П`ятниця, 26.04.2024, 02:49:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 188 189 190 191 192 ... 275 276 »
Минулими вихідними у селі Верхній Березів Косівського району відбулося вшанування пам’яті з нагоди столітнього ювілею уродженця села, надрайонового Провідника УПА Яблунівщини «Орла» – Михайла Васкула, який вписав яскраву сторінку в історію УПА.
Загинув повстанець 24 лютого 1950 року на одному із присілків рідного села. Панахиду за полеглим героєм відслужив місцевий парох о. Василь Боднарук.
Цього ж дня у Верхньому Березові відбулося освячення пам’ятного хреста на місці загибелі боївкаря микуличинської боївки Шугая «Човна» – Василя Куртяка, який загинув на березівській землі у 1947 році.
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 26.11.2013

На минулому тижні Верховна Рада України ухвалила рішення про відзначення ювілеїв майстрів гуцульського різьбярства Василя і Миколи Девдюків на державному рівні.
У цьому році виповнилося 140 років від дня народження Василя Девдюка — майстра-мосяжника і різьбяра, який підготував 45 учнів, роботи якого отримували численні нагороди на різноманітних виставках і відомі далеко за межами України. У грудні наступного року виповниться 110 років від дня народження його сина Миколи Девдюка, теж відомого різьбяра, який був репресований і 16 років перебував у в’язницях, концтаборах та на засланні. Роботи батька і сина зберігаються у різноманітних музеях і в приватних колекціях.
Відзначення ювілеїв гуцульських різьбярів є важливим, — наголошує голова обласного осе ... Читати далі »
Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 26.11.2013

Шановні користувачі! Завітайте до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує ювілейна книжкова виставка „Богдан Гаврилів: оратай краєзнавчої ниви Прикарпаття”, присвячена 70-літтю від дня народження відомого дослідника історії краю та обласного центру.
Богдан Гаврилів - український історик-краєзнавець, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України, лауреат обласних краєзнавчих премій ім. І. Вагилевича (1995), ім. І. Крип'якевича (1997), ім. В. Полєка (2010) та Всеукраїнської премії ім. Д. Яворницького (2004), головний історик м. Івано-Франківська (з 1997 р.), Почесний громадянин м. Івано-Франківська (2013).
Народився він 1 грудня 1943 р. в Івано-Ф ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Долучив: Dnister | Дата: 25.11.2013

В області працювала знімальна група Центру дослідження історії та культури східноєвропейського єврейства Національного університету «Києво-Могилянська Академія», у планах якої – підготовка документального фільму «Я сторож брата Твого».
В основі стрічки будуть розповіді про українців та поляків, які в роки Другої світової війни рятували євреїв, життя єврейської громади до Голокосту.
Знімальна група ознайомилася з документами Державного архіву області, побувала у місті Болехові та на його околицях. Зокрема, у селі Гузіїв було записано усні свідчення очевидців подій. Міський голова Болехова Зенон Макота в інтерв’ю розповів про вшанування пам’яті загиблих. Безпосередньо на місцях  масових розстрілів євреїв в урочищі Березина та на єврейському цвинт ... Читати далі »
Переглядів: 603 | Долучив: Dnister | Дата: 25.11.2013

У місті Івано-Франківську, в Музеї мистецтв Прикарпаття, минулого тижня відбулося відкриття виставки живопису «Галич-2013», присвяченої 1115-ій річниці першої згадки про Галич та 1025-літтю Хрещення України.
Ця мистецька імпреза, яка зібрала в одному залі твори М. Дейнеги, Б. Кузіва, В. Лукаша, В. Красьохи, М. Кочержука, М. Юсип’юка з Івано-Франківська, М. Матейчука з Коломиї, О. Замори з Надвірної та В. Козаченка з Харкова, результат роботи художників під час пленеру, який відбувся у вересні на базі Національного заповідника «Давній Галич», де було презентовано першу виставку митців.
Виставка знайомить глядачів з пам’ятками архітектури та сакрального мистецтва Галича і селища Більшівці, краєвидами Крилоса. Кожен автор мав можливість познайомити шан ... Читати далі »
Переглядів: 492 | Долучив: Dnister | Дата: 25.11.2013

