Четвер, 28.03.2024, 21:15:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 248 249 250 251 252 ... 274 275 »
4 листопада 2011 р. під головуванням заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Р.Іваницького відбулося засідання комісії з призначення обласної премії ім. Володимира Полєка в галузі краєзнавства.
Після озвучення прізвищ претендентів на призначення щорічної премії в галузі краєзнавства, розгляду матеріалів про них, відбулося обговорення кандидатур, які були запропоновані на здобуття зазначеної премії у 2011 році.
Обговорено кандидатури Олександра Береговського, Мирослава Габорака, Ігора Коваля, Михайла Максим’юка, Юрія Угорчака, авторського колективу книги «Покуття», історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто».
Переглядів: 604 | Долучив: Dnister | Дата: 07.11.2011

На минулій сесії районної ради обговорили й інше, не менш резонансне і не дуже приємне питання – про самовільну реконструкцію однієї з космацьких церков.
Ні для кого не секрет, що для більшості парафіян їхній молитовний дім – наче єдина і улюблена доця, яку всі доглядають, якій всіляко догоджають. Доброчинні пожертви – грошові і матеріальні – ллються звідусіль. Ширина і глибина цього фінансового потічка залежить від заможності і чисельності парафії.
Космач – село велике, гонорове і небідне, тут діють кілька церков. Тож цілком закономірно, що прихожани однієї з них — церкви Святих апостолів Петра і Павла — вирішили відремонтувати і прикрасити свою культову споруду. Знайшли грошовитих м ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2011

Громадські організації, науковці та історики Калуша вирішили річницю створення ЗУНР не відсвяткувати, а — відпрацювати. Відтак, здійснили наукову експедицію на старе кладовище Калуша, щоб детальніше вивчити поховання вояків австрійської армії часів Першої світової війни. У результаті — зафіксували більше 300 поховань зі стандартними хрестами, відлитими з бетону, а також 2 надмогильні постаменти з текстами про похованих осіб.
Експедиція мала на меті детальніше вивчити історію національно-визвольного руху минулого століття у рідному краї та своєму населеному пункті. Тут для дослідників роботи — непочатий край.
Калуш не став місцем найбільш відомих бойових операцій Першої світової війни. Однак, він був розташований в епіцентрі бойових дій. Перший удар війни місто відчуло вже у серпні 1914 року. ... Читати далі »
Переглядів: 632 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2011

Франківськ поступово втрачає лице. Варварське втручання в архітектуру спотворює столітні камениці, ламає лінії історичних кварталів. Добудова і перебудова останніх років сплюндрувала одну з найкрасивіших міських вулиць - Матейка, де кожна третя вілла є пам'яткою сецесії кінця ХІХ - початку ХХ століть. Чи можна зберегти те, що залишилося?

Прояв невігластва
Вулиця Яна Матейка - це шістдесят будинків. Майже всі були одно- та двоповерховими віллами. М'які силуети фронтонів і аттиків, вигини карнизів, ліпні фризи, м'яко заокруглені кути, «нарости» еркерів, контрфорси й пілястри, маскарони над арками дверей і вікон - цей квартал вирізняла вишукана декоративність. Центр вулиці тримала модерна триповерхова спо ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2011

На будівельників попит був завжди, й в усі часи цей фах давав заробити на кусень хліба з маслом. Чудові станиславіські будівлі, декотрі навіть гордо названі іменами власників Басса, Гаусвальда, Гравера, насправді, окрім архітекторів, мають ще й інших авторів - будівельників, імена яких годі шукати в архівах. А як же жилося і працювалося будівничим старого міста?
Будівельні роботи у «польський» період регулювалися Розпорядженням Президента Речі Посполитої від 16 лютого 1928 року «Про будівельне право та побудову осель», роз'яснювальними документами міністерств та місцевої влади. Органом, який керував усіма будівельними роботами в Станиславіському воєводстві, була Дирекція громадських робіт, яка на початку 1930-х років працювала під головуванням інженера Полуднєвського. З 1928 року у містах з населенням більше 5000 чол. почали створюватися Комітети розбу ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2011

Трьома цікавими книжечками авторства своїх колишніх учнів потішив нещодавно видавничий центр Коломийської гімназії ім. Михайла Грушевського. Об’єднані спільною назвою, «Спогади», вони значно розширюють нашу обізнаність з чи не найплодотворнішим періодом діяльності гімназії – від Першої до Другої світових воєн. Це спогади Миколи Пригродського, Івана Прокопова і Дмитра Николишиного.
 
