Середа, 24.04.2024, 12:10:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 250 251 252 253 254 ... 275 276 »
1 листопада 1918 року відбулося українське національно-визвольне повстання у Львові, внаслідок якого була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). І саме на честь цієї листопадової події, в 1990 році постала у Калуші символічна могила Січовім Стрільцям. Минув уже 21 рік з того часу. На цьому святому місці щорічно відбуваються урочистості з нагоди Дня Незалежності України, моляться за душі убієнних на Великодні та Зелені свята, вшановують героїв Крут і воїнів УПА.
Ідея увіковічнити їх пам’ять, а також навіки закарбувати імена наших земляків, що боролися за незалежну Україну, народилася серед односельчан. Вибирали місце, яке б найкраще підійшло для цього пам’ятного знаку Ярослав Андибур та Богдан Федорко. Разом з головою Підгорецького осередку Народного Руху України Богданом Мазуром, радилися, як має виглядати могила, їздили дивитися на уже ... Читати далі »
Переглядів: 604 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

Пам’ятник генерал-хорунжому УПА Романові Шухевичу, уже, практично, готовий до відливання. Як повідомив «Вікнам» автор пам’ятника, скульптор Ігор Семак, у понеділок, фактично, була готова основа для подальшого відливання пам’ятник. Хоча, наразі форма потребує ще незначних допрацювань. Відтак, Ігор Семак уже, практично. Завершив свою частину роботи. Потім пам’ятник відправлять на скульптурну фабрику у Львові, де його віділлють у бронзі. Однак, на пам’ятник бракує коштів.
— Для того, щоб відправити основу на відливання до Львова, потрібно заплатити аванс у розмірі близько ста тисяч гривень. наскільки мені відомо, міська рада поки що обіцяла виділити 40 тис. гривень. Ще 12 тис. гривень зібрала громадськість. Допомогти обіцяла й обласна рада, — повідомив "Вікнам” Ігор Семак. — Наразі ж готується архітектурна частина проекту. Змінити заплановано багато. Факт ... Читати далі »
Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

Актуальне
Майже академічними стали історичні факти, які стосуються того часу, коли революційного 1848-го вперше на коломийських сценах місцеві аматори відіграли українську п’єску за мотивами відомої «кумедії» «Наталка-Полтавка», яку було написано рівно десять років тому відставним майором російсько-французької війни Іваном Котляревським. За тим самим класичним формулюванням той сценічний дебют вважають створенням першого національного театру в Галичині, фундамент під який заклав о. Іван Озаркевич – людина «артистична і неясних поривів», за словами І. Франка. З патріотичних міркувань не буду спростовувати того, що подібне явище треба сприймати, як становлення самого театру, не буду також й наполягати, що саме так воно і є. З часом суб’єктивна хронологія наступних подій сама все розкладе на свої місця…
Переглядів: 741 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

Церковні дзвони відганяють злих духів, очищають фізичний і духовний простір, сприяють довголіттю тих, хто чує храмове дзвоніння. На жаль, сьогодні це вміння подекуди втрачено, тож нечасто чуємо справжній церковний передзвін. Учений-кампанолог Богдан Кіндратюк своїми працями доводить, що музика дзвонів лікує.
Недавно в Івано-Франківську побачили світ два видання —  «Дзвони та дзвоніння в народній творчості» і «Дзвони та дзвоніння у творах українських письменників». Їх автор — доцент ПНУ ім. В. Стефаника Богдан Кіндратюк уже давно вивчає історію дзвонів Станиславова—Івано-Франкіська, літописні джерела історії дзвонів на наших теренах, їхній виховний та оздоровчий вплив. Сьогодні при університеті створено Центр вивчення дзвонарства, і очолив його Богдан Кіндратюк.
Який вплив дзвоніння на ду ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

Вже давно велися розмови щодо відновлення найвисокогірнішої капітальної споруди в Україні — метеоастрономічної обсерваторії на горі Піп Іван, що розташована  на Чорногірському хребті у Карпатах. І ось реконструкція має вже розпочатися з початку наступного року. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, на балансі якого перебуває обсерваторія, спільно з Варшавським університетом розробили проект її відновлення. Планується, що тут будуть функціонувати метеорологічна станція, яка після Альп буде другою по висоті метеорологічною станцією в Європі, біологічний стаціонар по дослідженню рослинності Карпат та інші наукові центри. 
За словами проректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника І.Цепенди, в рамках проекту буде створено також навчально-науковий осередок для українс ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 31.10.2011

