Четвер, 28.03.2024, 23:34:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 252 253 254 255 256 ... 274 275 »
Українські родини чимало разів дарували людству діячів науки і культури, які своєю працею і творчістю ставали відомими у всьому світовому просторі. Саме до таких людей належить один із найвидатніших скульпторів світу ХX століття Григорій Крук. Дуже часто, порівнюючи його мистецьку спадщину з новелами Василя Стефаника, дослідники приходять до висновку, що так само, як покутський письменник уславив родинне село Русів, так інший – село Братишів на Тлумаччині, де митець народився. Кожного ранку, ідучи на роботу до Прикарпатського університету маленькою вуличкою, названою в Івано-Франківську на честь Григорія Крука, я не раз задумувався: "А чи не мав він часом галицького походження, адже геніальні художники такого масштабу мусіли вирости з певної правічної культурної традиції”. І от, коли я готував доповідь на Міжнародну ювілейну конференцію, адже в жовтні цього року буде відзначатись 1ОО-ліття від дня народження сла ... Читати далі »
Переглядів: 919 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2011

Охочих на них подивитися чекає багато перешкод. Високі паркани, турнікети контрольно-пропускних пунктів, прискіпливі вахтери та озброєні чергові. Пам’ятники, про які йдеться далі, стоять на територіях підприємств і установ, куди пересічному мешканцеві зазвичай важко потрапити. Але ми прорвались!

Бренд мілітарний
Рекордсменом нашого міста у цій галузі безперечно є 114 винищувальна бригада. На її території стоять аж три таких об’єкти.
Штаб і казарми частини розташовані по вулиці Чорновола, 119а, де авіатори дислокуються понад 60 років. За радянських часів була добра традиція іноді оновлювати озброєння та військову техніку. Особливо це стосувалось авіації, яка постійно в ... Читати далі »
Переглядів: 773 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2011

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського відкриється виставка народної покутської тканини кінця ХІХ – І половини ХХ ст. Виставка відкриється 9 жовтня 2011 року.
В експозиції будуть представлені декоративні «писані» верети, скатерті, рушники, пішви, які використовувалися для оздоблення житла, а також одягова тканина: опинки, фартухи, пояси та перемітки з Городенківського, Снятинського, Коломийського і Тлумацького районів Івано-Франківщини.  

Довідка.
Покуття – історико-етнографічний регіон України, що займає південно-східну частину Івано-Франківської області. На півночі межує з Поділлям, на південному заході – ... Читати далі »
Переглядів: 525 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2011

6 жовтня 2011 року в м. Надвірна в урочищі «Буковинка» відбулися урочистості з нагоди відкриття відреставрованого пам’ятника жертвам нацизму, розстріляних німецькими окупантами 1941 року. Керівники області, району та громадськість поклали квіти до підніжжя пам’ятника. Виступаючи перед присутніми, голова облдержадміністрації п. М. Вишиванюк подякував всім та сказав: «Важко уявити ті події 1941 року. Коли побачити трупи малих дітей, жінок – перехоплює дух. Бог створив людину і дав їй жити в раю. Але людина створила гріх – вбила. Ніхто не може знати точний список тих, кого вбито та хто лежить в землі – їх тисячі, мільйони. Сьогодні ми вшановуємо тих, хто загинув, сьогодні ми повинні зберегти пам'ять про всіх загиблих людей – це є  запорука того, що злодіяння фашизму вже ніколи не повторяться». Також, голова ОДА закликав всіх до єдності: «Будьте людьми, творіть добро, живіть  за Божими законами». ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2011