Спомин перший,  Миколи Пригродського
Гімназію цей хлопець з Середнього Березова закінчив 1926-го, за директорства Прокопа Мостовича. Саме Мостович був головою комісії, яка приймала іспити зрілості, причому приймала не формально, а з усією відповідальністю за покладені на неї обов’язки. Як згадує автор «Спогадів», на письмовий іспит зрілості вон ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Долучив: limnytcja | Дата: 05.11.2011

Схоже, що історія з будівництвом квіткового ринку на вулиці Низовій багатьох не лише зацікавила, а й особисто зачепила. Адже всі ми - мешканці Івано-Франківська – любимо наше місто і хочемо, щоб воно було гарним. А будівлі, на кшталт квіткового ринку, не лише псують історичну частину міста, а  й ображають мешканців своїм безглуздям.
Начальник відділу охорони культурної спадщини Ігор Панчишин від початку був проти будівництва на цій земельній ділянці. І  у нього на це були вагомі підстави,  про що він і розповість у цьому інтерв’ю.

Пане Ігорю, чи подобається вам будинок, який звели на вулиці Низовій?
І.П.: Ні. Закони ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Долучив: limnytcja | Дата: 05.11.2011

В ідеалі ця розповідь могла би бути фільмом, і замість того, аби означувати і осягати, можна би було просто бачити і розуміти. А сценарій такий: холодна ніч; пізня осінь; на вулиці лежить тіло...
Важко розгледіти, що то і хто то, але з назви можемо припускати, що то Тарас Мельничук. Хоча про це поки що не знаємо, бо просто бачимо в памороку істоту, яка б'є кулаками по землі. Дивитися набагато веселіше, аніж слухати, але суть така, що чоловік прилип до вулиці. Ще вчора збирався навідатися додому до матері, де був нечастим гостем. І таки приїхав до Уторопів, але зустрів хороших приятелів, які запропонували випити. Звісно, хороші, адже погані такого не зроблять. А тут прокидається серед ночі на шляху до Мишина, що в Коломийському районі. І що? Великий поет змерз спати на дорозі і - сіп! А біда - дорога не пускає. Борода замерзла у пізньоосінній калюжі, і ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Долучив: limnytcja | Дата: 05.11.2011

Місто Івано-Франківськ сьогодні потребує нового історико-культурного опорного плану. Як повідомив днями начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Івано-Франківського міського міськвиконкому Ігор Панчишин, такий план потрібен насамперед для того, щоб зберегти історичну частину обласного центру від хаотичної забудови.
Зі слів пана Панчишина, вартувати десь близько 400 тисяч гривень – не надто велика сума як для бюджету міста з огляду на той факт, що, скажімо, на відкриття в Івано-Франківську дозвільно центру було витрачено близько 700 тисяч гривень. Втім, виконання такого плану необхідно замовити у спеціалізованих установах, найближчою з яких є Львівський НДІ «Західпроектреставрація». Втім, замовляти такі роботи ніхто із керівників міста чомусь не поспішає, хоча балачки про необхідність зробити таке замовлення точаться постійно. ... Читати далі »
Переглядів: 563 | Долучив: Dnister | Дата: 05.11.2011

