П`ятниця, 29.03.2024, 16:08:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 192 193 194 195 196 ... 274 275 »
Серед 1300 пам’яток архітектури області вагоме місце займають залізничні вокзали в багатьох населених пунктах. Серед них вирізняється така будова у Татарові.
Обласне управління містобудування і архітектури, яке раніше вело реєстр пам’яток, ще у 80-х роках минулого століття належно оцінило архітектурні особливості споруди і внесло її в цей перелік. Туристи, які відвідують наш край, захоплюються гірськими краєвидами, гуцульською архітектурою і не оминають увагою татарівський вокзал. Тому можна лише похвалити і підтримати громаду села Татарова та міста Яремча у їх боротьбі за збереження пам’ятки, про що йдеться у статті О. Тиморської «Оновлення історичної пам’ятки в Татарові» («Галичина», 15 серпня 2013 р.).
Туристичний портал «26» в інтернеті /26.сom.u ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

Музей мистецтв Прикарпаття разом з педагогічним колективом Івано-Франківської художньої школи відкрив виставку художника та колишнього свого керівника Миколи Більчука. Експозиція присвячена пам’яті митця, до 85-річчя з дня його народження. Вона презентує близько трьох десятків робіт Миколи Більчука, які зберігає його родина.
«Ця експозиція – вшанування пам’яті художника Миколи Більчука, якого ми знаємо ще й як педагога та директора художньої школи, що випустила у світ цілу плеяду митців. Його роботи – не монументальні, але щирі та теплі. Більшість з них зберігають красу того  Івано-Франківська, якого вже немає», - говорить директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега.
Колеги та учні Миколи Більчука пригадують, мите ... Читати далі »
Переглядів: 536 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

11 вересня 2013 р. в управлінні культури, національностей та релігій облдержадміністрації проведено нараду з питань охорони культурної спадщини на території Івано-Франківської області.  Порядок денний зустрічі стосувався питань охорони культурної спадщини на території Прикарпаття, - в контексті існуючих проблем та перспектии.
В нараді приймали участь представники органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських об’єднань. Зокрема, начальник управління культури, національностей та релігій В.Федорак, заступник начальника управління В.Тимків, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи А.Давидюк, заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації Г.Микитка, член Громадської ради К.Говера, начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківського міськвиконкому І.Панчишин ... Читати далі »
Переглядів: 599 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

В Івано-Франківську відкриють меморіальну дошку з нагоди відзначення 330-річниці Віденської битви. Планують її встановити на фасаді Музею мистецтв Прикарпаття в четвер 12 вересня о 16.00. 
Також, цього дня презентуватимуть в обласному центрі Прикарпаття книжку Тараса Чухліба Відень 1683: Україна в боротьбі «За золоте яблуко» Європи».
Переглядів: 487 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

4-6 вересня 2013 року працівники відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували і провели історико-краєзнавчу лабораторію „Івано-Франківщина історична”.
Студенти Інституту історії і політології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника мали змогу ознайомитися з краєзнавчими ресурсами нашої книгозбірні, які стануть їм в нагоді для виконання практичних, курсових та інших робіт з курсу „Історичне краєзнавство".
Бібліотечні працівники щиро вдячні викладачу кафедри історії України, кандидату історичних наук, доценту Андрію Зіновійовичу Корольку за багатолітню співпрацю. Викликає захоплення його переконання, що без документних фондів бібліотеки вивчення історії рідного краю неможливе. ... Читати далі »
Переглядів: 489 | Долучив: Dnister | Дата: 11.09.2013

У селі Чортовець Городенківського району відбулася панахида та віче біля пам’ятника чеського археолога, вченого зі світовим ім’ям, уродженця цього села Івана Івановича Борковського.
Пам’ятник було відкрито 23 серпня 2007 року. Меценат будівництва генеральний директор ПП «Вотум» Івано-Франківська Роман Калин.
Скульптор заслужений художник України, автор багатьох величних пам’ятників в Україні Микола Обезюк.
Перед присутніми виступив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Сергій Каліфіцький. У своєму виступі він відзначив: «Дуже відрадно, що ім’я славетного українця повернуто в Україну. І сьогодні ми маємо змогу пишат ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 09.09.2013

