П`ятниця, 29.03.2024, 10:36:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 191 192 193 194 195 ... 274 275 »
Ірена Омельченко-Криницька подарувала свою виставку «Лемківська лялька» Музею мистецтв Прикарпаття. 85-річна майстриня відкрила експозицію разом з лемківським хором «Бескид», одяг якому , також, створила самотужки.
«Я хочу подарувати експонати своєї виставки Музею мистецтв Прикарпаття, щоб вони постійно тут перебували. Нехай діти беруть їх за приклад, нехай вони надихають їх на шиття національних костюмів лемків, бойків та гуцулів. Хор «Бескид», в якому співають 50 дівчат,  я теж одягнула, взула, вишила», - розповідає Ірена Криницька.
В подарованій  експозиції - 45 ляльок в українських костюмах. Втім, за життя майстриня одягнула понад 300 ляльок. Вперше, розповідає, ляльку довелось перевтілити у манекена  в 1995 ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2013

Івано-Франківський осередок Пласту – Національної скаутської організації України - розпочинає історично-просвітницький проект «Шукаємо давніх пластунів».
Пластуни звертаються до жителів Прикарпаття з проханням відгукнутись тим, чиї родичі належали до Пласту в довоєнний (1911 – 1914 рр) або міжвоєнний періоди (1917 - 1939 рр.).
Після зголошення сучасні пластуни зустрінуться з нащадками своїх побратимів для детальнішого  збору інформації, сканування можливих збережених у родини документів, фотографій та інших артефактів.
Проект є довготривалим, його основне завдання - створити упорядкований архів про давніх пластунів Прикарпаття.
Переглядів: 618 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2013

У вівторок 24 вересня о 17.00 год. на четвертому поверсі книгарні «Є» відбудеться презентація книжки Івана Бондарєва «Легенди старого Станиславова».
До збірки увійшли найцікавіші легенди, які протягом п’яти років друкувались в одній з обласних газет.
Читачі довідаються, де у Станиславові мешкали відьми та вампіри, що по ратуші досі блукає музично обдарований привид, а під час війни німців смертельно налякало НЛО.
Видання є переможцем «Конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства у 2013 році».
Переглядів: 702 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2013

23 вересня 2013 року у селищі Більшівці Галицького району Івано-Франківської області урочисто відкрито меморіальну дошку лауреату Національної премії України імені Тараса Шевченка, Народній артистці України, уродженці селища Наталії Лотоцькій (1938 – 2007). У мистецькому світі вона відома, як ведуча радіопередачі на Українському радіо «Від суботи до суботи», акторка у фільмах «Буйна» та «Мина Мазайло», серіалі «Царівна» та ін. Похована Н.Лотоцька на Байковому цвинтарі в Києві.
У святковому заході прийняли участь Територіальний представник департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України Лідія Максим'як, заступник начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Тимків, генеральний директор – науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, дирек ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 23.09.2013

За самовільні ремонтні роботи в церкві й знищення давніх фресок на священика поскаржились у прокуратуру. Отець Василь Завірач каже, що неодноразово звертався в національний заповідник "Давній Галич", аби хоч трохи відремонтували храм. Адже церква Різдва Христового, якою опікується священик, - архітектурна пам'ятка національного значення.
"Аби розпочати ремонтні роботи, нам потрібен був дозвіл Мінкультури, - каже отець Василь. Та перед тим ми мали виготовили проектно - кошторисну документацію. На це треба понад сто тисяч гривень. Але звідки в громади такі гроші?».
Врешті, Василь Завірач з громадою самовільно почали ремонтні роботи. Це обурило керівництво Національного заповідника "Давній ... Читати далі »
Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 22.09.2013

Колію через Станиславів протягнули у 1866 році – раніше, ніж у двох українських столицях – Києві (1870) та Харкові (1869). Тоді ж збудували і залізничний вокзал, втім він суттєво відрізнявся від того, що представлений на старій поштівці. Перший колійовий палац був зведений у мавританському стилі та поступався розмірами своєму наступнику.
На початку ХХ століття мережа прикарпатських залізниць значно розрослась, суттєво збільшилась кількість пасажирських перевезень. Тому Станиславівська дирекція залізниць звернулась до міністерства із проханням розширити старий вокзал. З Відня прибув архітектор Ернест Баудіш, який раніше проектував споруду місцевої дирекції. Він склав проект і кошторис на 600 тисяч корон. Тогочасні журналісти так описували майбутній палац: «Вестибюль має 20 м висоти, в основі – 20,5 х 1 ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 20.09.2013

