П`ятниця, 26.04.2024, 17:20:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 186 187 188 189 190 ... 275 276 »
Одним із найбільших свят Польщі є День Конституції. Сейм ухвалив її 3 травня 1791 року – першу в Європі та другу у світі. І хоча невдовзі Річ Посполита зник­ла з політичної карти світу, поляки нікуди не поділись та продовжували мешкати на її колишніх територіях, до яких належала Галичина. У старому Станиславові вони грали першу скрипку і тому називали вулиці на свій лад. У 1891 році, з нагоди столітнього ювілею Конституції, частину вулиці Заболотівської перейменували на Третього мая. Якби її нарекли Шопена чи Коперника, то, можливо, назва б і втрималась. А так вона залежала від політики і мінялася при кожній зміні влади. За ЗУНР вулиця була Івана Франка, а за Другої Речі Посполитої – знову Третього мая. Німці об’єднали її з Грюнвальдською та охрестили Губернаторською. Совіти цю «злуку» відмінили, натомість сполучили вулицю із невеличкою вуличкою Шидловського (тепер це початок Грушевського). Новоутво ... Читати далі »
Переглядів: 492 | Долучив: Dnister | Дата: 12.01.2014

Уже кілька років поспіль у святково-новорічних номерах «Репортер» друкує ексклюзивні матеріали з історії нашого міста. Цю добру традицію ми започаткували у 2008 році, коли опублікували переклад першого привілею Станиславова. Потім були перше фото (1860) і перша фотопанорама міста (1904). Минулорічним подарунком став перший електронний каталог назв усіх вулиць протягом їхнього існування. Сьогодні пропонуємо увазі читачів реконструкцію першого варіанта Станиславівської фортеці. Цього ще ніхто не робив! 

Фортеця традиційної орієнтації
Здавалося б, тема не нова. Достатньо зайти в інтернет, набрати у ... Читати далі »
Переглядів: 650 | Долучив: Dnister | Дата: 11.01.2014

Директори сільських шкіл відзначили 105-річчя із дня народження Провідника ОУН Степана Бандери у Мюнхені. Завдяки співпраці між німецько-українським наукового об’єднання імені Юрія Бойка-Блохина, товариством «Рідна школа» та відділом освіти Калуської РДА директори сільських шкіл здійснили поїздку до Мюнхена, де зустріли Новий рік у компанії зятя Степана Бандери Андрія Куцана, а також онука Степана Бандери Ореста Куцана та його родини.
З нагоди 105-річчя від дня народження Степана Бандери районні депутати та  освітяни пройшли «бандерівськими» місцями пам’яті у Мюнхені. Калуська делегація побувала на мальовничому цвинтарі «Вальдфрідгоф», що на околиці Мюнхена, у будинку, де жив Степан Бандера та де відбулося його вбивство у 1959 році.
Калушан вра ... Читати далі »
Переглядів: 784 | Долучив: Dnister | Дата: 11.01.2014

Наприкінці січня до Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, що в Коломиї, завітає колишній мер Львова, колишній народний депутат та екс-голова Мінрегіонбуду Василь Куйбіда, який презентує фільм «Простір перевтілень».
У рамках зустрічі відбудеться перегляд стрічки про його матір Катерину Мандрик-Куйбіду, зв’язкову УПА та поетесу. Жінка була арештована, відправлена в заслання, її били та катували. Свій біль і тугу за рідним краєм вона виливала у віршах, пише ОДТРК.
Василь Куйбіда представить і свій творчий доробок. Він є автором семи збірок поезій. 
Переглядів: 549 | Долучив: Dnister | Дата: 11.01.2014

У Першу світову мешканці Станиславова побачили російські війська третього вересня 1914 року. В авангарді йшла козацька сотня. Вершники дивувались багатству міста, але грабувати крамниці було заборонено, та й ніколи. Тоді вони стали грабувати мешканців, при чому робили це у досить оригінальний спосіб.
Козаки вираховували у натовпі пристойно вдягнутих людей і питали, котра година. Щойно жертва витягувала годинник, його одразу ж «конфісковували». Ті, хто намагався протестувати, отримували удар нагайкою. Вже в перший день окупації у мешканців міста (переважно євреїв) відібрали кілька сотень золотих і срібних годинників.
Тоді у Станиславові мешкав викладач української гімназії, доктор філософії Адріян Копистянський. Він був русофілом, і коли зустрів росій ... Читати далі »
Переглядів: 727 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2014

