Четвер, 25.04.2024, 11:07:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 187 188 189 190 191 ... 275 276 »
19 грудня відбулося урочисте вручення міжнародного сертифікату про включення церкви Зішестя Святого Духа в м. Рогатині до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.
На заході були присутніми: начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак, директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега, голова райдержадміністрації Йосип Нижник, заступник голови райдержадміністрації Ірина Кобута, голова районної ради Юрій Чорний, міський голова Володимир Гусак, представники громадськості та ЗМІ. 
Голова райдержадміністрації підкреслив важливість цієї події і запевнив, що і надалі спільними зусиллями буде підтримуватися в належному стані перлина сакрального мистецтва України. Окрім сертифікату працівники музею отримали ... Читати далі »
Переглядів: 520 | Долучив: Dnister | Дата: 21.12.2013

19 листопада ц.р. в день святого Миколая, за сприянням  голови сільської ради с. Жуків Вінтоняка Василя Михайловича  та директора Тлумацької ЦБС Мар’яни Пісак, відбулося відкриття та посвята світлиці-музею народної творчості  при сільській бібліотеці.   
Мар’яна Юріївна звернула увагу на те, що на сьогоднішній день патріотичне та національне виховання в бібліотеках займає провідне місце. Тому виховання таких почуттів та збагачення духовного світу читачів, спонукали завідувачку бібліотеки Лесю Карабін зібрати експонати для сторення  музейної світлиці. Кожний витвір невтомних рук майстрів, випромінює якусь свою мелодію, символізуючи любов, материнство, незрадливість і все те, що ми не смієм забувати і повинні берегти як найдорожче в світі.
Переглядів: 522 | Долучив: Dnister | Дата: 21.12.2013

Міжвоєнну Європу захопило танго. Провінційний і досить консервативний Станиславів ця хвиля накрила також.
Народжене в передмістях Буенос-Айреса наприкінці ХІХ століття шалено еротичне танго в Європі спершу з'явилося в Парижі - як екзотична новинка. Але дуже швидко мода на цей пісенно-танцювальний жанр поширилася всім континентом. 
У Галичині законодавцем моди на «легку пісню», зокрема й пісню-танго, був Львів. На театральних вечірках, балах, вечорницях, перед показом кінофільмів звучала жива музика у виконанні невеличких оркестриків чи «ревелєрсів» - вокально-інструментальних квартетів, що виконували твори розважального жанру. Починаючи з 1920-х років, в Галичині поширився модний у той час в Європі жанр ревю (ревії). Ревю ... Читати далі »
Переглядів: 801 | Долучив: Dnister | Дата: 20.12.2013

Продовжуємо прогулянку Івано-Франківськом вісімдесятих. В об’єктиві – площі, майданчики, клумби – усе те, що сьогодні забудоване. На жаль, порівняння старих фотографій із сучасними краєвидами зовсім не на користь останніх. 
На фото № 1 бачимо двох бабусь на лавочці. Якби не австрійська кам’яниця позаду, не вгадав би, де воно є. Це – невеличка площа перед Голубою церквою. Фото цікаве тим, що добре видно одноповерховий будинок на Мельничука, 8, який незабаром знесуть. Пам’ятаю, що в ньому містилося невеличке фотоательє.
Загальний вигляд площі яскраво ілюструє фото № 2 (правда, воно з інтернету). Привертає увагу муляж космічної ракети – своєрідного анонсу Музею релігії та атеїзму, що був у храмі. На початку 2000-х скверик знищила будова «Арс-Дому» ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 20.12.2013

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відкриють меморіальну дошку на честь Михайла Ковалка.
Світлої пам’яті Михайло Петрович Ковалко – випускник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Свого часу Михайло Ковалко був  народним депутатом України. Відомий вчений, фахівець у галузі енергетики, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, академік, доктор технічних наук, професор. Чимало літ очолював Українську нафтогазову академію, сприяв розвиткові нафтогазового комплексу України.
А ще Михайло Ковалко був людиною з широким колом інтересів, талантів. Писав поезію, яка переходила у пісні.
Завтра ... Читати далі »
Переглядів: 580 | Долучив: Dnister | Дата: 19.12.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1967 рік
Оазис без городів
Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 19.12.2013

