Субота, 27.07.2024, 02:04:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2020 » Серпень » 24 » Ретро-новина: нелегка доля фордансерок
21:00:38
Ретро-новина: нелегка доля фордансерок

В ресторанах міжвоєнного Станиславова часто можна було зустріти так званих фордансерок, тобто платних партнерок для танців, які розважали клієнтів.

Ось що повідомляла про них преса:

«В нічному житті Станиславова, зокрема у танцювальних та розважальних закладах, бачимо цілі плеяди професійних танцівниць. Вони, неначе птахи, змушені часто змінювати свою локалізацію, щоб не набриднути гостям. Ці танцівниці живуть нічним життям. Вдень вони сплять, щоб уночі бути свіжими і відпочилими, сміятися, часто крізь сльози, танцювати і випивати з ким доведеться».

У більшості фордансерок були свої агенти, які домовлялися з відповідним закладом щодо роботи платних танцівниць, дбали за укладання угод та залагодження інших формальностей. Такі агенти вели між собою тиху війну, конкуруючи за кращі заклади та фордансерок. Працювали агенти цілком офіційно і брали певний відсоток від контракту за свої послуги.

Найвідомішим агентом фордансерок у Станиславові в 1930-х роках був такий собі Борис Хаїмович Калинович. В 1933 році він навіть опинився під вартою через підступи конкурентів, які донесли на нього, що він начебто працює нелегально. Однак Хаїмович виявився чистим – його повністю виправдали й звільнили від ув’язнення. Але конкуренти не заспокоїлися і час від часу намагалися знову напакостити цьому найвідомішому агентові.

Часом фордансерки скочувалися у банальну проституцію, а власники певних закладів заохочували і навіть примушували їх до цього. Так, у 1936 році на лаві підсудних опинилася Аделя Драхова, власниця популярної кав’ярні «Лувр» на вул. Казимирівській (тепер вул. Мазепи). Ця пані не лише всіляко схиляла до проституції танцівниць, зайнятих у її закладі, а й сама «обслуговувала» гостей.  Цікаво, що кав’ярня «Лувр» була цілком фешенебельним закладом, який відвідувала переважно інтелігента публіка.

Газета «Слово» від 8 серпня 1936 року

Олена БУЧИК


Переглядів: 209 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024