Середа, 01.05.2024, 23:16:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 148 149 150 151 152 ... 275 276 »

У Коломиї видали збірку фото з особистого архіву краєзнавця Василя Нагірного.

Листівки демонструють, як змінювався Парафіяльний костел Діви Марії, який спроектував наприкінці XVIII століття відомий архітектор Бернардин Меретин, йдеться в сюжеті телеканалу "НТК".

У циклі є фото часів занепаду храму і його відродження як церкви Святого Йосафата з поча ... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2017

27 червня 2017 р. в приміщенні Музею народної шани Тараса Шевченка відбулось вручення премії ім. Євгена Паранюка Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Відповідно до Положення про премію цьогорічними лауреатами стали члени НСКУ, що протягом довгих років проявили себе в справі вивчення, збереження і популяризації історико-культурної спадщини та мають у своєму творчому доробку дослідження з історії міст і сіл Прикарпаття, зробили особливий внесок у розвиток різних напрямків краєзнавства. А саме: Андріїшин Степан Васильович – краєзнавець, автор багатьох історико-краєзнавчих публікацій у періодиці, кількох видань на теми топоніміки, художник-оформлювач, член редакційно-видавничого комітету «Енциклопедії Коломийщини», Почесний громадянин міста Коломия; Гаврилів Богдан Михайлович – український історик-краєзнавец ... Читати далі »

Переглядів: 417 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2017

Голова райдержадміністрації Петро Білінський у селі Кліщівна оглянув пам’ятку архітектури XVI-XVII ст. національного значення церкву св. Миколая, бібліотеку, загальноосвітню школу І-ІІ ст.

Одним із ключових проблемних питань даної громади є збереження архітектурної пам’ятки. Загальна кошторисна вартість реставраційно-ремонтних робіт у відповідності до проектно-кошторисної документації на 2007-2009 роки становила 850,0 тис. грн. У грудні 2007 року з обласного бюджету на проведення протиаварійних реставраційних робіт виділено та освоєно 49,0 тис. грн. Протягом 2009-201 ... Читати далі »

Переглядів: 320 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017

Туристам дуже подобається самобутня карпатська архітектура. Причому не лише старовинні дерев’яні церкви, а й пізніші, навіть радянські об’єкти. Згадаймо численні карпатські готелі, санаторії, ресторани, колиби та… автобусні зупинки. Це все так званий гуцульський архітектурний стиль. Вони мають гострі заломлені дахи, поєднання дерева і «дикого» каменю, дещо нагадують взірці народного сакрального творіння, але, насправді, це окремий напрямок.

Батьком гуцульського стилю вважають архітектора Івана Боднарука. Одним з його творінь є знаменитий ресторан & ... Читати далі »

Переглядів: 324 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станіславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1902 році

1902 На початку січня відбулися установчі збори товариства «Народний дім». Головною темою зібрання стало спорудження будинку, де б могли розміститися всі українські товариства. Директорами «Народного дому» обрали доктора права Йосифа Партницького, доктора медицини Володимира Яновича та асистента колії Добровського.

... Читати далі »

Переглядів: 303 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017

Для сучасної жінки вагітність – це не привід “випадати” з суспільного життя. В наших прабабусь усе було інакше, адже в ХІХ ст. до вагітності ставилися з певною соромливістю, як і до всього, що пов’язано з сексуальністю.
Надто афішувати свій “пікантний” стан вважалося поганим тоном. Ось що радив паням “при надії” давній порадник хороших манер: “Жінка, яка незабаром має стати матір’ю, не повинна бувати в світському товаристві, лише в родинному колі вона може прийняти запрошення на обід. Їй краще утриматися від походів до театру і здійснення візитів”.

... Читати далі »

Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017

Національна спілка краєзнавців України

Управління культури Житомирської обласної державної адміністрації

Житомирська обласна організація Національної спілки краєзнавців України

Історичний факультет Житомирського державного університету ім. І.Франка

Державний архів Житомирської о ... Читати далі »

Переглядів: 404 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017

Ще досі не так багато людей знає той факт, що Івано-Франківськ (а на той час Станиславів) встиг побувати у ранзі столиці. Спробуємо відкрити для Вас, шановні читачі, цю маловідому сторінку історії нашого міста.