Церква Різдва Пресвятої Богородиці в Нижньому Вербіжі Коломийського району (1808 р.) та церква Святого Духа у Рогатині (1598 р.). увійшли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Така подія має надзвичайно вагоме значення для Прикарпаття, переконаний голова облдержадміністрації Василь Чуднов.
«Те, що до списку з 8 тисяч об’єктів потрапили дві прикарпатські церкви, є проявом гордості для кожного прикарпатця, - зазначив Василь Чуднов на прес-конференції з нагоди вручення дипломів об’єктам ЮНЕСКО. – Надзвичайно вдячний всім тим, хто долучився до цього, зробив колосальну роботу для того, щоб область отримала сертифікати». Почесні грамоти за свою працю у процесі підготовки до внесення у список ЮНЕСКО, який тривав упродовж 3,5 років, отримали директор музею ми ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 18.12.2013

Михайло Мулик. Дух, що тіло рве до бою... — Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2010. — 216 с.; Михайло Мулик. Під сонцем Італії. Московські морози. — Івано-Франківськ: Місто НВ, 2013. — 124 с.
Цьому чоловікові вже пішов  93-й. Народився в селі Горожанці Підгаєцького району Тернопільської області в 1920-му. Член ОУН із 1937-го. До української дивізії «Галичина» вступив у листопаді 1943-го. Стрілець-радист у курені зв’язку. У боях під Бродами потрапив у полон. Засуджений на 10 років позбавлення волі та на 5 — позбавлення прав. У середині 60-х років повернувся із заслання. Нині очолює Івано-Франківську станицю Галицького братства колишніх вояків 1-ї Української дивізії (1 УД «Галичина») Української Національної Армії.
Його часто можна зустріти на вулицях ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013

Наші пращури облаштовували культові місця, орієнтуючись на небесні знаки
«Карпатський ісход» — історичну розвідку під такою назвою запропонував для публікації в «Галичині» відомий її читачам історик-краєзнавець та письменник з Кіровоградщини Сергій Піддубний. У її вигляді він надіслав, по суті, лише уривок зі своєї майбутньої нової книжки «Перечитуючи джерела». Але вже з самого того заголовка довідуємося, що в ньому йдеться про таку старовину нашого краю, як «мандри» руських племен, котрі переселилися з Пенджаба (індія) до Карпат у X столітті до н. е. Як відомо з Велесової книги (ВК), тоді й постала було Карпатська держава — об’єднання русичів, котрі хоч і називалися по-різному, та мали одну родову основу. Вони проживали «спокійно та заможно», як стверджує ВК, на доволі обширній території. Про це суди ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013

14 – 15 грудня 2013 року в історико – меморіальному музеї «Садиба Нємцевічей» (с. Скоки, Республіка Білорусь) відбулися військово-історична реконструкція та науково-практична конференція, присвячені 96-ій річниці з часу підписання попереднього Брестського мирного договору і подальшому припиненню бойових дій на Східному фронті під час Першої світової війни.
Програма заходів складалася з урочистого відкриття та виступу офіційних осіб – представників державних органів Республіки Білорусь, Російської Федерації та України, відкриття виставки уніформи та екіпіровки країн-учасників Першої Світової війни «На західному фронті без змін…», проведення військово-історичної реконструкції низки фрагментів боїв періоду 1916 – 17 років, науково-практичної конференції «Велика Європейська війна. Зв’язок століть і поколінь».
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013

У п'ятницю, 13 грудня 2013р в Палаці Потоцьких Львівської національної галереї мистецтв відбулися урочистості з вручення дипломів об’єктам зі списку Світової спадщини ЮНЕСКО в межах проекту «Дерев’яні церкви українських і польських Карпат», започаткованого у 2009 році.
До цього переліку увійшли дві прикарпатські дерев’яні сакральні споруди – церква Різдва Пресвятої Богородиці в Нижньому Вербіжі Коломийського району (1808 р.) та  церква Святого Духа у Рогатині (1598 р.).
Церква Різдва Пресвятої Богородиці належить до зразків гуцульської сакральної архітектури, вона унікальна, бо має п’ять бань та збудована без жодного цвяха. У церкві Святого Духа, яка є архітектурною спорудою опільської сакральної школи, діє «Музей-пам’ятка дерев’яної архітектур ... Читати далі »
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013