Одразу зауважимо – не варто плутати господарський термін «міна» із сумнозвісною «бімбою». Усе прозаїчніше, принаймні поки що. Музей мистецтв Прикарпаття міняється приміщенням із підприємцем. А от чи не стане ця операція справжньою міною під пам’ятку архітектури, чи на її місці не виросте, наприклад, черговий торговий центр – питання серйозне.
Будинок на Галицькій, 41 має всі шанси потрапити у приватні руки, хоча доречніше було б внести його до комплексу пам’ятки архітектури національного значення – Парафіяльного костелу (Музею мистецтв Прикарпаття)
Уже півроку музей живе в очікуванні великих змін. Незабаром тут відбудеться переїзд адміністрації та фондів. Натомість до нинішньої будівлі фондосховища, пам’ятки архітектури місцевого значення на Галицьк ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2014

Архів зберігає найцінніші документи сучасності і давнини. Дослідники тут черпають інформацію про те, чим жила громада, аби розповісти іншим. Наприкінці року архіваріуси відзначають професійне свято. Без їхньої на перший погляд непомітної праці ми не мали б можливості доторкнутися до історії.
Отож, наша розмова з директором Державного архіву Івано-Франківської області Ігорем Гриником.
- Які завдання вирішує ваша установа?
- Архіваріуси своєю працею здійснюють зв'язок далекого минулого з  теперішнім  і прийдешнім.
На всі запити намагаємося надати найповнішу інформацію, що є у сховищах. До арх ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2014

У переддень празника Святого Миколая в Народному Домі смт. Делятин Надвірнянського району відбулась урочиста академія, присвячена 80-й річниці інсталяції пароха о. Захарія Золотого в Делятині.
Її відкрив, поблагословив і провів спільну молитву директор Катехитичної школи ім. блаж. Симеона Лукача в Делятині о. Петро Голіней. У своєму виступі «УГКЦ: міжвоєнний період» він підкреслив, що наше майбутнє залежить від ставлення до історії свого народу і Церкви. Ці знання є духовним скарбом, що очищають наші душі, а серця наповнюють добром і благословенням.  
Старший науковий співробітник Музею етнографії та екології Карпатського краю м. Яремче Світлана Флис розповіла про життєвий шлях колишнього вояка УГА ... Читати далі »
Переглядів: 641 | Долучив: Dnister | Дата: 09.01.2014

У прикарпатському селі Різдвяни Різдво відзначають по-особливому. Село отримало таку назву  невипадково. 
Це подяка Богу від людей за те, що колись дав їм сили відбудувати зруйноване повінню поселення. - розповідають його мешканці. У Різдвянах проживають дві сотні мешканців. Тут  ревно бережуть і шанують українські звичаї та традиції.
Різдво Христове  відзначають у родинному колі. Тож рідні та близькі на свята обов"язково з"їжджаються на  гостину додому. Дбайливі господині  готують традиційні різдвяні страви - кутю, борщ, вареники  та усілякі смаколики. 
І як годиться,  від хати до хати люди   колядують та віншують. Зичать зд ... Читати далі »
Переглядів: 508 | Долучив: Dnister | Дата: 09.01.2014

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1968 рік
«Смарагдове» місто
Переглядів: 455 | Долучив: Dnister | Дата: 09.01.2014

Шановні користувачі! Завітайте до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка, де в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує ювілейна книжкова виставка „Василь Бабій: неспокій краєзнавчої душі”, присвячена 65-літтю від дня народження відомого прикарпатського письменника, краєзнавця, громадсько-культурного діяча.
Переглядів: 580 | Долучив: Dnister | Дата: 07.01.2014