На сьогоднішній день налічується 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку у світі: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах. В Україні найбільше пам’ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201.
У лютому 1989 року ініціативна група обговорила питання про спорудження пам’ятника Тарасові Шевченку в м. Бурштині. 23 квітня 1989 р. на відкритому зібранні Товариства української мови обговорено питання про місце встановлення пам’ятника. Було поставлено пам’ятний знак на цьому місці, піднято національний синьо-жовтий прапор.
У вересні 1989 р. за ініціативою ради Товариства української мови створено оргкомітет із представників різних громадських організацій, політичних партій і підприємств, в який ввійшли Михайло Пархуць, Модест Паничевський, Орест Данил ... Читати далі »
Переглядів: 771 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2013

Всеукраїнська премія імені Дмитра Яворницького Національної спілки краєзнавців України, заснована 1991 року, щороку присуджується окремим краєзнавцям, колективам краєзнавців або краєзнавчим організаціям і установам за вагомий внесок у справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств рідного краю.
Положення про премію передбачає, зокрема, що кандидатури на здобуття премії мають право висувати не лише правління регіональних організацій НСКУ, але й наукові установи, навчальні заклади, музеї, архіви, бібліотеки, громадські об’єднання, редакції засобів масової інформації, у яких діють осередки Спілки. Попередньо вивчаються краєзнавчі монографії, нариси, описи, путівники, довідники, окремі публікації, цикли статей, сценарії кінофільмів, теле- і радіопередач тощо, науково ... Читати далі »
Переглядів: 573 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2013

Цього року в жовтні Національному музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського було запропоновано взяти участь в археологічному симпозіумі «Розвиток ремесел у давньоруському місті Х-ХIII ст.», який відбувся в культурно-археологічному центрі «Пересопниця» на Рівненщині.
У вивченні стародавньої історії неоціненним помічником є кераміка. На відміну від дерева, тканини, кості, паперу, випалена глина не боїться вогню, вологи, атмосферних впливів. На противагу золоту, сріблу та іншим металам, випалену глину не можна переплавити. Ось чому археологи знаходять набагато більше давніх керамічних виробів, ніж виконаних з інших матеріалів.
З метою дослідження етногенези гончарного промислу на ... Читати далі »
Переглядів: 655 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2013

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського відбулася зустріч із завідувачем відділу україніки Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника, кандидатом історичних наук Костянтином Курилишиним, який є уродженцем Коломиї. Він представив свої історико-бібліографічні дослідження — «Українська легальна преса періоду німецької окупації (1939—1944 рр.), «Українське життя в умовах німецької окупації (1939—1944 рр.)», «Часопис «Галичанин» (Львів, 1893—1913 рр.): матеріали до біобібліографістики».
Монографії К. Курилишина грунтуються на великому джерельному матеріалі української легальної періодики, що стала доступною для досліджень тільки після 1991 року. Як зазначив дослідник, «у пр ... Читати далі »
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2013

Міністерство культури України сприятиме вирішенню питання виділення з Державного бюджету коштів на потреби ремонту і реставрації розташованих на території Івано-Франківської області об’єктів Світової культурної спадщини ЮНЕСКО, інформує прес-служба ОДА.
Ці питання узгодили під час зустрічі голови Івано-Франківської ОДА Василя Чуднова з Міністром культури України Леонідом Новохатьком у Києві.
Нагадаємо, 37-ма сесія Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО 21 червня 2013 року ухвалила рішення внести до Списку світової спадщини ЮНЕСКО 16 дерев’яних церков Карпатського регіону України та Польщі. З них дві – на Прикарпатті: Церква Святого Духа (1598 р.) у місті Рогатин та Церква Різдва Пресвятої Богородиці (1808 р.) у селі Нижній Вербіж, Коломийського району. ... Читати далі »
Переглядів: 474 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2013

У старому Станиславові була значна вірменська колонія. Спочатку вірмени мешкали у середмісті – під захистом фортечних стін. Пізніше облюбували Лисецьке передмістя. Початок шляху до Лисця був забрукований каменем з Бистриці-Солотвинської, через що дорогу називали Брукованою. Паралельно вживали назву – Вірменська. Наприкінці ХІХ століття виникла мода перейменовувати вулиці на честь видатних діячів. Брукована / Вірменська отримала назву Казимирівської – на честь польського короля Казимира ІІІ Великого (1310-1370). Саме він загарбав Галичину, а ще заснував Краківський університет.
На поштівці станиславівського видавця Клямпфнера бачимо перспективу вулиці Казимирівської. Її прикрашає елегантна кам’яниця, що стоїть на розі з вулицею Кривою (тепер будинок Мазепи, 24). Колись давно тут мав садибу вірменин Кае ... Читати далі »
Переглядів: 587 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2013

