П`ятниця, 26.04.2024, 16:30:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 145 146 147 148 149 ... 275 276 »

Австрійці вміли ставити пам’ятники. Згадаймо Адама Міцкевича – єдиний пам’ятник у Франківську, який дійшов до нас з імперської епохи, хоч і сильно модернізований у міжвоєнний час. А міг бути ще один!

Після встановлення статуї Міцкевича у будівельного комітету залишилось 800 корон – сума немаленька. Виникла ідея встановити пам’ятник Тадеушу Костюшку – герою антиросійського повстання 1794 року. Статуя мала бути з каменю, місце їй підшукали на площі Гізели – тепер це східна частина Вічевого майдану, де ставлять ялинку.< ... Читати далі »

Переглядів: 354 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станіславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1904 році.

1904 У місті видавалися вісім газет: чотири польські, дві українські, одна німецька та одна єврейська. Протягом року почали виходити ще дві — польська й німецька.

1904 Триває боротьба за створення у місті українс ... Читати далі »

Переглядів: 341 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2017

Днями у Франківську знову заговорили про музей у ратуші. Цього разу міський голова Руслан Марцінків скликав архітекторів, краєзнавців, активістів, пресу. Обіцяв усіх почути, а старі підвали відновити якісно та швидко. На початок робіт у бюджеті знайшли два мільйони.

«У підвалах ратуші має бути музей Івано-Франківська, – говорить мер. – Ми не хочемо це затягувати на роки – треба зробити в найкоротший термін, але вислухати та обговорити всі пропозиції, а виконати якісно, щоб мешканці могли пишатися тим, що тут є музей міста». ... Читати далі »

Переглядів: 353 | Долучив: Dnister | Дата: 02.08.2017

В Івано-Франківську по вулиці Мазепи відомий івано-франківський художник та митець Роман Бончук разом із спеціалістами монтують відреставровані двері.

За словами Романа Бончука реставрація над старовинними дверима тривала три місяці й фахівці добилися результату, який перед собою ставили з початку, інформує Фіртка.

"В деяких місцях двері та деякі деталі ... Читати далі »

Переглядів: 308 | Долучив: Dnister | Дата: 02.08.2017

Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради оголосив конкурс на визначення переможця ескізних пропозицій пам’ятника Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу.

Пам’ятник встановлять на вулиці Шухевичів, 35 поруч гімназії №2, інформують "Вікна".

Заявки на участь у конкурсі прийматимуть до 1 ли ... Читати далі »

Переглядів: 332 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2017

Вчора у селі Поточище Городенківського району відбулося святкування з нагоди 115 річниці від дня народження начальника штабу Карпатської Січі, українського військового діяча Михайла Колодзінського.

Варто наголосити, що майбутній командир УПА Роман Шухевич набував навиків військової справи під керівництвом Михайла Колодзінського у штабі Карпатської Січі.

Розпо ... Читати далі »

Переглядів: 341 | Долучив: Dnister | Дата: 31.07.2017

Що може бути приємніше, ніж піти до лісу й назбирати кошик запашних грибів? Сто років тому наші предки теж обожнювали "тихе полювання".
Але й випадків отруєння траплялося чимало.

Особливо багато отруєнь сталося в 1908 р. Якщо зазвичай у Галичині щороку фіксували не більше кількох десятків смертельних отруєнь грибами, то в цьому році померло аж 237 чоловік. Як зазначала преса, цілком можливо, таких випадків було ще більше, адже сільські лікарі не завжди правильно встановлювали причину смерті. Багато постраждалих походили з Тлумацького й Коломийського повітів, де ... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 31.07.2017

В урочищі Підлюте, що біля села Осмолода Рожнятівського району на Івано-Франківщині, знаходиться резиденція УГКЦ "Кедрові палати", які свого часу були місцем мешкання митрополита Андрея Шептицького.

Як проходили тогочасні урочистості, пригадує краєзнавець Олег Шкіль:

"Усе Підлюте, а особливо "Кедрові палати", були рясно ілюміновані електричними лампочками. На будинках і локомотивах колійок розвівались си ... Читати далі »

Переглядів: 376 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2017

29 липня 2017 року в 10:00 год. відбудеться народне будівництво криївки УПА “Черемоша” у лісовому масиві Підгірки м. Калуш. Криївку планують відновити до 6 вересня – річниці загибелі на цьому місці повстанців.

Для відновлення криївки вже зробили креслення, викопали котлован, а також почали завозити матеріал – дерево, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 356 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2017

З чотирьох фіртелів (боків) площі Ринок найбільше помінявся східний. Та що там помінявся – його майже нема! З усього кварталу залишилися тільки дві автентичні споруди.

