П`ятниця, 29.03.2024, 07:59:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 189 190 191 192 193 ... 274 275 »
15 жовтня  2013 р.  під головуванням заступника голови облдержадміністрації п. Р.Іваницького відбулося засідання комісії з призначення обласної премії ім. Володимира Полєка в галузі краєзнавства.
Після відбору претендентів на призначення щорічної премії в галузі краєзнавства відбулося обговорення кандидатур, які подали документи на здобуття зазначеної премії за 2013 рік:
- Габорак М.М.
- Купчинський Б.І.
- Морозюк В.К.
Переглядів: 471 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2013

18 жовтня 2013 року Національний музей Гуцульщини та Покуття проведе міжнародну наукову конференцію з нагоди відзначення 1025-ліття Хрещення Русі. До участі у конференції запрошуємо істориків, богословів, священиків, етнографів, мистецтвознавців.
Напрями роботи конференції: 
-Роль Греко-католицької церкви в українському національному відродженні (ХІХ – ХХ ст.) 
-Священницькі родини в громадсько-культурному житті України  ... Читати далі »
Переглядів: 562 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2013

13 жовтня у селі Ямниця Тисменицького району відбулося урочисте відкриття пам’ятника з нагоди 125-ї річниці від дня народження Дмитра Катамая (1887-1935) – знаного військовика, громадського діяча, публіциста та редактора газети «Громадський голос».
Участь у відкритті постаменту Дмитру Катамаю взяли голова Тисменицької районної ради Семенів В. М., доктор медичних наук, професор Середюк Н.М., сільський голова Ковальчук І.Б., старійшина села  ... Читати далі »
Переглядів: 548 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2013

До Свята Покрови активісти Братства вояків ОУН-УПА Калуша освятили меморіал жертвам сталінських репресій.
Сектор захоронень ветеранів ОУН-УПА, політв’язнів і спец поселенців на Калуському кладовищі зібрав людну церемонію. Тут розміщено сотня могил, де спочивають люди, які боролися у патріотичних організаціях.
— Фізичну роботу виконували ентузіасти. Сивобороді повстанці і молоді свободівці під керівництвом друга Ігора (Сметанського. — Авт.). Ми хотіли зробити справу, і разом — ми непоборимі. Колись, коли нас не стане, а сини, онуки і правнуки повстанців зможуть тут вшановувати пам’ять упістів, учасників збройного підпілля ОУН, і тих висланців у Сибір, яких вислали на чужину за те, що вони допомагали українській революції, — каже Степан Петраш, голова Братства ... Читати далі »
Переглядів: 671 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2013

У неділю, 13 жовтня, у районному Будинку культури Калуша відбулася презентація книги Катерини Куйбіди «Піснями скріплюємо волю». До двохтомника увійшли особисті вірші поетеси та твори із її пісенної скарбниці — всього близько двох сотень віршів та пісень. У книгу включені тексти пісень із долученими до текстів наспівами, неопубліковані раніше музично-фольклорні матеріали. Культурний захід було організовано однією із політичних партій і приурочено до дня 71-ї річниці створення УПА, який в Україні відзначають 14 жовтня.
Презентацію провів Василь Куйбіда, голова Народного руху України. Він привіз до Калуша документальний фільм, присвячений творчості його матері — поетеси Катерини Куйбіди, яка прожила 77 років. За свій вік зібрала сотні українських пісень регіону Прикарпаття — Болехівщини, багато із яких сама виконувала, маючи ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2013

В історії Української Повстанської Армії, хоч вона існувала і не так давно, є чимало білих плям. Можемо з упевненістю сказати, що грунтовних праць з висвітлення її боротьби проти німців чи проти совєтів не так уже й багато. Але найбільше запитань, на жаль, виникає із визначенням окремих персоналій. Річ у тому, що часто повстанці використовували різні псевдо і за ними нерідко дуже важко було визначити особу. Особливо це непросто зробити, коли схожі псевдоніми мали по кілька людей. Через це виникає плутанина. З нею ми стикнулися тоді, коли спробували визначити особу курінного «Іскри».
У 1944 — 1945 pp. до Станіславського відтинку УПА «Чорний Ліс» входили курені «Дзвони» (командири: «Хмара» — Петро Мельник, а в 1945—1947 pp. — Володимир Чав’як — «Чорнота», 1922 с. Тустань, Галицького р-ну — 1951), «Бески ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2013