Постать визначного етнографа, антрополога та археолога Федора Вовка (5.03.1847—29.06.1918) вирізняється серед українських вчених другої половини ХIХ — початку ХХ ст. із 1879 року за активну громадську діяльність його переслідувала влада царської Росії. Майже 30 років Ф. Вовк змушений був жити в еміграції, переважно в Парижі. Перебуваючи там, він підтримував тісні творчі зв’язки з і. Франком, М. Павликом, В. Гнатюком, К. Студинським та іншими галицькими вченими. Як видно з його листування з К. Студинським, вчений хотів переїхати до Львова й працювати там в університеті, але це, на жаль, не вдалося. У 1899 році Ф. Вовка обрали дійсним членом Наукового товариства імені Шевченка. Того ж року за редакцією вченого почали виходити у Львові «Матеріали до українсько-руської етно ... Читати далі »
Переглядів: 901 | Долучив: Dnister | Дата: 20.09.2013

У 1940-х роках відбулося останнє велике переселення народів, яке охопило територію Галичини й викликало відчутні зміни в етнічному та соціальному складі населення тутешніх міст, містечок і навіть віддалених сіл. Тепер важко знайти галицьку родину, яка безболісно пережила той час, коли національна ідентифікація призводила до втрати батьківщини, а інколи – до розстрілу.
Більша частина тодішніх переселенців була відірвана від своїх рідних, давно насиджених домівок в результаті міждержавних угод між СРСР та Польщею, які передбачали обмін не лише населенням, але й територіями. А ще обіцянками процвітання та достатку до радянської України заманювали українських еміґрантів із Франції чи навіть Парагваю. І, як не дивно, вони поверталися. Водночас скрізь по Галичині порожніли хати українців, вивезених на Сибір ... Читати далі »
Переглядів: 793 | Долучив: Dnister | Дата: 20.09.2013

Туристи, що приїздять на Прикарпаття, як правило, мають перелік об’єктів для обов’язкового відвідування. Зазвичай це Яремче, коломийський музей Писанка та Манявський скит. Останнє місце популярне і в самих прикарпатців. Чим же манить до себе Манява?

За монастирськими рецептами
Координати прості: Богородчанський район, село Манява, 45 км від Івано-Франківська. У цент­рі села, біля магазину, треба звернути ліворуч. Великі туристичні автобуси зупиняються перед дерев’яним мостом через потік Манявку (колишній Батерс). На протилежному березі через сотню метрів є невеличка розвилка. Ліворуч видно якісь кам’яні сходи, праворуч пішла лісова дорога, а дещо ... Читати далі »
Переглядів: 705 | Долучив: Dnister | Дата: 20.09.2013

За радянщини в Івано-Франківську ресторанів було небагато. Більшість із них містилася в центрі, але один розташовувався на березі міського озера. Йдеться про ресторан «Чайка», який сучасним відвідувачам більш відомий як «Садко». На початку 1980-х із тим закладом трапилась халепа.
Тоді першим секретарем івано-франківського обкому компартії був такий Іван Скиба. Цей дядечко відрізнявся оригінальною манерою поведінки. Він любив перебиратися в якогось сільського вуйка, ходив по різних закладах міста та перевіряв якість послуг.
Одного разу його занесло до «Чайки». Офіціанти критично оцінили рівень платоспроможності «колгоспника» і досить грубо з ним обійшлись. Той образився, викликав ресторанне керівництво та прямо на місці влаштував «розбір польотів». П ... Читати далі »
Переглядів: 633 | Долучив: Dnister | Дата: 20.09.2013

Про справдешнє гуцульське весілля вам найкраще розкажуть у верховинському селі Буківець. Ще й покажуть. Мало того, там щоліта «ставлять на рушник» охочих туристів.

