Неділя, 05.05.2024, 02:16:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 227 228 229 230 231 ... 275 276 »
Публікується за редакцією Ігоря Андруняка, депутата районної ради на основі матеріалів для Книги пам`яті Січового Стрілецтва, зібраних працівниками виконавчого апарату Надвірнянської районної ради, сільських і селищних голів, працівників відділів культури і туризму та освіти РДА.

с. Фитьків
АНДРУНЯК Василь. Стрілець УГА.
АНДРУНЯК Гнат Степанович. Вістун УГА.
АНДРУНЯК Микола. 1895 р. н. Стрілець УГА. Помер 1945 р.
БАГРІЙЧУК Іван. Стрілець УГА.
БАГРІЙЧУК Дмитро. Стрілець УГА.
... Читати далі »
Переглядів: 977 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Під час Другої світової війни у Карпатах полягли тисячі воїнів різних армій, на місцях запеклих боїв дотепер знаходять уцілілі гранати, снаряди та міни, а в непозначених братських могилах - кості та солдатські жетони.
Війна не закінчилася, поки не похований останній солдат. Таким було гасло "червоних слідопитів", які в радянський час займалися пошуком могил червоноармійців, загиблих на останній світовій війні. Кажуть, саме завдяки таким шукачам-ентузіастам колишній український президент Леонід Кучма довідався про місце загибелі свого батька - десь у Новгородській області Росії. 
Пошуки забутих солдатських поховань ведуться дотепер як на офіційному рівні - легальними пошуковими організаціями, так і підпільно - сучасними "сталкерами" або "чорними археологами". Зрозуміло, що державні устано ... Читати далі »
Переглядів: 1103 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Відділ краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка запрошує переглянути книжкову виставку з циклу „Батьківщини сини незборимі”, присвячену 105-річчю від дня народження славетного українського полководця.
Постать генерал-хорунжого Романа Шухевича - провідного члена ОУН, Головного Командира УПА, займає особливе місце в історії українського визвольного руху. Адже він - видатний військово-політичний діяч з неординарним стратегічним мисленням, організаторський талант якого дозволив УПА в умовах бездержавності вести збройну боротьбу протягом багатьох років.
Видання, представлені на виставці, зокрема: Г. Бурнашов „Лицар українського духу", М. Посівнич „Нескорений командир", В. Кук „Генерал-хорунжий Роман Шухевич. Головний Командир Української Повстанської Армії" „Роман Шухе ... Читати далі »
Переглядів: 577 | Долучив: Dnister | Дата: 22.06.2012

Цього тижня на облаштування площі, де 30 червня буде встановлений пам'ятник Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу, з депутатського фонду обласної ради надійшло 20,7 тис. гривень. Крім того, міський голова — голова оргкомітету зі спорудження пам’ятника Роману Шухевичу Ігор Насалик, який перевірив завершення робіт зі встановлення пам’ятника та облаштування площі, дав вказівку закінчити встановлення тротуарної плитки за кошти міського бюджету, щоб площа мала закінчений вигляд.
Також міський бюджет виконав повністю свої фінансові зобов’язання перед львівським ПП «Скульптура», яке виливало пам’ятник у бронзі: на підприємство перераховано останніх 90 тис. гривень.
Наступного тижня, 25-26 червня, бронзовий пам’ятник привезуть до Калуша і встановлять на належне місце. Нагадаємо, що висота бронзового ... Читати далі »
Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 22.06.2012

У зв’язку з необхідністю реалізації третього етапу пілотного проекту Ради Європи «Реабілітація культурної спадщини історичних міст» у місті Івано-Франківську, підготовки і публікації Попереднього Технічного файлу у друкованих і електронних виданнях Ради Європи, видання промоційних буклетів про Технічний файл міста і попередні етапи проекту, для створення відео версій програм про проект «Реабілітація культурної спадщини історичних міст» в Івано-Франківську, для розміщення на локальних і національних Інтернет-ресурсах та керуючись ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування»:
1. Створити робочу групу в складі: З.Фітель - перший заступник міського голови, голова робочої групи; М.Верес - заступник міського голови, заступник голови робочої групи; Н.Шешурак - секретар робочої групи, головний спеціаліст відділу з питань охорони ... Читати далі »
Переглядів: 495 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2012