"...Місцеве населення створило УПА. Якби не їхня підтримка, то нас і не було б. Місцеве населення нас годувало, давало нам одяг, розвідку. Все, що ми мали – було від пересічних українців. Без них УПА не втрималася б і півроку, а ми воювали більше десяти".
Мирослав Симчич – це один з останніх командирів УПА, від яких ми ще можемо почути історію українського визвольного руху ХХ ст. Сотнику сьогодні 90 років. 5 із них він провів в УПА, 33 роки - в радянських таборах.
ІП поговорила з Симчичем із нагоди свята Покрови, яке є символічним днем створення Української повстанської армії.
- Як Ви стали членом ОУН?
Переглядів: 566 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2013

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї відбудеться презентація книги Михайла Паньківа "Схрони, криївки і бункери ОУН-УПА”, присвяченої 70-річчю УПА.
В книзі на основі спогадів, документальних матеріалів та інших джерел висвітлено одну із форм конспірації ОУН-УПА-переховування. Також в ній йдеться про схрони, криївки,  бункери які функціонували на Прикарпатті на протязі 1944-1956 р. Розділи книги розповідають про чисельні приклади героїзму і самопожертви партизанів у боротьбі за самостійну соборну Україну, а також наводяться факти жорстоких репресій з боку карального більшовицького режиму, розповідається про створення в суспільстві атмосфери страху, беззаконня і свавілля. 
Презентація книги відбудеться: 14 жовтня 2013 р. об 11 годині.&nbs ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2013

"Я бачив Південний Хрест, знаю, як "за Уралом сонце сходить" і як виглядають тропічні джунглі, а все-таки не можу забути рідної Бистриці". Він 24 рази перетнув Атлантику. У Нью-Йорку його тренував сам Бенні Леонард. А потім він пішов у повстанці.
В Українській повстанській армії воювало чимало стрільців, біографії яких достойні сценарію голлівудських блокбастерів. Саме звичайні повстанці були творцями бойової слави УПА. Їхнє геройство, харизматичність та часто непересічність спонукають нас задумуватися над минулим, а часто й дивуватися. Одним із таких був повстанець Осип Хома - "Боксер".
Він народився у Відні в 1917 р., потім родина переїхала до Станіславова (тепер - Івано-Франківськ). Осип змалку мав схильність до пригод та пізнання світу: "Я завжди ... Читати далі »
Переглядів: 632 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2013

13 жовтня  в селі Ямниця Тисменицького р-ну Івано-Франківської області о 12.00 год. відбудеться урочисте відкриття пам’ятної плити четарю УСС Дмитру Теодоровичу Катамаю (1887-1935) та всім воякам УСС та УГА.
Переглядів: 522 | Долучив: Dnister | Дата: 13.10.2013

11 жовтня минає 130 рокiв вiд дня народження славетного галицького скульптора Михайла Бринського. 
Хоча Михайла Бринського називають одним з найвизначніших українських скульпторiв минулого століття, його життя та творчість дотепер до кінця не досліджені. В радянський час про Бринського згадували як про автора першого в Західній Європі скульптурного образу «вождя світового пролетаріату» - Володимира Ульянова-Леніна. Разом з тим причетність митця до Української Галицької Армії (УГА), де він служив при штабі, робила його в очах радянського комуністичного режиму ворожим націоналістичним елементом. Кажуть, саме через неоднозначну оцінку радянською владою постаті скульптора виконаний Михайлом Бринським проект пам’ятника Тарасові Шевченкові у Харкові (тогочасній стол ... Читати далі »
Переглядів: 740 | Долучив: Dnister | Дата: 13.10.2013

