Субота, 27.04.2024, 07:01:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 185 186 187 188 189 ... 275 276 »
Продовжуємо знайомити читачів із франківськими атлантами та каріатидами. Ми вже писали, що від бідолашних скульптур відпадають голови, руки та інші частини тіла. Втім не все так погано. У місті є й такі кам’яниці, фігури на яких отримали нове життя.
ку парочку реанімували у 2009 році. Фото автора та Андрія Шустикевича.

Їх залишалось тільки двоє…
Якось у своєму інтернет-журналі «Галицький естет» дописувач, який називає себе Контрфорс, виклав цікаву підбірку фото «100 масок і скульптур Станіславова». Адресі Грушевського, 42 там відповідало фото скульптурної пари атланта й каріатиди. У жінки була н ... Читати далі »
Переглядів: 1303 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2014

Обласний музей шани Шевченка в Івано-Франківську відкриється до літа  цього року. Робоча група вже розробила його концептуальну структуру. Експозицію музею складатимуть твори Кобзаря, публікації про його творчість, медалі, марки, листівки. Облаштують музей шани у приміщенні обласної "Просвіти".
Для цього вже виділили окрему кімнату. Тут виставлятимуть рідкісні артефакти, пов'язані з життям і творчістю Тараса Шевченка. Серед них - відкритки та листівки 19-го століття. А також ексклюзивні видання "Кобзаря".
Мар`яна Гринечко, служба новин Вежа FM
Переглядів: 634 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2014

У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує книжкова виставка „Петро Арсенич: в краєзнавчому просторі Прикарпаття”, присвячена 80-літньому ювілею видатного прикарпатського історика, краєзнавця, етнографа, музеєзнавця, колекціонера та культурно-просвітнього діяча.
Петро Іванович - дослідник маловідомих сторінок історії та культури краю. Заслужений працівник культури України, почесний член Національної спілки краєзнавців, лауреат республіканської премії ім. П. Чубинського, обласних премій ім. І. Вагилевича та М. Підгірянки. 
Уродженець с. Нижнього Березова Косівського району, після закінчення Київського університету ім. ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2014

Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує відвідати виставку "Петро Арсенич – видатний історик, краєзнавець, культурно-громадський діяч”, організовану, з нагоди 80-річчя від дня народження та 55-річчя наукової та громадсько-культурної діяльності заслуженого працівника культури України Петра Арсенича. 
На виставці представлено матеріали з приватної збірки ювіляра.
Зокрема, це:
-документи з історії, культури та освіти краю;
-друкована продукція кінця XIX початку XX ст;
-рідне село ювіляра Нижній Березів у фотографіях і ... Читати далі »
Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 23.01.2014

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. В.Стефаника функціонує книжкова виставка, присвячена Дню соборності України, який ми відзначаємо 22 січня.
Видання, представлені на виставці (С. Адамович „Соборність та регіональний розвиток у суспільно-політичному житті незалежної України" , В. Сергійчук „Українська соборність", „Західно-Українська Народна Республіка. 1918-1923. Історія", М. Кугутяк „Українська націонал-демократія. 1918-1939", В. Великочий „Українська історіографія суспільно-політичних процесів у Галичині 1914-1919 рр." та ін.) розповідають про значимість існування у  вітчизняній історії  УНР  та ЗУНР, їхню різнопланову діяльність,  про об'єднавчу місію Акту злуки, його вплив на національне самоусвідомлення українців у минулом ... Читати далі »
Переглядів: 553 | Долучив: Dnister | Дата: 21.01.2014

Хоч Тарас Шевченко ніколи не був на Прикарпатті, але його твори проникали сюди з Наддніпрянської України, а відтак масово друком виходили у Львові, Станиславові, Коломиї, Рогатині, Косові. На території теперішньої Івано-Франківщини вперше в Україні були споруджені пам’ятники Кобзареві в с. Тюдові (1894—1901 роки), Вовчинцях (1911), Надієві (1912), м. Станиславові, Косові, с. Балинцях, Микулинцях, Сільці (1914). 
З 1869 року в містах і селах краю щороку почали відзначати шевченківські річниці. На основі архівних джерел та літератури ознайомимо читачів «Галичини» з історією вшанування пам’яті Кобзаря на Прикарпатті.
У 1893 р. у Станиславові було проведено чотири шевченківські концерти, один із яких відбувся в «Руській Бесіді» (українське культурн ... Читати далі »
Переглядів: 872 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2014