Марія Боєчко за фінансової підтримки М. Павлюка видала у косівському видавництві «Писаний Камінь» книжечку «Різдвяні дзвони». Це вже 22-ге видання інваліда першої групи із села Ковалівки Коломийського району.
У цьому збірнику кишенькового типу на 316 сторінках вміщені традиційні та місцеві колядки, щедрівки, віншування та поезію цієї тематики коломийських і косівських авторів.
Петро ГАВУКА, "Галичина"
Переглядів: 604 | Долучив: Dnister | Дата: 31.10.2011

Як повідомляли "Вікна", у неділю, 30 жовтня, волонтери музею визвольного руху Калущини та гурток «Дослідження національно-визвольного руху Калущини» (створений при Центрі Науково-Технічної Творчості учнівської молоді управління освіти Калуської міської ради) здійснили пошукову експедицію на місце поховань періоду Першої світової війни (вояків австрійської, польської, російської армій, цивільні особи), захоронених на старому міському цвинтарі, — повідомив краєзнавець Богдан Яневич.
Мета експедиції — ідентифікація могил, віднайдення та дослідження інформації про поховання.
Результати експедиції:
— Зафіксовано 358 поховань на яких встановлено хрести (відлиті з бетону в стандартних формах) та 2 надмогильні постаменти з текстами про похо ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 31.10.2011

У неділю, 30 жовтня, у с. Братишів Тлумацького району відбулися святкові заходи з нагоди 100-річчя від дня народження всесвітньовідомого скульптора Григорія Крука.
Після богослужіння у храмі Успення Пресвятої Богородиці громада та гості села рушили урочистою ходою до садиби Г.Крука, де отець Іван Гуцуляк (УГКЦ) відправив панахиду біля пам’ятного хреста.
Опісля, у центрі села відбулося відкриття і освячення пам’ятника Г.Круку. Про життя і творчість скульптора розповів заслужений працівник культури України, краєзнавець Михайло Головатий, а сільський голова Марія Шкварок подякувала усім хто допоміг в організації святкувань. Відкрили пам'ятник авторства відомого на Прикарпатті скульптора Володимира Довбенюка голова обласної ради Олександр Сич, сільський голова ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2011

Рученчин Іван, син Івана, 1914 р. народився в Старому Угринові на Калущині. Родинний будинок знаходився на одній вулиці із священичою резиденцією (тепер вул. С. Бандери), де проживала сім’я о. Андрія Бандери. Товаришував із синами о. Андрія.
Початкову освіту здобув в сільській чотирикласній школі.  Працював вдома по господарству. Згодом його віддали в учні до майстра-кравця у сусіднє село Завій - Мельника Василя. Опанувавши кравецьку майстерність, шив верхній одяг для цілої округи. Це дозволило забезпечувати не тільки себе, але й допомагати сім’ї.
Активна громадська праця Степана Бандери в рідному селі згуртувала національно-свідому молодь. Запрацювала читальня „Просвіти”, а при ній аматорський театральний гурток, сільський хор та інші об’єднання. Іван ... Читати далі »
Переглядів: 799 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.10.2011

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського (Коломия) Ліліля Тєптяєва представила авторську техніку паперового мистецтва.
Останнім часом мистецтво виготовлення листівок набуло великої популярності: це й весільні запрошення і вітання з днем народження, іменинами, святами… Власноруч виготовлена листівка створить добрий настрій навіть і тоді, коли її подарують просто з побажаннями гарного дня. Такі листівки власне й виготовляє художниця Лілія Тєптяєва. Вона також пише ще статті про мистецтво та митців, а її аплікаціями ілюструють дитячі книжки.
Випускниця Косівського коледжу декоративного та прикладного мистецтва і Львівської національної академії мистецтв створює оригінальні багатошарові аплікації з елементами витинанки, вириванки й паперової пластики. ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.10.2011