Пиймо, гості…
Народний самодіяльний фольклорно-етнографічний колектив села Буківець відомий на всю Україну та й за кордоном. Діє він з 1985 року, у своїх виставах розповідає про традиції гуцульського весілля. Усе до найменших деталей. А керує ним писанкарка, колишній директор місцевої школи та просто дуже енергійна жінка – Калина Лесюк.
З нею зустрічаємося у невеличкому шкільному музеї. Б ... Читати далі »
Переглядів: 686 | Долучив: Dnister | Дата: 20.09.2013

Минулого тижня в Івано-Франківську на честь 330-річчя Віденської відсічі встановили (прив’язали, повісили, вмонтували) українську копію пам’ятної дошки Станіславу Потоцькому. Маємо ще один крок до «заповнення» чергової сторінки в нашій європейській історії.
Дивно, але до останньої хвилини форма, розміри та навіть місце встановлення дошки були загадкою. Напевно, так уже склалося від першого проголошення цієї ідеї (чотири роки тому її висловив тепер уже покійний історик і відомий франківець Мирон Мицан), що лише в останній момент з’явилася можливість «вирішити» долю дошки. І за цих чотири роки до цієї непересічної ініціативи не вдалось залучити ані пам’яткоохоронні органи, ані архітекторів, ані науковий супровід – аби витримати всі необхідні за законом процедури й гідно вирішити і питання «нових привнес ... Читати далі »
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 20.09.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1961 рік
Труднощі транспорту
Переглядів: 446 | Долучив: Dnister | Дата: 20.09.2013

13 – 16 вересня 2013 р. в с. Більшівці Галицького р-ну відбулася ІХ Міжнародна наукова конференція під назвою «Діалог культур спільнот прикордоння – концепції і сучасність». Захід проведено в приміщенні пам’ятки архітектури XVII століття – монастирі кармелітів. Організаторами заходу стали Провінція св. Антонія і блаженного Якуба Стремя Ордену Францисканців у Кракові, Молодіжний центр примирення та поєднання в Більшівцях та п. Вєслава Голік. Програма конференції передбачала пленарні засідання з виступами науковців, відвідання цікавих місць краю.
На відкритті конференції виступили консул Республіки Польща у Львові Яцек Жур та перший заступник голови Галицької районної державної адміністрації Володимир Бродович. У своїх виступах вони відзначили важливість українсько-польської співпраці в контексті культ ... Читати далі »
Переглядів: 702 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2013

«Не можу йти його тонкими, затишними зовні алеями, – писав про Меморіальний сквер відомий поет і прозаїк Іван Андрусяк. – Враження – ніби йду по напіврозкладених трупах. Гілочка хрусне під ногою, а здається – кістка хруснула…».  І справді, тут панує особлива, хоча й зовсім не зловісна атмосфера. На жаль, не всі іванофранківці ставляться з належною повагою до цього святого місця. Гуляють з собаками, вживають алкоголь, залишають сміття… Але ж тут знаходилося одне з найстаріших кладовищ України! Екскурсію до цього музею під відкритим небом здійснив «Західний кур’єр».

Непроста доля кладовища
Станиславівський некрополь старіший за славнозвісне Личаківське кладовище у Льв ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2013

У Косові відбулися урочистості з нагоди відзначення 160-річного ювілею від дня народження видатного письменника, літературного критика і видавця, перекладача і фольклориста, громадсько-політичного і культурного діяча Михайла Павлика, який народився в селі Монастирське, що нині є частиною міста Косова.
Святковий захід розпочався біля пам'ятника Михайлові Павлику. Голова райдержадміністрації Ярослав Шинкарук та заступник голови районної ради Василь Жмендак, представники міської влади та громадських організацій поклали квіти до підніжжя пам'ятника, слово про відомого косів'янина мовили міський голова Микола Фокшей та поет Богдан Радиш.
Далі учасники святкування ознайомились з експозицією архівних матеріалів про Михайла Павлика у Косівській філії Коломий ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2013

20 вересня виповниться 100 років від дня народження видатного скрипаля і педагога Володимира Цісика, батька знаменитої українсько-американської співачки Квітки Цісик.
У 1944 році Володимир був змушений виїхати з України до Західної Європи, а потім до Америки, де продовжив музикувати й став визначним педагогом в Українському Музичному Інституті. Через десять років після смерті скрипаля його старша донька подарувала Львівській Музичній академії імені Миколи Лисенка багату нотну літературу, яка склала фонд пам’яті Володимира Цісика. Цей дарунок став символічним поверненням майстра на батьківщину, музику якої він пропагував на чужині, скільки жив, переконаний, що «українська пісня і музика триватимуть вічно і лучитимуть українські покоління, де б вони не були».
Переглядів: 767 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2013