Під кінець Першої світової війни значна частина українських земель – Східна Галичина, Буковина і Закарпаття – входили до складу Австро-Угорської імперії. Коли в жовтні 1918 року в умовах воєнної поразки австро-німецького блоку та боротьби народів за самостійність Австро-Угорська імперія розпалася на декілька незалежних держав, українці почали робити рішучі зах ... Читати далі »

Переглядів: 385 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017

Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради оголосив конкурс на спорудження пам’ятника для вшанування пожежних – рятівників міста Івано-Франківська.

Пам’ятник планують розмістити на вулиці Івана Франка, між будинками №4 та №8.

Конкурс планують провести 10 серпня 2017 року о 13 год. в залі за ... Читати далі »

Переглядів: 320 | Долучив: Dnister | Дата: 28.06.2017

У Верховинському районі громада села Криворівня підтримала ідею створення комплексу «Українські Афіни», який має об’єднати чотири місцеві музеї.

Про це повідомив секретар Криворівнянської сільської ради Дмитро Ілійчук, пише Укрінформ.

«Учора на сходах села Криворівня більшість людей підтримали ідею створення проекту «Українські А ... Читати далі »

Переглядів: 327 | Долучив: Dnister | Дата: 27.06.2017

Командир сотні Української повстанської армії, 94-річний Мирослав Симчич проживає у Коломиї. Він провів у тюрмах і таборах у радянський час 32 з половиною роки, але нікого зі своїх побратимів не видав. Він прославився боєм за Космач у січні 1945 року, коли разом зі своїми побратимами – Березівською сотнею, в якій воювали понад 200 упівців, знищив каральний полк НКВС, а це понад 400 осіб (разом із померлими від поранень). Ця битва за «бандерівську столицю» є темою досліджень не лише українських істориків.

Ветеран УПА поділився своїми спогадами проісторичний бій, ... Читати далі »

Переглядів: 328 | Долучив: Dnister | Дата: 26.06.2017

Яремче та Станиславів (тепер Івано-Франківськ) у другій половині червня 110 років тому – очима газети Kurjer Stanisławowski та порталу Збруч.

Наприкінці червня 1907 року у Яремчі, біля славнозвісного водоспаду на ріці Прут, який досі є однією з головних туристичних приваб цієї курортної місцини, було зроблено спробу почати видобуток будівельного каменю. Про намір надвірнянського адвоката Михайла Луцького влаштувати каменоломню в руслі ріки написав тижневик Kurjer Stanisławowski з посиланням на Dzennik polski, називаючи його «замахом на Яремче». ... Читати далі »

Переглядів: 319 | Долучив: Dnister | Дата: 26.06.2017

Історична доля проставила перед галицько-волинським князем Данилом Романовичем багато випробувань і екзаменів. З одного із них, а саме з битви на річці Калка у 1223 році, він виніс правильний урок, що перед смертельною загрозою татаро-монгольської навали треба негайно готувати плацдарм для нової столиці Галицько-Волинської держави. На першому етапі (20-23-і роки ХІІІ ст.) Данило зайнявся закладенням і розбудовою міста Холма, то в 40-на початку 60-х років реалізація його архітектурної програми перетворила новоутворене місто до найвеличніших центрів середньовічної Європи із неповторним мистецьким ансамблем на Княжій Горі.

... Читати далі »

Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 25.06.2017

Робота детектива чи поліцейського завжди викликала підвищене зацікавлення. Але не всі знають, що в нашому місті на початку ХХ ст. теж працював талановитий слідчий, який славився своєю проникливістю і енергією.
[Підлеглі інспектора Войтасевича, які брали участь у затриманні банди ведмежатників.] Підлеглі інспектора Войтасевича, які брали участь у затриманні банди ведмежатників.