Не можу оминути розповідь про свою рідну вулицю. Звісно, на ній немає визначних архітектурних пам'яток. Та і єдину меморіальну дошку на будинку №2а демонтували на початку 1990-х років. Присвячена вона була радянському діячу Клименту Ворошилову. Забудована вулиця переважно одноповерховими будиночками 1960-70-х років та чотирма п'ятиповерхівками. Також на цій вулиці відновив свою роботу хлібокомбінат, збудований у 1984 році на вул. Українській, 17.
Також хочеться виправити помилку, яка закралася у одне із видань про місто Калуш. Автор пише: «Відомо, що в Калуші, як і в інших містах і містечках за панування Польщі, Австрії, совєтських часів, в центральних частинах міста будувалися, наділялися житлом відповідно панівні верстви — поляки, австріяки, росіяни-москалі та інші, а українцям доводилось обживати околиці міста. Такою ж околицею колись була вулиця, н ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: limnytcja | Дата: 29.10.2011

Як повідомив "Вікнам" керівник Школи бойового гопака ім. Олекси Довбуша Віктор Павлів, завтра, у неділю, 30 жовтня, о 14.00 буде здійснено пошукову експедицію на місце поховання вояків австрійської армії періоду Першої світової війни, захоронених біля старого міського цвинтаря нижче Холма Слави на Височанці. Мета експедиції – ідентифікація могил, віднайдення та дослідження інформації про поховання та ймовірної причетності захоронених до Легіону Українських Січових Стрільців.
У програмі заходу:
— Запалення лампадок на вшанування жертв Першої світової війни;
— Фіксація інформації про поховання;
— Дослідження матеріалів про захоронених.
Переглядів: 554 | Долучив: limnytcja | Дата: 29.10.2011

В Україні коваль завжди був шанованою людиною. Високий соціальний статус ковальського ремесла закономірний: у свідомості людини до індустріальної епохи обробка металу взагалі межувала з магією, з таємним знанням. Від коваля значною мірою залежало саме виживання спільноти, тож не випадково український фольклор часто зображає його чарівником або могутнім богатирем, що приборкує дракона. Втім, технологічна епоха Нового часу «розчаклувала» ковальство: ужиткова естетика і дизайн витіснили магію. Але ж як досі чарують око вироби старих майстрів! На щастя, в Івано-Франківську їх ще чимало збереглося.
З часу надання Станиславову Магдебурзького права у 1662 році в місті були створені, поряд з іншими, й ремісничі цехи ковалів. Цехові статути регламентували не тільки виробничий, а й моральний спосіб життя ремісників. Ці документи були досить консервативними. Напр ... Читати далі »
Переглядів: 728 | Долучив: limnytcja | Дата: 29.10.2011

Становленню музею Степана Бандери на його родиннім обійсті передували події, пов’язані з проведенням велелюдних зібрань, встановленням пам’ятників на пошану світлої пам’яті Провідника ОУН Степана Бандери.
Вперше в Старому Угринові при чисельному зібранні людей відбулось вшанування С. Бандери в 30-ті роковини з дня вбивства, 15 жовтня 1989 року. Нажаль достеменно невідомо імена ініціаторів проведення віче, але знаємо, що це були четверо хлопців, двох з яких звали Роман і Ігор, і троє дівчат. Спецслужби тодішньої влади робили спроби їхнього арешту, але завдяки згуртованості староугринівської громади цього вдалось уникнути.
Наступна акція відбулась під час відзначення Дня героїв у травні 1990 року на родинному обійсті Бандерів молоддю із Івано-Франківської обласної організації СНУМ було закладено символічний камінь, де в майбутньом ... Читати далі »
Переглядів: 785 | Долучив: limnytcja | Дата: 29.10.2011

В 40-вому номері газети  «Анонс – Контракт» від 20 жовтня у статті «Квітковий базар перетворився на «легенду» були допущені неточності  щодо забудівника торгового центру на вулиці Низовій та забудівника центру «Легенда» на площі Ринок. Приносимо своє вибачення читачам газети  та директору  компанії «Арс-дім»  Віктору Рудницькому, з яким пов’язана ця неправильна інформація. У цьому інтерв’ю пан Рудницький розповість про  відношення компанії «Арс-дім» до будівництва торгового центру  на вулиці Низовій та  торгового центру «Легенда».
Пане Рудницький, розкажіть нам чи ви є забудівником  торгового центру на вулиці Низовій?
В.Р.: Забудівником вважається той, на кого оформлені всі дозвільні документи.   ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.10.2011