Село Підліски Долинського району має унікальний об’єкт на всю Україну. Там у старій дерев’яній церквиці стоїть справжній орган. Ще 20 років тому на ньому грали під час Богослужінь. Нині він мовчить…
Церква у Підлісках – єдиний в Україні дерев’яний храм, де є орган
Підліски – крайня точка Івано-Франківської області. За селом лише ліс, гори і Закарпаття. Автобуси з Долини сюди їздять не часто. Транспорт просто напханий селянами, пакунками та мішками пшениці. Люди не обурюються. Водій не злиться. Всі всіх знають. Усе розуміють. Ті, що сидять, забирають пакети у тих, хто стоїть.
До речі, доро ... Читати далі »
Переглядів: 779 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013

Таке по всьому Франківську. Будь-яка вільна площа, особливо в центрі, безжально забудовується. Ця стаття присвячується тим площам, які назавжди зникли з архітектурного обличчя міста.
Під вікнами моєї хрущовки почалася будова. Зводять чергове «елітне житло» без подвір’я, майже впритул до сусідніх кам’яниць. Колись там був дитячий майданчик. У дев’яності гойдалки зрізали на лом, а пісок з пісочниці пішов на будову сусідських балконів-погребів. Звісно, там можна відродити сквер, ще є кілька великих дерев, але навіщо? Краще дати можливість заробити забудовнику.
У 1980-х роках у Івано-Франківську працювала філія львівського інституту «Укрзахідпроектреставрація». Вони робили фотофіксацію пам’ ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013

На старому цвинтарі у Калуші відбулося урочисте посвячення відновленого надмогильного пам’ятника українському політичному і військовому діячеві Дмитру Коржинському. Відновлення відбулося з ініціативи громадських діячів Калущини.
Односельчанин видатного просвітянина Ярослав Парцей у своєму вступному слові коротко розповів про його життєвий шлях і запросив священика УГКЦ о. Олександра Марківа відправити панахиду.
Присутні — представники Братства ОУН-УПА, Конгресу українських націоналістів, ВО "Свобода”, Всеукраїнського товариства "Меморіал”, Всеукраїнського об’єднання ветеранів, колишні політв’язні і репресовані, жителі Калуша та села Мединя Галицького району, де жив і працював Дмитро Коржинський, які у міру сил доклалися до відновлення пам’ятника. ... Читати далі »
Переглядів: 773 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2013

У матеріалі «Писемні глибини Карпат» у «Галичині» за 28 листопада ми оприлюднили деякі нові результати прочитання невідомих знаків та символів на давніх культових пам’ятках у наших горах, яких домігся знавець шумеро-вавилонської писемності Анатолій Кифішин. Нагадаємо, що учений світового рівня, російський академік і москвич за пропискою, але українець за походженням та переконанням з 2012-го працює «вахтовим методом» у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника. Звичайно, що під час своєї недавньої зустрічі з івано-франківськими журналістами, про яку газета повідомляла, він розповів значно більше, ніж ми наразі передали. Однак то загалом такий специфічний науковий матеріал, що його висвітлювати у виданнях для масового читача можна лише з певними роз’ясненнями, а на це ми не маємо змоги. Проте й того, що вдалося опублікувати не лише в названому вище числі нашого видання, ... Читати далі »
Переглядів: 725 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2013

Усі мемуари є суб’єктивними. Їхні автори намагаються або приписати собі якнайбільше подвигів, або звалити на когось власні провали. Аби мати дійсно правдиву картину, необхідно порівнювати. Так ми і зробимо.

Втеча чи капітуляція?
Аби уникнути зайвого кровопролиття ПОВяки пішли до староства (вул. Мельничука, 14), де містилися штабні установи. Наказавши своїм бійцям чекати в коридорі, Деблессем і доктор Доб­руцький зайшли у конференційну залу із пропозицією добровільно передати владу у місті.
«У старостві застали групу українських офіцерів, що між собою розмовляли німецькою. Наш візит і його мета ї ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2013

У Клубівцях Тисменицького деканату освячено поновлений історичний хрест на Старій Дорозі.
Молебень відправили парох Клубовецької церкви Покрови Пресвятої Богородиці о. Володимир Ковалишин і о. Ярослав Розподняк. Металічний хрест із залізобетонною основою, викладеною гранітними плитками, встановили клубівчани, які мешкають поблизу: Сергій Баб’як, Мирослав Баб’як, Володимир Баб’як,  Володимир Гришко, Андрій Дрембей, Іван Пронюк, Ігор Турик, о. Володимир Майданчук, сільський голова Богдан Рекетчук.
На цьому місці хрест стоїть уже понад 150 років і тримає на своїх раменах пам’ять про боротьбу клубівчан з панами за громадське пасовище Фальчі після скасування панщини. У 1983 році він був знищений окупаці ... Читати далі »
Переглядів: 582 | Долучив: Dnister | Дата: 04.12.2013