Спеціально до четвертого  Покутського  фестивалю, який відбудеться у місті Коломиї 09.10.2011 року, з ініціативи голови Городенківської  районної державної адміністрації  Івана Мороза,  у  видавництві  „Наш  світ” м. Тернопіль вийшов  друком туристичний  путівник „Городенківщина: історія, культура, туризм”. 
Путівник  розпочинається   вітальними  словами  голови  райдержадміністрації  Івана Мороза  та  голови районної  ради Богдана Кобилянського. 
У ньому є мапа  району з відзначенням: ботанічних, культурних, історичних, археологічних та сакральних пам’яток, соціально – туристичних та інших інфраструктур. Є розповіді та фотознімки про замки, костели, музеї, мистецтво,  ку ... Читати далі »
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2011

5 жовтня під час чергової робочої зустрічі голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка з Президентом України Віктором Януковичем Глава держави дав доручення Міністру культури України Миколі Кулиняку посприяти Івано-Франківській області щодо повернення на її терени «Галицького Євангелія», 1144 року, однієї із найдавніших пам’яток української літератури та мистецтва.
Ця книга була перекладена церковнослов’янською мовою так званого українського типу в тогочасній столиці Галицького князівства — Крилосі, неподалік нинішнього Галича.
Її оригінал досі зберігається в Москві, в державному історичному музеї. «Галицьке Євангеліє» має срібну шкіряну оправу і 260 пергаментних аркушів.
«Поза сумнівом, цей релігійний, ду ... Читати далі »
Переглядів: 788 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2011

Більшістю голосів проект відправили на доопрацювання. Розчарування щодо рішення народних депутатів висловив син Героя України Євген Гірник – колишній народний депутат, а нині керівник Фундації Олекси Гірника.
За його словами, результати голосування свідчать, що «регіонали не хочуть шукати компромісу ні з живими, ні з мертвими борцями за волю України». Євген Гірник, який підготував проект постанови, зазначив, що документ «був витриманий в компромісному тоні, як відзначення борця за незалежність України».
Він також додав, що вважає недоречною пропозицію відзначати 100-річчя від дня народження Олекси Гірника на регіональному рівні, бо той «зробив свій подвиг не на площі Ринок у Львові і навіть не на Хрещатику, а біля Шевченка», і «не заслужив, щоб випрошувати якихось результатів на повторному др ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2011

Фольклористична розвідка Дмитра Пожоджука «Українська ввічливість: фольклор гуцульського етноетикету в загальноукраїнському контексті», що вийшла у косівському видавництві «Писаний Камінь», зацікавить багатьох. Її автор — відомий дослідник Гуцульщини заслужений майстер народної творчості України, лауреат премій імені Івана Огієнка та Мирослава Ірчана, журналіст за фахом, а ще — сільський голова Космача Косівського району тривалий час збирав матеріал про культуру спілкування в різних регіонах України. Тож книжка вийшла солідною — на 270 сторінках, її схвалила Вчена рада Львівського національного уні ... Читати далі »
Переглядів: 706 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2011

Так можна окреслити лейтмотив ХІІ Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції з міжнародною участю «Освітянське краєзнавство: досвід, проблеми, перспективи», яка пройде 6–7 жовтня 2011 року в Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника (м. Івано-Франківськ, вул. Т. Шевченка, 57). Початок роботи форуму – 10:00. 
Організатори – Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Національна академія педагогічних наук України (НАПНУ), Інститут історії України НАН України, Національна спілка краєзнавців України (НСКУ), Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника та Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді – присвятили її 200-річчю від дня народження українських просвітителів Івана Вагилевича та Маркіяна Шашкевича.
Переглядів: 1020 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2011

Новостворену обласну комісію у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій, відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, очолив його заступник Роман Іваницький. 
Серед основних завдань новоствореної комісії – організація на території області виконання Комплексної програми та міжнародних договорів України з питань увічнення пам'яті полеглих унаслідок воєн, депортації та політичних репресій. 
Члени комісії можуть входити до складу робочих груп, покликаних оперативно реагувати на інформацію про знайдені останки жертв воєнних дій і політичних репресій, виїжджати на місця знахідок, брати участь у проведенні польових пошукових досліджень тощо. 
До складу обласної комісії у спр ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2011