Особа в світовій історії завжди посідає центральне місце. Саме завдяки діяльності окремих персоналій зміцнюються або руйнуються держави, постають нові міста, розвивається економіка. Життєвий чин осіб, які змагалися за майбутнє свого народу і держави завжди привертає увагу дослідників впродовж багатьох десятиліть. Незважаючи на наявність значної кількості праць присвячених державним мужам, кожен новий дослідник може віднайти нові цікаві сторінки їхніх біографій, відмінні від стереотипних поглядів.
Прикарпатський краєзнавець Іван Драбчук, який одночасно поєднує наукову та освітянську працю, впродовж останнього десятиліття активно досліджує життєдіяльність наших славних земляків – представників княжих родів, боярства, духовенства, просвітян. Результатом його пошуків стало видання праці «Постаті галицької історії». Присвячено її 20-річчю Незалежності Украї ... Читати далі »
Переглядів: 760 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2011

Ще одна цікава особистість, з якою «Вікнам» вдалося познайомитися через соціальну мережу Facebook, — відома австралійська журналістка і співачка Марічка Галабурда-Чигрин, мати якої родом із с. Завою Калуського району. Як з’ясувалося, вона — єдина із жінок діаспори — побувала на відкритті першого пам’ятника Провіднику ОУН Степанові Бандері у Старому Угринові 14 жовтня 1990 року. Про це — у спогадах Марічки Галабурди-Чигрин, які вона люб’язно надала «Вікнам» (стилістика автора збережена). Інтерв’ю з цією відомою особистістю читайте наступного тижня.

Близькі, акустичні удари, звуки великого годинника на будинку Укрпрофради на Хрещатику збудили мене ранком. Крім того, задзвонив і телефон. Це Андрій Васькович (редактор газети «Шлях Перемоги», що виходить у Мюнхені. — Ред.) повідомив мене, що ... Читати далі »
Переглядів: 897 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.10.2011

Офіційний сайт Калуської міської ради оприлюднив проект рішення "Про встановлення бюсту поету Олександру Пушкіну та меморіального каменю у сквері на вулиці Пушкіна в м.Калуші".
У проекті рішення йдеться:
"Розглянувши клопотання  генерального директора  товариства з обмеженою відповідальністю «»Карпатнафтохім» Чмихалова Віктора Сергійовича про  встановлення бюсту  поету Олександру Пушкіну та меморіального каменю у сквері на вулиці Пушкіна в м.Калуші, враховуючи рекомендації комісії з питань гуманітарної роботи,  соціального захисту населення  та  молодіжної політики,  та комісії з питань розвитку  промисловості та підприємництва, власності, екології та  землеустрою, керуючись ст.ст. 26,30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», м ... Читати далі »
Переглядів: 488 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.10.2011

22 червня ц. р. минуло 70 років з початку радянсько-німецької війни. У силу тогочасного прикордонного становища Надвірнянщина зазнала удару вже у перші години війни. Більше тижня стримували наступ угорських військ бійці 17-ї застави Надвірнянського прикордонного загону. І тільки 2 серпня 1941 р. передові загони угорців увійшли до Надвірної.
Перші дні свободи після більшовицьких репресій затьмарила страшна звістка: в урочищі Буковинка знайшли могили замордованих енкаведистами в`язнів Надвірнянської тюрми. На перепоховання жертв 3 серпня прийшли тисячі людей.
У кінці серпня угорців змінили німецькі окупанти, які почали встановлювати «новий порядок». Всі їхні розпорядження закінчувалися: «За невиконання – розстріл!». Гестапо розгорнуло масовий терор проти мирних жителів, у першу чергу – євреїв.< ... Читати далі »
Переглядів: 731 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2011