21 червня 2012 р. під керівництвом начальника управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації Володимира Федорака відбулася робоча нарада представників музейних закладів області. 
У ній взяли участь: начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи Андрій Давидюк, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи Галина Брицька, директор Івано-Франківського краєзнавчого музею Ярослав Штиркало, директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук, генеральний директор Коломийського національного музею народного мистецтва імені Й.Кобринського Ярослава Ткачук, заступник директора меморіального музею Олекси Довбуша М.Грицьків.
Порядок де ... Читати далі »
Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2012

Чи є схожість між гуцулами та індіанцями. Спорідненість шукатиме російсько-українська етнографічна експедиція. Дослідники вирушили на Прикарпаття під керівництвом етнографа Юрія Беловайна. Етнографи прагнуть довести, що між гуцулами Карпат та індіанцями Америки існує спільність. Якщо не етнічна, то, принаймні, духовна єдність.
«Між ними багато спільного», – вважає Юрій Беловайн. І ті, і інші курять люльки, носять топірці. Сокирки в індіанців називають томагавки, у гуцулів бартки. Також мають схожі інструменти.
А гуцульські мольфари, переконаний російський учений, майже не відрізняються від індіанських шаманів. Представники експедиції накопичують матеріали доказів. Це зазвичай - фотознімки.
Оксана Дудій, служба новин Вежа FM
Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2012

Представники Міністерства культури України у складі української делегації взяли участь у роботі 4-ої сесії Генеральної асамблеї держав-учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, що проходила у штаб-квартирі ЮНЕСКО (Париж, Французька республіка) з 4 по 8 червня 2012 року.
Під час робочих зустрічей української делегації з Головою та Секретарем Президії Генеральної асамблеї обговорювались нещодавно подані Україною номінації до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, а саме «Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство ХІХ-ХХ ст.» та «Косівська кераміка – традиційне ремесло Карпатського регіону ХVI-ХХІ ст.».
Про переваги згаданих номінаційних досьє було поінформовано також новообраних членів Міждержавного комітет ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2012

Передслово
У травні 1993 року в журналі «Український ботанічний журнал» з’явилася стаття вчених Д. Доброчаєвої, Л. Любінської та О. Рибалка «Нестор Гаморак. Сторінки життя вченого». У ній ішлося про нашого земляка уродженця сіл Стрільча і Топорівців тодішнього Городенківського повіту. Починається стаття словами: «Нескінченний, здається, цей скорботний ряд людей науки — від великих учених до скромних аспірантів, яких поглинув за сім десятиріч радянський ГУЛАГ. Мусимо знати, мусимо повернути із забуття їхні безневинні імена, їхню замовчувану наукову спадщину. Згадаймо нині про одного з них — українського вченого-фітофізіолога, професора Нестора Теодоровича Гаморака».
Цей журнал, напевно, потрапив до рук відомого на Прикарпатті вченого, краєзнавця і нині вже, на жаль, покійного Володимира Полєка ... Читати далі »
Переглядів: 801 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2012

Залишки Станиславівської фортеці «виринають» з-під землі. Впродовж тижня студенти-історики розкопують поблизу Палацу Потоцьких фрагменти фортечних мурів 17-18 століття. Хлопці і дівчата проходять тут виробничу практику. Об’єми виконаної роботи можна оцінити хоча б з розмірів ями. Її глибина досягає 3 метрів. Тут розкопали частину цегляного підземного приміщення зі склепінням напівциліндричної форми. Під час розкопок знаходять уламки давнього керамічного та скляного посуду.
Колись на цьому місці міг бути смітник, куди скидали посуд, який вийшов з ужитку, розповідає викладач Прикарпатського університету Ігор Кочкін. Втім, для археологів така "сміттярка" дуже цінна. За допомогою невеликих шматків посуду можна не лише відтворити його реальні розміри, а й дослідити старовинні зразки кераміки та скла.
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2012