Одним з найпрекрасніших і найзмістовніших витворів людських рук та Божої на те волі є ікона. Свята ікона займає дуже вагоме місце в житті Вселенської Церкви. Ікона — це міст у молитовному спілкуванні між Пресвятою Тройцею та людиною, що навертається на путь істинний. Без ікони дуже тяжко уявити собі східну традицію Церкви, ба навіть зовсім неможливо уявити облаштування храмів нашого східно-візантійського обряду.
На християнському Сході з великою підозрою ставилися до писаних образів чи ікон. Такий страх був викликаний тим, щоб вони не стали ідолами. Тому під час написання візантійських ікон почали дотримуватися дуже строгих правил (канонів). Трульський собор 692 року скасував засилля символів та алегорій в іконах та рекомендував зображати Господа Ісуса Христа і всіх святих у людській подобі, а Сьомий ... Читати далі »
Переглядів: 839 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2014

День Водохрещення Господнього для жителів с. Суботів запам’ятався по-особливому. З ініціативи відділу культури райдержадміністрації 19 січня 2014 року відбулися урочистості з нагоди 120-річчя створення першого вертепу та 90-річчя встановлення пам'ятника цьому ж дійсту в данному населеному пункті. Пам'ятка встановлена при в'їзді в село, на подвір'ї Дмитра Шевчука у 1924 році, з ініціативи отця Мулика та селянина Якова Трача на честь інсценізації першого вертепу. У різдвяні свята молодь села, перш за все, в цій окрузі ходила з вертепом, який житель с. Суботів Яків Трач привіз із Єрусалиму.
Першою культурно-просвітницькою організацією даного населенного пункту був аматорський драматичний гурток, створений у 1894 році, учасники якого написали сценарій і здійснили постановку вертепу.
Переглядів: 693 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2014

Івано-Франківський краєзнавчий музей представляє фотодокументальну виставку «Через історичну Злуку – до незалежної вільної України», присвячену 95- річниці від дня Злуки усіх українських земель в єдину Українську державу.
На виставці представлено матеріали Івано-Франківського краєзнавчого музею та приватної колекції відомого краєзнавця 
П. Арсенича, які розповідають про важливі події становлення української держави поч. ХХ ст. 
Переглядів: 573 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2014

Десятки фотографій, історичних доументів та спогадів. Усе це - експонати виставки, присвяченої пам'яті керівника  Братства ОУН-УПА, Михайлові Зеленчуку. З нагоди роковин  його смерті у Музеї визвольної боротьби на оглядини виставили унікальні матеріали, котрі зберігалися в домашньому архів хорунжого УПА. 
Усі документи та фото об’єднані в 33 томи. Їх передали до державного архіву. Саме вони чи  не основний  елемент експозиції. По суті, він  відображає увесь  життєвий шлях ветерана ОУН - УПА.
Впорядковані документальні відомості  відкривають призабуті  сторінки української історії. Музейники  важливим вважають, зокрема, документ  про прийняття  Братства ОУН-УПА до Європейської конфедерації в ... Читати далі »
Переглядів: 455 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Відповідно до Указу, завдань та доручень Президента України особлива увага приділяється належній підготовці до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, окремим аспектом якої є проведення ремонтних і реставраційних робіт, робіт з благоустрою і впорядкування об’єктів, пов’язаних з ім’ям великого Кобзаря.
У цьому контексті, 17 січня 2014 року заступник голови районної державної адміністрації здійснив робочий об’їзд розташованих на території району пам’ятників Т.Г. Шевченка.
Мета заходу – перевірка зовнішнього стану монументів та благоустрою прилеглих до них територій. Усього на Тисмениччині налічується 25 постаментів Кобзареві. Серед найстаріших, що збереглися – пам’ятник у с. Сілець, столітній ювілей якого будемо відзначати цього року ... Читати далі »
Переглядів: 517 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