Конфлікт, що спалахнув довкола реставрації Космацької церкви Святих апостолів Петра і Павла, намагається розв’язати не лише районна рада.
Як тільки про цей факт стало відомі голові РДА Ярославові Шинкаруку, він дав доручення створити комісію з вивчення цього питання. До її складу увійшли заступник голови РДА Володимир Совіздранюк, начальник відділу культури і туризму РДА Дмитро Біланюк і уповноважений з питань охорони культурної спадщини, головний спеціаліст відділу культури і туризму РДА Василь Струк, який, до речі, є священнослужителем.
Члени комісії виїхали на місце події, де встановили факт порушення статей 22, 26 і 30 Закону «Про охорону культурної спадщини», а саме – самочинну р ... Читати далі »
Переглядів: 585 | Долучив: limnytcja | Дата: 04.11.2011

Питання встановлення бюсту Олександрові Пушкіну винесене на розсуд громади. Громадське обговорення проекту рішення Калуської міської ради щодо благоустрою підприємством «Карпатнафтохім» площі на вул. Пушкіна і встановлення на ній бюсту поету О. С. Пушкіну відбудеться 8 листопада о 17.30 у ПК «Мінерал».
Дзвони Підгір’я 
Переглядів: 549 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011

Два великі проекти, над якими зараз працює скульптор Ігор Семак, — пам’ятник Романові Шухевичу та бюст Олександра Пушкіна. Що стосується останнього, то перспектива його встановлення — досить невизначена. Відповідне рішення чекає розгляду на сесії Калуської міської ради. Тим часом, громадськість уже висловлює свою незгоду з установленням бюсту класику російської літератури.
Калуш уже наступного року може стати містом пам’ятників. І, хоча наразі «оживити» місто за допомогою металу, бронзи та каменю тільки заплановано, вже найближчим часом головні площі Калуша можуть прикрасити відразу кілька пам’ятників. Проте, головна проблема — зима і гроші, і суспільна дискусія про те, чи, взагалі, всі особистості, які можуть незабаром постати у монументальній формі, мають прикрашати наше місто.
«Нафтохіміки ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Долучив: limnytcja | Дата: 04.11.2011

У  двох попередніх числах газети під цією рубрикою ми подавали матеріали про маловідомі історичні віхи коломийського театрального життя, його визначних дійових осіб-акторів, та події, які вплинули на становлення, розвиток цілого пласту культури покутсько-гуцульського краю.

Перша чверть XX-го століття
Якось увечері театральні аматори, яких не надто пройняв дух різдвяного дійства зі своєю виставою «Вифлиємська ніч», вирішили шукати дещо сильніших вражень і знайшли їх у пляшці оковитої, яка не знати звідки взялася. Нехай пробачать моє писання шляхетного виховання коломийські читачі, але ці свідчення виринули нещодавно зі сторінок спогадів колишнього гімназиста Івана Прокопова. Отож після чаркування майже дорослі випускники зч ... Читати далі »
Переглядів: 909 | Долучив: limnytcja | Дата: 04.11.2011

Учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Гуцульський феномен: мистецтво жити і творити» в рамках XIX Міжнародного гуцульського фестивалю, заслухавши та обговоривши наукові доповіді і повідомлення, відзначають, що за двадцять років незалежності України в Гуцульському регіоні відбулися суттєві зміни в соціально-економічному та культурно-духовному житті. Цьому сприяла багатогранна діяльність громадсько-суспільних, науково-дослідних, природоохоронних, освітніх, культурно-мистецьких установ та організацій, які формувалися і розвивались у процесі становлення і розбудови Української незалежної держави у тісній співпраці з органами місцевої влади.
Однак для розв’язання специфічних проблем Карпатських територій необхідним є виконання в повному обсязі Закону «Про статус гірських населених пунктів в Україні», що дозволило б вирішити низку завдань у со ... Читати далі »
Переглядів: 483 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011

