Понеділок, 17.06.2024, 13:46:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Липень » 21 » «Гуцульське весілля» вперше зіграють у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці
09:10:20
«Гуцульське весілля» вперше зіграють у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці

Етнічно-культурний фестиваль «Гуцульське весілля» став одним із переможців всеукраїнського проєкту «Малі міста – великі враження».

Про це заявив радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Ігор Мельничук, повідомляє “Укрінформ”.

«Етнічно-культурний фестиваль «Гуцульське весілля», яке проводять у селі Мишин Нижньовербізької ОТГ став одним із переможців всеукраїнського конкурсу «Малі міста – великі враження». Таких весіль, як проводять у Мишині, немає ніде в Україні», – стверджує Мельничук.

Голова Нижньовербізької ОТГ Ярослав М’якущак зізнається, що представники їхньої громади в уряді отримали сертифікат на суму 250 тис грн для впровадження проєкту «Гуцульське весілля».

Традиційно фестиваль проходить у вересні. Втім, наступного року краєзнавці хочуть відшукати іншу історичну дату, щоб вперше зіграти весілля у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці, яка знаходиться у селі Нижній Вербіж, і входить у список світової спадщини ЮНЕСКО.

«Родзинкою весілля, яке грають у наших селах Великий Ключів та Мишин, є пишний обряд і автентичний вінок молодої, який роблять з гусячого пір’я. Цей вінок плетуть близько півроку. Нині зробити його можуть лише дві наші майстрині, а тому вінок намагаються берегти і передавати наступним поколінням. Знаю, що такий вінок із пір’я ще є в одному з музеїв столиці та у Тіни Кароль. Також у цих вінках виступає наш фольклорний колектив, пропагуючи місцевий обряд і культуру. Сучасні наречені досі вбирають його на весілля, яке у нас традиційно триває майже тиждень: від неділі до неділі. Вінок для молодої плетуть, зазвичай, у четвер», – розповідає М’якущак.


Переглядів: 264 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024