На виконання завдань Президента України у Надвірнянському районі щодо забезпечення належної підготовки до відзначення 200- річчя від дня народження Тараса Шевченка 16.01.2014 року у центральній районній бібліотеці відбулась фото-виставка «Постав у душах і граніті» (фото-колажів пам’ятників Т.Г. Шевченку на Надвірнянщині). У відкритті виставки взяв участь голова райдержадміністрації Юрій Касіянчук, який зазначив: «У літературі кожного народу, серед її великих творців є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким поетом українського народу є Тарас Шевченко, чия безсмертна спадщина - одна з найбільших вершин людського генія. Т. Шевченко - велетень духу, митець могутньої творчої сили, непримиренний борець проти будь-якого гноблення людини людиною».
Автором виставки є працівник відділу кул ... Читати далі »
Переглядів: 531 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

15 січня з метою виконання  завдань Президента України щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка начальник відділу житлово-комунального господарства та будівництва райдержадміністрації Юрій Верхоляк здійснив обстеження пам’ятників Т.Шевченку у населених пунктах Калуського району. Таких пам’ятників є 7. Це у Боднарові, Довгому Войнилові, Войнилові, Мостищі, Перевозці, Новиці та Студінці. 
Найкращий вигляд мають пам’ятники у Мостищі та Студінці. Непоганий він і в Довгому Войнилові. Дещо гірший в інших селах і селищі.
Тож до святкування двохсотлітнього ювілею Кобзаря потрібно докласти зусиль, щоб впорядкувати пам’ятники Т. Шевченку.
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

На загальнодержавному та районному рівнях відповідно до Указу Президента України Віктора Януковича «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка» та нормативних актів місцевих виконавчої влади та самоврядування затверджено ряд заходів з метою належного відзначення 200-річчя від дня народження поета протягом 2014 року, який оголошено роком Тараса Шевченка. Слід зауважити, що в державі все робиться для того, щоб українське суспільство відшукало у безцінній шевченківській спадщині зерно тієї національної ідеї, яка б згуртувала його в процесі розбудови нашої незалежної держави.
Серед цих заходів передбачено також і впорядкування пам’ятних знаків, які встановлені з метою вшанування пам’яті Кобзаря.
На тери ... Читати далі »
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

16 січня заступник голови РДА Ірина Кобута провела робочу зустріч з  головою Окружної Пластової Ради: пл. сен. пр. Яремою Зварчуком з питання підготовки до  відзначення 100-річчя з дня створення легіону Українських січових стрільців. Під час зустрічі обговорено ініціативу пластунів Рогатинської Паланки про проведення на території Рогатинського району фестивалю стрілецької пісні, впорядкування поховань, прокладення екскурсійних маршрутів до історичних місць та будівель пов’язаних з історією Українських січових стрільців.
Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

В Івано-Франківському міському центрі патріотичного виховання ім. С. Бандери відбулася зустріч з нагоди 130-ї річниці від дня народження «князя УСС» Миколи Угрина-Безгрішного та презентація вистави «Софія Галечко».
Видану ще 1924 року п’єсу «Софія Галечко» конфіскувала польська влада, забороняли її нацисти й радянська влада. Якось авторові цих рядків у Львові подарували копію унікального перевидання драми 1941 р. Театральний гурток «МіФіЯ», що працює на базі ЦПВ ім. С. Бандери під керівництвом Оксани Лабачук, вперше за багато десятиліть поставив на сцені цей непересічний драматургічний твір. Працівники закладу і студенти ПНУ ім. В. Стефаника з успіхом виконали ролі Софії Галечко (О. Сидорак), її батька (керівник гуртка декоративно-прикладного мистецтва Ю. Дегтярьов), нареченого (В. Семон), тітки (О. Лабачук), стрільців (М. ... Читати далі »
Переглядів: 534 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Уперше вона «засвітилась» у книзі історика Алоїза Шарловського «Станиславів і Станиславівський повіт з погляду історичного та географічно-статистичного», що побачила світ у 1887 році. Там на карті є вулиця Нова, яка з’єднувала Голуховського (Чорновола) і Зосину Волю (Коновальця). У січні 1895-го її перейменували на честь Леона Білінського – депутата австрійського парламенту від станиславівського округу. Саме він приклав усіх зусиль, аби дирекцію залізниць відкрили у нашому місті, а не в Чернівцях. Це дало бурхливий поштовх економіці Станиславова, і саме за це вдячні мешканці увіковічили Білінського у топоніміці.
Спочатку вулиця не привертала уваги фотографів. Перша пош­тівка з її видом вийшла у 1911 році стараннями якогось Леопольда Вайса. Причина була поважною – того року на Білінського звели одну з найбільших споруд старо ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