«Лудинє-фест» 2012 відбудеться 7-8 липня в Косові. У рамках фестивалю проводитимуться покази давнього одягу представниками гуцульських сіл, колекції одягу подружжя Струтинських, молодіжне дефіле одягу з фольклорними елементами, конкурс на кращий одяг в номінаціях «Газда і газдиня», «Легінь і дівка», «Князь і княгиня», «Гуцульська дітвора».
Гості дійства матимуть нагоду спробувати традиційні гуцульські страви, розучити гуцульські танці під супровід троїстих музик, взяти участь в гуцульських забавах. А хто прийде на «Лудинє-фест» в оригінальному чи давньому народному вбранні візьме участь у конкурсній програмі!
Також в рамках фестивалю проводитиметься етно-вечірка за участі троїстих музик, частування, гуцульські танці та багато інших цікавих імпрез у колі приємного товариства.
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2012

Лицарські поєдинки, історична кухня та музика давнини - у Станиславові "Живе Середньовіччя". Фестиваль історичної реконструкції втретє відбудеться в Івано-Франківську.
В ці вихідні, 23-24 червня іванофранківці святкуватимуть День молоді. В рамках свята на площі перед центральним міським озером відбудеться фестиваль «Живе Середньовіччя». На кілька годин площа біля міського озера перетвориться на Середньовіччя. Відтворювати епоху лицарства будуть активісти місцевого військово-історичного клубу "Чортополох" та гості з різних куточків України.
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2012

Саме так називають документально-художні книжки із серії «Пом’яник» Володимира Морозюка. Вже вийшло 12 томів, у яких зібрано дані про прикарпатських діячів та знакові події національно-визвольного руху України. Їх цінність у тому, що вони відкривають маловідомі чи взагалі невідомі постаті і систематизують інформацію про них, почерпнуту з періодичних видань, котрі на сьогодні вже знайти важко чи навіть неможливо. Поряд з відомими іменами воскресають із мороку забуття події й постаті громадсько-просвітницьких та культурних діячів, борців за волю України — всіх тих, чий життєвий шлях пов‘язаний з Прикарпаттям, тих, хто вартий уваги та пам’яті нащадків. 
Приміром, в 11-му томі серії зібрано відомості про прикарпатські часописи з початку ХIХ ст. до  середини  ХХ ст. 12-й том серії запам’ятається історичним фактом — як у Станиславові 1942 року ... Читати далі »
Переглядів: 583 | Долучив: Dnister | Дата: 18.06.2012

За дорученням керівника району Івана Мороза його заступник Степан Михайлюк провів у с. Поточище засідання оргкомітету з нагоди відзначення 110-х роковин від дня народження начальника штабу Карпатської Січі Михайла Колодзінського. Окрім урочистостей планується відкрити кімнату-музей, презентувати фільм «Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939» за участю його організаторів. Спільно з науковцями Ужгородського та Прикарпатського університетів збираються матеріали для книги  про славетного героя. За домовленістю з головним редактором ОТБ «Галичина» Ольгою Бабій буде підготовлено документальний фільм про творця «Срібної землі».
  
Я.Левкун. Полковник  Колодзінський  – творець  ... Читати далі »
Переглядів: 809 | Долучив: Dnister | Дата: 18.06.2012

Ця небуденна подія в культурному житті нашого міста сталася 8 червня (27 травня за старим стилем) 1848 року. Після піврічних репетицій глядацька аудиторія прийшла на прем’єру комедії «Дівка на виданню, або На милованє нема силовання» – адаптована і оброблена на покутський лад місцевим парохом Іваном Озаркевичем з водевілю Івана Котляревського «Наталка Полтавка». Його могила під охороною держави, його іменем названо вулицю і театр у Коломиї.
«Видно шляхи коломийські…»
І. Озаркевич, син Григорія (1759 – 17. 08. 1854) – громадський діяч, літератор, священик, дідусь основопожниці жіночого руху в Західній Україні Наталі Кобринської. Він народився в Драгомирчанах, тепер Тисменицького району. Навчався в Станіславській нормальній школі та гімназії, закінчив Львівську духовну семінарію і рукоположений ... Читати далі »
Переглядів: 692 | Долучив: Dnister | Дата: 18.06.2012