Теперішня вулиця Коновальця раніше була Дадугіна. Так звали капітана, замполіта батальйону, що загинув при звільненні міста від фашистів 27 липня 1944 року. Його загибель описували по-різному. То його застрелили з автомата з-за кута будинку, то з вікна застрочив кулемет. Була навіть версія, що нетверезий капітан штурмував німецькі позиції верхом на бричці, де й був одразу застрелений… 
У 1960-х у нашому педінституті навчалася донька Павла Дадугіна, яка приїхала сюди з Росії. До речі, на російській філології вона ж і вчилася. Історик Богдан Гаврилів розпитав дівчину про обставини загибелі її батька, й вона переповіла розповіді очевидців.
Перед штурмом Станіслава німці укріпили місто, обладнавши бага ... Читати далі »
Переглядів: 624 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2013

Українська влада у Станиславові тривала з 1 листопада 1918-го по 25 травня 1919 року. Якщо про Листопадовий зрив написано багато, то про травневі події інформації обмаль. В українській історичній літературі є лише скупі згадки про якесь польське повстання. Зрозуміло, що тема не надто популярна у наших сучасних дослідників. Втім вивчення періоду ЗУНР без цього епізоду буде неповним. Отже, пропонуємо увазі читачів історію «з того боку барикад». 

Спогади про працю та боротьбу 
Існує величезна кількість польської мемуаристики з минулого Станиславова, значна частина якої досі не опрацьована. Це друк ... Читати далі »
Переглядів: 597 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2013

В області перебуває делегація з Хорватії, представники якої вивчають можливості для впорядкування поховань хорватських військових, загиблих під час Першої світової війни на території Прикарпаття, зокрема, у селі Глибівка Богородчанського району.
«Ми приїхали вдруге, щоб конкретно домовитися про те, як будемо облаштовувати поховання, - зазначив представник адміністрації міста Загреба, екс-міністр Міністерства учасників визвольної війни в Хорватії Івица Панчич. – Роботу плануємо розпочати навесні з тим, щоб вже восени сюди прибули представники наших урядових структур для відкриття місця поховання».
За словами Івици Панчича, завдяки мешканцям Глибівки вдалося зберегти у хорошому стані пам’ятник військовим з Хорватії, встановлений ... Читати далі »
Переглядів: 499 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2013

Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує відвідати виставку "80-ті роковини Голодомору 1932-1933 – уроки минулого для майбутнього”. На виставці представлені банери з фотодокументальним матеріалом, який відображає трагічні події тих часів, література та архівні матеріали з періодичної преси Західної України тридцятих років XX століття, а також Національна книга пам’яті жертв голодомору в Україні. Виставка працює з 22 листопада 2013 р.
Переглядів: 549 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2013

Сокіл "оселиться" на гербі Бурштина.  До  460 річниці, яку відзначатимуть у 2014 році,  прикарпатське місто матиме нову символіку герба та прапора. Так вирішили тамтешні чиновники. Історичні символи повинні об"єднати минуле та сьогодення. 
Один із них  —  сокіл  із складеними крилами. Птаха знайдено на печатці графа Ігнатія  Скарбкова. Раніше в Бурштині була велика  соколина ферма — об’єкт гордості дідича,  тому власник міста і зобразив цього птаха на своїй печатці. 
Сокіл відображає давні міські традиції  Бурштина, оскільки на печатках містечка з XIX ст. є  зображення  такого птаха. Два стилізовані бурштини  - янтарі -  як асоціативний  символ назви поселення — це ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2013

Майже два роки тому в Івано-Франківську трапилась незвичайна подія. На вулиці Січових Стрільців, в будинку №18 впало перекриття між першим і другим поверхом.
На щастя, тоді обійшлося без жертв. Зрозуміло, що всім магазинам та структурам довелось шукати собі іншого прихистку, а споруда залишилась пустувати. І напевне, за рік чи два на її місці збудували нову – набагато вищу.
Та, на щастя для будинку за адресою Січових Стрільців 18, він відноситься до пам’яток архітектури місцевого значення. Тобто, хоча б частково захищений законом.
Нести відповідальність за руйнування пам’ятки нікому не хотілося, тому владі та власникам довелось відмовитись від такої заманливої думки.< ... Читати далі »
Переглядів: 474 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2013

