у різних подіях, збуджував національну свідомість, на власному прикладі показував, що означає бути справжнім патріотом.
Мусимо відмітити, що Іван Голуб був нашим земляком і брав активну участь у житті краю. Проте навіть тут про нього мало хто знає. Щоб виправити цю ситуацію, пропонуємо читачам нашого часопису історичну розвідку про незвичайну долю отамана І. Голуба.
Переглядів: 940 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.10.2012

Серед дослідників-краєзнавців у 70-х роках XX ст. чи не найбільший внесок у вивчення, охорону і збереження археологічних та етнографічно-мистецьких пам’яток Прикарпатського краю зробив відомий на наших теренах археолог, історик і краєзнавець Михайло Клапчук (25.02.1920 р.—5.08.1984 р.).
Селянський син із покутського села Корнича Коломийського району зайнявся науковими дослідженнями ще під час навчання у Львівському університеті (1938—1941 рр.), до якого вступив після Української гімназії в Коломиї, зокрема був активним учасником в археологічних розкопках у рідному селі. Попутно його притягував і патріотичний рух, а тому 1938 р. Михайло Клапчук став членом ОУН і згодом — провідником Союзу українського націоналістичного студентства та заступником редактора журналу «Студентський вісник». Друга світова війна перешкодила дальшому навчанню, і М. Клапчук повер ... Читати далі »
Переглядів: 744 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.10.2012

Останнім часом все більше істориків і краєзнавців використовують старі поштівки для вивчення минулого Станиславова. За допомогою цих пожовтілих папірців можна довідатись, як раніше називались вулиці та які будинки на них стояли. Між тим є листівки, які запросто можуть ввести дослідників в оману. До самих зображень претензій немає, а ось пояснювальні підписи, м’яко кажучи, не зовсім відповідають дійсності.
Почнемо зі славетного періоду старої доброї Австрії. Саме з того часу походить поштівка, вперше надрукована у книзі Михайла Паньківа «Ратуша». Напис на ній свідчить, що це вулиця Карпінського (початок Галицької). На перший погляд ніби все добре — маленькі будиночки та ратуша на задньому плані. Але чому не видно дирекції залізниць (головного корпусу медуніверситету)? Може фото зроблено до 1894 року? При порівнянні поштівки з іншими видами вулиці Карпінс ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.10.2012

За Польщі латинська мова була обов’язковою для вивчення у гімназіях. У Станиславові у 1921 році її викладав професор Гнат Павлюх.
Відомо, що багато латинських слів закінчуються на «ус». Цим вирішив скористатися один нездалий учень. На запитання професора, як латиною буде «поле», той не розгубився і відповів — «полянус».
Клас вибухнув дружнім реготом. Викладач був не позбавлений почуття гумору: — Славно, синку! З такою латиною ти швидко повернешся у свій селянтус, візьмеш у руки ґраблянтус, накидаєш гноянтус на возантус та й повезеш на полянтус.
До речі, латиною поле буде «агер» (ager).
 ІВАН БОНДАРЕВ 
Переглядів: 642 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.10.2012

11 жовтня о 10.00 в актовій залі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбудеться Всеукраїнська наукова конференція "Українська повстанська армія - феномен вітчизняної і світової історії ХХ ст.".
Робота конференції планується за наступними секціями:
- Витоки Української повстанської армії в ретроспективі вітчизняної та світової історії ХХ ст.
- Державотворча діяльність та збройна боротьба УПА за незалежність України
- УПА в джерелах, історіографії, біографістиці та історичній пам'яті в незалежній Україні.
Серед учасників конференції: голова Івано- ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

На кордоні Тернопільської та Івано-Франківської областей селяни знайшли старий бідон у мішку, в якому виявилась унікальна знахідка. Ємкість була заповнена агітаційними матеріалами, вісниками та календариками Української повстанської армії. Втім, такі матеріали вже є в архівах. Найцікавіше, що серед документів знайшлись унікальні списки загиблих вояків УПА з їхніми короткими біографічними даними.
Частина зі знайденого пошкоджена і передана науковцям. Їх постараються відновити. А ексклюзивні списки під назвою «Список упавших героїв-революціонерів в боротьбі з мовсковсько-большевицьким окупантом за час від жовтня 1946 р. до грудня 1948 р.» та ряд інших документів буде надано письменниці Марії Матіос. На їх основі письменниця, можливо, напише декілька нових книг. Також матеріали, імовірно, передадуть музеям - повідомляє Правда.if.ua.
Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

