П`ятниця, 26.04.2024, 19:21:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 147 148 149 150 151 ... 275 276 »

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станіславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1902-1903 роках.

1902 У будинку пані Розенбергової на вулиці Собєського (Січових стрільців, 24) пан Фішер відкрив новий ресторан «Ройяль», який знаходився тут до 1909 року. Кілька кімнат у будинку до 1904-го займало робітниче товариство «Гвязда» («Зірка»).

... Читати далі »

Переглядів: 306 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

Слідчі Коломийського відділу поліції у Івано-Франківській області відкрили кримінальне впровадження по факту руйнування пам‘ятки архітектури національного значення Церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії у Коломиї за ст.298 ККУ «Нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури».

Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці – пам’ятка архітектури XVI ст. Висвячена 1587 року, вона мала всі шанси потрапити у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Але сталася так звана «реставрація»: класичну для Гуцульщини ґонту замінили на шма ... Читати далі »

Переглядів: 306 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

Почесний громадянин Івано-Франківська, головний історик міста, заслужений працівник культури України Богдан Гаврилів ініціює відновлення історичної назви Івано-Франківської загальноосвітньої школа №7. За словами історика,
28 років — з 1911-го по 1939-й — школа називалася іменем Маркіяна Шашкевича.
— Я звернувся до дирекції ЗШ №7, а потім до міського департаменту освіти з пропозицією відновити цю назву, надану школі ще в 1911 році з нагоди 100-річчя від дня народження чільника «Руської трійці», — коментує Богдан Гаврилів. — На жаль, з приходом у 1939 році радянської влади таке найменування школи було ліквідоване. Його необхідно відновити. Тим більше, що у 2017-му — 180 років від дня видання «Рус ... Читати далі »

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

Зараз на сезонні роботи виїжджає ледь не третина мешканців Івано-Франківської області. Заробітчани збирають ягоди, гриби, яблука у Польщі, видобувають нафту та ловлять рибу у Скандинавських країнах, а гуцульські майстри-будівельники відомі чи не у цілому світі…

Це вже традиція. На сезонні сільськогосподарські роботи мешканці Прикарпаття їздили віддавна. У документах з фондів Державного архіву Івано-Франківської області знаходимо цікаву інформацію про заробітчан першої третини ХХ століття. Найбільше сезонних робітників (рільників) працювало у Німеччині. Наприклад, протягом лютого-квітня 1927 року на сезонні роботи до Німеччини виїхало близько 2000—2500 осіб: з Долинського повіту – 400 заробітчан, з Калуського – 30 ... Читати далі »

Переглядів: 339 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

Що треба зробити, аби твоїм ім’ям назвали вулицю ще за життя? У тоталітарних державах достатньо бути причетним до вищих ешелонів влади. Згадаймо проспекти Сталіна-Калініна та Адольф-Гітлер-Штрассе. А от у нормальному суспільстві треба відзначитись чимось дуже позитивним і корисним. Наприклад, як пастор Теодор Цьоклер, якого називають «батьком галицьких німців». Він довший час очолював німецьку громаду Станиславова, прославився добрими справами і чесно заслужив «персональну» вулицю, яку бачимо на старій поштівці.

Наприкінці ХІХ століття пастор заснув ... Читати далі »

Переглядів: 405 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

На початку ХІІ ст. розпочинається новий етап розвитку давньоруської культури. Її особливості почали формуватися в окремих феодальних князівствах, що стають у той час політично незалежними. Збільшується також вплив християнської церкви на життя держави. Нові соціально-економічні умови впливали і на розвиток мистецтва, зокрема на характер будівництва міст, їх планування, будівельну техніку. Це дало поштовх створенню в окремих князівствах місцевих архітектурних шкіл. Такий процес розвитку характерний і для Галицького князівства, де провідним видом мистецтва стає монументальна архітектура. Кам’яне будівництво посідало значне, як на той час, місце. Здебільшого воно було пов’язане з культовими та палацовими спорудами, а також будівництвом веж охоронного призначення.
Хоча галицька архіте ... Читати далі »

Переглядів: 393 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

У Верховині урочисто відкрили і освятили історичний хрест, що його в 1944 році знесли радянські військові.

У столиці Гуцульщини Верховині освятили пам’ятний хрест-фігуру, який за зразком давнього відтворили місцеві майстри.