У липні для допомоги в становленні цього музею в Карпатах, за сприяння НГВУ «Надвірнанафтогаз», проведено мистецький пленер «Нафтові обрії Надвірнянщини». Його організатор – Музей мистецтв Прикарпаття, зібрав групу відомих художників України, котрі провели кілька насичених творчістю днів серед мальовничих гір, у безпосередній близькості від нафтопромислових об’єктів. Серед учасників пленеру Михайло Дейнега – член Національної спілки художників України, лауреат обласної премії ім. Я. Лукавецького, Михайло Тимчук – учасник численних виставок авторських картин в Івано-Франківську та Києві, Микола Кочержук – фіналіст престижного міжнародного конкурсу «SNAC UKRAINE 2012», Юрій Писар – творець унікальних полотен у стилі «paintjam», Володимир Симчич – молодий художник, майстер живопису, Андрій Рошканюк – популярний у столиці автор кількох десятків полотен.
Переглядів: 559 | Долучив: Dnister | Дата: 06.09.2013

Вікіпедія оголошує всесвітній фотоконкурс пам’яток культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки».
Усі охочі зможуть узяти участь у всесвітньому фотоконкурсі пам'яток культурної спадщини «Вікі любить пам'ятки» (Wiki Loves Monuments), який триватиме з 1 по 30 вересня 2013 року. До проекту долучаться понад 40 країн. В Україні конкурс проводитиме громадська організація «Вікімедіа Україна» за підтримки Міністерства культури України (офіційна інформація за лінком http://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/publish/article/337686).
Метою конкурсу є централізоване зібрання на сторінках Вікіпедії фотографій, які представляють пам'ятки культурної спадщини світу. Зокрема, у Вікіпедії буде створено найбільший і найповніший каталог українських пам'яток культурної спадщини ... Читати далі »
Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 06.09.2013

Якщо скласти рейтинг родини Потоцьких, а це понад 700 осіб, то у топ-десятку неодмінно потрапить Микола Потоцький, більше відомий як пан Каньовський. Життя цієї людини так обросло легендами, що іноді важко відрізнити правду від вимислу. Та ми спробуємо.

Пізня дитина
Достеменно невідомий навіть рік народження нашого героя. Одні дослідники вказують 1706-й, інші схиляються до 1712-го. Але всі кажуть, що майбутній пан Каньовський родився у пристойній родині. Його батько, Стефан Потоцький, був полковником коронних військ, старостою теребовлянським і канівським, а з 1726 року ще й воєводою белзьким. Дружина воєводи Іоанна належала до одного з наймогутніших родів Речі Посполитої – магнатів ... Читати далі »
Переглядів: 908 | Долучив: Dnister | Дата: 06.09.2013

У середині сорокових років минулого століття для подальшого проходження служби до Станіслава прибув старший лейтенант Іван Ситник. З житлом для військових тоді проблем не було, йому запропонували одразу кілька квартир на вибір.
Спершу він зупинився на старовинній кам’яниці на тодішній вулиці Сталіна (тепер Шевченка, 19). Там на другому поверсі раніше жила заможна єврейська родина, яка під час війни зникла за мурами гетто. Відтоді квартира стояла порожньою.
Старший лейтенант піднявся старими сходами та побачив масивні дерев’яні двері. Знизу десь до рівня півтора метри вони були ґрунтовно пошкрябані – немов якась невідома істота точила об них свої пазурі. А на додачу двері зберігали сліди від автоматної черги. Внизу мешкало подружжя українців, і саме ... Читати далі »
Переглядів: 457 | Долучив: Dnister | Дата: 06.09.2013

У Долинському краєзнавчому музеї "Бойківщина” Тетяни і Омеляна Антоновичів у суботу до 10-річчя музею буде проводитися захід «Ніч у музеї».
У рамках «Ночі у музеї» планується проведення лотерейного розіграшу, лицарських боїв, перформенсу, літературних читань. Учасники заходу зможуть взяти участь у майстер-класах з варіння гопки і гри на дримбі, відвідати екскурсію «Нічними вулицями міста» та оглянути відтворення солевидобувних конструкцій ХІ ст. Для шанувальнків танцю — етно-вечірка. Завершить захід перегляд фільмів під однойменною назвою "Ніч у музеї”.
Переглядів: 455 | Долучив: Dnister | Дата: 06.09.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1960 рік
Як боролись за чистоту
Переглядів: 477 | Долучив: Dnister | Дата: 06.09.2013