Надвірнянщина — край замків. Із понад 110 середньовічних замків два знаходяться поблизу міста Надвірної: Пнівський та Надвірнянський.
Втім, у путівнику "Середньовічні замки та оборонні споруди", виданому трьома мовами, йдеться й про інші цікаві споруди: Делятинський, Добрилівський, оборонний двір у селі Заріччя та інші. Видаючи путівник, у Надвірнянській РДА сподіваються залучити до досліджень меценатів та інвесторів, людей, небайдужих до історії.
А тим часом йде підготовка до мистецького фестивалю, який би не повторював жодного з існуючих в області, але згодом став родзинкою Надвірнянщини туристичної. Місцем проведення майбутнього фестивалю стане знаменитий Пнівський замок.
ОДТРК
Переглядів: 576 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011

Команда учнів Делятинського навчально-виховного комплексу удостоєна великої честі представляти Івано-Франківщину на Всеукраїнській конференції-семінарі юних краєзнавців-екскурсоводів у Центральному таборі туристського активу школярів України у с. Осій Іршавського району Закарпатської області (до речі, рідному селі народного артиста України Івана Поповича).
Учні виступали з доповіддю та мультимедійною презентацією про роботу музею «Люди і віхи» та презентацією Делятинського НВК, представили три номери художньої самодіяльності, брали активну участь у практичних заняттях на базі краєзнавчих музеїв с. Осій та м. Іршави, працювали над створенням проекту музею на базі Центрального табору туристського активу учнів України у с. Осій, ходили в одноденні походи в гори, купалися в термальних озерах, вражаючими стали й екскурсії в Іршаву, Берегово, Мукачево, Джубл ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011

Два місяці поспіль у Коломиї триває жорстке протистояння між громадою та забудовником. Коломияни обурюються, що вперше за всю історію міста будівельники посягли на святе – самісінький центр. А забудовники при цьому не зважають навіть на рішення суду про заборону робіт. 
Насправді цій історії – вже понад десять років. У 1998-му місто проводило аукціон на деякі земельні ділянки у центральній частині міста. Хоча тоді на землю на вулиці Театральній жодних дозволів ніхто не давав, але якось так вийшло, що агрофірма «Прут» таки уклала угоду на ділянку поблизу Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття. Як це відбулося, сьогодні вже ніхто не розуміє…
Директор музею Ярослава Ткачук каже, що з музейниками заплановане будівництво не погоджували, а туристам тепер дістатися сюди д ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011

На розі Гординського і Чорновола стоїть шикарна австрійська кам’яниця, яку прикрашають атланти. Її на початку ХХ століття збудував єврейський підприємець Вайнгартен. В одній із квартир він мешкав сам, а решту здавав усім охочим і платоспроможним. Тоді такі будинки називали доходними. Назва цілком виправдана, оскільки квартирна плата мешканців була основним джерелом доходу домовласника.
«Золотий вересень» приніс не тільки «фабрики робочим», але й кінець комунального раю Вайнгартена. Будинок націоналізували, після чого соціальний склад мешканців кардинально помінявся. Колишній домовласник цього не витримав. Стрибнувши з балкона третього поверху (висотою це фактично аналог хрущовської п’ятиповерхівки), Вайнгартен пішов у інший світ.
З того часу мешканцям квартири із тим нещасливим балконом якось ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011

Космач, що на Косівщині, стане першим селом Гуцульщини, ювілей якого відзначатимуть на державному рівні.
Верховна Рада прийняла постанову про відзначення наступного року 600-річчя села. Зініціювали прийняття постанови народні депутати України Ігор Зварич та Василь Чуднов, до речі, уродженець цього села.
Постановою парламенту передбачено в 2012 році урочисто відзначити ювілей Космача. Обласна держадміністрація повинна розробити відповідні заходи та утворити оргкомітет. Нацбанк виготовить і введе в обіг ювілейні монети, а "Укрпошта" — серію марок і наборів листівок, присвячених цьому величному ювілею.
Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 03.11.2011

Клуб української інтелігенції імені Богдана Лепкого, обласна та міська організації "Просвіти", обласна наукова універсальна бібліотека ім. Івана Франка запрошують шанувальників рідної культури в неділю, 6 листопада, на вечір вшанування пам’яті видатного письменника та громадського діяча Богдана Лепкого, приурочений кільком датам.
Зібрання відбудеться в Народному домі "Просвіти" о 15 год. Водночас це буде і своєрідний звіт Клубу української інтелігенції.

Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 03.11.2011

В загальному читальному залі обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка діє книжково-ілюстративна виставка однієї книги „Русалка Дністрова” та її творці”, присвячена 200-літтю від дня народження Маркіяна Шашкевича.
«Чого не вдіяли збройні повстання, щоб скинути невільницькі пута, чого не вдіяли політичні суспільні діячі, того осягнув перший подвижник нашого відродження Маркіян Шашкевич». Це слова з проповіді митрополита Йосипа Сліпого, згодом в’язня ГУЛАГу, яку він виголосив на могилі письменника, священика Маркіяна Шашкевича 1 червня 1943 року з нагоди століття його смерті.
У літопис національного відродження на західних землях України середини ХІХ століття золотими літерами вписане ім`я видатного письменника і громадсько-культурного діяча, славного сина Галицької землі Маркіяна Шашкевич ... Читати далі »
Переглядів: 1169 | Долучив: Dnister | Дата: 03.11.2011

Першого листопада, у день проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, в музеї Визвольних змагань імені Степана Бандери, що по вулиці Тарнавського, 22 м. Івано-Франківська, відкрилася виставка «Шляхом Золотого Лева», присвячена 93-й річниці «Листопадового зриву».
Співорганізатором є громадська організація «ЗУНР». У експозиції представлені понад півсотні експонатів, що стосуються періоду Західноукраїнської Народної Республіки. Оригінали листівок, фотографій, марок, нагород, газет та установчих документів надали колекціонери з Івано-Франківська, Снятина та Києва. Більшість із них досі були недоступними для огляду та наукового вивчення.
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 03.11.2011

Книжково-ілюстративна виставка, присвячена 810-річчю з дня народження першого короля Русі-України Данила Галицького, відкрилась у бібліотеці Національного музею Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського.
Цьогоріч в Україні відзначають 810-ту річницю з дня народження Данила Галицького (1201-1264рр.) - першого короля Русі-України. У вітчизняній історіографії його вважають найвидатнішим з усіх правителів західних князівств. Адже на тлі тогочасних складних обставин, у яких довелося діяти правителю, його досягнення були справді величними. 
Із відновленням та розширенням володінь свого батька, Данило Галицький змушений був стримував польську та угорську експансії. Подолавши могутність бояр, Король зумів піднести соціально-економічний та культурний рівень своїх володінь до одного з найвищих у ... Читати далі »
Переглядів: 648 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2011

В кінці червня 1941 року урочище Дем’янів Лаз стало місцем масового знищення органами НКВС в’язнів тюрем. У 60-ті роки це місце, за наказом партійних керівників, було розчищене і використовувалося для господарських потреб, а в 1984-1985 роках було завалене будівельним сміттям . Восени 1989 року на цьому місці були проведені розкопки. Тут знайшли людські останки і змогли ідентифікувати 524 людини. Вдалось встановити особи 22 чоловік. Робота в архівах СБУ дозволила визначити імена іще 400 страчених. 29 жовтня 1989 р. завдяки ініціативі громадськості міста було проведено ексгумацію жертв комуністичного режиму та їх перепоховання. Ця подія була однієї з визначних у процесі розкриття злочинів комуністичного режиму. На місці розстрілу у 1998 р. було утворено Меморіальний комплекс «Дем’янів Лаз», 11 вересня 2009 р. відкрито музей.
Вони віддали Україні своє жи ... Читати далі »
Переглядів: 496 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2011

Ювілейний цей рік для "Руської трійці" — Львівщина та Прикарпаття відзначили 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича та Івана Вагилевича.
Ще один з членів "Руської трійці" і авторів "Русалки Дністрової" — Яків Головацький.
Клуб української інтелігенції імені Богдана Лепкого за підтримки Інституту туризму Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника підготував до видання книжечку Якова Головацького "Мандрівка по Галицькій та Угорській Русі". Це опис подорожі письменника на Закарпаття в листах до приятеля у Львові.
А на цьому тижні Клуб української інтелігенції повторює цю подорож, правда, не пішки чи перекладних, а автобусом, який надає обласна держадміністрація.
Переглядів: 676 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2011