Нещодавно галичани на державному рівні відзначили 1115-річчя славетного міста. Галич – столиця Галицько-Волонського князівства, місто високої культури та постійного розвитку.
Любов до Батьківщини, національна свідомість, прагнення до свободи та процвітання притаманні галичанам та їх нащадкам.
Багато славних подій відбулося на теренах славного Галича, які описані в історії, але ще багато залишилося невивчених сторінок для науковців та краєзнавців.
Про один випадок хочу коротко розповісти. У Галичі (Заріка) в 1989 році було відновлено каплицю-церкву Святого Димитрія, в якій і по даний час проводяться Богослужіння ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2013

Цього тижня Калуш відзначатиме велике свято. Справжнє свято калуського християнського духу, свято для калушан. 100 років тому був освячений мурований храм Святого Архистратига Михаїла у Калуші. Він пережив одне із найбільш складних і напружених століть в історії. І нині об’єднує містян у великій радості й у скруті. "Вікна” пропонують 100-річну історію храму — в епізодах із наших публікацій.
Історія церкви Святого Архистратига Михаїла розпочалася не 100 років тому. 17 листопада 1913 року Калуш освятив мурований храм. До того часу храм із тим самим покровителем був зведений у районі сучасної вулиці Степана Бандери, імовірно, у 1771 році. Проте, на початку минулого століття у Калуші назріла потреба збудувати новий великий храм. Іконостас та вівтарі з калуського храму передано церкві Св. Василія Великого у с. Довга Калуська, а б ... Читати далі »
Переглядів: 531 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2013

17 листопада в селі Нижній Березів Косівського району Івано-Франківської області відкрито пам’ятник генералу Служби Безпеки ОУН Миколі Арсеничу.
Біля монумента відбулася панахида та освячення пам’ятника. Представники Пласту урочисто підняли прапори, перед людьми виступили представники місцевої влади та патріотичних організацій.
Як відзначив під час урочистого віче народний депутат України Олександр Сич, Микола Арсенич був командиром воюючої Української Держави. На той час, за словами свободівця, Українська Держава мала всі ознаки державності. Вона була проголошена Актом 30 червня 1941 року у Львові, мала власний Уряд, який очолював Ярослав Стецько, мала свій парламент – Українську головну визвольну раду, власні збройні сили – армію УПА, власну ... Читати далі »
Переглядів: 483 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2013

Вчора, 17 листопада в мальовничому селі Розточки, Долинського району сталася неординарна та знакова для жителів села подія.
За ініціативи та меценатської підтримки народного депутата України 4-го скликання, голови благодійного фонду "Бойківська бартка” Василя Бартківа в його рідному селі відкрили пам'ятник "Борцям за волю України”.
 "Сьогодні ми святкуємо без перебільшення історичну подію у житті села Розточки. Ми відкриваємо пам'ятник "Борцям за волю України”. Ідея пам'ятника виникла в мене ще у 2002 році. Ми довго плекали надію на відкриття і нарешті сьогодні це сталося, - розповідає Василь Бартків. - Пам'ятник виконав відомий скульптор Віталій Лютан. Скульпту ... Читати далі »
Переглядів: 603 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2013

14 листопада 2013 року в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» в програмі традиційних зустрічей з цікавими людьми проведено зустріч з професором, доктором медичних наук, завідувачем кафедри хірургії Івано-Франківського медичного університету Степаном Геником. Представив присутнього та розповів про його професійний шлях завідувач науково-освітнього відділу Заповідника Богдан Струк. Захід відбувся в рамках заходів присвячених до 200-річного ювілею з дня народження Тараса Шевченка. 
Доповідач, практикуючий медик Степан Геник присвятив свою доповідь питанню «Чим хворів і від чого помер Тарас Шевченко?». Порушена проблематика є досить цікавою і носить елемент наукової новизни, оскільки на даний час практично відсутні праці історико-медичного характеру, які б давали відповіді на дане ... Читати далі »
Переглядів: 576 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013

8 листопада в залі засідань Княжолуцької сільської ради в рамках храмового свята, присвяченого 130- річчю храму Святої Мучениці Параскеви П’ятниці відбулась презентація книжки «Стежками минулого» (упорядник заступник Княжолуцького сільського голови Іван Проців).
Парох УПЦ КП Святої Мучениці Параскеви П’ятниці отець Михайло Довжанський  благословив присутніх та подякував місцевій управі за святочний подарок.
«Стежками минулого» - це документальне багатогранне видання про історію розвитку села, його минуле і сьогодення, людей з пережитими тривогами та радощами, про душпастирську працю священиків в духовному та культурному розвитку села, спогади жителів, тощо. «Це ще одна цеглина побудови нашої держави», зазначив у вітальному слові заступник голови ... Читати далі »
Переглядів: 754 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013