Перед Новим роком та Різдвом у Коломиї на Івано-Франківщині пишуть… писанки. Скажете, там майстри святом помилился, бо ж писанка атрибут Великодня? А ось і не помилился! Бо це ще праукраїнська традиція. Тому перед Новим роком та Різдвом у Коломиї і дарують писанки, ще й ялинку ними прикрашають, різні святкові композиції роблять, численним туристам пропонують. А гості не можуть надивуватися.
— Наші предки прикрашали різнокольоровими яйцями власне помешкання не лише навесні. Адже яйце завжди було символом початку життя, — розповідає  методист з питань фольклору коломийського районного управління культури Микола Кавацюк. — І отой початок, що символізує яйце та народженням нового, люди приносили в оселю перед великими святами та клали на почесному місці. Нині цей звичай поховано у товщі віків, і навіть фольклористи та етног ... Читати далі »
Переглядів: 1011 | Долучив: Dnister | Дата: 07.01.2014

95 років тому, 3 січня 1919 року у Станиславові – новій, третій з черги після Львова та Тернополя, столиці ЗУНР – Українська Національна Рада прийняла Ухвалу "Про злуку Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою". 
Ще 1 листопада 1918 року владу в Станиславові (теперішньому Івано-Франківську) перебрала повітова Українська Національна Рада під проводом адвоката Лева Бачинського, а через два місяці до міста переїхав уряд ЗУНР – Державний секретаріат. Він розташувався у будинку дирекції залізниць на вул. Ґрюнвальдській, 11. До його складу тоді входили: голова уряду і тимчасовий секретар (міністр) фінансів, торгівлі та промисловості Сидір Голубович, секретарі: внутрішніх справ Іван Макух; освіти Аґенор Артимович; шляхів, пошти та телеграфів Іван Мирон; публічних робіт, гірниц ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2014

В Івано-Франківському обласному архіві зберігається одне з рідкісних друкованих видань початку ХХ століття – «Ілюстрований музичний календар» на 1905 рік, виданий під егідою Наукового товариства ім. Т. Шевченка у Львові. Ця скромна з вигляду книжечка стала першою ластівкою галицької музичної публіцистики.
Видавець календаря Ромуальд Зарицький в передмові написав, що до видання його спонукала відсутність фахового музичного часопису, в якому можна було б розміщувати такі дописи, які в загальній пресі не друкувалися. Другою причиною він назвав те, що «альманах такий дає спромогу всякому кому не байдужний розвиток і поступ нашого народу на всіх полях, запізнати ся з теперішнім станом розвитку на полї музики».
Інформація про Ромуальда Зарицького в доступн ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 05.01.2014

Перетворити комплекс колишнього Палацу Потоцьких в Івано-Франківську на сучасний культурно-мистецький центр має намір голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василь Чуднов. Про це він повідомив на прес-конференції за підсумками соціально-економічного та культурного розвитку Прикарпаття у 2013 році.
Зі слів Василя Михайловича, нещодавно, на зустрічі з представниками закладів культури та творчих спілок області постало питання, що на Івано-Франківщині на відміну від інших регіонів сьогодні немає потужного сучасного культурно-мистецького центру, де б місцеві митці могли виставляти свої творчі доробки, проводити творчі зустрічі тощо. Крім того, сьогодні обласна влада не має приміщення, де б можна було достойно прийняти численні іноземні делегації, що відвідують нашу область.
Переглядів: 518 | Долучив: Dnister | Дата: 02.01.2014

За ініціативи Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України 31 грудня 2013 року в м. Івано-Франківську відкрито перший в Україні пам’ятник засновникам українського літературно-краєзнавчого гуртка «Руська трійця» (1833р.) (Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич, Яків Головацький) - зачинателям українського національного відродження в Галичині, авторам альманаху «Русалка Дністровая» - першої книги українською мовою на західноукраїнських землях (1837р.).
Відкрив урочистості голова Івано-Франківської Національної спілки краєзнавців України, Заслужений працівник освіти України – Косило Михайло Юрійович, який запросив за християнською традицією,  освятити пам’ятник «Руській трійці» духовних наставників всіх конфесій. Очолив освячення та виступив з вітальним словом високопреосвященний владика Архиєпископ і митрополит Івано-Франківський  Укра ... Читати далі »
Переглядів: 782 | Долучив: Dnister | Дата: 02.01.2014

