П`ятниця, 26.04.2024, 17:25:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 226 227 228 229 230 ... 275 276 »
Наше місто назване на честь великого українського письменника Івана Франка. Тут його ім’я носять площа, вулиця, премія, драмтеатр, обласна наукова бібліотека тощо. Історики та краєзнавці ретельно вивчають кожен візит Каменяра до Станиславова, уточнюють список адрес і коло знайомств. Тут відбувалися його виступи перед великими аудиторіями, з гучними оваціями та пишними букетами квітів. Але то було не одразу. Знайомство з містом Франко почав з каталажки.
Він був соціалістом. Австрійська поліція про це знала та уважно стежила за письменником. У 1880 році, у селі Яблунів, поліція вирішила перевірити його документи. Франко зміг показати лише залізничний квиток, який був виписаний на ім’я Кароля Строчинського. Поліцію це не задовольнило, й літератор загримів за грати. Три місяці Франко просидів у Коломийській в’язниці, де написав багато віршів, серед яких «В ... Читати далі »
Переглядів: 627 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2012

Після Першої світової війни Галичина з австрійської провінції стала на кілька місяців українською, а згодом польською – аж до 1939 року. Зі зміною влади змінились і правила дорожнього руху. Тож, як їздили дорогами Прикарпаття у міжвоєнне двадцятиліття?
Перші вказівки, як пересуватися дорогами, в Польщі випустили ще у 1826 році. Але офіційні правила дорожнього руху з’явилися майже через сто років – у 1921-му, вже у відновленій Речі Посполитій. Дослівно вони називалися «Приписи про рух механічних апаратів по публічних дорогах».
Галичани, які за Австро-Угорщини їздили лівим боком дороги, тепер мусили перевчатися на правосторонній рух. Крім того, нові правила запровадили категорії водійських посвідчень, які тоді називалися дозволами. Найнижча, п’ята категорія, давала право керувати лише мотоцикла ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2012

Втеча з тюрми – явище рідкісне. В’язниця для того й придумана, щоб її неможливо було покинути. Однак наше місто і тут не пасе задніх – у червні 1941 року з радянської (на той час) тюрми НКВД успішно втекли приблизно сотня-друга в’язнів. Точної цифри досі не знає ніхто. Як втекли? Зовсім просто.
Під час нападу гітлерівської Німеччини на СРСР у станіславській тюрмі перебували близько трьох тисяч ув’язнених. І зрозуміло, що про початок нової війни в’язнів ніхто не інформував.
Персонал в’язниці станом на 27-28 червня перебував у «підвішеному» стані: Червона армія зазнавала поразку за поразкою, більшовицька адміністрація або готувалася до евакуації, або ж уже панічно втікала.
У злагодженому та перевіреному механізмі репресій щось не спра ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2012

Скажете, воювати – чоловіча справа? У Бурштині, у школі № 2, вже два роки діє музей імені Ольги Басараб, присвячений усім жінкам Галицького району, які мужньо боролися та загинули за Україну. До речі, він такий єдиний в області, якщо не в Україні.

Шляхом патріотки
На вулиці – спека, літо, канікули. На території школи жіночка, мабуть прибиральниця, зістригає кущі, інша підмітає. У центрі доглянутої клумби стоїть постамент з жіночим бюстом. Читаємо: «Національна героїня – Ольга Басараб з роду Левицьких». Чим удос­тоїлася ця жінка такого звання, може розповісти будь-який місцевий школярик. Але ж канікули! Тому екскурсію для «Репортера» проводить Іван Ільницький, заступник директора школи з виховної роботи.
Переглядів: 707 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2012

Алебастр – мінерал, різновид гіпсу. Назва алебастр походить від грецького слова alahastros, точне значення якого невідоме. Існує три версії його пояснення: 1. від маленьких посудин для пахощів, які у стародавній Греції вирізали із гіпсової породи; 2. від назви міста Алебастрона у Північному Єгипті; 3. від давньоєгипетського словосполучення, що перекладається як «човен богині Басти».
В давні часи із алебастру виготовляли фігурки богів, храмові світильники, руальні чаші, статуетки тварин. Вважалось, що цей м’який камінь у руках майстра – це приклад того, яким крихким і вродливим є людське життя. Разом із тим алебастр цінувався як оберіг від гніву сильних світу цього і немилості богів. А ще знахарі клали кусочки алебастру у лікарські напої, бо вважали, що цей камінь посилює їх цілющу силу.
Колис ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 28.06.2012