З нагоди 520-ї річниці першої писемної згадки про село 14-16 вересня у Саджаві Богородчанського району проходитиме фольклорно-етнографічний фестиваль «Саджавське намисто». Як повідомила вчора журналістам усієї області на презентації району-прес-турі начальник відіділу культури і туризму Богородчанської райдержадміністрації Галина Канюк, цим фестивалем вони хочуть започаткувати у районі розвиток фольклорного туризму. 
За її словами, очікують до 10 тисяч учасників і гостей фестивалю. На свято запрошують гостей у вишиванках, «аби не забути нашу традицію, передати її дітям, утвердити в собі відчуття єдиної української родини, щоб зберегти Україну українською».
У фестивальні дні відбудеться прес-конференція «Саджава – скарбниця бойківського краю» за участю науковців, поетів, письменників, зна ... Читати далі »
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2012

12 червня відбулося засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на кращу проектну пропозицію пам`ятника Борцям за волю України у Надвірній, яке провів її голова головний архітектор району Михайло Янчук. У роботі комісії взяв участь голова районної ради Василь Попович.
На засіданні розглянули доопрацьований проект цього пам`ятника із врахуванням пропозицій і побажань громадськості під час відкритого обговорення проектів, виставлених у районному будинку культури. Комісія рекомендувала цей проект для спорудження пам`ятника і встановлення його у Надвірній на визначеному місці (за підсумками громадського обговорення) на майданчику на розі вулиць Мазепи та Виз­волення.
Нагадаємо, що згідно з рішенням конкурсної комісії від 10 травня ц. р. переможцем на кращу проектну пропозицію пам`ятника ви ... Читати далі »
Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012

Глибше зацікавлення істо­рією Надвірнянщини в мені пробудилося ще у 70-х роках. Тоді на полицях дитячої бібліотеки (нині приміщення «Промінвестбанку» на вул. Мазепи у Надвірній) натрапив на книжку С. Голубова «Коли фортеці не здаються», на сторінках якої згадується, що штабс-капітан царської армії Дмитро Карбишев під час першої світової війни працював над створенням укріплених позицій російських військ на «рубежі Надвірна-Коломия». З часом до рук потрапило немало інших аналогічних писемних згадок, котрі толерантно доповнюють загальноприйняті напрацювання місцевих істориків, вносять своєрідний колорит в історію нашого міста.
Виявилося, що під час Першої світової війни у складі російської армії (326-го Белгорайского піхотного полку 82-ї піхотної дивізії 9-ї армії Південо-Західного фронту), котра, під час Брусилівського прориву просувалася у напрямку Надв ... Читати далі »
Переглядів: 742 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012

Публікується за редакцією Ігоря Андруняка, депутата районної ради на основі матеріалів для Книги пам`яті Січового Стрілецтва, зібраних працівниками виконавчого апарату Надвірнянської районної ради, сільських і селищних голів, працівників відділів культури і туризму та освіти РДА.

с. Саджавка
АТАМАНЮК Микола Михайлович, 1896 р. н. Стрілець УСС. Вояк УПА. Загинув у 1946 р. від рук органів НКВС, с. Саджавка. Похований
у с. Саджавка.
БОДНАР Іван Миколайович, 1894 р. н. Хорунжий УСС. Загинув у 1919 р. у м. Стрий Львівської обл.
БОЙКО Григір, 1896 р. н. ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012

Яскравою сторінкою в історії українського мистецтва стали досягнення церковної (сакральної) архітектури Галичини кінця ХIХ — поч. ХХ ст. Шлях до цих успіхів проходив крізь важкі випробування і був перерваний через політичні обставини ще в XVIII столітті, коли Галичина 1772 року ввійшла до складу Австрійської імперії. Якщо на дерев’яне будівництво ці політичні зміни мали невеликий вплив, то в мурованій церковній архітектурі був нав‘язаний і панував до першої половини ХIХ ст. так званий терезіянський тип споруд, витворений австрійським будівельним урядом. Це були церкви костельного «стилю», розроблені для греко-католиків. Подавались вони для громад з вимогою обов’язкового виконання.
У другій половині ХIХ ст. із зростанням національної свідомості українців Галичини появляються спроби створити нові архітектурні типи сакральних споруд, які б базувались на н ... Читати далі »
Переглядів: 1152 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012