У Бурштині знаходиться один із рідкісних музеїв, який займається збиранням, вивченням та збереженням опільської ноші. Це історико-етнографічний музей „Берегиня”. Тут знаходиться велика колекція рідкісних вишитих рушників, сорочок та ще багато інших вишивок. Крім того, тут є речі господарського та хатнього вжитку. Протягом більше десяти років його існування музей відвідали сотні людей.
Минулого тижня у „Берегиню” завітали гості – члени Івано-Франівської обласної організації „ Просвіта” , серед яких були відомий на Прикарпатті історик та краєзнавець Петро Арсенич, керівник цієї організації Євген Романишин, заслужена артистка України Марія Ортинська. Гості ознайомилися з експозицією музею,екскурсію для яких провела та розповіла про значення опільської звичаєвої культури на сучасному етапі завідувачка музею, що створила його більше десяти років назад, Тама ... Читати далі »
Переглядів: 565 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2011

Громада Івано-Франківщини глибоко  сумує з приводу передчасної  смерті видатного громадського діяча, краєзнавця і колегу в розвитку туризму в області – Мирона Петровича Мицана, прощання з яким відбудеться у суботу 29 жовтня о 10.30 в приміщенні будинку «Просвіти» по вул. Грушевського.  
Мицан Мирон Петрович, народився 07 квітня 1955 року у місті Надвірна. За освітою інженер, закінчив Львівський політехнічний інститут, (1977 р.) та Московський патентний інститут (1986р.).
В Івано-Франківську працював на ВО «Карпатпресмаш»: інженером, заступником начальника фінансового та конструкторського бюро, працював в управлінні економіки ОДА, а згодом (1998-2002 рр.) заступником міського голови.
Один   ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2011

Від давніх часів і до сьогодення у суспільстві триває пошук компромісу між матеріальними і духовними прагненнями його одиниць. Особливо це притаманно сучасному століттю – коли всі заклопотані і їхній життєвий шлях пролягає між працею та домом. Проте, з бігом часом людина починає пошуки прекрасного – мистецтва. Пізнавши його, починає по-іншому дивитися на світ, пробує позитивно змінювати свій світогляд.
У Галичі - давній столиці князівства, уже витворилося середовище, яке щомісячно знайомиться з чудовими творами мистецтва, творцями яких є наші сучасники – як наші земляки, так і митці з інших регіонів. Згуртовує усіх Картинна галерея Національного заповідника «Давній Галич».  
Ось і тепер, у третій декаді жовтня, зусиллями нашої провідної установи, галичан та гостей міста, знайомлять з тво ... Читати далі »
Переглядів: 774 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2011

22 жовтня у Нью Йорку померла активна громадська діячка Станиславова Оксана Лемеха – Луцька.
Оксана Лемеха (після одруження) - Луцька народилася 14 листопада 1913 року в м. Станиславові в родині австрійського службовця, згодом працівника польського судівництва Миколи Лемехи і матері Іванни Медвідь. Окрім неї в родині була старша сестра Ростислава (Гаєцька), молодша Віра (засуджена більшовиками до 25 річного ув’язнення) та брат Всеволод (вбитий більшовиками за допомогу УПА). В родині плекалися добрі традиції – обидві доньки були пластунками, а брат – запеклим спортовцем, членом відбиванкової дружини. 
Початкову освіту Оксана здобула в народній школі ім. М.Шашкевича, а гімназійну – в українській дівочій гімназії "Рідна Школа”, яку завершила іспитом зрілості в 1931 р.  ... Читати далі »
Переглядів: 865 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2011

Є старий анекдот, де чоловік розповідає, що він ріс у настільки бідній родині, що якби народився дівчинкою, то йому нічим було би гратися. Сьогодні дітлахи розбалувані комп’ютерами, мобільниками, трансформерами та іншими цяцьками. А де було взяти іграшки станиславівській дітворі 100 років тому, та ще й під час війни? Але хто шукає, той знайде.
Уродженець Станиславова Володимир Макар у спогадах згадує, що в часи його дитинства найкрутішим шиком було мати власну рогатку, яку тоді називали катапулькою. А найскладніше було найти гуму — у крамницях її не продавали, а якби й продавали, то грошей все одно не було.
Йшла Перша світова війна, і місто почергово займали росіяни з австрійцями. Де війна, там і вбиті. Після одного запеклого бою царські солдати стягнули в одне місце своїх загиблих товаришів. ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2011