Уважно розглянемо стару поштівку – нас цікавить правий бік. Проріз між будинками – це початок вулиці Мельничука. Ліворуч від неї стоїть двоповерхівка, що є однією з найдавніших на Ринку. Ділянка була забудована ще у XVIII столітті, але на початку наступного родина Фінгерерів знесла дерев’яну халупу і збудувала мурований дім. В архівах зберігся резигнаційний контракт (він передбачає відступл ... Читати далі »

Переглядів: 375 | Долучив: Dnister | Дата: 28.07.2017

Влада Івано-Франківська з архітекторами та археологами обговорюють план реконструкції приміщень міської ратуші.

Сьогодні з ініціативи міської влади у ратуші провели круглий стіл за участі археологів, архітекторів та представників громадськості щодо реконструкції приміщень міської ратуші.
Заступник міського голови Івано-Франківська Олексій Кайда наполягає, що починати потрібно з розкопок. І вже за їх результатами визначатися з концепцією реконструкції ратуші.
Міський голова Руслан Марцінків хоче облаштувати в підвалах ратуші музей. Але перед прийняттям такого рішення вирішив порадитися з експертами.

... Читати далі »

Переглядів: 338 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2017

У сучасному Івано-Франківську багато говорять про розвиток туризму. Проте не всі знають, що наше місто має давні й цікаві традиції гостинності. Станиславівські готелі сто років тому приваблювали клієнтів не лише зручними номерами, а й різноманітними додатковими послугами, розвагами, а також… цікавими історіями.

Особливості галицьких готелів
На початку ХХ ст. у Східній та Західній Галичині діяли 935 готелів, у яких працювало близько 2,9 тис. осіб, тобто в середньому припадало по три особи на один заклад. Готельна обслуга не завжди поводилась бездоганно. Так, у серпні ... Читати далі »

Переглядів: 436 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2017

Ініціативні франківці зайнялися реставрацією старовинних дверей. Ці невеликі, але вагомі кроки ініціативи #ФранківськЯкийТребаБерегти місто зустріло як схвально, так і критично. А першопрохідці у реставрації старовинних дверей навіть здобули собі конкурента. Чому культурна спадщина є турботою громади, а не влади, і як варто підходити до питання відновлення історичної пам’яті, з’ясовував «Галицький кореспондент».

«Відчини забуті двері»

... Читати далі »

Переглядів: 399 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2017

У своїх 27 років ця дівчина заявила про себе як справжній знавець історії храмів нашого краю і, крім того, що зберегла для поколінь неоціненні факти і матеріали, зробила справді актуальною для сучасників галузь церковного краєзнавства. А ще Надія дуже любить своє село і церкву у рідному селі Підмихайлі Калуського району, саме тому підмихайлянам слід очікувати на цікавий сюрприз від односельчанки, який вона готує до 130-річчя храму Святого Архістратига Михаїла.

«Підмихайля – село під Святою горою Михайлівською» (2010), «Підмихайля: історико-краєзнавчий нарис» ... Читати далі »

Переглядів: 434 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2017

17 липня минуло 100 років від дня народження майора УПА «Прута» — Павла Вацика. У сузір’ї партизанських командирів у боротьбі за Українську державу він посідає чільне місце. Це був природжений військовик і відважний революціонер. Павло народився 17 липня 1917-го в селі Заріччі Надвірнянського району у селянській сім’ї. Закінчив шість класів сільської народної школи, працював теслярем, одночасно активно займався громадською роботою, був організатором «Дитячої бібліотеки» у рідному селі, членом «Лугу».

У 1939-му його призвали д ... Читати далі »

Переглядів: 448 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2017

Цього року, 24 липня 2017 р., припадає сторічний ювілей битви під Kрехівцями, особливо знаної в сусідній Польщі. Для широкого загалу мешканців Крихівців та сусіднього Івано-Франківська ці події, на жаль, і досі залишаються маловідомими.

При цій нагоді варто б згадати про події тих днів та роль, яку відіграв у них 1-й полк уланів польських, що згодом отримав почесну назву 1-го полку уланів Креховецьких.

... Читати далі »

Переглядів: 641 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2017

22 липня 2017 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки Володимира Чистуха «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара».

Презентувала видання Марія Рипан - сестрінка Блаженннішого та його похресниця, донька його сестри Марти, яка проживає в Канаді.
Запропонована читачам книжка є своєрідним продовженням висвітлення історії села Завалова, що на Підгаєччині, розповідей про визначних людей, розкритих автором у попередніх роботах. У виданні представлена коротка історія родини Дмитра Гузара, ... Читати далі »

Переглядів: 416 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2017

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків говорив з власником Палацу Потоцьких щодо його передачі у комунальну власність Івано-Франківська.