Гасло «Все вище!» є близьким та закличним не лише для льотчиків і спортсменів, але й для будівельників. Цього року у нас є зручна нагода поговорити про те, як зростало місто у висоту, тому що виповнюється рівно 100 років з того часу як у Станиславові були зведені перші п’ятиповерхові кам’яниці, які місцеві жителі тоді називали «хмародерами». Спорудження п’ятиповерхівок, яке в ті далекі часи свідчило про зрілість будівельної майстерності, наявність належних коштів у замовників, підвищувало престиж міста. 
Це тим цікавіше, що наш провінційний повітовий центр Станиславів, який тоді мав лише 35 тисяч населення,  майже не відставав від столичних міст. Приміром, у Києві протягом 1901–03 років були зведені три п’ятиповерхівки (мабуть, перші), а у 1911-му – вже 45. У Львові перша п’ятиповерхова кам’яниця споруджена у 1909 ... Читати далі »
Переглядів: 736 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2013

«Ми – є!» – наголошують івано-франківські митці, члени Національної спілки художників України, роботи яких демонструються в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич». Відкриття виставки відбулося 4 вересня 2013 року. Митці приїхали до Галича, щоб засвідчити свою повагу до нашого старовинного міста, яке незабаром святкуватиме чергову річницю – 1115 років від першої згадки в угорських писемних джерелах.
На виставці представлені роботи Ольги Шулепи, Вікторії Плотнікової, Богдана Тимківа, Богдана Губаля, Миколи Якимечка та інших митців, які висловили щиру вдячність керівництву Національного заповідника «Давній Галич», всьому колективу установи за те, що в Картинній галереї творчі особистості мають змогу експонувати власні роботи, передавати глядачам свої відчуття, думки. Адже, як зазначив Микола Якимечко, кожен ... Читати далі »
Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 04.09.2013

23 – 27 вересня в м. Галичі та його околицях відбувався пленер художників. Він був присвячений до 1115-ої річниці з часу першої письмової згадки про м. Галич і мав відповідну назву – «Галич то є Галич». Організаторами пленеру стали Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації, Національний заповідник «Давній Галич» та Музей мистецтв Прикарпаття. Допомогу в проведенні заходу надавав Молодіжний центр порозуміння та примирення в селищі Більшівці (о. Григорій Цимбала).
У пленері прийняли участь митці, як з Прикарпаття, так і з інших регіонів. Серед них були, як знані митці, так і молоді художники: Михайло Дейнега, Олег Замора, Владислав Козаченко, Микола Кочержук, Василь Красьоха, Богдан Кузів, Володимир Лукань, Федір Матейчук, Михайло Осип’юк, Михайло Тимчук. Проживання у пам’ятці архі ... Читати далі »
Переглядів: 500 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2013

З нагоди Дня Незалежності у Калуші був презентований туристичний маршрут Старим містом. Його розробляли директор музейно-виставкового комплексу Калуша Уляна Паньо і директор Калуського осередку історико-просвітницького товариства ім. Василя Стуса «Меморіал» Богдан Яневич.
Нагадаємо, маршрут був запланований до презентації ще до Дня міста. Тоді ініціативна група навіть розчистила майданчик позаду закинутого приміщення друкарні. Але презентація не відбулася. Приміщення друкарні прибрали – тепер уже працівники галузі культури. Попри старання підлеглих, жоден із "вищих” керівників міста на презентацію маршруту не прийшов.
Екскурсію розпочали білябудівлі краєзнавчого музею Калущини. До речі, майже 100 років будівля простояла без капремонту. Колись тут бу ... Читати далі »
Переглядів: 692 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2013