Комісія зі здобуття премії імені Ярослава Лукавецького повідомляє про початок збору творів і робіт на здобуття премії. Дана премія є найвищою в області відзнакою в галузі мистецтва та архітектури і надається за вагомий внесок у розвиток образотворчого (живопис, скульптура, графіка), народного, декоративно-ужиткового мистецтва.
Подати роботи на конкурс або отримати консультацію з питань участі в конкурсі, всі зацікавлені можуть в кабінеті 570 облдержадміністрації або за телефоном 55 – 18 – 92. Згідно Положення про премію, твори і роботи повинні бути подані до 10 березня 2014 р.
На здобуття премії імені Я.Лукавецького подаються нові твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх двох років, але не пізніше, як за три ... Читати далі »
Переглядів: 578 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2014

На Прикарпатті започатковують проведення щорічного обласного огляду-конкурсу громадських музеїв історії населених пунктів. «Цей проект ініціюється управлінням культури, національностей та релігій, департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, обласної організації Національної спілки краєзнавців України, - повідомив на засіданні колегії начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак. – Його мета – збереження історико-культурної спадщини нашого краю, що є важливим в будь-який час, а зараз, насамперед, в контексті 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. 
Також основні завдання – популяризація краєзнавства та музейної справи серед громад Івано-Франківщини, всебічне патріотичне виховання молоді, активний імпульс до нових туристичних проект ... Читати далі »
Переглядів: 562 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2014

З’явилася інформація про те, що ніби то відомий бізнесмен Олег Бахматюк готовий передати Палац Потоцьких громаді області.
Це має статись у 2014 році. Палац планують реконструювати і створити там унікальний обласний мистецько-культурний центр, де б мали можливість показувати свою творчість митці не лише Прикарпаття, а й України і світу.
Проте, яким чином має відбутись передача та за які кошти планують проводити будівельні роботи наразі не відомо, пише Бліц-Інфо.
Переглядів: 482 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2014

Запрошуємо Вас на відкриття пам'ятника засновникам літературно-краєзнавчого гуртка "Руська Трійця".
Місцезнаходження: сквер у центрі м. Івано-Франківська (біля Національного медичного університету).
Початок о 11.00 год. 31 грудня 2013 р.

Про попередні заходи щодо побудови пам'ятника Ви можете прочитати:
Переглядів: 620 | Долучив: Dnister | Дата: 31.12.2013

Минає 2013 рік. То морозець, то іній. І серед сьогоднішньої безсніжної зими таке чудове поєднання білої, червоної, золотавої та інших барв у живописних полотнах, виконаних у техніці левкасу, жовткової темпери, графіки, живопису на склі. 
У передноворіччя, 31 грудня, о 10.00 годині, в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» презентуватимуть сучасну українську ікону випускники і студенти кафедри образотворчого мистецтва імені Михайла Фіголя Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імен Василя Стефаника.
Н.Личковська, А Лукіянчук, В.Ярема, Б.Гивель, Н.Хмельовська, І.Конів, О.Парцей – це лише кілька прізвищ із великого гурту молодих митців, які подарують шанувальникам мистецтва близько півсотні творів, об’єдн ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 31.12.2013

Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує відвідати фотодокументальну виставку "Ми шануємо героїв!”, присвячену 105-й річниці від дня народження Степана Бандери, провідника українського національно-визвольного руху XX сторіччя.
Виставка знайомить відвідувачів з історичною постаттю С. Бандери – активного борця за незалежність України, його життєвим шляхом та політичною боротьбою.
Виставка триватиме з 30 грудня 2013 р. по 20 січня 2014 р.
Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 30.12.2013

У першу неділю листопада в історії Рогатинської церкви Різдва Пресвятої Богородиці „закладено” ще один штрих для майбутніх поколінь. Відтепер церкві належать мощі святої Йосафати – „для поклоніння та почитання”, саме так сказано у вірчій грамоті з Риму, яка підтверджує правдивість події та яку зачитав священик. Мощівник разом із супроводжувальними документами нещодавно було привезено з Ватикану спеціально для рогатинського храму. Посприяли цьому депутат обласної ради Сергій Насалик та депутат міської ради Юрій Сорока з сім’ями. Як підкреслив настоятель храму декан Рогатинський о.-митр. Дмитро Бігун, «відтепер парафіяни церкви та всі, хто приходитиме сюди у майбутньому, зможуть помолитися до святої, доторкнутися до її мощей, випросити для себе ті ласки, яких потребують».
Блаженна Йосафата (в народженні ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 30.12.2013