В одному із кутків Крилоса, який має назву Четверки, у 2003  році було відкрито церкву Святого Йосафата. Це є порівняно невелика культова споруда, довжиною 16 м та шириною у центральній частині 10 м, яка має один купол, увінчаний хрестом. Церква обслуговує мешканців Четверків, а тому жителям не доводиться, як колись, долати кілька кілометрів, щоб потрапити на Богослужіння до Успенської церкви на Крилоській горі.
Як бачимо, історія цього храму почалася недавно. Однак за це десятиліття у церкві згуртувалась громада Четверок, виробились свої власні і підтримуються загальні християнські традиції. Божий храм став окрасою околиці, а його спорудження започаткувало новий виток духовної історії, що, без перебільшення, має глибоке коріння у минулому. Адже відомо,що колись у Крилосі стояло чимало давньогалицьких білокам’яних і де ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Влада, бізнес і мешканці. Пам'ятки архітектури в Івано-Франківську ремонтуватимуть на основі співфінансування.
Таку задумку вчора на засіданні виконавчого комітету міської ради озвучив Вадим Войтик.
На його думку, практика співфінансування дасть можливість, в умовах відсутності належного державного фінансування, відновити історичне обличчя міста.
"Є задумка, яка полягає в тому, щоб зробити комплексні заходи щодо реставраційно-ремонтних робіт по декількох будинках. Зробити там комплекс заходів, коли частина робіт виконується на засадах співфінансування по відновленню дахів, інженерних комунцікацій за участі співвласників будинків, частина робіт виконується силами місцевого бю ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Працівники обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка взяли участь у відкритті ювілейної виставки члена Національної спілки письменників України Василя Бабія в Літературному музеї Прикарпаття.
Святкує своє 65-ліття наш краянин, член Національної спілки письменників України та Національної спілки краєзнавців України Василь Іванович Бабій.
Народився він в покутському селі Серафинці на Городенківщині, закінчив історичний факультет Івано-Франківсь­кого педагогічного інституту ім. В. Стефаника. Нині Василь Бабій - директор Хмелівської загальноосвітньої школи І-II ст. Богородчанського району. З його ініціативи спорудили десять пам'ятників і пам'ятних знаків у м. Богородчанах, організували у с. Л ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Жителі Гуцульщини створили унікальний світ дивовижних міфів і легенд, химерних прикмет і забобонів. Кажуть: щоби зрозуміти гуцула, треба самому вродитися гуцулом. І йдеться зовсім не про специфічну гуцульську говірку, а про незбагненну своєрідність гуцульських традицій і звичаїв. Бо ще можна запам'ятати, що ґражда – це така гуцульська садиба, а маржиною гуцули називають худобу. Значно важче втямити гуцульські повір'я, в яких змішані язичеські вірування i християнство, випробувані століттями народні прикмети i просто забобони.
Ще наприкінці 19 століття закарпатський священик отець Теодозій Злоцький зібрав цікавий етнографічний матеріал про гуцульські звичаї та вірування, який став основою для його праці "Забобони, вірування i деякі звичаї з середовища підкарпатського руського народу", опублікованої в у ... Читати далі »
Переглядів: 869 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Чотири анотаційні дошки українським героям відкриють в обласному центрі Прикарпаття. В рамках програми "Івано-Франківськ - місто героїв" виконавчий комітет міськради вирішив встановити дошки Володимиру Манюху, Степану Ковалю, Костю Воєвідці та Дарії Цвєк.
На кожній з них буде представлена коротка біографічна довідка. А також посилання на спеціально розроблений сайт, який містить детальнішу інформацію. Нагадаю, першу анотаційну дошку в Івано-Франківську відкрили у листопаді минулого року.
Мар`яна Гринечко, служба новин Вежа FM
Переглядів: 535 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Його відновили у рамках заходів з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження поета протягом 2014 року, який оголошено роком Тараса Шевченка, відповідно до Указу Президента України Віктора Януковича «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка».
Пам’ятник Тарасу Шевченку у Долині споруджений в 1964 році. З плином часу під впливом погодних умов він зазнав певних ушкоджень та потребував реконструкції. Роботи з капітального ремонту розпочалися у жовтні минулого року. У ході проведення ремонту посилили основу конструкції, замінили старі гранітні плити.
Загалом на території області встановлено понад 170 пам’ятників поету, письменнику і  художнику, відданому патріотові Тарасу Григоровичу Шевченку. ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1969 рік
Фантастичні проекти
Переглядів: 683 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Ідея написати про атлантів Івано-Франківська виникла вже давно. Ще у грудні 2010-го разом із фотографом Андрієм Шустикевичем ми облазили центр міста та зазнимкували статуї на фасадах. Але до статті тоді руки так і не дійшли. Можливо, вони б іще довго не доходили, якби не сумний привід – 25 грудня нині вже минулого 2013-го від жіночої скульптури, що підпирала балкон на Франка, 39, відпала голова…