Минулого тижня на закрите засідання управління культури ОДА, яке розглядало болючі питання в охороні культурної спадщини, не допустили журналістів - щоб "не виносили бруд з хати". Зокрема, йшлося про скандал довкола церкви Петра і Павла у Космачі.
З пам'ятки культури національного значення зняли автентичні хрести сторічної давнини і замінили їх новими. Конфлікт між священиком і громадою, який триває вже три роки, досі не змогли вирішити ні депутати, ні фахівці з охорони пам'яток, ні навіть Міністерство культури з Генпрокуратурою.
У розпорядження «Галицького кореспондента» потрапив лист виконавчого комітету Космацької сільської ради від 12 вересня цього року. "Священик зруйнував пам'ятку архітектури", - такий собі крик відчаю, підписаний депутатами сі ... Читати далі »
Переглядів: 648 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2013

На самих початках радянізації Надвірної, у 1939-1941 рр., у Надвірнянському районі дислокувалося кілька  військових частин. Інформація по них досить скупа. Безпосередньо у Надвірній розквартировувався 15 мотопіхотний полк 15 танкової дивізії 16 механізованого корпусу РККА.
Цей полк, як і всю дивізію, сформували у середині 1940 р., на її озброєнні в більшості були танкетки, легкі танки при незначній кількості середніх Т-28 та БТ і кількох вогнеметних. Із початком війни ситуація у Надвірній та околицях була досить спокійною.
Про бойові дії початку війни в наших краях є такі відомості. У районі ще дислокувався 170-ий гірський стрілецький полк (штаб у с. Зелена, командир – майор Червоній Логвин Данилович) 56-ї гірської стріле ... Читати далі »
Переглядів: 780 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2013

Організатори закликають усіх, хто бажає покрутити педалі вулицями міста і послухати легенди про заснування Івано-Франківська, зібратися на площі Івана Франка, біля пам’ятника Каменяреві. Старт о 19-ій годині. Акція пройде в рамках «Європейського тижня мобільності», що є ініціативою Європейської Комісії і триває з 16-го вересня.
Юрій Надольський
Переглядів: 606 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2013

16 вересня в Галицькій центральній бібліотеці відбувся День краєзнавства на тему «З криниці пам’яті черпаємо любов до рідного краю». Відкрила захід директор ЦБС Любов Пилипівна Сєдова. Вона повідомила, що працівники бібліотеки зібрали чимало краєзнавчої літератури, у тому числі з історії Галича.
З доповіддю «Галич з найдавніших часів до сьогодення» перед старшокласниками Галицької ЗОШ № 1 виступила завідувач історичного відділу Національного заповідника «Давній Галич» Марія Костик. Вона розповіла про головні віхи в історії Галича, нелегкі часи, які випали на долю галичан. Наша земля відома своїми видатними особистостями, які прославили її у віках, залишили помітний слід в історії. 
Історик, краєзнавець, автор ряду науково-популярних книг, зокрем ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2013

Андрій Овецький у своєму ЖЖ-блозі оприлюднив результат своєї двомісячної праці — світлини 100 дерев’яних дверей, які ще збереглися у центрі Івано-Франківська.
— Нарешті я закінчив цю свою епопею із старими дверима, не так це просто, як здавалося на перший погляд, написав «Галицький естет» у своєму ЖЖ-блозі. — Тому що пройтися одною вуличкою пофоткати, а завтра наступною — не виходило. Дуже багато припаркованих авто біля вхідних дверей,  а тротуари досить вузькі, доводилося виходити на проїжджу частину  і фотографувати звідти, що у будній день майже неможливо. Або відкладати цей процес на якийсь час, а потім йти  знову за конкретною адресою для того, щоб сфоткати лише одні двері, цей процес затягнувся більше, ніж на два місяці.
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 17.09.2013

В обласному центрі почали реалізовувати програму «Івано-Франківськ  — місто героїв», яку в серпні затвердила міська рада. Нагадаємо,  що її спрямовано на популяризацію людей, місць та подій, що залишили істотний слід в історичному надбанні Івано-Франківська.
Зокрема, планується розробити Інтернет-сайт, на якому розміщуватимуть інформацію  про відомих людей, а також встановити 150 пам’ятних дощок на фасадах  історичних будівель. Днями відбулося засідання містобудівної ради, на якому мали затвердити вигляд пам’ятних дощок. Щоправда, ініціатори розгляду цього питання не спромоглись виготовити бодай один взірець, щоб представити його на розгляд архітекторам. Як повідомив громадський активіст Тарас Зень, пропонується виготовити такі дошки з органічного  скла (акрил). На цю поверхню наклеять спеціальну плі ... Читати далі »
Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 16.09.2013