У 1947 році голова облспоживспілки, такий собі товариш Олексієнко, вирішив збудувати ресторан «Карпати». Паралельно він задумав створити велетенську пивну бочку, яка б слугувала рекламою нового закладу. Бочку зробили, витратили 25 тисяч карбованців, а от проект ресторану закінчився пшиком.
Спочатку бочку розмістили у цент­рі міста але, як пише тодішня «Прикарпатська правда», «своїм виглядом вона лякала жителів і її перенесли в інше місце». Після кількох переїздів цей гідний Книги рекордів Гіннесса виріб опинився у парку. Тоді заволав його директор. На нарадах у міськвиконкомі він скаржився, що дерев’яний монстр лякає дітей, і мами з візочками оминають парк десятою дорогою. Директора почули, бочку «підкинули» у подвір’я одного з будинків на вулиці Фрунзе (Короля Данила). Незабаром виявилось, що його мешканці теж, м’яко кажучи, не в захваті від сусідства ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012

«Ті, що дивляться згори» — так називалася стаття в минулому номері. Вона була присвячена скульптурам, які ще збереглися на фронтонах старих будинків. Загалом у Франківську таких нараховується цілих чотири. Колись було більше. Час, війни та людська байдужість не пожаліли їх. Краєзнавцям про ці скульптури нині майже нічого не відомо, історики архітектури їх не згадують, прізвища скульпторів міцно забуті. Проте залишились старі поштівки, на яких ці загадкові фігури досі дивляться згори.

Крилате божество
Залізницю через Станиславів протягнули у 1866 році. Путівники люблять наголошувати, що це сталося на пару років швидше ніж у Києві та Харкові. Тоді ж збудували вокзал, який гордо назвали колійовим палацом. Він був зведений у маврит ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012

10 червня 2012 року Тисменицька районна бібліотека спільно з центром культури та дозвілля «Відродження» м. Тисмениця організували презентацію книги місцевого автора, краєзнавця Володимира Перцовича «По той бік минулого».
Свято розпочали із Божого благословення священики церков міста: о. Володимир Гринишин, о. Руслан Андрусяк, о. Тихон Кривецький та зведений хор – чоловічий хор стрілецької та повстанської пісні «Сурма» Рогатинської міської ради (керівник заслужений працівник культури України Євген Падуча) та чоловіча хорова капела «Дзвін» Палацу культури «Прометей» Бурштинської ТЕС (керівник Володимир Боднар, концертмейстр Оксана Королевич).
Привітав автора із виходом у світ його четвертої книги заступник голови районної державної адміністрації Володимир Дутчак. Чимало добрих слів про автора т ... Читати далі »
Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 13.06.2012

У Стопчатові на Косівщині сільська громада з участю Героя України поета Дмитра Павличка, лауреата Шевченківської премії письменника Михайла Андрусяка та інших відомих людей краю увічнила пам’ять про відважного вояка УПА  Василя Скригунця, сотенного «Гамалію».  Під час урочистого відкриття йому пам’ятника в цьому селі виступив і відомий на Прикарпатті краєзнавець, дослідник визвольного руху Лук’ян Вардзарук, який розповів про бойовий шлях цього повстанця. «Галичина» попросила пана Вардзарука поділитися інформацією про «Гамалію» й з читачами нашого видання. 
Від жовтня 1944 до лютого 1945 року сотня «Черемош», більшість якої становили жителі Стопчатова і Космача, дислокувалася в присілку Завоялах (південно-західна частина Космача). Тут вона проходила вишкіл, звідси ходила в рейди і сюди поверталася на відпочинок. На озброєнні сотня мала ст ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Долучив: Dnister | Дата: 13.06.2012

У роду Йосипа Пони, вихідця з Хотимира на Тлумаччині, не було художників. А ось дід по матері Микола Дутчин шив такі пишні кожухи, що не терпілося намалювати кожен із них. Тож і взявся за олівець ще малюком.
У школі його першим учителем був художник-самоук Дмитро Паньків, а трохи згодом уже навчався малярству в студії світлої пам’яті знаного майстра Олександра Волкова з райцентру.
Далі дорога могла пролягти до уславленого мистецького Косова. Та він вибрав івано-франківське училище червонодеревників, де можна було привільно й малювати, не мав проблем і з житлом — зупинився у вуйка.
Коли закінчував цей навчальний заклад, у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника відкрили художньо-графічний факультет, і Йосип Пона с ... Читати далі »
Переглядів: 697 | Долучив: Dnister | Дата: 13.06.2012