Справи з охороною порядку в Станиславові кінця ХІХ ст. залишали бажати кращого. Тоді поліцію очолювала вже немолода людина, яка, до того ж, скаржилась на здоров’я. Згодом інспектору Петру Зубжи ... Читати далі »

Переглядів: 363 | Долучив: Dnister | Дата: 25.06.2017

Родину Шухевичів по праву вважають своїми Львівщина та Прикарпаття. На Городенківщині шанобливо згадують також високодуховну священичу родину о. івана Пісецького із Корнева. А його сина Григорія — у Бібрці. Успадкувавши від батьків патріотизм і відданість своєму народові, 23-річний юнак загинув у цьому містечку на Львівщині.

Нещодавно поважна делегація з Бібрки побувала в Корневі, щоб спільно відзначити 145-річчя від дня народження пароха села о. Івана Пісецького та 110-річчя від уродин його сина Григорія. Так поєдналися Корнів і Бібрка, щоб ушанувати пам’ять члена ... Читати далі »

Переглядів: 422 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2017

На цій поштівці видавничого дому «Вайденфельд і брат» важко виокремити головний об’єкт – напевно, фотограф просто хотів показати перспективу вулиці Пелеша (Академіка Гнатюка). Ближчим до нас є будинок праворуч, № 10. Його історію можна викласти одним реченням: побудований наприкінці ХІХ століття у стилі класицистичного модерну, нині використовується як житловий.

Перенесемось на протилежний бік вулиці. Ближча одноповерхова будівля має номер 11, двоповерхівка – 13. Під час перепису 1890-го цих споруд ще не було, а в 1904 році вони вже стояли й належал ... Читати далі »

Переглядів: 336 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2017

Щоб об’єкт став «туристичною Меккою», він має відповідати як мінімум двом критеріям – бути мальовничим і мати давню історію або цікаві легенди. Скелі Довбуша, що біля села Бубнище, поєднують це ідеально: від краєвидів перехоплює подих, а переказів і байок вистачить на цілу збірку.

 

З Болехова до колиби

... Читати далі »

Переглядів: 390 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2017

Наступного року виповнюється 210 років дзвонарства в Україні. Цю дату у Калуші планують відзначати. Й уже — готуються заздалегідь.

Головний спеціаліст з розвитку туризму управління економіки Калуської міськради Віктор Павлів каже:

"Я зустрічався із міським головою. Одним із варіантів відзначення може бути вставлення пам’ятника дзвону. Можливо ... Читати далі »

Переглядів: 349 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2017

У Калуші віднайшли цінні історичні документи, які стосуються родини знаменитих дзвонарів Фельчинських та видатного історика Михайла Грушевського. Так, згідно записів у метричній книзі, Казимир Фельчинський одружувався двічі, тож, існують дві лінії його родоводу. А Михайло Грушевський став хресним батьком калушанина Олександра Микласевича. Днями документи з Калуського відділу ДРАЦС передали до музею дзвонів.

У кабінеті начальника Калуського відділу ДРАЦС Ірини Очкур на столі — розгорнуті просто велетенські метричні книги. Каже: саме з упорядкування цих книг і почалася вся і ... Читати далі »

Переглядів: 391 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2017

Українсько-польська делегація зійшли на гору Піп Іван, щоб ознайомитися з процесом відбудови найвищого високогірного наукового об'єкта України – астрономічно-метеорологічної обсерваторії.Зображення 1 / 5Використовуйте клавіші для перегляду

Віце-прем'єр і міністр культури і національної спадщини Польщі Пьотр Глінський особисто ознайомився з ходом робіт з відновлення астрономічно-метерологічної обсерваторії, які реалізовує Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника і Варшавський університет за підтримки Міністерства культури і національної спадщин ... Читати далі »

Переглядів: 338 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станіславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1901 році

1901 У катедральному соборі провели роботи з відновлення храму. Вартість — 130 тисяч корон. Колони головного нефу облицювали темно-зеленим мармуром, встановили оригінальні лавки для парафіян. Портал собору увінчали єпископською митрою, хрестом і жезлом. Художники Юрій Макаревич, Антін Манастирський і Модест Сосенко написали ікони, зробили різьблений позолочений п’ятиярусний іконостас, а також настінні розписи. ... Читати далі »

Переглядів: 343 | Долучив: Dnister | Дата: 22.06.2017

Галич, як «історично населене місто», цікаве різноманітними об’єктами та пам’ятками культурної спадщини минулого. Серед численних пам’яток історії, архітектури та археології, цікавими для історії міста є давні кладовища, церквища, кургани, фортифікаційні споруди, храми, що знаходяться в межах генерального плану Національного заповідника «Давній Галич».