140 років виповнилось, як у Станиславові почав діяти перший газовий завод. До того такі підприємства були лише у Кракові та Львові. Прикарпатські газовики почесний вік вирішили відзначити відкриттям "Газового музею". Місце для раритетних пристроїв вибрали не випадково, повідомляє ТРК "Вежа".
Міська Ратуша стала першою газифікованою спорудою у Станиславові. Її оригінальний макет на почесному місці. Довкола відреставрованого магістрату - вуличні газові світильники. У музейній експозиції ліхтар також поруч, щоправда Ратуша у зменшеному вигляді.
Металеві чи клепані - усі вони різні, та призначення одне. У музеї раритетні лічильники газу розділили за віком. Їх виклали у ряд, найстарший попереду.
Переглядів: 474 | Долучив: Dnister | Дата: 16.09.2013

Музею родинних професій, створеному заслуженим журналістом України іванофранківцем Романом Фабрикою, виповнилося 8 років. У музейній експозиції, розміщеній у спеціально спорудженому приміщенні на невеликому подвір’ї практично в центрі Івано-Франківська, зібрано атрибути 150 професій, освоєних представниками родини Фабрик протягом двохсот років, а також предмети побуту.
Тут можна побачити знаряддя праці залізничників, ковалів, архітекторів, пасічників, будівельників, геологів, шахтарів, музикантів, агрономів тощо.
«Музей – моє дітище, - каже Роман Фабрика. – Побачив його уві сні. Втілювати побачене допомагали син та онук. Девіз мого музею: від плуга – до комп’ютера».
Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 16.09.2013

Микола Базиль Потоцький, він же – пан Каньовський, історію життя якого ми почали у попередньому номері, просто величезні кошти витрачав на будівництво сакральних (і не тільки) споруд. Найбільше він вклався у спорудження Почаївського монастиря – понад два мільйони злотих. Не забув і про свою «столицю» – Бучач. Тут він будує костел, василіанський монастир і ратушу, яка досі вважається найкрасивішою в Україні.

Майстри відлітають восени
Завдяки Каньовському в Городенці постав величний костел театинців із монастирем. За легендою, коли храм був майже завершений, і майстри встановлювали хрести на банях, Потоцький запитав, чи можуть вони збудувати щось гарніше. Ті щиро відповіли, що зможуть, ... Читати далі »
Переглядів: 954 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2013

Постать цього духовного пастиря є загалом відомою в краєзнавчих і наукових колах, оскільки його яскраве життя і переконлива патріотична позиція завжди привертали увагу дослідників. Хоча мусимо зауважити, що окремої ррунтовної праці про його життя і діяльність немає й досі. Найбільше відомостей про В. Озаркевича зібрав історик Петро Арсенич, який 1998 року в коломийському видавництві «Вік» видав книжку «Родина Озаркевичів». Однак і в тій книжці діяльність цього священика висвітлено не повністю. Через це епізодичні згадки про нього в різних книжках та статтях спонукали нас до збирання інформації та узагальнення ширшої біографії. 
Народився Володимир 3 лютого 1853 року в селі Белелуї Снятинського району в сім’ї священика івана Озаркевича, депутата галицького сейму й австрійського парламенту, та Теофілії Окуневської, дочки ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2013

На Німецькій колонії є вулиця Товарна. Вона отримала назву від близької залізничної товарної станції. А поруч є невеличке штучне озеро, відоме в народі як «Товарка».
У 1950-х роках у тому районі жив відомий художник Володимир Чернявський. Тоді він, правда, ще не був відомим художником, мав десять років і цілими днями пропадав із друзями на вулиці. Найчастіше хлопці бігали на Товарку, де можна було позагоряти й навіть спробувати порибалити. Озеро мало одну особ­ливість – прямо у його центрі височів іржа­вий кут великого напівзатопленого ящика. Всі звикли до нього, не звертали увагу і сприймали цей острівець як невід’ємний атрибут ставкового пейзажу.
Якось старші хлопці знайшли (чи поцупили) дерев’яну бухту для кабелю та зробили з неї пліт. Незабаром ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2013