В селі Криворівня місцевий парох отець Іван Рибарук під куполом церкви Пресвятої Богородиці знайшов метричні книги. В них вміщена цінна для села інформація з 1775 по 1944 роки. За версією священика, метрику сховав тутешній духівник, коли дізнався, що в село прийдуть радянські війська і вирішив заховати подалі від людського ока. Небагато-немало — у сховку книги пролежали майже 70 років.
ОТБ "Галичина"
Переглядів: 586 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2011

З давніх – давен, впродовж багатьох століть люди селилися поруч берегів рік. Тут минало життя не одного покоління, ріка приносила позитивну енергетику, була свідком багатьох щасливих і трагічних моментів у житті поселенців.
Саме від старої назви річки Белелуйки - в минулому Тополівки, - що протікає через село Топорівці на Городенківщині, походить назва двотомника Дмитра Мохорука. Він народився на Городенківщині, проте більшу частину свого особистого та професійного життя віддав Снятинщині. Автор відомий, як активний член НСЖУ та НСКУ, а від недавнього часу ще й Спілки письменників. 
Презентація двотомника «Тополівка» відбулася 5 жовтня в обласній універсальній бібліотеці імені Івана Франка. Її учасниками були краєзнавці, письменники, студенти та громадськість обласного центру. Розпочалос ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2011

Пленарне засідання розпочнеться 6 жовтня 2011 р. о 10.00 год. в приміщенні Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника. Про свою участь просимо повідомити до 5 жовтня 2011 р. відповідальному секретареві Духович Н.І. за тел. 58-34-14, 58-45-96.
Правління ОО НСКУ
Переглядів: 794 | Долучив: limnytcja | Дата: 05.10.2011

ОРГКОМІТЕТ КОНФЕРЕНЦІЇ
Тронько Петро Тимофійович - голова оргкомітету, голова Національної спілки краєзнавців України, академік НАН України, Герой України +
Табачник Дмитро Володимирович - міністр освіти і науки, молоді та спорту України, доктор історичних наук
Кремень Василь Григорович - президент Національної академії педагогічних наук України, академік НАН України
Смолій Валерій Андрійович - директор Інституту історії України НАН України, академік НАН України
Переглядів: 2374 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2011

5 жовтня о 15 год. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться презентація художньо-краєзнавчої епопеї „Тополівка” Дмитра Мохорука – нашого краянина, члена Національної спілки журналістів України, члена Всеукраїнської спілки краєзнавців, лауреата літературно-мистецької премії ім. Марка Черемшини. 
Чекаємо всіх бажаючих 5 жовтня о 15 год. за адресою: вул. Чорновола, 22.
Переглядів: 548 | Долучив: limnytcja | Дата: 04.10.2011

01 жовтня в Тисмениці відбулися урочистості з нагоди 80-річчя від заснування Тисменицької філії Союзу українок. З цієї нагоди сюди завітали активні членкині цієї організації з усіх районів та міст області. Очолила представницьку делегацію голова Івано-Франківського обласного відділення Союзу Українок Уляна Шведюк.
Привітали одну із найдавніших громадських організацій краю із поважним ювілеєм представники районної влади під час святкової академії у Народному домі м Тисмениця. Заступник голови районної державної адміністрації Володимир Дутчак та заступник голови районної ради Руслан Фармус передали вітання від перших осіб району – голів райдержадміністрації Ігоря Овчара та районної ради Володимира Семеніва, побажали активної громадської діяльності, невичерпної енергії, сил, міцного здоров’я та вручили подарунки.
Переглядів: 708 | Долучив: Dnister | Дата: 04.10.2011