Трохи міфології
З грецької «атлант» перекладається як «нести». За античною міфологією Атлант був титаном і брав участь у повстанні проти олімпійських богів. Після придушення заколоту боги його покарали, наказавши довічно тримати небосхил. Архітектори взяли цей міф на озброєння й почали масово ... Читати далі »
Переглядів: 1167 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Назви деяких мікрорайонів Івано-Франківська пов’язані із конкретними історіями чи подіями – Колонія, Софіївка, БАМ. Інші носять назви колишніх сіл чи промислових об’єктів, біля (або на місці) яких вони розташовані – Пасічна, Позитрон. А от що означає «Каскад»?  
Цей мікрорайон розташований у межах вулиць Стуса, 24 серпня, Симоненка та Миколайчука. Вікіпедія тлумачить це слово як похідне від італійського cascata (сад) – мережа штучних водоспадів у садах і парках різних епох, або водоспад, який можна представити як цілу серію невеликих водоспадиків – уступів.
Мікрорайон Каскад виник у 1980-х, у часи активної забудови північно-східної частини Івано-Франківська. Та жодного водоспаду, а тим більше мережі, там не проглядається. Відповідь криється у ф ... Читати далі »
Переглядів: 739 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

У селі Шешорах на Косівщині відкрили й освятили другий у цьому селі пам’ятний знак Героєві України, лауреатові Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка, політикові, журналісту і літературному критикові, політв‘язню радянських спецтаборів, голові Народного руху України, депутатові українського парламенту В’ячеславові Чорноволу.
У 1965 році на велелюдному зібранні біля пам’ятника Тарасові Шевченку в центрі Шешорів В. Чорновіл виступив з різкою антибільшовицькою промовою. На знак пам’яті про цю подію поряд із пам’ятником Кобзареві встановили на постаменті стелу, створення якої ініціював голова районної організації НРУ Дмитро Бойчук. Біля неї традиційно проводять заходи із вшанування  річниць від дня народження та роковин від дня смерті незабутнього лідера національно-визвольного руху. 
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 14.01.2014

12 січня у конференц-залі Центру польської культури та європейського діалогу презентували для громадськості найстаріше відео про Івано-Франківськ. Кандидат історичних наук, провідний фахівець Центру дослідження Центрально-Східної Європи Прикарпатського університуту ім. В. Стефаника Петро Гаврилишин віднайшов найстаріше відео про події в Івано-Франківську. Стрічка датована 30 травня 1937 року. 
«Зараз перебуваю на стажуванні за програмою уряду Польщі для науковців у Варшавському університеті. А нещодавно, переглядаючи стрічки у кіноархіві, знайшов відео за 30 травня 1937 року. Це випуск новин про кілька різних подій того дня. І серед них – невеликий сюжет, присвячений події, яка відбулась у тодішньому Станіславові. Мова йде урочисту коронацію чудотворної ікони Станіславівської Матері Божої Ласкавої. ... Читати далі »
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 14.01.2014

Історія Служби Безпеки ОУН — "темна сторінка" у визвольному русі 1930-1950-их років. У співавторстві Василя Перегінця та Василя Дзундзи світ побачила історична монографія, яка її виствітлює.
Напередодні свята Святого Василя доробок історичних праць про військову організацію УПА поповнився черговою працею — «Служба безпеки організації українських націоналістів». Автори — краєзнавець Володимир Перегінець та голова Калуської районної ради Василь Дзундза. 
Книга узагальнює відомомсті про історію виникнення Служби Безпеки  на початках повстання ОУН у 1929 році та ведуть читача далі до 1950-их років, коли УПА пішла у підпілля. Автори не ідеалізують органи СБ, де було чимало недосвічених повстанців, а на початку 1950-их  років — ворожих елеме ... Читати далі »
Переглядів: 564 | Долучив: Dnister | Дата: 14.01.2014