Згідно до проекту Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 860-річчя з дня народження новгород-сіверського князя Ігоря Святославича, головного героя давньоруської поеми «Слово о полку Ігоревім» в загальному читальному залі обласної бібліотеки діє книжково-ілюстративна виставка-диптих «Слово о полку Ігоревім»: «Ваші хоробрі серця з міцного булату викувані, а в одвазі загартовані».
Ігор Святославич (02. 04. 1151 – 29. 12. 1202, м. Чернігів) – державний і військовий діяч, князь путивльський (1161-1164), новгород-сіверський (1180 -1198) і чернігівський (1198 - 1202).
Другий син чернігівського князя Святослава Ольговича, Ігор Святославич у 1169 р. взяв участь у поході Андрія Боголюбського на Київ. У 1171 р. розбив орди половецьких ханів Кончака і Кобяка під Переяславом. ... Читати далі »
Переглядів: 855 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

1 листопада 1918 року відбулося українське національно-визвольне повстання у Львові, внаслідок якого була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). І саме на честь цієї листопадової події, в 1990 році постала у Калуші символічна могила Січовім Стрільцям. Минув уже 21 рік з того часу. На цьому святому місці щорічно відбуваються урочистості з нагоди Дня Незалежності України, моляться за душі убієнних на Великодні та Зелені свята, вшановують героїв Крут і воїнів УПА.
Ідея увіковічнити їх пам’ять, а також навіки закарбувати імена наших земляків, що боролися за незалежну Україну, народилася серед односельчан. Вибирали місце, яке б найкраще підійшло для цього пам’ятного знаку Ярослав Андибур та Богдан Федорко. Разом з головою Підгорецького осередку Народного Руху України Богданом Мазуром, радилися, як має виглядати могила, їздили дивитися на уже ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

Пам’ятник генерал-хорунжому УПА Романові Шухевичу, уже, практично, готовий до відливання. Як повідомив «Вікнам» автор пам’ятника, скульптор Ігор Семак, у понеділок, фактично, була готова основа для подальшого відливання пам’ятник. Хоча, наразі форма потребує ще незначних допрацювань. Відтак, Ігор Семак уже, практично. Завершив свою частину роботи. Потім пам’ятник відправлять на скульптурну фабрику у Львові, де його віділлють у бронзі. Однак, на пам’ятник бракує коштів.
— Для того, щоб відправити основу на відливання до Львова, потрібно заплатити аванс у розмірі близько ста тисяч гривень. наскільки мені відомо, міська рада поки що обіцяла виділити 40 тис. гривень. Ще 12 тис. гривень зібрала громадськість. Допомогти обіцяла й обласна рада, — повідомив "Вікнам” Ігор Семак. — Наразі ж готується архітектурна частина проекту. Змінити заплановано багато. Факт ... Читати далі »
Переглядів: 487 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

Актуальне
Майже академічними стали історичні факти, які стосуються того часу, коли революційного 1848-го вперше на коломийських сценах місцеві аматори відіграли українську п’єску за мотивами відомої «кумедії» «Наталка-Полтавка», яку було написано рівно десять років тому відставним майором російсько-французької війни Іваном Котляревським. За тим самим класичним формулюванням той сценічний дебют вважають створенням першого національного театру в Галичині, фундамент під який заклав о. Іван Озаркевич – людина «артистична і неясних поривів», за словами І. Франка. З патріотичних міркувань не буду спростовувати того, що подібне явище треба сприймати, як становлення самого театру, не буду також й наполягати, що саме так воно і є. З часом суб’єктивна хронологія наступних подій сама все розкладе на свої місця…
Переглядів: 735 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