Зважаючи на те, що туризм є найбільш дієвим засобом популяризації історико-краєзнавчих знань, вивчення пам’яток минулого, підвищення загальноосвітнього і культурного рівня, що сприяє ... Читати далі »

Переглядів: 314 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2017

Один із найкращих фронтових командирів Січових стрільців Осип Букшований народився 1 червня 1890 року (Косівський район Івано-Франківської області) у селянській сім'ї. Закінчив місцеву школу, здав іспити на атестат зрілості в Коломийській гімназії, вступив до Львівської Політехніки.

З серпня 1914 року – в лавах Легіону УСС як "запасний старшина", під час вишколу в районі Страбичів – Горонда біля Мукачева у вересні – жовтні 1914 року дістав під командування 2-гу сотню 1-го куреня. На фронті з 7 жовтня 1914 року, активна участь в боях на вістрі авст ... Читати далі »

Переглядів: 430 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2017

Яремче та Станиславів (тепер – Івано-Франківськ) у першій декаді червня 110 років тому – очима газети Kurjer Stanisławowski. Богдана Скаврона та порталу Збруч.

Шалена злива з градом, яка пронеслася у ніч проти 9 червня 1907 року в околицях карпатського курорту Яремче, завдала великої шкоди тій ділянці залізниці, яка уже була раніше поруйнована зсувом гори. Ще в березні, відразу після танення снігу, тут зсунулися глина та каміння, внаслідок чого порушилася колія. А з початку червня на Яремчанщині зарядили зливи, апогеєм яких стала нічна, як кажуть гуцули, «шарґа ... Читати далі »

Переглядів: 418 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2017

Розпорядженням від 16.06.2017 року №333 голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації доручив Калуській РДА провести облаштування криївки УПА біля села Грабівки Калуського району.

Голова ОДА Олег Гончарук доручив Калуській РДА провести облаштування криївки УПА біля села Грабівка Калуського району, інформують "Вікна".

На облаштування об& ... Читати далі »

Переглядів: 418 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2017

У Криворівні в музеї Франка відбулася презентація "Тлумачного словника гуцульських говірок", укладачем якого є Петро Гавука.

Даний словник виданий за кошти районного бюджету Косівської районної ради у видавництві "Писаний Камінь".

"У словнику є майже 20 000 гуцульських слів. Видання стане в нагоді для всіх, хто цікавиться Гуцульщиною, ... Читати далі »

Переглядів: 378 | Долучив: Dnister | Дата: 18.06.2017

Чергові старовинні двері-щасливчики вдасться врятувати завдяки зусиллям небайдужих франківчан.

Про це в мережі Фейсбук повідомила активістка Франківськ Який Треба Берегти Марія Козакевич.

"Шашкевича 5. Підприємець, який має поруч магазинчик, співфінансує реставрацію, іншу частину суми будемо ще шукати. Серед мешканців поки що погодилась допомогти лиш одн ... Читати далі »

Переглядів: 310 | Долучив: Dnister | Дата: 18.06.2017

На фасаді будівлі Музею мистецтв Прикарпаття урочисто відкрили пам’ятну дошку мистецтвознавцеві Віктору Мельнику (27.04.1957—20.06.2005) — ініціаторові і натхненнику численних наукових експедицій з дослідження мистецтва, авторові першої музейної експозиції «Сакральне мистецтво Галичини XV—XХ ст.». Під час церемонії відкриття міський голова Руслан Марцінків підкреслив, що увічнення пам’яті В. Мельника, котрому цього року могло би сповнитися 60, продовжило міську програму вшанування визначних людей, які при житті примножували славу міста і працювали на користь загалу. А директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега пригадав присутнім основні дати з життя та наукові здобутки відомого мистецтвознавця і з жалем зазначив, що музеєві і сучасному Івано-Франкі ... Читати далі »