В Івано-Франківську на площі Шептицького встановлять пам`ятник Митрополиту Андрею. Це буде перший пам`ятник Шептицькому в Україні. Ініціював встановлення монумента народний депутат України від "Свободи" Руслан Марцинків. 
До конкурсу на кращий його проект залучили міську громаду. В результаті переможцем став художник-скульптор Степан Федорин, повідомляє прес-служба нардепа.
«Вважаю, що Андрей Шептицький був і є об'єднавчим символом української нації. Його роль у духовному, патріотичному вихованні українців неоціненна. Спорудження постаменту дозволить гідно вшанувати пам'ять Великої Людини» - підкреслює народний депутат. Приблизна вартість пам'ятника складає близько 400 тисяч гривень. Фінансування проходитиме як з міського бюджету, так і благоді ... Читати далі »
Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 14.01.2014

Петро Арсенич став номінантом  Всеукраїнської премії імені Братів Лепких.
Днями відбулося засідання Громадської ради з питань відзначення Всеукраїнською літературно-мистецькою премією ім. Братів Богдана та Левка Лепких.
Про це повідомили в Прес-службі Громадської ради, пише Вежа.  
На засіданні було визначено  12 кандидатур, котрих розглянуть у наступному турі.
У списку претендентів - івано-франківський історик та краєзнавець Петро Арсенич.  Фонд премії Братів Лепких формує Ліга підприємців «Українська справа». Остаточних лауреатів премії буде визначено у четвер.
Переглядів: 503 | Долучив: Dnister | Дата: 14.01.2014

На Прикарпатті дано офіційний старт заходам з відзначення року Тараса Шевченка в Україні.
Першою естафету урочистих заходів з відзначення 200-річчя Великого Кобзаря цьогоріч прийняла Рожнятівщина. Готуючись до роковин з дня народження Тараса Шевченка, тут, у селищі міського типу Рожнятів, провели реконструкцію пам’ятника Кобзареві і 13 січня оновлений монумент було урочисто освячено у присутності голови обласної державної адміністрації Василя Чуднова, очільників району та селища, духовенства, широкого загалу.
Скульптура великого поета і громадського діяча, виготовлена у Львівській майстерні Якова Чайки, була встановлена на Чернечій горі у центрі Рожнятова ще у 1984 році. «З того часу тут не проводилися жодні роботи, – розповів голова Рожнятівської райдержадм ... Читати далі »
Переглядів: 586 | Долучив: Dnister | Дата: 14.01.2014

- 640 років селам Жабокруки Тлумацького, Нараївка Галицького районів (1374);
- 635 років селу Нижнів Тлумацького району (1379);
- 625 років селам Темирівці, Тумир Галицького, Корнич, Сопів, Шепарівці Коломийського районів (1389);
- 620 років селам Пасічна (в 1958 р. включено в межі м. Івано-Франківська), Княжолука Долинського, Черемхів Коломийського, Журів, Колоколин, Чагрів Рогатинського, Топільське Рожнятівського, Джурів Снятинського, Загвіздя Тисменицького районів (1394);
- 615 років селам Кропивник, Надіїв Долинського, Пнів Надвірнянського, Черніїв Тисменицького районів (1399);
Переглядів: 894 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2014

В Івано-Франківську покажуть фільм про коронацію чудотворної ікони Матері Божої Ласкавої Станіславівської.
Презентація найстарішого відео Івано-Франківська, відзнятого під час урочистої коронації ікони Матері Божої Ласкавої Станіславівської 30 травня 1937 р. відбудеться 12 січня о 17.00 в конференц-залі Центру польської культури та європейського діалогу, м.Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців, 56.
Організаторами заходу є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Центр польської культури і європейського діалогу.
Нагадаємо, нині образ Матері Божої Ласкавої Станіславівської перебуває у храмі Св. Петра і Павла у Гданську (Республіка Польща). В Івано-Ф ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Долучив: Dnister | Дата: 12.01.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024