В Івано-Франківську підходить до завершення конкурс проектів пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому. Сім фігур протягом двох тижнів було  виставлено в Музеї мистецтв Прикарпаття для загального огляду і голосування. На сьогодні лідером серед запропонованих скульпторами зі Львова, Калуша та Івано-Франківська є макет під номером чотири, що зібрав 92 голоси, а також сьомий та другий, за котрі віддали свої симпатії 34 та 29 підписантів. Встановити пам’ятник планують на майдані Шептицького поблизу колегіати, а обиратимуть найкращий проект спільно  громада, Церква та фахівці — архітектори.

«Він справляв незабутнє враження»
Митрополит Андрей Шептицький очолював У ... Читати далі »
Переглядів: 650 | Долучив: Dnister | Дата: 30.12.2013

Після перегляду документального фільму «Загадка Норильського Повстання» зацікавлені учні Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату створили Учнівське наукове товариство, і разом з режисером фільму Михайлом Ткачуком та всеукраїнським «Студентським братством» здійснили дві історико-пошукові експедиції.
Про це розповіла речниця Всеукраїнської молодіжної громадської організації  «Студентське братство» Уляна Ковальчук.
За словами пані Ковальчук, перегляд історичного фільму був організований за підтримки Івано-Франківської облдержадміністрації в рамках  спецпрограми Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA «Документальне кіно в школах: уроки правової свідомості та громадянської а ... Читати далі »
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 30.12.2013

З виходом нашої Церкви з підпілля та із здобуттям незалежності України постали великі можливості для відновлення втраченої пам’яті про славних синів і дочок нашої святої Церкви. Вони своїм прикладом доказали світові, що зло можна побороти не тільки силою та мечем, але і силою віри в Христа, і то Христа розп’ятого. Їхні страждання і терпіння зруйнували до основ царство сатани, яке було в образі Радянської держави. Не про всіх ми ще знаємо, не всі гідно пошановані.  З  цієї причини хочемо сьогодні привідкрити трагічну, але водночас героїчну сторінку життя великого сина нашої Церкви-Мучениці о. Іллі Оренчука.
Цього року виповнюється 120 років від дня народження та 55 років мученичої смерті о. І. Оренчука.
Переглядів: 689 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

У видавництві «Нова Зоря» побачила світ чергова краєзнавча розвідка викладача історії Калуського ВПУ №7, члена Національної спілки краєзнавців України, завідувача етнографічного музею Калущини Івана Ти­міва «Пам’ятка українського книгодрукування XVII ст. з етнографічного музею Калущини».
На підставі оригіналу та наукових досліджень з історії українських стародруків автор спробував всебічно дослідити примірник визначної пам’ятки слов’янської культури – Тріоді Цвітної, виданої 350 років тому в друкарні Львівського Успенського братства, що виникло наприкінці 1585 року, яка зберігається в основному фонді очолюваного ним музею.
Тріодь Цвітна – це богослужбова книга, яка містить пасхальні та післявеликодні Бо ... Читати далі »
Переглядів: 692 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

Запрошуємо користувачів до відділу краєзнавчої літератури, обласної універсальної бібліотеки імені І.Франка, де в рамках циклу „Батьківщини сини незборимі” з 26 грудня 2013 р. функціонує книжкова виставка „Степан Бандера: непереборними шляхами мужності”, присвячена 105-літтю від дня народження видатного політичного діяча українського національно-визвольного руху, Голови Революційного Проводу Організації Українських Націоналістів, який непохитно вірив у визволення України.
Переглядів: 535 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

Цього року встановлення центральної міської ялинки в Івано-Франківську викликало жваву громадську дискусію: чи доречно це робити. Навіть проводили спеціальне опитування на офіційному сайті міськвиконкому. Позаяк біля традиційного місця розташування головного атрибуту новорічних свят відбувається місцевий Євромайдан, окремі політики та громадські активісти виступали категорично проти перетворення території протесту на звичайний майданчик для народних гулянь. 
Крапку в суперечці поставив міський голова Віктор Анушкевичус, арґументувавши потребу встановлення ялинки святом, яке треба подарувати дітям. «Йолка – у Києві, а у нас – ялинка. Ми її поставили для дітей, які повинні отримати свято", - наголосив міський голова на сесії міської ради, коли один із депутатів ... Читати далі »
Переглядів: 577 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

Скоро Новий рік, а за ним Різдво. У ці дні столи ломляться від наїдків, при чому кожна порядна господиня ламає голову – яким би кулінарним шедевром здивувати рідних і близьких. Цей передсвятково-гастрономічний настрій і навіяв тему статті. Одразу попереджаємо, що рецептів від культової Дарії Цвєк тут не буде – вони й так достатньо відомі.

