Неділя, 02.06.2024, 00:37:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 15 » «Непотоплена Атлантида» на ймення ЗУНР
18:18:38
«Непотоплена Атлантида» на ймення ЗУНР

З нагоди 99-ї річниці Листопадового зриву та проголошення Західно-Української Народної Республіки 1 листопада в івано-франківському Народному домі «Просвіта» було презентовано книжку «Непотоплена Атлантида. 99» Василя Бабія та його ж проект «Силуети ЗУНР в листівках».

Це державне утворення, котрому, на жаль, судився недовгий вік, автор видання означив у передмові як «своєрідну непотоплену Атлантиду, яка час від часу зринає у нашій пам’яті, і жодні води світових подій, бурхливих хвиль воєн не зможуть її потопити», як «прекрасну і героїчну сторінку української історії». і аргументував такий свій погляд на події майже столітньої давності конкретними прикладами причетності до створення ЗУНР відомих письменників та громадських діячів, чия діяльність пов’язана з Прикарпаттям. У книжці вміщено розповіді про віце-президента ЗУНР Левка Бачинського — чільника урядової делегації, котра в січні 1919 р. підписувала у Києві Акт Злуки між УНР і ЗУНР, про Василя Атаманюка, Мирослава ірчана, Теодора Мартинця, Миколу Євшана (Федюшку), Андрія Чайковського, Олеся Бабія, автора знаменитого вірша «Зродились ми великої години», в якому є такі промовисті рядки:

І ось ми йдем у бою життєвому —

Тверді, міцні, незламні, мов граніт,

Бо плач не дав свободи ще нікому,

А хто борець, той здобуває світ.

Непроминальне значення подій 1 листопада 1918 р., коли над львівською ратушею замайорів встановлений кількома січовими стрільцями на чолі з тим же уродженцем Богородчан сотником Теодором Мартинцем синьо-жовтий стяг, — саме в тім, що тоді українці західних земель стали державним народом. Без контексту ЗУНР нині не зможемо повною мірою зрозуміти, хто ми і що ми. Уроки ЗУНР не лише трагічні, а й повчальні акумульованим у них історичним досвідом для громадян уже незалежної Української держави, яка нині переживає важкі часи через анексію нашою північно-східною сусідкою Кримського півострова, московську агресію на Донбасі. На цьому наголошували як сам автор книжки, так і професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника іван Монолатій, доцент цього вишу, голова обласної організації НСПУ Євген Баран, секретар НСПУ, головний редактор журналу «Перевал» Ярослав Ткачівський, заступник голови обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Михайло Січка, письменники Олександр Букатюк та Світлана Бреславська, упорядник підготовленого до видання альманаху «Зродились ми великої години». У залі Музею народної шани Тарасові Шевченку були просвітяни, учні Івано-Франківського фізико-технічного ліцею. Цей захід відбувся в рамках культурно-просвітницького проекту «Листопадовий чин» управління культури, національностей та релігій ОДА, обласної «Просвіти», обласних організацій Національних спілок письменників та краєзнавців України.

Іван ГАВРИЛОВИЧ


Переглядів: 438 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024