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури  обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка функціонує книжкова виставка, присвячена 145-ій річниці з часу заснування культурно-освітнього товариства „Просвіта”, яке відіграло визначну роль в національно-духовному й культурному відродженні України.
Товариство „Просвіта", створене у Львові 1868 р., діяло в другій половині ХІХ - першій половині ХХ століття та відновило свою діяльність з настанням незалежності України.
„Просвіта" розгорнула свою діяльність у складних для українців Галичини історичних умовах, коли вони перебували під владою Австро-Угорщини, а відтак Польщі, зазнаючи денаціоналізації й соціального приниження. Намагаючись протистояти цьому ... Читати далі »
Переглядів: 597 | Долучив: Dnister | Дата: 04.12.2013

Працівники Національного заповідника «Давній Галич» вшанували пам’ять директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», лауреата Шевченківської премії, Героя України Михайла Сікорського. Відкрив захід провідний редактор інформаційно-видавничого відділу Ярослав Поташник. Він розповів про життєвий шлях відомого музеєзнавця.
Михайло Іванович Сікорський був справжнім подвижником, все своє життя присвятив розвитку музейної справи. Коли він очолив історичний музей у Переяславі-Хмельницькому, там було всього 32 експонати. За понад 50 років праці під керівництвом Михайла Сікорського створений відомий в усьому світі історико-етнографічний заповідник «Переяслав», де працює 27 тематичних музеїв, налічується 370 нерухомих пам'яток народної архітектури, близько 200 тисяч експонатів. 
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2013

Громадська організація «Зарваницька ініціатива» й, зокрема, її координатор, депутат міської ради й правозахисник Любомир Глушков репрезентували студентам інституту унікальну виставку про Українську повстанську армію (УПА) «Історія нескорених». Як вкотре наголосив пан Любомир, виставка потрібна, власне, для того, щоб донести до кожного й особливо до молоді правду про визвольні змагання, про героїчне минуле наших земляків, про їхнє життя й боротьбу. Ця виставка – надзвичайно вартісна, адже відкриває завісу про незнані до цього часу події й миті життя історичних постатей – членів УПА та її командирів, тобто вона відкриває нові сторінки з життя й діяльності провідників визвольного руху, вона заповнює білі плями нашої історії та насправді навчає нас патріотизму. До того ж це в той час, коли окремі політики стараються викреслити з історії правдиві сторінки життя й боротьби українського народу, розповідаюч ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2013

У суботу, 30 листопада, о 17.00 у місті символічно підсвітять Музей мистецтв Прикарпаття.
З ініціативи Спільноти Святого Егідія до акції «Місто за життя! Місто проти смертної кари» втретє приєднається Івано-Франківськ.
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2013

У Нижньому Березові на Косівщині минулої неділі відкрито пам’ятник члену Центрального проводу ОУН, засновнику і керівнику Служби безпеки УПА, одному з дев’яти генералів УПА — Миколі Арсеничу (1910—1947). Сюди прибуло багато гостей з різних кутків України — ветерани ОУН—УПА, зокрема легендарний сотенний УПА «Кривоніс» — Мирослав Симчич, син головнокомандувача УПА Юрій Шухевич, народні депутати України Олександр Сич і Василь Гладій, голова обласної ради Василь Скрипничук, інші представники влади, партій, громадськості.
Очолювана Миколою Арсеничем СБ розкрила п’ять замахів на життя провідника ОУН Степана Бандери. За самим Арсеничем по всій Західній Україні постійно полювала спеціально створена група досвідчених енгебистів і навіть двічі рапортувала про його загибель. А він — діявѕ Очолювана ним СБ на високому професійному рівні ... Читати далі »
Переглядів: 596 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

760 років тому в місті Дорогочині (тоді волинському, а нині польському) посланці Святого Престолу увінчали князя Данила Романовича короною та нарекли королем Руси. Коронація Данила була визнанням його ролі як щита від монгольської орди і мала стати першим кроком до європейської інтеґрації наших земель. Але не стала…
 
Багатовекторний Данило
Обставини, за яких галицько-волинському князеві вручили корону, вказують на, як тепер би сказали, багатовекторність його міжнародної політики. Хрещений за візантійським обрядом Данило Романович погоджувався прийняти вінець від римської католицької церкви й водночас попивав кумис у шатрі хана Батия. Він жорстоко придушував опір галицьк ... Читати далі »
Переглядів: 653 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

В Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» демонструється творчий доробок Богдана Губаля. Для огляду представлені гобелени, а також картини, виконані в техніці акварелі, пастелі. Як зазначив автор, це його сорокова персональна виставка. Кожен глядач дає змогу художникові побачити себе збоку, не захоплюватись самим собою, а збагнути, що ще можна зробити. До готової роботи – довгий шлях, пошук засобів вираження власної філософії, творчі сумніви: варто чи не варто втілювати задумане. Процес виготовлення гобелену – трудомісткий, але захоплюючий. Як каже майстер, працюючи над черговим виробом, не може ні їсти, ні спати, забуває про втому, аж доки не закінчить роботи. 
Богдан Іванович Губаль – різноплановий митець, добре знаний в Україні та за її межами майстер художнього текстилю, заслужений діяч мистецтв, ... Читати далі »
Переглядів: 563 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Група працівників Національного заповідника «Давній Галич», з метою обміну досвідом, відвідала пам'ятку оборонної архітектури – давньоруський наскельний оборонний комплекс і митницю ІХ—ХІІІ сторіччя, залишки яких розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Сколівському районі Львівської області, поблизу с. Урич, яка входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Тустань».
– Особливістю пам'ятки є зосереджена найбільша в усіх Карпатах кількість наскельних зображень-петрогліфів, – розповідає працівник Музею історії Тустані Марія Саламага, – зазвичай це солярні знаки — символи Сонця. Вони належать до ранньозалізної доби, мають вигляд дисків, спарених та концентричних кіл і їх налічується близько 270.
Цікавим було сходження ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Музей мистецтв Прикарпаття представив на огляд ікону «Христос Пантократор» та скульптуру Святого Іона, які вдалося врятувати за кошти меценатів.
«Ми представляємо дві роботи: скульптуру та ікону, які реставрував наш фахівець Зиновій Крок. Ця клопітка робота є швидше консервацією творів мистецтва, аніж їх реставрацією», - зазначив на урочистому представлені творів директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега.
Відновлення творів сакрального мистецтва тривало 11 місяців. Найважче, кажуть фахівці, було працювати над консервацією їх дерев’яної основи, яку майже повністю зруйнував час . Для цього застосовували складну технологію. На лику Христа ікони майстрам вдалося відновили його очі та вуста, які були видряпані вандалами.
Переглядів: 438 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Дуже привабливою і незбагненно красивою є природа нашого краю. Ми пишаємося казковими краєвидами, нашими височинами, улоговинами, річками, озерами. Біля села Кікільники є чудове озеро Сімлин, про яке ми знаємо дуже мало. Його дивовижна краса приваблює кожного подорожнього. Проймося більшою відповідальністю до охорони навколишнього середовища. Дбаймо про первісну красу нашого краю, створену Всевишнім. Про казкову водойму  – озеро Сімлин  – подаємо легенду.
Недалеко за межами кукільницьких полів стояв величний замок. На вигляд він просто вражав своєю красою. Але ця холодна краса вселяла в навколишніх селян великий жах. Не одне покоління панів жорстоко знущалося з місцевих жителів, роблячи грабіжницькі розбійні набіги. Кожен, хто про це знав, старався обходити його далеко стороною, не забувши п ... Читати далі »
Переглядів: 1210 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

30 листопада минає 125 років від дня народження польського письменника, філософа, перекладача, який відкрив світові Гуцульщину, Станіслава Вінценза.
У 2012 році побачив світ такий довгожданий перший том тетралогії роману Станіслава Вінценза «На високій полонині». Одна з найвизначніших книжок про Гуцульщину вийшла у перекладі відомого письменника Тараса Прохаська у видавництві «Лілея НВ» за підтримки Посольства Польщі в Україні й Польського інституту в Києві.
"Між іншим, Вінценз – єдиний, народжений на Гуцульщині, хто після науки в Коломиї, Стрию, Львові і Відні, після докторантури, після вирішальних воєн і столиць вернувся жити в Гуцулію, а це щось та й значить”, —  написав до "Правди старовіку” Тарас Прохасько.
Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

При в’їзді у Кліщівну Рогатинського району, біля мурованого вказівника, встановили ковану вивіску з нагоди 550 років від першої згадки про село. Там красується головна сільська принада села, пам’ятка національного значення – дерев’яна церква Святого Миколая 1572 року. Та, на жаль, повністю побачити цей храм нині можна хіба на вивісці. Бо сама церква вже майже п’ять років стоїть розібрана під відкритим небом. 