2 жовтня в урочищі Підцапова поблизу села Церківна Станковецької сільської ради з ініціативи голів районних осередків політичних партій та громадських організацій традиційно вшановано пам'ять загиблих воїнів ОУН-УПА, а саме сотні Бея, які загинули у нерівному бою із енкаведистами у 1945 році.
Відправив поминальну панахиду та виступив парох УГКЦ Різдва Пресвятої Богородиці о. Ростислав Какапич.
Згадували про героїчний вчинок воїнів також голова РО КУН Тарас Мельник, голова районної станиці Братства ОУН-УПА Юрій Долішній, голова РО «Молодіжного союзу Наша Україна» Юрій Андраш, голова районної громадської організації «Український християнсько-демократичний фронт» Михайло Паньків та жителі села Церківна Іван Гук і Петро Яремко.
Свій вір ... Читати далі »
Переглядів: 910 | Долучив: Dnister | Дата: 04.10.2011

Побачило світ чергове, 17-те число часопису «Краєзнавець Прикарпаття». Дане число є піврічником за січень – червень 2011 року. В цьому році буде надруковано ще одне, 18-те число.
Як, і в попередні періоди, регіональний науково-методичний альманах складається з ряду галузевих розділів.
Зокрема, перелік матеріалів є наступним: розділ «В обласній організації Спілки» (стаття «На пленумі»); розділ «До 140-річчя з дня народження Василя Стефаника» (статті – П.Арсенич «Громадська діяльність Василя Стефаника», Мечислав Фіглевський «Написані мовою Русова», Віталій Фіглевський «Лікар Стефаника – уродженець Гуцульщини», Володимир Лукань «Образотворча Стефаникіана»; розділ «Дослідження давньої історії та культури Прикарпаття» (статті – Іван Драбчук «Походження прикарпатських хорватів», Роман Чорненький «М ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2011

Галичани завжди мали репутацію людей вихованих і шляхетних, аж до демонстративної манірності й церемонності. Вона виявлялася і у великому, і у дрібницях: у вишуканому вбранні пань, у несподіваній галантності панів, у поважних походах до театру, у вишуканих інтер'єрах галицьких цукерень, у мові старих газет, у цілуванні жіночих рук... Етикету в Галичині завжди надавали великого значення й навчали правилам доброго тону змалечку. Тому вислів "галицьке виховання" має вжиток і сенс до сьогодні. Спробуйте замінити "галицьке" іншим прикметником... Не дуже виходить, чи не так?
Сотню років тому журнал «Нова хата» вчив галичанок не тільки куховарити, модно одягатися та вести домашнє господарство - особливу увагу тут приділяли правилам етикету. Окремі з них застаріли, а деякі залишаються актуальними дотепер.
Переглядів: 649 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2011

Цього року 15 жовтня українська спільнота буде вшановувати пам’ять Провідника ОУН Степана Бандери з приводу 52-х роковин його трагічної загибелі від рук московського найманого вбивці. Адміністрація Історико-меморіального музею Степана Бандери виступила з ініціативою провести цього дня смолоскипну ходу на Батьківщині Провідника, у Старому Угринові: від пам’ятника, який розташований на території меморіального комплексу до могил рідні, які поховані на сільському цвинтарі.
Історико-меморіальний музей Степана Бандери у Старому Угринові звернувся до керівників політичних партій та громадських організацій, які базуються на національній ідеї, з пропозицією доєднатися до програми вшанування Степана Бандери.
У програмі відзначення, яке розпочнеться о 14.00, наступні заходи:
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2011

Відповідне звернення з цього приводу до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина прийняла дев’ята сесія облради, передає кореспондент УНН.
Івано-Франківська обласна рада просить Верховну Раду України прийняти постанову про відзначення 100-річчя з дня народження Олекси Гірника.
Депутати зазначають, що все свідоме життя О.Гірник боровся за незалежність України.
За відкриті протести проти утисків української мови, приниження національної честі і гідності, інформують депутати, О.Гірник у 1937 році був заарештований і зазнав тортур у концтаборах Польщі. Радянська влада, відмічають депутати, додала йому ще 8 років концтаборів на Колимі.
"Та це не зламало патріота, який н ... Читати далі »
Переглядів: 510 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2011