Традиція встановлювати дерев’яні хрести-фігури на перехресті доріг, на гірських плаях, на краю сіл існує з давніх-давен на Гуцульщині. Вважається, що хрест – один із найдавніших символів на землі – має особливу магічну силу. Т ... Читати далі »

Переглядів: 348 | Долучив: Dnister | Дата: 06.07.2017

У понеділок, 10 липня, у приміщенні меморіального музею "Калуська в'язниця" по вул. Січинського, 6 у Калуші відбудеться презентація матеріалів археологічних досліджень Замкової криниці.

Працівники музею представлять археологічні матеріали – фрагменти керамічних, скляних, металевих та інших виробів періоду XVII-ХХ ст., пошуки яких велися з квітня 2016 року, інформують "Вікна".

Також у ході презентації волонтери та працівники музею поділяться ... Читати далі »

Переглядів: 321 | Долучив: Dnister | Дата: 06.07.2017

Забави на Івана Купала належали до улюблених і довгоочікуваних розваг мешканців Станиславова.
Місцеві жителі називали це дійство "Вінки", адже саме пускання вінків з вогниками було головною подією свята. Публіка у своїй більшості сприймала його як веселу розвагу, не вкладаючи в це якийсь глибокий смисл.

Цікаво, що оргкомітет святкування не надто прив’язувався до певної дати, а перш за все зважав на погоду і "поведінку" ріки. Тому купальські святкування в різні роки проходили то на день літнього сонцестояння (21 червня), то на ... Читати далі »

Переглядів: 356 | Долучив: Dnister | Дата: 06.07.2017

У фільмах жахів герої, тікаючи від монстрів, часто намагаються врятуватись у храмі. Втім, церковні стіни далеко не завжди зупиняють нечисть – згадаймо знамениту повість Гоголя «Вій». У станиславівському фарному костелі усіляка чортівня теж почувала себе абсолютно вільно. Краєзнавець Олена Бучик відшукала цікаву замітку у «Кур’єрі Станиславівському» за 1911 рік, в якій йдеться про День усіх святих, що припадає на 1 листопада.

Існувало повір’я, що вночі у костелі збирались душі померлих парафіян. Незадовго до опівночі у храмі самі собою запалювались вогні, починав грати орган, а духи співали псалми. Службу відп ... Читати далі »

Переглядів: 360 | Долучив: Dnister | Дата: 06.07.2017

Сьогодні відреставровані двері встановили у будинку на вулиці Труша, 4. Камениця – у кварталі пам'яток в середмісті Івано-Франківська.

Відновленням унікальних металевих дверей з будинку на вулиці Труша, 4 займався відомий у місті коваль, організатор щорічного фестивалю ковальської майстерності в Івано-Франківську, голова ГО "Свято ковалів" Сергій Полуботько.

... Читати далі »

Переглядів: 486 | Долучив: Dnister | Дата: 06.07.2017

Підсумовуючи археологічні дослідження церкви Різдва Христового у Галичі, в своїй книзі «Галич в історії середньовічного мистецтва на підставі археологічних і джерельних досліджень», яка побачила світ у Кракові 1911 року, дослідник Йосип Пеленський писав: «…Слід звернути увагу на четверту і останню найважливішу особливість церкви Божого народження. Маю на увазі чотири потужні скрапи або підпори (контрфорси авт.), що виступають зі стін у продовження нави від півдня і півночі. Ці скрапи були широко розставлені по двох сторонах церкви і під кутом підносились вверх підпираючи верхній поверх будівлі. Такі підпори використовувались для давніх склепінь і куполу. Сьогодні їх немає, тільки залишки в землі. Вони розібрані під час реставрації 1825 року…».
Цими днями ... Читати далі »

Переглядів: 398 | Долучив: Dnister | Дата: 05.07.2017

Відбудова Успенського собору: об’єднання українців чи дурна трата коштів?

На Прикарпатті влада оголосила про намір відбудувати Успенський собор ХІІ ст. у Крилосі, від якого зараз залишився тільки фундамент. Для цього створюють міжнародний благодійний фонд та отримали благословення церкви. Проте науковці виступили проти відбудови собору і називають це дурною тратою коштів.