Науково-практична конференція до 20-річчя розкопок жертв політичних репресій відбулася 11 червня у Войнилові. Конференцію відкрили панахидою та урочистим вшануванням жертв політичних репресій у Войнилові, де вони були перепоховані у жовтні 1991 року.
Потім краєзнавці, історики й очевидці подій перемістилися у місцеву школу, де, власне, заслухали доповіді голови міськрайонної організації історико-просвітницького товариства «Меморіал» Богдана Яневича, учасника розкопок Івана Наконечного, та судмедексперта-криміналіста, який здійснював експертизу розкопаних людських решток — Омеляна Левицького, наукового співробітника обласного музею національно-визвольного руху Василя Тимківа та інших учасників конференції.
Насамкінець зійшлися на думці про необхідність грунтовного вивчення матеріалів розкопок ... Читати далі »
Переглядів: 549 | Долучив: Dnister | Дата: 12.06.2012

Цей триповерховий будинок у Коломиї на вулиці Франка, колишня Крашевського, число 5, не такий давній, як сусідній банк, і, далебі не має таких багатих рельєфних ліпнин в стилі «віденського ренесансу» початку минулого віку. Він скромніший, з прямими архітектурними формами, але з претензіями на більш багатшу історію…

Тайна загадкових написів
Його звели 1938 року, на що вказує дата при вході першого під’їзду. Цифри викладені білою мармуровою крихтою в середині різнобарвної восьмипроменевої зірки. Вздовж стін – такі ж гладко шліфовані сірого кольору панелі, які й досі не втратили свого первісного блиску. Залишається тільки здогадуватися, яким робом тодішні майстри добивалися такої технологічної якості, ідеальної гармонії, мистецько ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Долучив: Dnister | Дата: 11.06.2012

Якою б дивною не видалася ця фраза, але підґрунтя під нею є.
22 вересня 1939 року (на п’ятий день визвольного походу на Західну Україну) по прямому зв’язку Генерального Штабу РККА з Москви відправлено розпорядження № 16717 під грифом «Сов. секретно» командувачам Білоруського та Київського особих округів «Про звільнення німців, захоплених в полон поляками». «Если среди захваченных Вами пленных попадутся немцы, взятые в плен поляками, народный комиссар приказал таких немцев освобождать и доносить об этом в Генштаб, взяв их на учет до распоряжения. (фонд 35084, опис 1, справа19, лист13).
У війська передали наказ наркома оборони щодо доброго ставлення до німецьких колоністів на західних українських та білоруських землях. Заборонялося проводити у них реквізиції майна, закупівлі фуражу та продоволь ... Читати далі »
Переглядів: 653 | Долучив: Dnister | Дата: 08.06.2012

Публікується за редакцією Ігоря Андруняка, депутата районної ради на основі матеріалів для Книги пам`яті Січового Стрілецтва, зібраних працівниками виконавчого апарату Надвірнянської районної ради, сільських і селищних голів, працівників відділів культури і туризму та освіти РДА.

с. Молодків
ІВАНКІВ Юрій Степанович, 1882 р. н. Стрілець УСС.
КИСЛЯК Дмитро Васильович, 1882 р. н. Стрілець УСС.
КИСЛЯК Лесь, 1875 р. н. Стрілець УСС. Відзначився тим, що попередив зіткнення двох ешелонів, які рухались назустріч один одному в с. Ямна (тунель), був нагороджений Хрестом.
Переглядів: 857 | Долучив: Dnister | Дата: 08.06.2012

Ви бачили дахи сучасних багатоповерхівок? Металочерепиця, тарілки супутникового телебачення, щогли мобільного зв’язку. Одним словом, нічого цікавого. А ось дахи деяких австрійських кам’яниць прикрашають людські фігури. Вони багато чого бачили та якби вміли говорити, то розповіли б багато цікавого. Хоча одне слово з їхньої кам’яної мови розібрати можна. Вони кричать —«Допоможіть!».