Днями у будівлі бібліотеки Івано-Франківського медуніверситету поміняли вікна – зі старих «рідних» на металопластикові. Начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин каже, що будівля ця є пам’яткою архітектури місцевого значення, й непогоджена з охоронними структурами заміна вікон була порушенням. Більше того – подібні порушення у нас всюди. А проблема в тому, що немає можливості стежити за кожним вікном, адже таких пам’яток у місті – не одна сотня.
Нині бібліотечні архіви краще вбережені від погодних впливів, а студенти сидітимуть у теплому приміщенні. Але й будинок відтепер – не така вже й пам’ятка…
Може, варто заснувати якийсь муніципальний культурно-каральний спецпідрозділ? І грошей у міський бюджет заробимо, і пам’ятки збережемо.
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2011

Кажуть, легка атлетика – то королева спорту. У довоєнному Станиславові спершу вона мала небагато прихильників, змагання відбувалися рідко. Та згодом місцеві спортсмени перемагали навіть на міжнародних турнірах.

З Прикарпаття до Берліна
Усе почалося зі шкіл. Перші забіги у Станиславові відбувалися на міжшкільних змаганнях, коли закінчувався навчальний рік. Саме тоді у школярів з’являлася можливість вийти на старт чи просто прийти та підтримати друзів та знайомих. Вже тоді, на початках, серед лідерів прикарпатського бігу звучали українські прізвища: Михайло Копаницький, Володимир Ярмолюк, Володимир Павловський, Денис Караван.
Першу бігову доріжку в Станиславові влаштува ... Читати далі »
Переглядів: 582 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2011

Запрошуємо на відкриття виставки творів скульптора Григора Крука, присвяченої до 100-річчя з його дня народження. Відкриття виставки відбудеться 28 жовтня 2011 р. о 12.00 год. в приміщенні Івано-Франківського художнього музею.
В експозиції окрім матеріалів присвячених Г.Круку будуть представлені кілька автентичних робіт скульптора. Зокрема:
1. Жінка, що миє ноги. 50-ті роки ХХ ст. Гіпс. 26,3х15,5х25,5 см.
2. Портрет Володимира Луціва у молодому віці, 1955 р. Патинова глина 45,3х21,5х24 см.
3. Дівчина, що читає книжку. Бронза. 18,5х22 см.
4. Селянин, що стоїть, 1938 р. Бронза. 70х7,5х23,5 см.
Переглядів: 579 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2011

Велика кількість свідомої української молоді жертовно і безкорисливо працювала в ім’я побудови незалежної України. Їхня праця в умовах підпілля з постійними ризиками для життя, а  також щоденна мужність та відвага у боротьбі з окупантом в більшості випадків не відомі нам, їхнім нащадкам. Ці зібрані і узагальнені матеріали нехай будуть пошаною їхній світлій пам’яті. 
Іван Ґудзоватий народився 1911 р. у заможній селянській родині Петра Ґудзоватого в селі Кадобна Долинського повіту Станіславівського воєводства (тепер село належить до Калуського району Івано-Франківської області). В семилітньому віці йде на навчання до місцевої народної школи, в якій провчився 5 класів. Після цього рік навчається приватно у п. Василя Барнича (професор польської гімназії у м. Рогатині) і ще рік (1924-25) у приватній гімназії м. Долини. Восени 1925 р. записується п ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2011

Місяць вересень виявився багатим на цікавих і відомих гостей, які відвідали наш музей. Зокрема, 26 вересня, гостями музею були п. Андрій Куцан (Мюнхен, Німеччина), зять Степана Бандери та п. Володимир Туркевич (м. Львів), нащадок відомих українських духовенських родів Туркевичів і Білецьких. Гості залишились надзвичайно враженими змінами в експозиції музею та визнали високий рівень експозиційної роботи науковців. Слова подяки записали до Книги відгуків:
«Шановний пане Степане і співробітники, велике враження зробив мій побут у музеї Степана Бандери. Це надзвичайний вклад праці від останнього мойого побуту. Працюйте дальше для великої справи і багато Вам успіхів».
Завідувач музею, п. Степан Лесів, поділився із планами подальшої експозиційної роботи, де буде представлено родину Провідника ОУН – ... Читати далі »
Переглядів: 584 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.10.2011