Церковні дзвони відганяють злих духів, очищають фізичний і духовний простір, сприяють довголіттю тих, хто чує храмове дзвоніння. На жаль, сьогодні це вміння подекуди втрачено, тож нечасто чуємо справжній церковний передзвін. Учений-кампанолог Богдан Кіндратюк своїми працями доводить, що музика дзвонів лікує.
Недавно в Івано-Франківську побачили світ два видання —  «Дзвони та дзвоніння в народній творчості» і «Дзвони та дзвоніння у творах українських письменників». Їх автор — доцент ПНУ ім. В. Стефаника Богдан Кіндратюк уже давно вивчає історію дзвонів Станиславова—Івано-Франкіська, літописні джерела історії дзвонів на наших теренах, їхній виховний та оздоровчий вплив. Сьогодні при університеті створено Центр вивчення дзвонарства, і очолив його Богдан Кіндратюк.
Який вплив дзвоніння на ду ... Читати далі »
Переглядів: 616 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

Вже давно велися розмови щодо відновлення найвисокогірнішої капітальної споруди в Україні — метеоастрономічної обсерваторії на горі Піп Іван, що розташована  на Чорногірському хребті у Карпатах. І ось реконструкція має вже розпочатися з початку наступного року. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, на балансі якого перебуває обсерваторія, спільно з Варшавським університетом розробили проект її відновлення. Планується, що тут будуть функціонувати метеорологічна станція, яка після Альп буде другою по висоті метеорологічною станцією в Європі, біологічний стаціонар по дослідженню рослинності Карпат та інші наукові центри. 
За словами проректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника І.Цепенди, в рамках проекту буде створено також навчально-науковий осередок для українс ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 31.10.2011

Марія Боєчко за фінансової підтримки М. Павлюка видала у косівському видавництві «Писаний Камінь» книжечку «Різдвяні дзвони». Це вже 22-ге видання інваліда першої групи із села Ковалівки Коломийського району.
У цьому збірнику кишенькового типу на 316 сторінках вміщені традиційні та місцеві колядки, щедрівки, віншування та поезію цієї тематики коломийських і косівських авторів.
Петро ГАВУКА, "Галичина"
Переглядів: 598 | Долучив: Dnister | Дата: 31.10.2011

Як повідомляли "Вікна", у неділю, 30 жовтня, волонтери музею визвольного руху Калущини та гурток «Дослідження національно-визвольного руху Калущини» (створений при Центрі Науково-Технічної Творчості учнівської молоді управління освіти Калуської міської ради) здійснили пошукову експедицію на місце поховань періоду Першої світової війни (вояків австрійської, польської, російської армій, цивільні особи), захоронених на старому міському цвинтарі, — повідомив краєзнавець Богдан Яневич.
Мета експедиції — ідентифікація могил, віднайдення та дослідження інформації про поховання.
Результати експедиції:
— Зафіксовано 358 поховань на яких встановлено хрести (відлиті з бетону в стандартних формах) та 2 надмогильні постаменти з текстами про похо ... Читати далі »
Переглядів: 597 | Долучив: Dnister | Дата: 31.10.2011

У неділю, 30 жовтня, у с. Братишів Тлумацького району відбулися святкові заходи з нагоди 100-річчя від дня народження всесвітньовідомого скульптора Григорія Крука.
Після богослужіння у храмі Успення Пресвятої Богородиці громада та гості села рушили урочистою ходою до садиби Г.Крука, де отець Іван Гуцуляк (УГКЦ) відправив панахиду біля пам’ятного хреста.
Опісля, у центрі села відбулося відкриття і освячення пам’ятника Г.Круку. Про життя і творчість скульптора розповів заслужений працівник культури України, краєзнавець Михайло Головатий, а сільський голова Марія Шкварок подякувала усім хто допоміг в організації святкувань. Відкрили пам'ятник авторства відомого на Прикарпатті скульптора Володимира Довбенюка голова обласної ради Олександр Сич, сільський голова ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024