Вже більше півтори сотні років Надвірнянщина вважається краєм нафтовиків. Розвідка, буріння свердловин, газо- та нафтовидобуток, транспортування, переробка - всі ці галузі розвиваються в районі протягом тривалого часу.
І ось 11 жовтня відбулася подія, яка увіковічнила історію не тільки нафто- і газової промисловості, але значний і потужний період  історії нашого краю. В с. Пнів, поблизу Надвірної, і за кілька кілометрів від історично відомого Битківського родовища -відкрито Музей нафтопромислів Галичини. 
На відкриття з'їхалося чимало гостей з усієї України: з Києва - від правління "Укрнафти", з Борислава, Полтави, Дрогобича, Івано-Франківська, Долини та інших міст, де трудяться нафтовики. Гостей та господарів вітали ... Читати далі »
Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

Коріння сучасних надвірнянців сягає ще бронзової доби. Проживали тут праслов’янські та слов’янські племена, котрі залишили по собі на горі поблизу міста залишки свого городища.    Гора, на якій воно знаходилось, і донині називається Городище.
Городище побудували на важкодоступному підвищенні, з трьох боків оточеному крутими схилами, а із четвертого – лісом. Крім природного захисту, основну частину оборонної системи становили штучні укріплення – вали і рови. Найімовірніше, це було військове городище, яке служило оборонним форпостом на транскарпатському шляху з Галича в Угорщину. Цілком ймовірно, що далекі предки сучасних надвірнянців ходили в походи під стягами славних князів Ярослава Осмомисла і Данила Галицького. Проте ні археологи, ні історики, ні краєзнавці поки що не мають переконливих д ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

У день відкриття пам’ятної плити Дмитру Теодоровичу Катамаю в Ямниці (13.10.2013) всім мешканцям села та гостям заходу буде подаровано нову книгу працівника ДАІФО, історика за фахом Андрія Романовича Сміжака.
Це дослідження є актуальним тому, що вперше здійснена спроба  подати на загал комплексний матеріал, зібраний із всіх відомих на сьогодні джерел. Короткі та поодинокі згадки про Катамая в окремих виданнях, часописах та інтернеті – це вся інформація, про яку міг довідатись читач. Сьогодні ми зможемо дізнатися про Дмитра Катамая більше. В перспективі у автора стоїть мета зібрати повний життєпис четаря Катамая та видати його об’ємною книгою.
В першому розділі автор праці розповідає біографію Дмитра Катамая. Так як життя Катамая досі цілком нед ... Читати далі »
Переглядів: 789 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

На виконання розпорядження облдержадміністрації від 08.08.2013р. № 544 «Про відзначення в області 400-річчя перебування на Прикарпатті Війська Запорізького» у музеї історії міста Коломиї пройшла Всеукраїнська наукова конференція на тему: "Українське козацтво і Галичина: історія, культурна спадщина, традиції”. Вона стала завершальним акордом заходів, які походили у місті над Прутом на відзначення цієї поважної дати.
На конференцію прибули науковці провідних вищих навчальних закладів України: Віктор Брехуненко - доктор історичних наук, професор, завідувач від-ділу Інституту української археографії і джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України (м. Київ), Тарас Чухліб  - доктор історичних наук, провідний науковий співробітник  Інституту історії України НАН України, директор Нау-ково-дослідного інституту козацтва (м ... Читати далі »
Переглядів: 508 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

Крім унікальних експонатів, цікавих виставок і лячних підземель, Музей мистецтв Прикарпаття може похвалитися ще й величезним горищем. Під дахом немає людських скелетів, втім повно пташиних. Але нас вони мало цікавили. Цього разу «Репортер» шукав тріщини. І знайшов. 

Як плавають стіни
До чого тут тріщини? Та бо на пам’ятці національного значення, якою є колегіата, їх не має бути, але…
«На початку 2000-х навколо костелу почалося масштабне будівництво, – каже Віктор Лучків, завідувач господарського відділу музею. – Як гриби після дощу, стали з’являтися торгові центри. Будівельні матеріали підв ... Читати далі »
Переглядів: 680 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