Днями в Коломийській центральній районній бібліотеці презентували збірку січових і народних пісень «Приятель жовніра». Це перевидання книжки 1919 року, виданої відомим громадсько-політичним діячем іваном Чупреєм. Збірник знайшла у старому приміщенні на обійсті родини Чупреїв і передрукувала його племінниця Орися Якуб’як. Під час презентації звучали стрілецькі пісні, що ввійшли до збірника, демонструвались світлини 1900-1919 років.
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 27.06.2012

Івано-Франківська ОДА, Івано-Франківська обласна рада, Управління культури Івано-Франківської ОДА, Навчально-методичний центр культури і туризму  Прикарпаття, Рожнятівська РДА, Рожнятівська районна Рада, Відділ туризму і культури  РДА, Науково-культурологічне товариство «Бойківщина» запрошують на IV відкритий  обласний фольклорний фестиваль бойків  «Бойко-фест»!
На гостей фестивалю чекають: автентична пісня унікального українського субетносу – західних бойків, приємні хвилини насолоди етнічною музикою та танцем. Широке представлення ексклюзивних виробів декоративно-прикладного, народно-вжиткового мистецтва і ремесел місцевих умільців.
В ніч з неділі на понеділок – нічна забава за участю відомих та популярних виконавців.
Переглядів: 647 | Долучив: Dnister | Дата: 26.06.2012

Рожнятівська районна державна адміністрація, Рожнятівська районна рада запрошують на регіональну науково- практичну конференцію: «Історико-культурна спадщина Рожнятівщини як складова частина Бойківщини: минуле та перспективи розвитку».
Конференція відбудеться: 13 липня 2012 року в приміщенні будинку «Просвіта» в смт. Рожнятів
Напрями роботи конференції:
- Рожнятівщина крізь призму історії.
- Рух за державну незалежність і національне відродження.
- Духовно-культурна спадщина Рожнятівщини.
- Ремесла та промисли: становлення та еволюція.
Переглядів: 658 | Долучив: Dnister | Дата: 26.06.2012

Від 16 по 24 червня  дев’ять учасників комплексної етнографічної експедиції вивчали гуцульський край. Під час роботи науковці ознайомлювалися з фольклорно-етнографічними особливостями краю, здійснювали фото- і аудіофіксацію, спілкувалися з жителями Гуцульщини. Вісім днів насиченої роботи принесли свої результати, які незабаром будуть опубліковані у багатотомному виданні усної історії України.
25 червня у стінах Національного музею Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського науковці підсумовували перший етап етнографічної експедиції Національної Академії наук України «Етнокультурна спадщина Гуцульщини в умовах сучасної культурної інтеграції», провівши конференцію та ознайомивши колег із зібраним матеріалом. Експедиція проходила у Косівському районі при підтримці програми Миколи Палійчука «Гуцульська Україна».
Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 26.06.2012

У понеділок, 25 червня, тривала чат-конференція з директором Музейно-виставкого центру Калуської міської ради Уляною Паньо. Замість анонсованих 2-х годин спілкування тривало 3 з половиною.
У структуру Музейно-виставкового центру входять: виставкова зала, історико-краєзнавчий музей Калущини, арт-галерея і меморіальний музей родини Івана Франка.
ВДЯЧНІ ВСІМ ЗА НАДІСЛАНІ ЗАПИТАННЯ!

Женя_25.06.2012 10:39:17
Пані Уляно! Музейно-висткавковий комплекс, хоча і працює у місті з осені, наразі, не сприймається як цілісна структура. Чи є розроблена статегія розвитку комплексу, і—в чо ... Читати далі »
Переглядів: 597 | Долучив: Dnister | Дата: 26.06.2012

Я народився і виростав у тій частині нашого міста, де Чорний потік ділить місто на горішню і долішню частини. Це квартал, основою якого є ратуша. А там у долині – славнозвісний кляштор, як в епоху пізнього середньовіччя називали монастир ченців домініканського ордену, який стояв на місці Святомихайлівської церкви. Його давно немає, а назва зосталася.
Кляшторне джерело в ту сиву давнину – це ціла система складних водотоків, з кільканадцятьма помпами. Адже місто завше потребувало доброї, свіжої, холодної води, і будь-якої пори року. Кожен пристрій-водотяг мав певне призначення: скажімо, домогосподарки не прали там, де воду набирали військові, а люди службові не підвозили свої діжки до помпи загального користування, і така субординація тривала повсякчас. Неписаних кляшторних законів дотримувалися й пожежники, які квартирували в сусідстві на пагорбі, позад ... Читати далі »
Переглядів: 723 | Долучив: Dnister | Дата: 26.06.2012