Бджілка та зашморг
Найвідомішою (та найбільш збереженою) є скульптурна група, що увінчує споруду обласного управління Ощадбанку на Мазепи, 14. Це колишня міська каса ощадності, споруджена ще в далекому 1884 році. З часом банкіри вирішили розмістити на даху офісу додаткову рекламу закладу. Вони замовили скульптору Томасу Дикасу дві статуї, які мали сим ... Читати далі »
Переглядів: 616 | Долучив: Dnister | Дата: 08.06.2012

Він народився у Надвірній. Звали його Абрам Горн. Коли прийшли німці, сусіди попередили, що завтра буде «акція» – так тоді називали операції зі знищення євреїв. Вночі Абрам разом із дружиною та дітьми втік до Станіслава. Ранком почався розстріл надвірнянських євреїв.
Але у Станіславі було не краще. 12 жовтня німці зігнали більшість місцевих євреїв на цвинтар, що за сучасним озером. Горн тоді сховався на стріху, але побачив, як гестапівці прямо перед будинком розстріляли його дружину та двох дітей за те, що вони намагалися втекти. Чоловік закричав і вискочив, німці потягнули його на цвинтар. Там уже вирили величезну яму. Євреїв змушували туди стрибати, а потім розстрілювали із кулеметів. Горну пощастило. Коли він опинився в ямі, зверху хтось упав і прий­няв на себе всі кулі. Вночі чоловік розсунув трупи, виліз із ями та пішов у Загвіздя. Там в якийсь ха ... Читати далі »
Переглядів: 577 | Долучив: Dnister | Дата: 08.06.2012

В сучасну пору проведенням фестивалю нікого не здивуєш. Вони, як культурно-мистецькі заходи вже довший час проводяться на теренах нашої держави і як  правило, різняться за тематичним наповненням і статусом. Разом з тим, новими для України є фестивалі, які окрім презентації народної творчості, дають можливість гостям та учасникам фестивалю прийняти участь в майстер-класах, брати безпосередню участь в дійстві історичної реконструкції минулих століть. Також, подібні заходи популяризують пам’ятки культурної спадщини (поруч яких проводяться), привертають увагу до потреби їхнього збереження.
Нещодавно вже друге на терені Прикарпаття відбувся обласний етнофестиваль «Галицька брама», організатором якого виступив Національний заповідник «Давній Галич» та Галицька райдержадміністрація. Фестиваль був успішним, користувався популярністю серед краян, а відпові ... Читати далі »
Переглядів: 695 | Долучив: Dnister | Дата: 08.06.2012

Дороги, як і люди, мають свою історію, долю, мають свій початок і кінець. Вітки головних шляхів впродовж багатьох віків часто змінювались. Але вони чітко і беззаперечно трималися того напрямку, куди були спрямовані. Взагалі темою історії доріг в історіографії мало хто займався. Шляхи сполучення цікавили істориків, але при всій повазі до вчених, вони розглядалися ними досить схематично. Науковці з’єднували між собою важливі торгові чи політичні центри, зазвичай, не задумуючись, куди конкретно могла пролягати дорога між ними і які перешкоди траплялися їй на шляху. Щоб цю тему розкрити, потрібно подолати десятки, а то й сотні кілометрів, хоча зрозуміло, що сучасна будівельна індустрія із її чималими структурами, безперечно, наклала свій важкий відбиток на висвітлення даної теми.
В історії нашого краю відомими є Волоський (Золотий), Соляний, Бурштиновий та інші шл ... Читати далі »
Переглядів: 903 | Долучив: Dnister | Дата: 07.06.2012

Будинок на вулиці Вірменській, 1 мали відновити до 350-річчя Івано-Франківська, але не встигли. Щоб у часі ювілейних святкувань мешканцям та гостям міста не муляли око його руїни, їх вирішили просто закрити «ширмою» з виглядом фасаду майбутньої будівлі. Після цього всім остаточно стало зрозуміло, що відновлювати вже, на жаль, колишню і втрачену пам’ятку архітектури місцевого значення 19 століття з використанням автентичних елементів, що збереглися, ніхто не буде. А замість двоповерхової будівлі тут  у класичному стилі «під старовину» мають намір звести нову споруду на три поверхи зі скляною мансардою. Саме ця обставина й викликала неоднозначну реакцію міської громади. Комусь таке архітектурне рішення подобається. А дехто категорично проти, небезпідставно вважаючи, що така споруда в існуючому архітектурному ансамблі буде недоречною.
Переглядів: 549 | Долучив: Dnister | Дата: 07.06.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024