З нагоди річниці створення Української Повстанської Армії, що припадає на свято Покрови Пресвятої Богородиці, відділ краєзнавчої літератури пропонує переглянути книжкову виставку-присвяту „УПА: із далини буремних літ”.
Українська Повстанська Армія уособила в собі звитягу кращих синів і дочок українського народу, які у роки воєнного лихоліття виборювали свободу і незалежність нашої держави. Самовіддана і мужня боротьба УПА заслуговує всенародного визнання і пошанування, тому відкривати все нові і нові сторінки історії визвольних змагань - це наше увіковічнення пам'яті загиблих вояків УПА.
Книги, представлені у розділі виставки „Погляд з минулого", з'ясовують питання становлення та розвитку національно-визвольного руху на Прикарпатті, висвітлюють маловідомі широкому ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2011

На сайті історико-меморіального музею Степана Бандери та в місцевій пресі нещодавно розміщувалась інформація про початок робіт по відновленню криївки в урочищі «Глибокий потік», яка знаходиться на межі сіл Старий Угринів та Бережниця. Саме ця  криївка була останнім пристанком Крайовому провіднику ОУН «Захід-Карпати» Степану Слободяну – «Єфрему» та ще семи підпільникам, серед яких була дружина «Єфрема» Марія Німа – «Марта». 
Обов’язком  усіх свідомих українців є відродження пам’яті про борців за нашу державність і прикладом цього є місце загибелі  «Єфрема» і його оточення. Ще в  1991 році на цьому трагічному місці було встановлено залізний хрест і з того часу жителі Бережниці та Старого Угринова щорічно, наприкінці листопада, збирались із представниками  духовенства, щоб  поминальною панахидою вшанувати тих, хто жертву ... Читати далі »
Переглядів: 605 | Долучив: Dnister | Дата: 02.10.2011

Депутат обласної ради, заступник голови Івано-Франківської ДПА Володимир Попович відновив візитівку Ланчина, збудовану ще в 1952-му. Такий подарунок мецената рідному селищу зроблено не випадково. Із покоління в покоління ланчинці передають легенду – цікаву і захоплюючу.
…Це було давно. У підніжжі однієї гори на правому березі річки Прут тулилося небагато хатин, униз збігав шумний і прудкий потік Ворюк. Із самого вершечка гори росли густими рядами розлогі смереки. Місцину освічувала ясна зоряна ніч. Темні гори здіймалися велетнями в піднебесся. Раптом нічну тишу та спокій одного господаря порушив стук у шибку. «Хто там?» – почулося з хати. А у від­по­відь знову стук.
Вийшов чоловік і побачив… красиву руду лань, яка впала навколішки і очима просила господаря допомогти. Розбудив господар єд ... Читати далі »
Переглядів: 580 | Долучив: limnytcja | Дата: 02.10.2011

В Івано-Франківську стало на одну давню споруду менше. Замість колишнього «маломіського палацу» на вулиці Мазепи виросте дев’ятиповерхівка.
Про необхідність вивчення та збереження пам’яток історичної та культурної спадщини, напевно, знають усі. Натомість, знання та дія – трохи різні речі. Якщо вже з визнаними, офіційно затверд­женими пам’ятками в Україні часто поводяться, як із колгоспними гаражами, то що говорити про «звичайні» старі споруди. Наприклад, колишній Будинок учителя (вул. Мазепи, 35) так і не встиг потрапити до переліку пам’яток архітектури місцевого значення. Хоча, кажуть експерти, цілком був того гідний. Тепер його просто нема.
Раніше із процедурою визнання якогось будинку пам’яткою місцевого значення було значно легше. Відпо ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Долучив: limnytcja | Дата: 01.10.2011