Станиславівським театром (нині це філармонія) опікувалося Музичне товариство Станіслава Монюшка. Завдяки подвижницькій праці його членів тут регулярно ставили п’єси та влаштовували концерти класичної музики. 
У 1906 році до міста прибув молодий співак Євстафій Буковський, який виступив із пропозицією створити аматорську оперу. Керівництво ідею підтримало, і 2 червня того ж року глядачам представили «Фауста» Шарля Гуно.
До початку Першої світової війни Буковський з товаришами дали понад 200 вистав. За цей час вони стали справжніми професійними акторами, хоча й продовжували називатися аматорами. Їхню майстерність яскраво ілюструє один випадок.
У 1910 році в театрі давали ... Читати далі »
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

Історіографія, присвячена коронації Данила Галицького, багата, і сказати щось нове про цю подію складно. Але позаяк у наукових публікаціях багато суперечностей, то можна спробувати розв’язати одну з них. Хоча сама розв’язка лежить, немов на долоні, але досі ніхто не звернув уваги на лінгвістичну сторону проблеми.
Суть суперечності, яку ми намагаємось розв’язати, така. Право коронування європейських володарів мали винятково Римські Архиєреї. І, звичайно, акт коронації мав супроводжуватися відповідним листом Папи Римського – в нашому випадку грамотою папи Інокентія ІV. Але, надсилаючи корону Данилові Галицькому, Папа таку грамоту не надіслав. Вказуючи на цю суперечність, Атанасій Великий, ЧСВВ дає їй своє пояснення в статті "Корона Данила Романовича: 1253-1953" в "Записках Наукового Товариства імені Шев ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

У п’ятницю, 11 жовтня в с. Пневі Надвірнянського району на території навчально-курсового комбінату НГВУ «Надвірнанафтогаз» відбудеться відкриття Музею нафтопромислів Галичини. Початок об 11 год.
У програмі урочистостей — короткий огляд історії нафтопромислів краю; анімація процесу видобутку нафти на перших промислах; майстер-клас ковальської справи; виготовлення пам’ятної монети; презентація проекту брошури про створення музею; українська автентична кухня та виставка робіт  ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 10.10.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1963 рік, частина І

Атака з повітря ... Читати далі »
Переглядів: 429 | Долучив: Dnister | Дата: 10.10.2013

"Красилівка у визвольній боротьбі” — виставка під такою назвою відкрилася 10 жовтня в Івано-Франківському музеї визвольної боротьби ім. С. Бандери.
Присвячена вона 71-й річниці створення УПА. На основі окремо взятого села Красилівка тут презентовано український визвольний рух 20 століття.
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 10.10.2013

З нагоди річниці створення Української Повстанської Армії, що припадає на свято Покрови Пресвятої Богородиці, відділ краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка пропонує переглянути книжкову виставку-пам’ять „Історія УПА: без права на забуття”.
За допомогою експонованих видань Ви дізнаєтеся про становлення та розвиток національно-визвольного руху на Прикарпатті, маловідомі сторінки героїчної боротьби українських повстанців, про життя та діяльність національних героїв, визначних військово-політичних діячів визвольного руху, справжніх патріотів нашої держави тощо.
Особливої уваги заслуговують книги, що поповнили фонди нашої книгозбірні у 2013 році: 22-ий том літопису УПА „Станис ... Читати далі »
Переглядів: 702 | Долучив: Dnister | Дата: 10.10.2013

Кілька років тому в Івано-Франківську заговорили про ревалоризацію будівлі колишньої пам’ятки архітектури на вулиці Вірменській, 1. Мовляв, фірма, яку визнали переможцем інвестиційного конкурсу, заново відбудує цей аварійний будинок та впорядкує прилеглу територію. З інвестором міська влада уклала угоду «Про відновлення (реконструкцію) будинку №1 по вул. Вірменська». Насправді ж стару будівлю просто знесли (розібрали, демонтували) і на її місці розпочали нове будівництво, яке зараз навіть віддалено не нагадує  колишню споруду.