Губить дітей не пиво!
Почнемо зі сніданку. У спогадах польського поета ХVIII століття Францішка Карпінського, який вісім років прожив у Станиславові, є цікавий гастрономічний момент: «З другою моєю сестрою, коли після молитви ми щоденно на сніданок молоко або пиво (!) їли, я з’їдав більше, бо їв швидше, на що вона скаржилась. Тоді я казав їй розділи ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

15 липня 1410 року біля сіл Танненберг і Грюнвальд відбулася битва між об’єднаним польсько-литовським військом та Тевтонським орденом. Союзники, у складі яких були й галичани, перемогли – експансію хрестоносців було зупинено.
Коли через 500 років у Станиславові святкували ювілей цієї баталії, то вирішили увіковічнити її в назві однієї з вулиць. Нею стала нова безіменна вулиця, що сполучала центр міста з вокзалом. Через вигідне розташування Грюнвальдська швидко стала однією з головних магістралей Станиславова із солідною забудовою. Ця назва задовольняла усіх: ­австрійців, поляків, українців, навіть совіти. Єдиними, кому вона муляла очі, були німці – прямі нащадки тевтонців. У часи окупації вони перейменували Грюнвальдську на Губернаторську (тут розташовувалась Обласна управа).
Переглядів: 509 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

Цю історію розповів відомий мистецтво­знавець і старожил міста Володимир Баран. Наприкінці 1940-х років він працював у фотоательє «Укрфото», яке містилось у великому будинку навпроти теперішнього стоматфакультету (кам’яницю знесли у 1993 році). Директором закладу був румунський єврей Профіс. Він вважався найкращим фотографом міста, клієнтів у ательє ніколи не бракувало. Траплялись і «ліві» замовлення, тож гроші у хлопців водилися.  
У ті голодні часи багато хто заздрив фотомайстрам і мріяв влаштуватись до них на роботу. Втім потрапити до «Укрфото» було ой як складно.
Але це не зупиняло численних прохачів, які вже добряче остогидли всьому персоналу. Одного разу до ательє зайшов молодик, який заявив Барану, що хоче стати учнем фотографа, просив п ... Читати далі »
Переглядів: 678 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

За останні роки краєзнавча скарбниця Калущини поповнилася літописами багатьох населених пунктів. Біля початків літочислень Калуша стояв відомий дослідник та журналіст Микола Коломієць, видавши друком книжку «Калуш і Калущина у цікавих фактах» (1996). Наступного року професор Володимир Грабовецький виніс на розсуд читача дослідження «Історія Калуша з найдавніших часів і до початку ХХ століття». Вони стали поштовхом до написання історії інших населених пунктів Калуського краю.
Свою лепту у дослідження сіл Калущини внесли краєзнавці — Йосип Кащишин, який написав дослідження історії Войнилова, Середнього, Завою. Про Бережницю написав Володимир Данів. Микола Когут видав історичні хронічки сіл Копанки, Ріп’янка. А ще Богдан Василів доклав зусиль до пошуку матеріалів про рідне село Добровляни, а також здійснив дослідження про знан ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Долучив: Dnister | Дата: 25.12.2013

З нагоди 140-річчя від часу заснування Наукового товариства ім. Т. Шевченка (1873), працівники відділів загального читального залу та відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки імені І.Франка організували книжково-ілюстративну виставку-огляд «Видання НТШ у фондах ОУНБ ім. І. Франка».
... заборони треба зняти і дати українцям повну
свободу і спроможність розвивати своє письменство,
науку і штуку (мистецтво), своє життя громадське.  
Треба горнутися до свого українського, заохочувати
Переглядів: 735 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024