... Читати далі »

Переглядів: 402 | Долучив: Dnister | Дата: 05.07.2017

Багато хто й не здогадується, які незвичайні скарби можна побачити і навіть помацати у відділі сакральних пам’яток Івано-Франківського краєзнавчого музею. Мощі святих, ікона-загадка, унікальний гуцульський свічник, образ, що допомагає шукати загублені речі й навіть оригінальні, часто кумедні, дитячі листівки, де дітлахи з різних куточків України і світу передають привіт Богові, бажають здоров’я святому Миколаю, просять собі сову, трішки почуття гумору і вилікуватися від астми.

Екскурсія музейними контрастами від завідувача відділу реставрації, автора реставраційного ... Читати далі »

Переглядів: 474 | Долучив: Dnister | Дата: 04.07.2017

Делятин і Станиславів (тепер Івано-Франківськ) наприкінці червня 110 років тому – очима газети Kurjer Stanisławowski.

Околиці містечка Делятин, розташованого в мальовничій долині Пруту, біля відомого вже на той час курортного Яремча, на початку ХХ століття потерпали від численних лісорубів. Недавно прокладена залізниця, яка у той час сполучала Станиславів (тепер – Івано-Франківськ) із Ворохтою та Вороненкою, а згодом як Транскарпатська дорога з’єдналася у Ясінях з закарпатською залізницею, не лише спростила життя в Карпатах для любителів гірського відпочинку, а ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 04.07.2017

У пошуках дзвонів братів Фельчинських калушани відвідали ще шість сіл та описали майже два десятки дзвонів.

Як повідомив один із дослідників Василь Фіцак, віднайти вдалося п'ять дзвонів із ливарні Фельчинських, передають "Вікна".

У чергову пошукову розвідку Калуським районом він вирушив разом з Олександром Ковалем 2 липня. Відвідали шість сіл. У ... Читати далі »

Переглядів: 337 | Долучив: Dnister | Дата: 04.07.2017

Староугринівська громадська організація «Бандерівське Земляцтво» знову перемогла у конкурсі проектів.

Про це "Вікнам" повідомив Середньоугринівський сільський голова Тарас Федорів. За його словами, минулого року завдяки гранту від БО "Львівська Освітня Фундація" громада Середнього Угринова отримала можливість для створення молодіжного волонтерського парохіяльного осередку імені oтця Андрія Бандери. Цього ж року «Бандерівським Земляцтвом» було підготовлено і подано на розгляд конкурсної комісії першого відбору для інституцій громадянськ ... Читати далі »

Переглядів: 336 | Долучив: Dnister | Дата: 03.07.2017

На Прикарпатті Центр спадщини Вигодської вузькоколійки (відомої в народі як Карпатський трамвай) запрацював майже рік тому. Тоді місцева громада по-різному сприймала ідею, на реалізацію якої кошти скерували з ЄС. Майже ніхто не розумів – що саме у селищі мають відкрити і для чого. Втім, тепер Центр спадщини став гордістю Вигоди і поштовхом для її розвитку.

За час своєї роботи Центр спадщини Вигодської вузькоколійки збільшив кількість відвідувачів майже утричі. Та головне – біля нього вже взялися облаштовувати раніше закинутий та засмічений парк. Тепер тут жваво прокладають доріжки, зводять літню сцену, кафе. За останніми підрахунками, тепер у селище приїжджає у сім разів більше туристів, аніж тих, хто тут проживає, пише ... Читати далі »

Переглядів: 461 | Долучив: Dnister | Дата: 03.07.2017

На Коломийщині знову незвична знахідка. У рунгурських лісах натрапили на людські рештки. Фахівці комунального підприємства «Пам’ять» ексгумували останки трьох угорських воїнів періоду Другої світової війни.
Пошуківці комунального підприємства «Пам’ять» з Івано-Франківська знову приїхали на Коломийщину, і знову у Рунгури. Там у місцевих лісах чергова знахідка періоду Другої світової війни. До слова, за цей рік це вже третє поховання на території Печеніжинської ОТГ. Якщо раніше тут знаходили рештки червоноармійців, то тепер виявили останки трьох угорських вояків.
Переглядів: 296 | Долучив: Dnister | Дата: 03.07.2017

23-го липня о 12:00 год. в Архикатедральному Соборі Воскресіння Христового Катехетичний Центр Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ відбудеться презентація книги Володимира Чистуха «Завалівське коріння Блаженнійшого Любомира Гузара».