Про це Руслан Марцінків написав у Фейсбуці.

"Моя позиція – конкретна: передати його тільки у власність громади. Не може йти мова про жодні громадські організації та благодійні фонди. Тому дав доручення ... Читати далі »

Переглядів: 396 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2017

Калушан запрошують долучитися до відновлення повстанської криївки в Підгірках. Калуські активісти закликають зголошуватись калушан, які бажають допомогти відновити криївку «Черемош», залишки якої цього року знайшли у лісі в Підгірках.

Для відновлення криївки вже зробили креслення, викопали котлован, а також почали завозити матеріал – дерево, інформують "Вікна".
У 1945 році у знайденій криївці загинули шестеро молодих вояків Української повстанської армії.
Дослідники переконані, що загибелі повстанців передував бій з агентами НКВС. На місці ... Читати далі »

Переглядів: 424 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2017

Cтуденти першого курсу Інституту архітектури, будівництва і туризму (спеціальність «Архітектура і містобудування») Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу взяли участь в етнографічно-дослідницькій експедиції в селі Космач Косівського району.

Експедиція відбувалась в рамках архітектурної обмірної практики, запланованої в навчальному процесі кафедри архітектурного проектування, під керівництвом ст. викладача кафедри Т. Скрипин.

... Читати далі »

Переглядів: 314 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2017

Для Станіславського комплексу Палацу Потоцьких розробляють стратегію розвитку Палацу на 10 років. Десятки мільйонів гривень на освітні, бізнесові та мистецькі ініціативи планують залучити від приватних інвесторів.
Про це у спільноті "Франківськ Який Треба Берегти" пише Юрій Козакевич.

Загалом в розвиток комплексу Станіславського Палацу Потоцьких за найближчі 10 років вкладуть 500 млн грн. На території у 5 Га створять кілька кластерів: конференц-експозиційний та художній, освітній та інноваційний, виставковий та діловий, ландшафтний та еко-рекреаційний, спортивний ... Читати далі »

Переглядів: 321 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2017

24 липня 1917 року австро-німецькі війська звільнили Станіслав від російської армії. На початку 1918 року Росія вийшла з Першої світової війни, а восени цього ж року Австро-Угорщина перестала існувати. У наступні місяці за місто воювали прихильники Станіслава та Станіславова.

На початок Першої світової війни у серпні 1914 року Станіславів, нинішній Івано-Франківськ, входив до коронного краю Галичини та Володимерії у складі Австро-Угорської монархії. Імперія Габсбургів виступала на боці країн Троїстого союзу. Це перетворювало Станіславів, який був розташований не так далеко від к ... Читати далі »

Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2017

Міська влада профінансує повернення оновлених дверей у чотирьох будинках в рамках проекту #ФранківськЯкийТребаБерегти.

Про це очільник міста Руслан Марцінків повідомив на своїй сторінці у Фейсбук, інформуєФіртка.

“Наш Франківськ має свою унікальну архітектурну спадщину, яку ми за будь-яку ціну повинні зберегти. Й коли є ініціативні мешканці, яким не бай ... Читати далі »

Переглядів: 318 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2017

Двоє калуських краєзнавців в історичному центрі міста відкопали австрійську комору.

Приблизно двадцятиліття тому в історичному центрі Калуша просіла земля, «оголивши» підземний хід. Тоді комунальники швидко засипали провалля непотребом. Однак, повністю приховати історію — не вдалося.

Хід до австрійських комор вдалося розкопати дуже швидко. Д ... Читати далі »

Переглядів: 300 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2017

Сьогодні відпочинок за кордоном – здебільшого задоволення недешеве, а от сто років тому все було трохи інакше. Деякі мешканці Станиславова вважали, що відпочивати у Швейцарії вигідніше, ніж… у Яремчі.
"Всі вже виїхали на курорти, щоб скупатися й продемонструвати свої туалети, – зазначав дописувач газети "Кур’єр станиславівський" у 1900 р. – Дуже заможні подалися до Яремча. Інші, не такі багаті, які не можуть собі дозволити великі видатки, вирушили до Швейцарії. Здавалося би, це смішно й неправдоподібно, але так воно є. Звичайно, витрати на дорогу значно більші, але кошти на проживання й харчування у Швейцарії набагато нижчі ... Читати далі »

Переглядів: 360 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2017

20 липня у Надвірні відбулось урочисте відкриття світлиці-музею Гуцульщини.

