Понеділок, 06.05.2024, 03:15:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 4 » Краєзнавець Петро Боднарчук – кандидат на присудження щорічної літературно-мистецької премії Тлумаччини імені Григора Крука
14:18:36
Краєзнавець Петро Боднарчук – кандидат на присудження щорічної літературно-мистецької премії Тлумаччини імені Григора Крука
Боднарчук Петро Миколайович народився 7 червня 1958 року у селі Петрилів Тлумацького району Івано-Франківської області. Закінчив у 1984 році з відзнакою філологічний факультет Івано-Франківського педінституту, під час навчання в якому почав займатися краєзнавчою та науковою роботою під керівництвом викладача В.Т.Полєка. Напрацював ґрунтовне дослідження про педагога М.С. Кондрат та її родину із села Петрилів.
Перебуваючи на посаді директора Братишівської ЗОШ І-ІІ ст., активно поєднував педагогічну діяльність з краєзнавчо-пошуковою роботою: записав спогади від односельчан про вчительську діяльність дитячої поетеси Марійки Підгірянки та її чоловіка у селах Братишів та Антонівка, розпочав краєзнавчі розвідки про уродженців села підприємця і мецената Северина Снігуровича, професора Уманського с/г інституту Шкварука М.М., викладача Станіславської української гімназії, професора славістики І.Рибчина. Як результат трьохрічних досліджень, при сприянні краєзнавця М.Буджака у 1991 році на сторінках районної газети «Злагода» з’являється ґрунтовне розлоге краєзнавче дослідження з історії Братишева «Село з легенди».
З метою всестороннього висвітлення життя і творчості Г.Крука налагоджує тісну співпрацю з Вільним Українським Університетом у Мюнхені, Науковою бібліотекою ім. Т.Шевченка у Лондоні, культурно-просвітніми товариствами та мистецькими центрах Львова та Івано-Франківська. Протягом 1991-1994 років Петро Миколайович друкує ряд статей у газетах «Галичина», «Просвіта», ініціює встановлення пам’ятного знака на подвір’ї Г.Крука і меморіальної дошки поетесі Марійці Підгірянці на фасаді школи, урочисте відзначення 80-річчя від дня народження Г.Крука, проведення Міжнародної наукової конференції «Григорій Крук і європейська пластика середини XX ст.».
Між 1994-1998 роками краєзнавець плідно працює над висвітленням у періодиці подій періоду ЗУНР, історичною долею делегатів від Тлумаччини на Трудовому конгресі у січні 1919 року, історією встановлення перших пам’ятників Т. Шевченку у селі Петрилів та Братишів, спільно з журналістом обласного телебачення «Галичина» В.Лесівим, мистецтвознавцем М.Аронцем виходить вперше на екран програма про життя і творчість скульптора Г.Крука «Повернутий із забуття».
Як голова місцевого осередку товариства «Просвіта» активно вивчає в архівах Львова та Івано-Франківська історичні джерела виникнення та діяльності цього товариства та «Січі», громадсько-політичних партій та рухів на території села у 1920-1939 роках, друкує публікації з історії «Просвіти» на Тлумаччині.
Важливою подією у краєзнавчо-пошуковій роботі вчителя стало відкриття у жовтні 2011 року сільського історичного музею, в залах якого розмістилися експонати з життя і творчості Г.Крука, історії села, проводяться різноманітні виставки, приурочені Дню слов’янської писемності, 120-річчю від дня народження І.Рибчина,125-річчю заснування товариства «Просвіта» у селі Братишів.
На запрошення Львівської картинної галереї П.Боднарчук бере участь у відкритті виставки скульптурних робіт Г.Крука.
З нагоди святкування 100-річчя від дня народження всесвітньо визнаного митця П.Боднарчук, як краєзнавець і дослідник, виступає з доповіддю перед учасниками Міжнародної конференції у Центрі патріотичного виховання молоді ім. С.Бандери, бере участь у пленарних засіданнях та секціях в Інституті мистецтв Прикарпатського університету, залучається до відкриття скульптурної виставки в обласному Музеї мистецтв Прикарпаття, друкує публікації на сторінках районної газети «Злагода».

Переглядів: 706 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024