Увечері, коли закінчилися патрони, командир правого крила сотник Гончаренко дав наказ відступати. Однак ліве крило (Студентський курінь) не зорієнтувалося й у темряві вийшло прямо на позиції більшовиків. Більша частина стдентів загинула, а близько 30 потрапили у полон. Їх розстріляли, а потім різали і кололи багнетами та ножами. Історики встановили прізвища частини загиблих: Андріїв, Дмитренко, М. Лизогуб, О. Попович, В. Шульгін, М. Ганкевич, В. Гнаткевич. Відомий історик В. Семененко у праці «Історія. Прихована правда України» стверджує, що «серед крутян було багато вихідців з Галичини» (с. 187). Очевидно, серед загиблих героїв-галичан і був гімназист Кирило-Мефодіївської гімназії Іван Микицей.
Важливу роль у пропаганді демократичних цінностей життя у Східній Галичині відіграли патріотичні організаці ... Читати далі »
Переглядів: 702 | Долучив: Dnister | Дата: 30.08.2013

Чергова річниця соцреволюції в Івано-Франківську виявилася дещо нервовою для місцевої номенклатури. В ніч на 7 листопада 1988 року якийсь «український буржуазний націоналіст» вивісив жовто-блакитний прапор на шпилі колишнього костелу св. Юзефа, що на Майзлях. Споруда була чи не найбільшою в районі – прапор бачили аж з далеких околиць.
Комуністи були в шоці – у місті щойно почнеться парад, а тут таке! Велике начальство тупало ногами, але ніхто з підлеглих на верхотуру лізти не поспішав. Хтось запропонував перебити древко пострілами. Кілька міліціонерів вилізли на меншу вежу та почали розстрілювати прапор з автоматів. Древко похилилось, але встояло. Раптом до того начальства дійшло, що поруч є нафтобаза і ця «войнушка» може обернутися техногенною катастрофою…
Переглядів: 774 | Долучив: Dnister | Дата: 30.08.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1959 рік
Війна з колорадськими жуками і захист річок
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 29.08.2013

На фасаді Долинської школи естетичного виховання відкрили меморіальну дошку засновнику Візантійського хору, диригенту, мистецтвознавцю, композиторові, уродженцю Долини Мирославові Антоновичу.
З цієї нагоди настоятель Гошівського монастиря отець Дам’ян Кастран та священик отець Василь Бурій відправили молитву.
З вітальним словом до присутніх звернулися керівник апарату Долинської районної державної адміністрації Катерина Олійник, міський голова Долини Володимир Гаразд, директор школи естетичного виховання імені Мирослава Антоновича Ольга Павлишин. До вітань долучилася також дружина автора меморіальної дошки Мар’яна Грицей. Серед випускників школи цимбаліст-віртуоз із світовою славою Михайло Захарія.
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 29.08.2013

З нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі видано книгу «Духовенство Рогатинщини», автором якої є Ярослав Польовий.
Дана книга написана на основі архівних документів, охоплюючи період 1850-1950 рр., і розповідає про священослужителів, життєва дорога яких перетиналась з Рогатинський краєм. Також в ній відображено історико-духовну спадщину Рогатинщини. Варто зауважити, що «Духовенство Рогатинщини» є перевиданням книги «Священики Рогатинщини», з уточненнями та доповненнями.
Загальна вартість видання книги "Духовенство Рогатинщини" становить 21тис.250 грн. Кошти зібрано за сприяння громадськості та підприємців району.
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 29.08.2013

— Коли ми, двоє близнят, народилися батько прислав штафету, щоб бабця приготувала дві перинки, — переказує Віра Мельник.
Як часто до трагічного мало відомо про учасників ОУН-УПА, котрі полягли у нерівній боротьбі за волю України. Навіть про керівних, не кажучи про низових. "Роберт" — псевдо крайового провідника УПА Ярослава Мельника. Його ім’я — серед тих, що навічно вписані у скипілі кров’ю скрижалі визвольної боротьби українського народу у Другій світовій війні.
Народився у багатодітній сім’ї у с. Бережниці. Батько Ярослава користувався загальною пошаною односельців, свідченням чого є той факт, що громада обрала його війтом. Після народної школи Ярослав вступає до Рогатинської гімназії, яку закінчує перед Другою світовою вій ... Читати далі »
Переглядів: 738 | Долучив: Dnister | Дата: 29.08.2013