У серпні 2011 року газета «Галицьке слово» подала працю автора книги «Світ східних галлів» Теодозія Короля під заголовком «Галли і Галич». Багато читачів були здивовані від прочитаного, а житель с.Набережне Зеновій Клюса відшукав автора статті і два дні ходив з ним околицями рідного села. Подаємо результат їх мандрів.
Галичани – народ древній. Та різні завойовники намагалися знищити у цього народу пам’ять про своє коріння. Еліта нації нещадно знищувалася, а до влади над краєм призначалися чужинці або їх продажні посіпаки з числа автохтонів, які витравлювали у народу пам’ять про його колишню велич. Вони писали їм брехливу історію, з якої випливало, що галичани народ ніякий або нікчемний. Та вони не змогли перейменувати назви всіх міст, сіл, рік, гір та урочищ, які нині красномовно розказують правдиву історію давньої Галичини. 
Переглядів: 928 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.10.2011

24 жовтня відбулися чергові звітно-виборні збори Галицької районної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Ці збори є обов’язковим заходом, які передують обласній конференції Товариства, яка відбувається раз на 5 років (найближча відбудеться в листопаді ц. р. у м. Івано-Франківську). Захід проведено в приміщенні Національного заповідника «Давній Галич» - що не є випадковим, адже дана наукова установа вже майже два десятки років є відповідальною за збереження та виявлення пам’яток на терені Галицького району і є флагманом пам’яткоохоронного руху на Прикарпатті.
Для участі у звітно – виборних зборах прибули керівники районної організації УТОПіК, члени Товариства: працівники НЗ «Давній Галич», директори навчальних закладів, представники бібліотек, зацікавлені. Порядок денний зборів передбачав розгляд двох основних питань ... Читати далі »
Переглядів: 520 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

Приводом для відвідин дитячого садочка «Росинка» стало запрошення його адміністрації, яка ввела у свій план педагогічну годину «Декоративно-прикладне мистецтво Гуцульщини».
Виявленню та розвитку творчих здібностей вихователі дошкільних закладів приділяють велику увагу, адже саме в цьому віці всі діти творчі: малюють, ліплять, конструюють. Як зазначила завідувачка «Росинки» Тетяна Фенин, традиційний гуцульський посуд малята не тільки малюють, а й ліплять з пластиліну. У згаданому садочку проводять тематичні заняття, на яких вихователі знайомлять дітей з традиціями та мистецтвом нашого краю, тож педагогічну годину не випадково присвятили декоративно-прикладному мистецтву Гуцульщини, про яке на основі збірки Національного музею у Коломиї розповідали Оксана Ясінська та Ірена Гулай-Назарова. Розповіді музейників доповнювали багато ілюстровані буклети та муз ... Читати далі »
Переглядів: 659 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

У видавництві «Нова зоря» побачила світ книга «Двадцять років незалежності. Галицький район. Факти, хроніка, події, спогади». У книзі, створеній за задумом голови районної державної адміністрації Григорія Івасишина осмислюється роль Галича як визначного центру доісторичних цивілізацій Подністер’я, столиці протидержавного об’єднання Велика Хорватія, Галицького князівства, Галицько-Волинської держави, показана роль краю в українських державотворчих процесах в епоху середньовіччя. Але найголовнішу увагу автори відвели дослідженню процесу відродження Української держави на теренах Галицького району на рубежі ХХ-ХХІ століть. Люди які написали до книги свої спогади, здебільшого не приналежні до літературної діяльності, але вони були учасниками і творцями тої величної історичної доби, а тому пульс епохи відбивається у кожному реченні мемуарів. Це робить книгу живою і цікавою.
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

За сприяння галицької районної державної адміністрації та районної ради побачив свят історичний нарис Ярослава Поташника «Галицькі Медобори» - невеличка частка дослідження історії села Мединя, яке шість століть тому постало на живописному березі річки Лімниці. Це коротка розповідь про неповторність і красу галицького села, про події минувшини і сучасність, про людей небайдужих до історії рідного Галицького краю.
Переглядів: 615 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024