Втрата статусу 
Будинок на Вірменській, 1 звели ще за Австро-Угорщини. Плин часу не йшов йому на користь. Зміна влад і держав теж. Хоча ... Читати далі »
Переглядів: 631 | Долучив: Dnister | Дата: 10.10.2013

Без помпезності та урочистостей. Реставратори здали об’єкт – візитну картку Івано-Франківська – браму палацу Потоцьких. Роботи тривали півтора роки, з невеликою перервою на зимовий час. Вартість реставраційних робіт – 600 тисяч гривень. Для відтворенні в’їзних воріт фахівці за основу взяли фото 1903 – 1905 років. Всю автентику намагалися зберегти. 
Вадим Пісний, керівник проекту реставрації об’єкту каже, що під час демонтажу усі елементи були описані та заактовані, 60-70% автентичної цегли збережено, нажаль 30% елементів було зруйновано часом, фактично стало попелом.
Брама максимально наближена до автентичності, переконують виконавці робіт. Технічно, кажуть, було нескладно. Натомість мали інші сюрпризи. 
Переглядів: 470 | Долучив: Dnister | Дата: 10.10.2013

Досі жоден уряд не вибачився за примусове виселення тисяч людей, які одного дня втратили те, що від народження має кожна людина — свою батьківщину. Дотепер жертви невизнаної та малодослідженої депортації не отримали ні морального, ні матеріального відшкодування. Єдина розрада для переселенців – спогади, які донедавна передавалися тільки в родині та між найближчими приятелями. У родинних альбомах вони дбайливо зберігали світлини, зроблені вдома: милі серцю краєвиди покинутої батьківщини, зафіксовані миті старосвітського життя, рідні люди в традиційних костюмах.
«Ці люди були безборонними, як ось такі старі фотографії, їх можна було виселяти, роз’єднавши родини, переміщати з одного кінця країни в інший – наче світлину з одного альбому до іншого», - зауважує етнограф і журналіст Наталя Кляшторна, яка понад 10 років спілкувалася ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Долучив: Dnister | Дата: 09.10.2013

На початку вересня краєзнавчий музей «Бойківщина» в Долині, який створено завдяки відомій фундації українських меценатів Антоновичів, відзначив своє десятиріччя — дату, за словами міського голови Володимира Гаразда, «хоч і невеличку, але за зробленим дуже значну». «Бойківщина» — це духовна і культурна візитівка міста Долини»,— означив набутки колективу міський голова під час святочної академії в одній із музейних світлиць.

Час, кадри, гроші і подвижництво
У спілкуванні за круглим столом взяли участь не лише гості з Івано-Франківська, Калуша, Болехова, Львова, Стрия, але й ті, хто св ... Читати далі »
Переглядів: 693 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2013

На відзначення 400-річчя перебування на Прикарпатті Війська Запорізького працівники відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували і провели краєзнавчі читання „Ми козацького роду: шляхи відродження українського козацтва”.
Слухачами читань були студенти Інституту історії і політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.  Вони отримали можливість не тільки довідатися про роль козацтва в історичному розвитку західноукраїнських земель, а й ознайомитися з бібліотечними інформаційними ресурсами ОУНБ ім. І. Франка з цієї теми. 
Це, зокрема, книги академіка В. Грабовецького, зокрема, „Запорозьке козацтво в історії Західної України ХVІ –  ХVІІІ ст.”, наукове досліджен ... Читати далі »
Переглядів: 599 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2013

4 – 6 жовтня 2013 року відбулася Міжнародна наукова конференція «Між Константинополем, Києвом, Москвою, Сочавою та Римом: Галицька митрополія в 1303–1808 роках». Її організатором виступив Український Католицький університет (м. Львів). Захід було присвячено 1025-літтю Хрещення Русі та 710 - літтю заснуванню Галицької митрополії.
Учасниками міжнародної конференції стали представники церков та науковці з кількох держав Європи та Америки: України, Білорусі, Литви, США, Російської Федерації та Угорщини. Метою конференції було обговорення особливостей розвитку християнства в добу Київської Русі та унійних ідей у Східній Європі впродовж п’яти століть (від княжих часів і до початку модерної доби).
Особливістю проведення конференції стало те, що два пленарн ... Читати далі »
Переглядів: 634 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2013

Відбулося засідання робочої групи, створеної згідно рішення організаційного комітету з відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.
Опрацьовувалися питання стосовно відкриття в обласному центрі Прикарпаття музею Кобзаря. Планується, що заклад може бути розміщений у одному з приміщень обласного товариства «Просвіта».
«Управлінню капітального будівництва та управлінню архітектури і містобудування доручено підготувати проектно-кошторисну документацію, - зазначив заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький після завершення засідання. – Будуть зроблені всі відповідні роботи для того, щоб в Івано-Франківську відкрився ще один цікавий для туристів музей».
Переглядів: 444 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2013

