14 серпня 2012 року в місті Коломия у парку ім. Трильовського відбудеться III обласний фестиваль «Медовий Спас» у Коломиї. Цікавою новинкою фестивалю буде те, що запрошені не тільки бджолярі Карпатського регіону, але й з усієї України. Медова продукція буде різноманітна: всі види меду, пилок, маточне молоко, бджолиний хліб, вироби з воску та інше. Новинкою буде і наукова частина. Національні парки презентуватимуть Карпатську бджолу не тільки як медоноса, але й унікального запилювача лук, лісів, гір. Мед та інші бджоло продукти були традиційними в народному лікуванні на Гуцульщині, зокрема, в оздоровленні дітей, в підсиленні здоров’я вагітних жінок. Мед, а не цукор подавалися до ґаздівського столу. Тому і виростали з потужним кістяком дужі та витривалі легені, рожевощокі дівчата. На фестивалі будуть і апітерапевти та їх цікаві вулики для оздоровлення на яких можна спати. Рецепти поєднання цілющого меду з іншими продуктами харчування дадуть змогу туристам краще дізнатися про особливість лікувального меду. Минулорічний фестиваль, присвячувався 185-річчю від дня народження о. Івана Наумовича, визначного галицько-українського політика, громадсько-політичного та культурно-просвітнього діяча, письменника, священика, редактора багатьох галицьких видань. Метою фестивалю Медовий Спас є відродження української традиції освячення меду, популяризація медової продукції, вивчення історії розвитку пасічництва. Тому долучитися до «Медового спасу» можуть пасічники, громадські об’єднання, народні майстри, краєзнавці, художні колективи не тільки Івано-Франківщини, але й цілої України. За словами Михайла Негрича, цього року фестиваль очікує пасічників з різних регіонів країни, які не тільки реалізовуватимуть свою продукцію, але й відроджуватимуть давні традиції бджолярства. Тому «Медовий спас» - це не тільки приємне, але й корисне дійство. Відомо, що колись коломийський мед експортували до Відня, отож бджолярна справа у нашому місті розвивалася віддавна. Саме на багаторічних традиціях пасічництва і роблять акцент організатори дійства. Тому цього року обіцяють заманити на фестиваль не тільки тих, хто причетний до медоносної справи, але й людей, які люблять поласувати цією солодкою та корисною продукцією. |