Запропонована читачам книга є своєрідним продовженням висвітлення історії села Завалова, що на Підгаєччині, розповідей про визначних людей, розкритих автором у попередніх роботах. У виданні представлена коротка історія родини Дмитра Гузара, який більше ніж півстоліття був парохом села і покоїться разом зі своєю дружиною у завалівській земл ... Читати далі »

Переглядів: 299 | Долучив: Dnister | Дата: 03.07.2017

В селі Княгиничі Рогатинського району відзначили 110-річчя від Дня народження Романа Шухевича - українського політичного діяча, Головнокомандувача Української Повстанської Армії.

В селі Княгиничі на Рогатинщині, де під час війни був Штаб Головнокомандувача УПА, відзначили його 110 річчя.

Делегація, яка прибула від Народного депутата України Віктора Шевченка п ... Читати далі »

Переглядів: 309 | Долучив: Dnister | Дата: 03.07.2017

Такої раритетної листівки не має жоден колекціонер :)
І не дивно, бо з'явилась вона в червні 2017го року, хоч і виглядає старовинною!
Така подорож в часі відбулась завдяки великому бажанню привернути увагу до незадовільного стану пам'яток архітектури Івано-Франківська в наші дні і зокрема до старовинних дверей. Ініціатива#ФранківськЯкийТребаБерегти переконана, що цей чудовий архітектурний спадок маємо передати майбутнім поколінням в гідному вигляді! Якщо ви підтримуєте дбайливе ставлення до старовинної архітектури, як обличчя нашого міста, ПРОГОЛОСУЙТЕ, будь ласка, за ПРОЕКТ РЕСТАВРАЦІЇ 117 літніх дверей на вул.Шевченка 22, 24 в програмі "БЮДЖЕТ УЧАСТІ".

... Читати далі »

Переглядів: 415 | Долучив: Dnister | Дата: 02.07.2017

З моменту заснування й до початку ХІХ століття Станиславовом володіли сім представників родини Потоцьких. З них найменш відомий – Юзеф. Хоча він правив містом лише рік, але без нього портретна галерея магнатів буде не повною.

 

Капітан запасу

Батько нашого героя – воєвода познанський Станіслав ... Читати далі »

Переглядів: 381 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2017

Можна поспорити, що більшість франківців смутно уявляє, де є вулиця Маланюка. Бо ж там нема великих магазинів, ресторанів, підприємств, туди навіть маршрутки не їздять. По суті, це спальний район, але не типовий сумний радянський, а фешенебельний квартал приватної забудови, що виник ще за Австрії. Тут мешкала тогочасна еліта Станиславова – інженери залізниці, держслужбовці, будівничі та інші небідні достойники.

Наприкінці ХІХ століття на північно-східній околиці міста почав формуватись престижний житловий район Леонівка. Його головною артерією стала сучасна вулиця Тарнавсь ... Читати далі »

Переглядів: 473 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2017

Активісти спільноти "ФранківськЯкийТребаБерегти" взялися за рестарацію старовинних дверей, що раніше були входом до кам'яниці на площі Міцкевича, 4. Нині у будівлі знаходиться Рада профспілок області.

Старовинні двері замінили на пластикові кілька років тому. Голова ГО "ФранківськЯкийТребаБерегти" Марія Козакевич зазначила, що старі двері не викинули, а зберігали весь цей час у підвалі приміщення.

... Читати далі »

Переглядів: 361 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2017

30 червня 2017 р. в обласному центрі Прикарпаття закладуть символічний камінь на вулиці Шухевичів, пише Фіртка.

Тут згодом планують звести пам'ятник Роману Шухевичу.

"Адже дивно, що в Івано-Франківську досі немає належного меморіалу, присвяченого головнокомандувачу УПА", - відзначив міський очільник Руслан Марцінків. ... Читати далі »

Переглядів: 307 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2017

У Коломиї видали збірку фото з особистого архіву краєзнавця Василя Нагірного.

Листівки демонструють, як змінювався Парафіяльний костел Діви Марії, який спроектував наприкінці XVIII століття відомий архітектор Бернардин Меретин, йдеться в сюжеті телеканалу "НТК".