До появи Адама Міцкевича та Юліуша Словацького найвідомішим поетом Польщі був Францішек Карпінський. Він народився на Прикарпатті у 1741 році, вчився у Станиславівському єзуїтському колегіумі, залишив цікаві спогади з описом нашого міста. У 1880-х роках вулицю Лисецьку в Станиславові перейменували на Карпінського. Вона починалася від Ринку та продовжувалася до перехрестя із Бельведерською. Саме її ми бачимо на давній поштівці.
Праворуч височіє масивна триповерхова кам’яниця. Будували її у кілька етапів. Першу чергу здали у 1833 році. Потім розбудовували – у 1839-му та 1870-х. У плані будинок був Г-подібним, виходив і на Карпінського, і на плац Франца Йосифа (Вічевий майдан). Верхні поверхи здавалися під житло, а перший орендували численні крамнички, серед яких виділявся заклад Каетана Копача, що протр ... Читати далі »
Переглядів: 596 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2013

Сьогодні у Івано-Франківську на стіні будівлі Музею мистецтв Прикарпаття, що на майдані Шептицького, відбулося відкриття відновленої меморіальної дошки на честь відзначення 330-ої річниці „Віденської відсічі” та участі у цій битві українських козаків. Участь у заході взяли керівництво міста, області, а також народні депутати України - "свободівці" Ірина Фаріон та Руслан Марцінків.
Переглядів: 470 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

Осінь 1683 року для Європи була неспокійною, але щасливою – Відень вистояв! У нашому місті ця подія відгукнулася і радістю, і смутком водночас.
Тиск турків наприкінці XVII ст. на Європу настільки посилився, що Османська імперія вирішила взагалі поглинути християнський світ. У 1683 році більш ніж стотисячна турецька армія під командуванням Кара Мустафи, оточивши Відень, реально загрожувала поневоленням всієї Європи. Цій експансії протистояли європейські правителі, народи і держави, а також Ватикан. До стін оточеної столиці Австрії звідусіль стікались військові загони. У складі війська Речі Посполитої, яке готувалося вирушити на допомогу австрійському імператорові Леопольду І Габсбургу під Відень, воювало близько трьох сотень козаків та 28 тисяч українських шляхтичів, селян, міщан, священиків і ченців р ... Читати далі »
Переглядів: 660 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує книжкова виставка „Зеновій Федунків: дослідник місцевої історії”, присвячена 50-літньому ювілею краєзнавця.
Зеновій Богданович - член Національної спілки краєзнавців України, історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто". Уродженець с. Дем'янова Галицького району, після закінчення історичного факультету Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. В. Стефаника працював коректором, редактором, старшим науковим редактором та заступником завідувача науково-редакційного відділу при управлінні культури облдержадміністрації. З 2006 року - керівник науково-редакційного відділу „Звід пам'яток історії та культури. Івано-Франківська область".
Переглядів: 638 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

88-річний Михайло Володимирович Михайлюк із села Драгомирчани безцінні спогади свого життя вирішив перенести на папір. Понад три роки він писав автобіографічну книгу «За волю України! Спогади буремних літ». Тут немає ні краплі вигадки – тільки реальні історії, все, що пережив.
А пережити довелось чимало…
Михайло Володимирович народився у селі Козівка Бережанського повіту Тернопільської області. У 1939 році на відмінно закінчив польську середню школу і поступив до гімназії у Бережанах. Проте обставини склалися так, що після першого курсу навчання його припинилось. Студентів наказали залишити на повторний курс, через те що «очень хромает русский язык». А вже у 1941 почалася Друга світова війна.
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

Це рішення озвучив заступник Міністра культури України Віктор Балюрко 11 вересня 2013 року під час  брифінгу на тему: «Заходи Уряду щодо збереження та розвитку культурної спадщини України», що пройшов у будинку Уряду.
«На території України налічується понад 140 тис. нерухомих пам’яток культурної спадщини, однак на окрему увагу заслуговують пам’ятки, внесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Сьогодні налічується сім таких об'єктів, – зауважив Віктор Балюрко. – Міністерство культури розробляє пропозиції щодо внесення змін до нормативного поля: у Законі України "Про охорону культурної спадщини” має з’явитися окремий розділ, присвячений пам’яткам ЮНЕСКО, також зазнають зміни підзаконні акти».
Переглядів: 652 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024