29 вересня 2011 року працівники ЦРБ спільно з об’єднанням гімназистів Коломийської гімназії «Оберіг» провели літературно-історичний екскурс «Вірний син свого народу», приурочений 145-річчю від дня народження Михайла Грушевського - українського письменника, історика, літературознавця, соціолога, першого президента України, політичного, громадського діяча. 
Основним джерелом життєвих переконань у майбутнього активного громадянина, глибокого науковця, патріота, лідера, воістину титана праці - М. Грушевського - було насамперед родинне виховання. Про це свідчать і ранні творчі матеріали. Саме від батьків чув хлопець про конечну потребу трудиться для добра людей, вірити в високі ідеали свободи, правди, про шляхетність самозречення заради слабших і скривджених. Ці принципи глибоко запали в душу юнака, стали його важливим кредом. 
Переглядів: 951 | Долучив: Dnister | Дата: 01.10.2011

27 вересня в читальному залі бібліотеки-філії №4, що по вул. Коновальця, 132.А був організований бібліографічний екскурс «Рушій історичного неспокою», приурочений 145-річчю від дня народження Михайла Грушевського – першого Президента України, політичного діяча і публіциста, найвидатнішого українського історика, організатора української науки. Захід був адресований для учнів старших класів ЗОШ №21,12. Учні ознайомилися з літературою про життєвий шлях М.Грушевського, його творчою спадщиною та політичною діяльністю.
Переглядів: 543 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

Старовина — поміж нас. Відтак, її варто шукати не тільки у центральній частині міста, і вона не обов’язково має зовнішньо претендувати на давність. Ця старовина може бути живою, розвиватися і служити людям. "Вікнам” вдалося знайти будинок, який може претендувати на звання найстарішого у місті. І, що характерно, у хаті і досі мешкають люди, хоча поряд виросли дев’ятиповерхові будинки. Однак, ззовні хатинка виглядає значно молодшою. Можливо, тому, що її навіть у роки війни не покидали люди.
Господарка будинку — калушанка Наталія Уштан — називає його не інакше, як хатою. І справді, хатинка, розташована на вул. Олени Пчілки, 79, дивує своєю чистотою і великою кількістю квітів навколо. На фоні дев’ятиповерхових будинків і щойно зведених новобудів, вона ніби і справді переносить якщо не на кількадесят років у минуле, то, принаймні, — поза межі міста: криниця ... Читати далі »
Переглядів: 669 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

Коротку пряму вулицю, яка сполучає між собою площу Героїв та вулицю Шевченка, віднайти досить просто: наприкінці вулиці видніється костел святого Валентина. Саме тому вулиця, сформована у другій половині ХІХ століття, називається саме так. У часи Польщі вулиця носила ім’я Марії Конопницької, а за часів панування радянської влади — Ярослава Галана. Зараз на вулиці збереглося буквально чотири будинки, серед яких — споруда, яка, на мою думку, надає кожному місту солідності, своєрідного шарму й елегантності — міська ратуша.
Щодо історій ратуш у Калуші, то вона починається ще у середньовіччі. 
Після отримання у 1549 році магдебурзького статусу у Калуші почали з’являтися споруди, притаманні місту, зокрема, — ратуша.
Спочатку ця спору ... Читати далі »
Переглядів: 564 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

Упродовж 20 вересня – 19 жовтня діє фотовиставка «Народні майстри Космача» Євгена Гапича. У Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав», музеї народної архітектури і побуту середньої Наддніпрянщини, що у м. Переяслав-Хмельницькому, відбулося відкриття персональної фотовиставки талановитого фотокореспондента та фотомитця Коломийщини. Це вже сьома виставка Євгена. Перше її відкриття відбулося у с. Космачі на Гуцульщині у травні цього року. На огляд представлено 130 світлин. Власне, про фотороботи та фотомистецтво ми поспілкувалися з Євгеном Гапичем.
–  Перш за все цікавить, що розкривають Ваші світлини?
–  На фотографіях зображений процес творчої роботи талановитих космачан. Приблизно 30 майстрів стали головними героями знімків. Існує проблема, що у нашій державі від ... Читати далі »
Переглядів: 715 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