Під ґонтою, бляхою й небом
Кліщівна – невеличке село, всього 183 двори. Білою піщаною змійкою його обвиває одна вулиця. Затишні хатинки розмістилися внизу, під піщаним кар’єром. Звідти часто виїжджають КамАЗи завантажені білим піском, того й дороги тут білі. На вулиці ні ду ... Читати далі »
Переглядів: 696 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Костел Непорочного Зачаття Найсвятішої Діви Марії та святих Андрія та Станіслава вважався (і нині є) справжньою окрасою міста. Мало того, він ще й найстаріший храм міста, споруджений ще у 1703 році. Його зводили понад 30 років – спершу Франсуа Корассіні, а потім його наступник Кароль Беное. Цікаво, що, на відміну від традиційного орієнтування храмів уздовж осі схід-захід, латинський костел орієнтували на південь-північ.
Згодом костел набув статусу колегіального – мав цілу колегію священиків. Через те й називали храм просто – колегіатою. Спочатку вона виглядала дещо інакше. Це була струнка барокова споруда з елементами ренесансу. Але через помилки архітекторів і вологі ґрунти костел дуже швидко вкрився тріщинами. Аби він не завалився, у 1737 році його підперли масивними контрфорсами чи «биками». ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Продовжуємо розповідь про повстання поляків у Станиславові у травні 1919 року, яку почали в попередньому номері. За основу цієї історії ми взяли спогади керівника місцевої Польської Організації Військової (ПОВ) Антоні Деблессема.

Час діяти
Після того, як 21 листопада 1918 року поляки здобули Львів, бої точилися переважно навколо нього. Українська Галицька Армія щосили намагалася відбити місто, поляки боронилися. Сили були приблизно рівними.
Навесні із Франції прибула добре озброєна армія генерала Галлєра, що складалася з поляків (колишніх військовополонених) і налічувала близько 70 тис ... Читати далі »
Переглядів: 569 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Про злодіяння шефа станіславського гестапо Ганса Крігера написано багато. Нещодавно вичитав ще один нелюдський епізод з його біографії. 12 жовтня 1941 року нацисти провели масовий розстріл євреїв на цвинтарі, що за теперішнім озером. Тоді під кулеметним вогнем загинуло близько 10 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Було й багато поранених, які ввечері повиповзали із розстрільних ям і повернулися додому.
На ранок єврейська делегація звернулася до Крігера з проханням надати медичну допомогу постраждалим. Відповідь гаупт­штурмфюрера вразила прохачів:
«Німецькі солдати, убиваючи вас, витратили німецькі кулі. Німеччина не повинна мати збитків. А тому наказую: вартість патронів у сумі двох тисяч польських злотих внести у касу».
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Смертельний зашморг
Михайло Москалюк—«Спартан», син селян Юрія і Марії, народився 8 вересня 1921 р. в с. Іванівці Коломийського району. Був найстаршим із трьох дітей. Ще з дитинства відзначався розумом, емоційністю, наполегливістю, загостреними почуттями справедливості й чесності. Мав великий потяг до знань, успішно виступав на сцені читальні «Просвіти». Ще в юнацькі роки запалився українською ідеєю, здійсненню якої вирішив присвятити своє життя, взявши за гасло — «Бог і Україна».
У 1939 р. як член юнацької ОУН виїхав на Захід. Там став бойовиком Дружини Українських Націоналістів (ДУН), пройшов добрий старшинський вишкіл. У складі українського батальйону «Соловейко», очолюваного Романом Шухевичем, прийш ... Читати далі »
Переглядів: 738 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Музей нафтопромислів Галичини, відкриття якого відбулось у жовтні, продовжує розширювати сферу досліджень та збільшив коло партнерів з дослідження природоресурсної історії нашого краю.
Минулого тижня Музей долучився до реалізації міжнародного проекту «Гео-Карпати», що співфінансується Євросоюзом та реалізовується в рамках програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013.
Головним партнером проекту є Кросненська державна вища професійна школа імені Станіслава Пігоня (Польща), партнером є Львівський національний університет імені Івана Франка, повідомляє НП.
В рамках проекту вздовж усього шляху «Гео-Карпати», котрий прокладено від польського Кросно до ... Читати далі »
Переглядів: 480 | Долучив: Dnister | Дата: 27.11.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024