У циклі є фото часів занепаду храму і його відродження як церкви Святого Йосафата з поча ... Читати далі »

Переглядів: 331 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2017

27 червня 2017 р. в приміщенні Музею народної шани Тараса Шевченка відбулось вручення премії ім. Євгена Паранюка Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Відповідно до Положення про премію цьогорічними лауреатами стали члени НСКУ, що протягом довгих років проявили себе в справі вивчення, збереження і популяризації історико-культурної спадщини та мають у своєму творчому доробку дослідження з історії міст і сіл Прикарпаття, зробили особливий внесок у розвиток різних напрямків краєзнавства. А саме: Андріїшин Степан Васильович – краєзнавець, автор багатьох історико-краєзнавчих публікацій у періодиці, кількох видань на теми топоніміки, художник-оформлювач, член редакційно-видавничого комітету «Енциклопедії Коломийщини», Почесний громадянин міста Коломия; Гаврилів Богдан Михайлович – український історик-краєзнавец ... Читати далі »

Переглядів: 416 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2017

Голова райдержадміністрації Петро Білінський у селі Кліщівна оглянув пам’ятку архітектури XVI-XVII ст. національного значення церкву св. Миколая, бібліотеку, загальноосвітню школу І-ІІ ст.

Одним із ключових проблемних питань даної громади є збереження архітектурної пам’ятки. Загальна кошторисна вартість реставраційно-ремонтних робіт у відповідності до проектно-кошторисної документації на 2007-2009 роки становила 850,0 тис. грн. У грудні 2007 року з обласного бюджету на проведення протиаварійних реставраційних робіт виділено та освоєно 49,0 тис. грн. Протягом 2009-201 ... Читати далі »

Переглядів: 319 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017

Туристам дуже подобається самобутня карпатська архітектура. Причому не лише старовинні дерев’яні церкви, а й пізніші, навіть радянські об’єкти. Згадаймо численні карпатські готелі, санаторії, ресторани, колиби та… автобусні зупинки. Це все так званий гуцульський архітектурний стиль. Вони мають гострі заломлені дахи, поєднання дерева і «дикого» каменю, дещо нагадують взірці народного сакрального творіння, але, насправді, це окремий напрямок.

Батьком гуцульського стилю вважають архітектора Івана Боднарука. Одним з його творінь є знаменитий ресторан & ... Читати далі »

Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станіславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1902 році

1902 На початку січня відбулися установчі збори товариства «Народний дім». Головною темою зібрання стало спорудження будинку, де б могли розміститися всі українські товариства. Директорами «Народного дому» обрали доктора права Йосифа Партницького, доктора медицини Володимира Яновича та асистента колії Добровського.

... Читати далі »

Переглядів: 301 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017

Для сучасної жінки вагітність – це не привід “випадати” з суспільного життя. В наших прабабусь усе було інакше, адже в ХІХ ст. до вагітності ставилися з певною соромливістю, як і до всього, що пов’язано з сексуальністю.
Надто афішувати свій “пікантний” стан вважалося поганим тоном. Ось що радив паням “при надії” давній порадник хороших манер: “Жінка, яка незабаром має стати матір’ю, не повинна бувати в світському товаристві, лише в родинному колі вона може прийняти запрошення на обід. Їй краще утриматися від походів до театру і здійснення візитів”.

... Читати далі »

Переглядів: 321 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017

Національна спілка краєзнавців України

Управління культури Житомирської обласної державної адміністрації

Житомирська обласна організація Національної спілки краєзнавців України

Історичний факультет Житомирського державного університету ім. І.Франка

Державний архів Житомирської о ... Читати далі »

Переглядів: 403 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017

Ще досі не так багато людей знає той факт, що Івано-Франківськ (а на той час Станиславів) встиг побувати у ранзі столиці. Спробуємо відкрити для Вас, шановні читачі, цю маловідому сторінку історії нашого міста.

Під кінець Першої світової війни значна частина українських земель – Східна Галичина, Буковина і Закарпаття – входили до складу Австро-Угорської імперії. Коли в жовтні 1918 року в умовах воєнної поразки австро-німецького блоку та боротьби народів за самостійність Австро-Угорська імперія розпалася на декілька незалежних держав, українці почали робити рішучі зах ... Читати далі »

Переглядів: 385 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024