Ідея створення цього музею належить Надвірнянському товариству «Гуцульщина», яка зародилась ще в 1999 році, коли було створено товариство. Проте втілити її в життя вдалось тільки через 18 років.

У музеї-світлиці представлені стародавні ужитності, тематичний матеріал та фот ... Читати далі »

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2017

Ініціатива "ФранківськЯкийТребаБерегти" представила сьогодні старовинні двері, які після реставрації повернулися на своє місце. Обоє дверей, які реставрували, – у пам'ятках архітектури в середмісті: металеві на вулиці Труша та дерев'яні на Незалежності.Зображення 1 / 18Використовуйте клавіші для перегляду

Двері в камениці, що є пам'яткою архітектури, на вулиці Труша – перший досвід реставрації по металу громадської ініціативи "ФранківськЯкийТребаБерегти".

... Читати далі »

Переглядів: 404 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2017

Ви ніколи не замислювались над тим, який будинок у Франківську є найдавнішим? Фортецю не рахуємо. Відкриваємо Google, забиваємо в пошук «найстаріший будинок Івано-Франківська» та отримуємо адресу – Галицька, 14. Дійсно, там стоїть двоповерхівка, споруджена в 1737 році як дім убогих старців та калік. Втім, пальма першості, чи то пак, давності, належить не йому.

Насправді, найдавнішу кам’яницю міста соромно показувати туристам. Це багатостраждальний палац Потоцьких. Спочатку засновники Станиславова мали дерев’яну резиденцію на місці теперішньої катедр ... Читати далі »

Переглядів: 405 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станіславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1903 році

1903 З міркувань пожежної безпеки, комісія зі староства ухвалила рішення, що в партер театру (тепер філармонія) можна продавати не більше 80 квитків, а на балкон – 50. До цього часу в партері й на балконі було по 150 місць.

... Читати далі »

Переглядів: 341 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2017

На початку ХХ століття у Станиславові точилася жорстка економічна боротьба між польськими та єврейськими промисловцями. Юдеї перемагали, бо краще готовили працівників. У поляків справи йшли гірше – відчувався брак робочої сили. Тутешніх юнаків робочі професії мало цікавили, а сільські хлопці вчились і працювали б тут із задоволенням, але життя у місті було дороге. Гонорові підприємці не хотіли брати на роботу іновірців, тож вирішили вирощувати власні кадри.

У 1909 році у Станиславові створили «Товариство польських бурс кустарних». Його заснували: виробник взутт ... Читати далі »

Переглядів: 396 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2017

Духовний лідер галицьких німців Теодор Цьоклер (1867—1949) опублікував у газеті «Євангельський общинний листок» деякі дописи з власного щоденника. Він описав події зі свого життя та роботу численних благодійних закладів, які він відкрив. З наведених уривків ми дізнаємося, як жили і розважалися мешканці будинку для літніх людей «Сунем»* та сиротинця і лікарні для дітей «Сарепта»*.

Станиславів, 4 грудня 1917 р.
Скоро буде пів на одинадцяту. Я обіцяв нашим дорогим старшим жінкам у «Сунемі» відвідати їх і влаштувати невелич ... Читати далі »

Переглядів: 536 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2017

У лісовому масиві Заболотівського лісництва, що на Снятинщині, відбулось відкриття відновленої криївки.

У Заболотівському лісництві ДП “Коломийський ЛГ”, на території земель с. Рудники Снятинського району, нещодавно відбулось відкриття відновленої криївки, інформує Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Присутн ... Читати далі »

Переглядів: 339 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2017

До кінця серпня-початку вересня у Калуші планують встановити пам’ятний знак хорунжому УГА, учаснику створення Січового Стрілецтва на Прикарпатті, композитору Івану Відоняку.

До міського голови Калуша Ігоря Матвійчука звернулася Калуська міська партійна організація ВО «Свобода» про надання дозволу на встановлення пам ‘ятного знаку Івану Відоняку, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 324 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2017

Серія "Моє місто" поповнилась новим номером, а саме №41 "Давні українські храми Івано-Франківська XVII-XVIII ст." Марії Вуянко.

Монографія присвячена одній з найскладніших проблем історичної топографії Івано-Франківська (до 1962 р. Станіслава) локалізації українського головного храму ХVІІ–ХVІІІ ст. та його дочірніх, філіальних церков. Праця написана на основі першоджерел – привілею Андрія Потоцького 1658 року на спорудження храму, його наріжного каменя 1670 року та матеріалів Генеральних візитацій церков Станиславівського деканату 1740 і 1755 рр., ... Читати далі »

Переглядів: 336 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024