27 серпня, у день народження велета духу Івана Франка на івано-франківських телеекранах та вуличних моніторах міста транслюватимуться перші дві частини документального фільму  з циклу «Франкове Прикарпаття». 
Автор та режисер стрічки Мирослав Бойчук у співавторстві з молодими істориками Романом Чорненьким та Петром Гаврилишиним започаткували цикл  фільмів під назвою «Документальна історія Прикарпаття». В них планується розповідати про історію нашого краю. І оскільки наше місто носить назву Великого Каменяра, автори розпочали свої документальні розвідки з цієї непересічної особистості в історії України – Івана Яковича Франка.
До уваги прикарпатців пропонуються перші дві частини документального фільму «Місто імені Франка» із циклу «Франк ... Читати далі »
Переглядів: 641 | Долучив: Dnister | Дата: 27.08.2013

Нещодавно в Івано-Франківську з`явилася нова громадська ініціатива, яка поставила своїм завданням оберігати архітектурно-топографічне обличчя старого міста. Хоч про збереження історичних будівель (а це 5 пам`яток національного та приблизно 560 – місцевого значення) у якийсь спосіб дбають і місцевий осередок Товариства охорони пам`яток, і державні та самоврядні відділи охорони культурної спадщини, у громадських активістів – безмежне поле діяльності. У місті поступово руйнуються давні будинки, історичну забудову спотворюють склобетонні новотвори, архітектурні риси середмістя розчиняються між пізніших нашарувань, і може прийти такий час, коли місто стане зовсім невиразним і нецікавим для туристів, що їх місцева влада наразі марно намагається на довше затримувати у «воротах до Карпат».
 
Переглядів: 598 | Долучив: Dnister | Дата: 27.08.2013

Події багатьох книжкових історій відбуваються у різних відомих містах. Згадаймо хоча б «Собор Паризької Богоматері» Гюго, «Невський проспект» Гоголя чи «Одеські оповідання» Бабеля. А чи є на сторінках світової літератури Станиславів? Можна голосно крикнути – звісно! Хоча правдивішою буде відповідь – він там трохи засвітився.

Справжній полковник
Генрік Сенкевич по праву вважається одним із найкращих польських романістів. З-під його пера вийшла знаменита трилогія: «Вогнем і мечем», «Потоп», «Пан Володиєвський». Крім того, ці твори екранізував режисер Єжі Гофман, і фільми одразу стали класикою польського кіно.
Переглядів: 581 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2013

Ця історія сталася у 2001 році. Її головні герої доволі відомі в Івано-Франківську, поважні та вразливі, тому обмежимося першими літерами прізвищ.
Отже, в одному з місцевих вишів працював шановний академік Г. І якось на очі йому потрапила курсова робота старшокурсниці про священика, історика, письменника та педагога ХІХ століття Василя Ільницького. Академікові робота дуже сподобалась. Особливо вразив розлогий перелік використаної літератури.
Він запропонував дівчинці видати працю окремою книжечкою. Щоправда, у співавторстві, при чому першим мало стояти прізвище самого Г. Студентка погодилась. Незабаром в університетському видавництві вийшла брошурка «Науково-педагогічна та громадська діяльність Василя Ільницького».
Переглядів: 564 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2013

21 серпня 2013 року голова райдержадміністрації Йосип Нижник здійснив виїзд в село Черче, де проходять роботи з відбудови вілли письменника Богдана Лепкого «Богданівка».
Музей-садиба Богдана Лепкого в Черче включена у план будівництва на 2013рік, а капсулу під її спорудження було закладено  20 жовтня 2012 року.
На даний час проведено облаштування опалубки під фундамент будинку, проводяться бетонні роботи.
«Ми працюємо над тим, аби Рогатинщина мала ще один цікавий та туристично-привабливий об’єкт. Сподіваюсь, що вкладемось у встановлені терміни», – наголосив Йосип Нижник.
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2013

Існує кілька версій заснування Надвірної. Більшість пов’язані з Пнівським замком, котрий був у ті часи чи не найпотужнішою фортецею на Прикарпатті. Та ще до його закладання на Городищі існувало поселення давніх слов’ян, котре, у разі потреби, виконувало оборонну роль.
У залозі Пнівського замку могло знаходитися за сотню гайдуків. Із застосуванням вогнепальної зброї Пнівський замок почав втрачати своє оборонне призначення. Коли  Австро-Угорщина ввела строкову військову службу, роль мілітарного центру почала відігрівати Станіславська фортеця, з часом і Коломия. В їхніх гарнізонах переважали німці, чехи та поляки, українців (русинів) – незначний відсоток. На території Надвірнянщини час від часу розміщувалися літні табори австрійського війська, в яких проходили вишкіл новобранці.
Переглядів: 501 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