Сьогодні в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка проходить презентація збірки творів Лесі Верховинки (Ярослави Лагодинської) „До Делятина на крилах мрій” до 110-ї річниці від дня народження галицької поетеси.
Побачила світ книга у львівському видавництві «Каменяр» завдяки землякам. Це 430-сторінковий збірник, до якого увійшли поезії, новели, есе, публікації письменниці в довоєнних часописах.
Передмову до книги написав доктор філологічних наук, професор Михайло Гнатюк зі Львова, уродженець села Заріччя Надвірнянського району, а упорядник книги – львів’янин Олександр Жарівський, уродженець Делятина.
Саме в Делятині народилася Ярослава Лагодинська-Кучковська ... Читати далі »
Переглядів: 616 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2013

Українські та польські науковці віднайшли релікти фундаментів та стін катедральної церкви Пресвятої Богородиці ХІІІ століття, де, за літописами, був похований король Данило Галицький.
Про це під час презентації результатів першого етапу українсько-польського наукового проекту «Пошук, ідентифікація і наукове вивчення найстарішого храму Пресвятої Богородиці, побудованого в Холмі королем Данилом Галицьким» у Національному університеті «Львівська політехніка» розповів Петро Порошенко, — повідомляє прес-служба університету.
Перша згадка про цю церкву сягає 1253 року. Згодом вона ще кілька разів згадується в літописах, але у ХVІІІ столітті стару катедру розібрали і на її місці звели нову будівлю. Сліди старої катедри загубилися і до сьогодні місце її розт ... Читати далі »
Переглядів: 499 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2013

На ринковій площі Івано-Франківська руйнується будинок, в якому народився й виріс колишній голова Федеральної резервної системи США Артур Бернс.
Один із найвпливовіших фінансистів світу, радник кількох американських президентів, голова Федеральної Резервної Системи США у 1970-х роках Артур Бернс перших десять років свого життя провів у Станиславові. Як свідчать архівні документи, його батько, Натан Кеслер (Бернцвайґ) до Першої світової війни торгував у теперішньому Івано-Франківську борошном і мешкав у будинку на площі Ринок, 5. А його мати, Сара Юран після одруження переїхала до Станиславова із Солотвина, де серед великої єврейської громади мешкала її родина. Батько Сари був мірошником і, очевидно, прилаштував зятя до свого бізнесу.  ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2013

В Івано-Франківську у мікрорайоні Опришівці на території школи відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку. Спорудили пам'ятник завдяки спільній ініціативі територіальної громади, педагогічного складу, місцевим депутатам.
Директор школи Ігор Максимчук наголосив, що сьогоднішній день став знаковим не тільки для педагогів та учнів школи, але й для цілого села.
«На 173 році історії Опришівецької школи – безсумніву вагома та значуща подія. Великий поет, провідник українського слова, Духовний Месія українського народу Тарас Шевченко постав у скульптурі і поруч з нами. Без постаті Тараса зараз не можна уявити собі української літератури, поетичного слова. Наближається 200-річчя з Дна народження Кобз ... Читати далі »
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2013

Нещодавно у Перерослі відкрили пам’ятник видатному українцю Тарасові Григоровичу Шевченку. Бюст на постаменті гармонійно вписався перед сільським будинком культури.
Пам`ятник освятив парох села о. Андрій (УАПЦ). З нагоди цієї події заступник голови ОДА Роман Іваницький сказав: – Приємно, що Перерісль починає в області загальнонародне відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. Звертаючись до сільської громади, перший заступник голови РДА Володимир Калічко зазначив: – Як немає такого українця, який би не знав хоч кілька Шевченкових рядків із Кобзаря, так і немає такого українця, в душі якого ці рядки не відгукувалися б любов’ю до свого краю і народу. Сільський голова Василь Непеляк вручив своїм землякам спеціально виготовлені пам’ятні медалі і тепло подякував їм за підтримку та співпрацю.
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 04.10.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024