(Закінчення. Поч. у http://ifoonsku.ucoz.ua/news/dolja_legendarnoji_povstanki/2011-08-23-588)

Виконуючи наказ Про­відника, вона вист­рілила у нього тричі, але за­клинило патрон і пістолет не стріляв. По­просив «Грім» дати піс­толет, повстанка посто­я­ла ще трохи, він не ру­хався, вона почала втра­чати свідомість. У цей час у бункер заскочив солдат і витягнув її на гору, хап­нула повітря й опритомні­ла. Облавни­ки запитали, чи він жи­вий, чи ні. Від­повіла, що не знає. Поси­лають її знову у бункер переві­рити і викинути зброю. Командир лежав неру­хомо.
Розповідаючи про ті події, «Рожа» немовби заново опиняється у то­му часі. Була інфор­ма­ція, що «Грома» забрали в Київ ще живим, вилі­ку­вали і через рік роз­стрі­ляли. Повстанка особ­­ли­во в це не вірить, але ди­ва можуть трап­ля­ти­ся. Через десятки років їй ще ятрить ду­ш ... Читати далі »
Переглядів: 742 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

1-2 жовтня у Калуші відбудеться молодіжний етнографічний фестиваль „Колесо”. Цей фестиваль – підсумок однойменного проекту Калуської філії Союзу українок. Проект „Колесо” розпочався у квітні цього року двома навчальними програмами – з музейної педагогіки та навчальної драми. Основна цільова група проекту – школярі й студенти міста Калуша. Але над різними завданнями проекту активно і самовіддано працювали всі союзянки та волонтери організації.
Мета проекту – ознайомлення молоді Калуша з культурою та історією мультиетнічних громад нашого регіону. А фестиваль – своєрідний спосіб молодих людей розповісти іншим про ті цікаві речі, які вони пізнали під час роботи над „Колесом”.
Фестиваль „Колесо”, як і весь проект, реалізовується за підтримки Благодійного фонду „Розвиток України”, зокрема Програми ... Читати далі »
Переглядів: 643 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

«Молодь вивчає історію рідного краю» — свято під таким гаслом відбулося в Коломиї. 32 студентки Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника в урочистому січовому одязі під звуки духового оркестру виконали руханкові вправи, які є реконструкцією січових вправ початку ХХ ст. з сучасними елементами руханки.
Хлопців цьогоріч не було, але організатори обіцяють виправити цей нюанс в наступні роки, адже свято вже отримало статус міжрайонного і щорічного.
На святі відомий адвокат, меценат Михайло Петрів репрезентував ілюстративний історичний матеріал, який був розміщений на трьох банерах і присвячений товариству «СІЧ», Українським Січовим стрільцям та Першому січовому святу в Коломиї, а також чотири банери із зображенням старовинних будівель Коломиї. ... Читати далі »
Переглядів: 576 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

Кожна людина, яка живе на землі, повинна залишити після себе добрі сліди. Вони не обов’язково мусять виражатися у мистецьких чи літературних творіннях. Це можуть бути просто добрі справи, які людина робить у силу своїх можливостей, залежно від рівня її моральних якостей. Таким добродійником був свого часу і Лев Чачковський, про якого відомий археолог Я. Пастернак сказав: «Він був дуже скромним чоловіком, але небуденної вдачі, якого велику активність і живу молодечу рухливість мусили подивляти всі, що його знали».
Про його походження, молоді роки та професійну діяльність не відомо майже нічого. Так ми все більше переконуємось, що писати про скромних людей завжди набагато важче, аніж про тих, які самі культивують (вибачайте за тавтологію) свій «культ особи». І все ж стараннями окремих дослідників-краєзнавців з різних історичних періодів спробуємо привідк ... Читати далі »
Переглядів: 816 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024