ХХ століття займає особливе місце в героїчній і водночас трагічній історії українського народу. За 40 років (1914-1954рр.) насильницькою смертю загинуло понад 200 мільйонів українців, а сотні тисяч були у фашистських і комуно-більшовицьких концтаборах, виселені з рідної землі, загнані в колгоспне рабство, позбавлені рідної церкви, історії, до краю обмежені спілкуванням рідною мовою, в наслідок чого і до сьогодні тисячі українців розмовляють чужою мовою.
Різні окупанти протягом століть намагалися будь-якими методами фізично, ідеологічно, духовно знищити нашу націю. Здавалося, що український народ не витерпить усіх цих знущань і поневірянь і зламається.  Але він не тільки не зламався, а спромігся один зі всіх народів тодішнього Радянського Союзу створити воістину народну Українську Повстанську Армію (УПА) і вступити в збройну боротьбу проти у ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

Ми не довго роздумували  над тим, як назвати дану статтю, бо Інтернет-ресурси по цьому запиту видають цілий потік різноманітної інформації. Її, звісно, потрібно  ретельно перевіряти і аналізувати, щоб розставити усі крапки над «і». Адже якогось  повного узагальнення з цієї проблематики поки що не зроблено, тож перед дослідниками відкрите ціле поле великої праці. Зрозуміло, що і газетні шпальти не найкраще підходять для цього, але користуючись тим, що наближається 70-та річниця створення УПА, ми вирішили відстежити, хто у уродженців східних областей України брав активну участь у визвольному русі на західних теренах нашої держави.
У боротьбу за Українську державу 30-50 років ХХ століття піднялися в першу чергу галичани, які за неповних два роки з 1939 по 1941 р. відчули на собі важкий прес радянської репресивної машини. Сотні замордованих у ... Читати далі »
Переглядів: 868 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.10.2012

Експедиційний загін громадської молодіжно-юнацької організації Королівський клуб, який створено при Галицькій гімназії (керівник М. Непийвода), здійснив піший похід повстанськими стежками.
28 вересня члени Королівського клубу Галицької гімназії та учні Кінашівської школи вирушили з Галича до Крилоса.Потім їх маршрут проходив через село Вікторів і остання зупинка – село Височанка.
Учасники експедиції зупинилися біля могили повстанців (Тиндик), а у Будинку культури с. Крилос відвідали музей, де дізналися про учасників ОУН-УПА.
Пішою ходою пройшли через с. Вікторів, у якому теж височать насипані могили героям УПА.
У с. Височанка учні ... Читати далі »
Переглядів: 593 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.10.2012

З нагоди 70-річчя створення Української Повстанської Армії працівники відділу краєзнавчої літератури взяли участь в обласній науково-практичній конференції Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти „Українська Повстанська Армія: особистісний вимір”, а також підготували виставку-фотогалерею „Легендарна УПА мовою світлин”.
Одне із провідних завдань конференції полягало у активізації зацікавлення педагогів регіону у історико-краєзнавчих дослідженнях феномену Української Повстанської Армії. З цією метою завідувачка відділу краєзнавчої літератури Ольга Черепович запропонувала учасникам пленарного засідання виступ „Нові видання з проблематики УПА у фондах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка".
Українська Повстанська Армія уособила в собі зв ... Читати далі »
Переглядів: 609 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

11 жовтня о 16 годині в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться презентація хрестоматії з історії Івано-Франківська „Моє місто”, в якій зібрано чималий краєзнавчий матеріал. 
Запрошуємо всіх, хто цікавиться історією нашого обласного центру, 11 жовтня о 16 годині завітати до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка за адресою: вул. Чорновола, 22. Будемо раді зустрічі з Вами!
Переглядів: 526 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

У Надвірній до 70-ої річниці УПА  презентують книжку Івана Кметюка  «Зродились ми великої години. Оповідання»  – перше дослідження істориків  про національно-визвольний рух  на Надвірнянщині.
У праці на основі архівних документів та розповідей досліджено участь Надвірнянщині у національно-визвольному русі в один із найдраматичніших періодів української історії - з кінця 30-х років до середини 50-х років ХХ століття.
Відбудеться презентація у суботу, 13 жовтня, о 12-00 у приміщенні районної бібліотеки.
Переглядів: 462 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

У понеділок, 15 жовтня, у селі Уторопи на Косівщині відкриють новозбудований музей Тараса Мельничука. В урочистостях планує взяти участь голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, за дорученням якого у поточному році «взялися і завершили» добудову приміщення музею. 
За словами голови Косівської райдержадміністрації Ярослава Шинкарука, фундамент під дерев’яний будинок- музей закладено три роки тому. Кошторисна вартість цього об’єкта - 237 тис. грн. В поточному році на добудову музею освоєно 94,5 тис. грн., 90 тисяч яких - з державного бюджету, решта – з районного. На облаштування музею Князя роси –Тараса Мельничука Косівський район додатково залучив ще 8 тис. грн. 
«Як відомо, Михайло Вишиванюк під час своєї першої каденції, у 2000 році, збудував прекрасн ... Читати далі »
Переглядів: 501 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.10.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024