Переглядів: 388 | Долучив: Dnister | Дата: 18.06.2017

Коломийський краєзнавець і письменник Микола Савчук цього року вже подарував читачам дві книжки. Перша з них — «Українські еліти Коломиї (1848—1939)» (Коломия: Вік, 2017. — 112 с.), розповідає про ті знакові постаті літописного міста, які були рушіями суспільних думок і проектів від «Весни народів» до перших совітів.

Автор запропонував свою ієрархію коломийських громадських діячів минулого, на основі історичних джерел показав, чого домоглися українці Коломиї в цісарський та міжвоєнний періоди. Вартісною є галерея фотопортретів коломийсь ... Читати далі »

Переглядів: 349 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2017

Далеке минуле завжди оповите таємницями. А минуле Давнього Галича — для нас особлива історія. І загадок у ній дуже багато, як і багато цікавого вже знайдено й розгадано.

Чи це стосується першої згадки про Галич, чи відомостей про те, хто правив на галицькому столі, а хто виявляв свої претензії на нього, що приховують терени княжої столиці і яким був її шлях аж до районного центру України. Про все це і набагато більше можна прочитати у книжці «Галич. На вістрі історії» нашого краянина історика, краєзнавця, співробітника Національного заповідника «Давній Г ... Читати далі »

Переглядів: 365 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2017

Історія написання цієї статті почалась з одної краєзнавчої помилки. Навіть не помилки, так – похибки. У своїй книзі «Етюди старого Станиславова» Михайло Головатий подав наступну інформацію: «1899 рік. Уперше в історії міста виходить з друку комплект листівок («ілюстрованих карт») з його видами, що нараховує 34 сюжети. Преса в червні захоплено пише, що Станиславів у цьому відношенні стає в рівень зі столичними містами».

Ця публікація поставила в тупик багатьох франківських філокартистів. Що таке серія листівок? Це комплект, випущений певн ... Читати далі »

Переглядів: 397 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2017

На початку ХХ століття старостою Станиславівського повіту був радник двору Юліуш Прокопчиць. Він постійно наголошував, що є чесним і непідкупним чиновником і за життя не отримав жодного хабара.

Дійсно, гроші він не брав, бо для цього існував спеціально навчений секретар Йосип Желіг. Жодна справа, починаючи від паспортів і завершуючи торгово-промисловими концесіями, не вирішувалася без погодження всемогутнього Прокопчиця.

... Читати далі »

Переглядів: 390 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2017

Насправді ця стаття мала називатись «Тут колись стояв будинок Хани Двойри Вермут». Перший і останній раз в історії рубрики ми присвятимо увагу об’єкту, що передував забудові, яка зображена на поштівці 1906 року. Причини вагомі – власниця того будинку увір­валась в історію Станиславова вогняним смерчем. У прямому сенсі.

На вулиці Шевченка, під номером 26, є симпатичний одноповерховий особняк, затиснутий між двома масивними сусідами. У 1822 році тут стояла хата якоїсь Стефанії Сендзиковської з конскрипційним номером 141 2 / 4. Дріб вказував, що з чотирь ... Читати далі »

Переглядів: 335 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2017

Якщо сучасний іванофранківець звертається до суду лише в крайніх випадках, то наші предки сто років тому мали з ним справу значно частіше. Однією з найпопулярніших причин звертання до суду в ті часи була… образа честі й гідності. Тобто приводом для судових «розборок» могла бути звичайна образа чи необережно сказане слово. Однак візити до станиславівського суду все ж не були особливо приємними ні для позивачів, ні, тим більше, для оскаржуваних, адже проблем у його роботі вистачало.

 

Як працювали галицькі с ... Читати далі »

Переглядів: 295 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024