Завдяки надвірнянським «свободівцям» Меморіал пам`яті сотні УПА «Чайки» постане у Верхньому Майдані оновленим.
– За кошти на реконструкцію могили сотні «Чайки», які виділила районна рада, придбали матеріал на огорожу. Монтаж якої я зі своїм зятем зробили за власні кошти. Залишилося пофарбувати і зробити вхідну браму, – розповідає Верхньомайданський сільський голова Михайло Колинецький.
Відгукнулися надвірнянські «свободівці». За власні кошти націоналісти закупили фарбу і метал для оформлення вхідної брами. За три дні вони пофарбували більше 200 метрів огорожі та ланцюгову огорожу навколо насипної могили. Загалом на фарбування використали понад  50 кг фарби та 2 листи кольорової бляхи, з якої виготовили національний синьо-жовтий та бандерівський ... Читати далі »
Переглядів: 490 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

Урочистості з нагоди освячення Собору, зведеного на березі Дніпра, знаменують повернення Української Греко-Католицької Церкви до її коренів часів Володимирового Хрещення, 1025-річчя якого УГКЦ також святкує у ці дні.
Взяли участь в урочистостях з нагоди освячення Патріаршого Cобору Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви офіційні делегації від Римо-Католицької Церкви та Східних Католицьких Церков, представники благодійних організацій та вірні з усіх континентів світу. 
Після прощі делегація від Івано-Франківської області, яку очолив Архиєпископ і Митрополит  Володимир Війтишин, подарувала від Арсенія Яценюка та Прикарпаття  Патріарху Блаженнішому  Святославу  копію жезла Андрея Шептицького.  ... Читати далі »
Переглядів: 566 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1958 рік
Музика і квіти
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

Браму до Палацу Потоцьких, що знаходиться в Івано-Франківську на вулиці Шпитальній, почали реставрувати ще минулого року.
Представник власника комплексу палацу Потоцьких Вадим Пісний запевнив: «Як тільки ця брама буде відремонтована — то ми одразу візьмемося до реконструкції всього Палацу», повідомляє газета Репортер.
Проте реставраційні роботи минулого року так і не завершили. Відновлення брами проводить ТОВ «Будівельна компанія Трансбуд».
Працівники не впевнені, що реконструкцію завершать до Дня Незалежності. Кажуть, роботи ще багато і все.
Львівська «Будівельна компанія Тран ... Читати далі »
Переглядів: 426 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

У читальній залі центральної міської бібліотеки у Франківську на Пилипа Орлика, 5 наступного четверга, 22 серпня, о 14 годині історик, краєзнавець, академік Володимир Грабовецький презентує свою нову книгу. Історична розвідка розповідає про перший в Україні і світі пам’ятник Тарасу Шевченку.         
В передмові до книги заслужений діяч  мистецтва і культури України Анатолій Грицан зазначив, що Володимир Грабовецький відомий не лише своїми науковими працями з історії України і створенням головного Літопису Прикарпаття, але й розвідками й науковими працями, присвяченими Кобзареві.
У книзі «Історія встановлення першого скульптурного пам’ятника Тарасові Шевченкові у Винниках» на основі історичних першоджерел і архівних док ... Читати далі »
Переглядів: 633 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

На сесії Калуської районної ради депутати розглянули питання «Про присвоєння звання «Почесний громадянин Калущини».
Відповідно до Положення про звання «Почесний громадянин Калущини» та враховуючи рішення комісії щодо визначення кандидатур на присвоєння цього почесного звання, депутати Калуської райради проголосували за присвоєння звання «Почесний громадянин Калущини» посмертно Ярославові Мельнику («Роберту»), Михайлові Дяченку («Боєславу»), Олесеві Бабію («Хмелику») та Петрові Пасічному («Чорному»).
Юрій Тимощук, журналіст
Переглядів: 477 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024