В одному із кутків Крилоса, який має назву «Четверки», в 2003 році було відкрито церкву Святого Йосафата. Це є порівняно невелика культова споруда довжиною 16 м та шириною у центральній частині 10 м, яка має один купол, увінчаний хрестом. Церква обслуговує жителів «Четверок», а тому їм не доводиться, як раніше, долати по кілька кілометрів на богослужіння до Успенської церкви на Крилоській горі.
Як бачимо, історія цього храму є порівняно недовгою. Однак за це десятиліття в церкві згуртувалася громада «Четверок», виробились свої власні і підтримуються загальні християнські традиції. Божий храм став окрасою околиці, а його спорудження започаткувало новий виток духовної історії, що, без перебільшення, має глибоке коріння в минулому. Адже відомо, що колись у Крилосі стояло чимало білокам’яних і дерев’яних культових споруд. ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013

25 травня 1899 року у Станиславові виникла ще одна вулиця. Її проклали ґрунтами Леона Гальперна та нарекли на честь польського короля Стефана Баторія. Монарх правив Річчю Посполитою у XVI столітті, був талановитим полководцем і розгромив війська самого Івана Грозного.
Нова вулиця вела до газового заводу (на Ленкавського), заселяли її переважно євреї. Протягом 1910-1912 років касир горілчаного заводу Ісаак Заславський збудував кам’яницю (Короля Данила, 10), яка нагадувала пишну віллу. Будинок у стилі історизму був складної конфігурації, мав дві високі багатогранні вежі та масивні кам’яні сходи. Місцева преса одразу розродилася коментарями, що пан Заславський збудував оцей палац явно не на зарплату, натякала на фінансові махінації касира. Згодом з’ясувалося, що він дійсно накрав у Лібермана 100 000 злот ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013

Як Станиславів став українським? Про це розповідає капрал 95-го піхотного полку Теодор Баб’юк. Він був одним із рядових виконавців блискавичного плану захоплення міста, який заколотники накидали у кав’ярні готелю «Австрія».
Вночі по вокзалу ходили жінки із пов’язками Червоного Хреста. Вони пригостили українських солдат бутербродами й кавою

Будити лише українців
У вересні 1918-го до Станиславова прибув запасний батальйон та 2-га компанія (рота) 95-го полку. Піхоту розмістили у колишніх артилерійських казармах на вулиці Зосина Воля (Коновальця, 72а, тепер тут військова кафедра університету нафти і ... Читати далі »
Переглядів: 765 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013

Гортаючи альбом з поштовими марками, ми неначе здійснюємо подорож навколо світу. Адже марка – це маленька частинка історії й культури кожної держави. Важко уявити собі більш інтелектуальне й вишукане хобі. Відомим філателістом є, наприклад, королева Великобританії Єлизавета ІІ. Не всім відомо, що наше місто теж має давні філателістичні традиції. В тому, що Івано-Франківськ – це аж ніяк не останнє місто на філателістичній карті України, переконався «Західний кур’єр».

Марки в обласному масштабі
Філателістичний клуб у Станиславові діяв ще у 1937-1938 рр. Він був заснований при Відділі Польського Татранського Товариства – громадської організації, основною метою якої був розв ... Читати далі »
Переглядів: 1018 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013

Івано-Франківськ дуже подобається приїжджим людям. Подорожній, який побував у столиці Прикарпаття двадцять-тридцять років тому, дотепер згадує місто між двома Бистрицями – симпатичне і досить комфортне для постійного проживання. Історія населеного пункту – як людська біографія, але із суттєвою різницею: у своє колишнє людина може повернутися лише подумки, а місто живе сьогоденням і якоюсь своєю частиною – в минулому. Унікальну можливість одночасно побачити кілька історичних епох створює середмістя зі старовинною архітектурою.
Івано-Франківськ – одне з небагатьох вітчизняних міст, де в малозміненому вигляді зберігся центральний квартал з історичною забудовою, в епіцентрі якого – 49,5-метрова ратуша. У 70-ті роки радянські зодчі мали намір "до основанья” модернізувати цей прилеглий до площі старовинний ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Долучив: Dnister | Дата: 13.11.2013

