Субота, 27.07.2024, 01:27:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
 
Архів новин
Головна » 2022 » Лютий » 12 » У Івано-Франківську покажуть унікальні відеокадри з Довбушівської церкви, в якій творив Параджанов
19:27:45
У Івано-Франківську покажуть унікальні відеокадри з Довбушівської церкви, в якій творив Параджанов

У Івано-Франківському краєзнавчому музеї презентують унікальні відеокадри, які відтворюють церкву Святої Параскеви, у якій в Космачі творив Праджанов.

Режисер Сергій Параджанов у культовому фільмі «Тіні забутих предків» відтворив церкву Святої Параскеви – вона ще мала назву «Довбушева» або «Довбушівська». Так назвали харм через легенду про те, що гроші на спорудження дав Олекса Довбуш, а згідно з іншою легендою, він також брав участь у будівництві. Ця церква була збудована 1735 року без жодного цвяха й укрита була гонтою. У тому була її цінність. У 1983 році Космацька церква згоріла в занедбаному стані.

15 лютого науковці Університету Короля Данила спільно з проєктом «Врятуймо скарби разом!» презентують унікальні відеокадри з особистого архіву відомого краєзнавця і науковця, викладача УКД Зеновія Соколовського.

Незадовго до знищення святині Зеновій Соколовський зробив архітектурні обміри цієї пам’ятки та проєкт, за яким її можна відновити, за що і позбувся роботи та опинився під слідством КДБ.

Відео прзентують 15 лютого о 13.00 год в Івано-Франківському краєзнавчому музеї. “Ми побачимо як насправді виглядала оповита легендами святиня”, – запрошують організатори.

Довідково. Параджанов перед зйомками фільму у Космацькій церкві знайшов фрагмент старого іконостасу, який відносять до 1720-1730 років, тоді як у церкві був іконостас 1773 року. Знайдені ікони були занедбані… Параджанов перевіз їх у кіностудію імені Довженка, де створив свій іконостас для фільму “Тіні забутих предків”. Після ув’язнення Параджанова ікони вдалося повернути до Івано-Франківська. Це був 1973 рік. Сьогодні більша частина Космацького іконостасу зберігається у Музеї мистецтв Прикарпаття.

Спочатку церква Святої  Параскеви П’ятниці у Космачі належала місцевій православній громаді, згодом споруду пересвятили як греко-католицьку. Із приходом 1939 року радянської влади храм перейшов у підпорядкування Російської православної церкви, але невдовзі релігійне життя почало піддаватися утискам і заборонам. Мешканці Космача звертались із проханням переобладнати церкву і відкрити в ній музей, але їм відмовили. Упродовж подальших десятиліть храм занепадав і перебував в аварійному стані. 1983 року церква згоріла в пожежі.

У дев’яностих роках минулого століття зруйнована споруда церкви Святої Параскеви перейшла під юрисдикцію Української  автокефальної православної церкви. 1995 року заклали і освятили перший камінь нового храму – церкви Святої  Трійці, яка продовжує традиції попередниці. Нині на місці церкви Святої Параскеви стоїть капличка, адже до наших часів збереглася лише дзвіниця (поряд зі старим цвинтарем).  


Переглядів: 164 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024