У вересні 2011 р. у парку Міцкевича, неподалік медичного університету мали спорудити пам’ятник «Руській трійці». Тоді на засіданні конкурсної комісії було визначено кращі ескізні пропозиції, які були передані на затвердження міськвиконкому.
На даний момент в парку на місці де мав би бути розташований пам’ятник стоїть тільки ескіз, повідомляє сайт «Діалоги».
«Пам’ятник і справді мав бути споруджений ще два роки тому. На сесії міської ради тричі подавали на затвердження в бюджет, щоб виділити кошти, але це так і не було прийнято. За цей час залучено до участі у збору коштів і місцевих благодійників. Вартість скульптури становить близько 150 тис. грн. і вже зібрано більшу частину цих кош ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 13.11.2013

Фахівці Музею мистецтв Прикарпаття завершили реставрацію ікони «Христос Пантократор» та скульптури святого Іони.
Відновлення творів провели за кошти мецената в рамках акції «Повернуті з небуття».
Про це повідомив заступник директора Музею мистецтв Прикарпаття Віктор Доскалюк.
«В рамках мистецької акції «Повернуті з небуття» ми завершили реставрацію двох музейних предметів: ікони «Христос Пантократор» 19 ст. та скульптури «Святий Іона», яку датують кінцем 18 ст.», - повідомив Віктор Доскалюк.
За його словами, відновлювальні роботи проводили близько 10 місяців за кошти мецената та депутата обласної ради. ... Читати далі »
Переглядів: 476 | Долучив: Dnister | Дата: 13.11.2013

9 листопада, в рамках творчого звіту Галицького району в м. Івано-Франківську, з нагоди 200-річчя від Дня народження Тараса Шевченка, в приміщенні обласної філармонії було представлено мистецьку виставку Національного заповідника «Давній Галич», до організації якої долучилися інформаційно-видавничий, науково-освітній, художньо-реставраційний відділи, наукова бібліотека та відділ фондів.
Експозиція яскраво проілюструвала розвиток національної установи впродовж 19 років. Глядачі мали змогу познайомитися з історичними пам’ятками землі Галицької через світлини, придбати найсвіжіші друковані видання.
Серед інших експонатів було представлено макети гіпотетичної реконструкції Успенського собору, пам’ятника Ярославові Осмомислу та пам’ятного знака на місці ... Читати далі »
Переглядів: 526 | Долучив: Dnister | Дата: 12.11.2013

Кров у склянках. Усе, що залишилося від 13-х молодих хлопців. Рідні на очах у вжаханих людей, які 4 листопада 1943 року прийшли на калуську торговицю, набирали кров у склянки і пляшки, поки вона стікала крижаними тротуарами, а потім ховали у могилах — замість своїх дітей і братів. 70 років тому у Калуші розстріляли учнів торгівельної школи. Їхні тіла не можуть знайти і досі. Калуські жахи — для повнолітніх й емоційно здорових.
І досі у Калуші чимало людей, які пам’ятають імена розстріляних учнів торгівельної школи. У 70-х-80-х роках минулого століття пішли із життя їхні батьки. Але живі — сестри і брати. Прямих нащадків, мабуть, немає. Адже життям за українську позицію поплатилися ще, буквально, діти. Юнакам тоді було по 15-19 років.
За 70 років нічо ... Читати далі »
Переглядів: 642 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2013

У неділю в Івано-Франківську відкрили першу анотаційну дошку українським героям в рамках ініційованої програми «Івано-Франківськ – місто героїв».
Проект ініціювала фракція ВО «Свобода» в міській раді.
Перша анотаційна дошка з іменами видатних українців з’явилася на фасаді будинку, що на Січових Стрільців, 12, де колись був готель «Одеса» (нині «Дністер»). На ній імена Симона Петлюри, Михайла Грушевського та Володимира Винниченка.
Концепція програми «Івано-Франківськ – місто героїв» спрямована на те, щоб в естетичній, простій та доступній формі донести до мешканців міста та його гостей інформацію про герої ... Читати далі »
Переглядів: 515 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2013

7-8 листопада 2013 року у м. Галич проведено міжнародну наукову конференцію «Галич і Галицька земля в державотворчих процесах України». Організаторами заходу стали Міністерство культури України та Національний заповідник «Давній Галич». 
Цього року конференція проводилася з нагоди 1115 – ої річниці з першої письмової згадки про Галич та 1025 – річчя хрещення України – Руси. Дана конференція є традиційною у наукових заходах Заповідника і проводиться ним щорічно.
Учасників конференції привітали генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, територіальний представник з питань охорони культурної спадщини та переміщення цінностей Міністерства культури України Лідія Максимяк, начальник управління культури, націо ... Читати далі »
Переглядів: 615 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024