У Санкт-Петербурзі (РФ) відбулося офіційне відкриття 36-ої виїзної сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка триватиме до 6 липня. Головою сесії обрано Елеонору Митрофанову, постійного представника Російської Федерації при ЮНЕСКО.
У церемонії відкриття взяли участь близько 1200 делегатів і гостей сесії з різних країн світу, серед яких Міністр культури України Михайло Кулиняк, директор Депаратменту культурної спадщини і культурних цінностей Андрій Вінграновський, генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Олена Сердюк та інші члени української делегації.
У нинішній сесії візьмуть участь представники понад 180 країн-членів Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини, вона вирішить долю понад тридцяти нових номінацій  на право їх включення до ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 26.06.2012

Один з них пролягає територією, яка тягнеться від Буркута до Пробійни. Він особливий тим, що в 1901-у році цим шляхом пішки пройшла, під час лікування в Буркуті, Леся Українка.
Другий маршрут – Кляуза – Перкалаб теж має цікаву історію. Кляуза (гребля) була названа на честь сина австрійського цісаря. За історичними джерелами, один з ініціаторів будівництва кляузи був сам Франц Йосиф.
Опрацьовуються також можливості створення високогірного веломаршруту вздовж усього 20-кілометрового кордону з Румунією. Перспектива найближчих років — під егідою Євросоюзу спільними зусиллями забезпечити режим охорони природи на території Румунії і України, зокрема, в районі Чивчинських гір.
Переглядів: 621 | Долучив: Dnister | Дата: 25.06.2012

Не просто художник й інтелектуал, а людина не від світу цього. Саме так згадують друзі та знайомі про відомого художника й живописця Володимира Чернявського.
Вже понад рік, як митець відійшов у вічність, але пам'ять про нього, його талант й не пересічність живе у серцях людей, яким випало за честь бути знайомим з ним.
22 червня мистецька та інтелектуальна громадськість Івано-Франківська знову засвідчила свою повагу до видатного франківця.
У помешканні, яке впродовж багатьох років стало для Маестро творчою майстернею, вони зорганізували музей.
Родина художника люб’язно надала квартиру, яка довгі роки була житлом, майстернею і творчою лабораторією митця, для створення меморі ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 25.06.2012

Розкопки та дослідження, які проводять на території Манявського скиту, що на Прикарпатті, дають підстави документально стверджувати, що гетьман України Іван Виговський похований на території монастиря.
Христовоздвиженський чоловічий монастир, що неподалік прикарпатського села Манява – одна із найдавніших православних святинь на теренах України. У свій час тут бував Іван Вишенський, сюди неодноразово приходив князь Данило Галицький.
Власне, зараз група археологів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника проводить тут розкопки, які мають засвідчити, що гетьман Іван Виговський похований в обителі Манявського скиту.
За словами митрополита Івано-Франківського і Галицького УПЦ КП Іоасафа, розкопки проводяться під ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Долучив: Dnister | Дата: 25.06.2012

Доброю християнською традицією на Прикарпатті стало вшанування пам'яті полеглих за волю України учасників УПА та озброєного підпілля ОУН. Проявом такої шани стала урочиста посвята меморіальної дошки сотенному УПА Миколі Громадюку "Буревію" та керівникові Отинійського районного проводу СБ ОУН Василю Громадюку "Круку", уродженцям села Бортники Тлумацького району.
Посвята відбулася 20 травня 2012 р., у день пам'яті жертв політичних репресій, за участю керівника Обертинського деканату о. Я. Біляїва та священиків парафій УГКЦ о. П. Третяка і УАПЦ о. В.Гаморака, які відправили поминальну панахиду і виголосили проповіді. Про життєвий і бойовий шлях героїв присутнім розповів учасник підпілля ОУН Василь Горбак. Доповненням його виступу буде наше невеличке дослідження.
Серед героїв нацiонально-визвольн ... Читати далі »
Переглядів: 899 | Долучив: Dnister | Дата: 25.06.2012

Щораз приїжджаючи до рідних Серафинців і йдучи до хати, де живе мама, лелію поглядом церкву св. Миколая, що вже рівно 130 літ урочисто-святочно возсідає на пагорбі у затінку старих дерев, під захистом давніх мурів.
Збудована далекого 1882 року предками нинішніх серафинчан і відкрита та освячена 22 травня (свято перенесення мощей св. Миколая із Мир Ликійських до Барі), церква відтоді не закривалася, навіть у часи сталінської інквізиції.
Ця церква славна іменами людей, які в ній служили. Найперше це був Теодозій Нестойко, дід відомого дитячого письменника Всеволода Нестойка, що був тут священнослужителем.
У Серафинцях народився Степан Шухевич, письменник, адвокат на процесі С. Бандери, вуйко Романа Шухевича, батько якого був сотрудник ... Читати далі »
Переглядів: 641 | Долучив: Dnister | Дата: 25.06.2012

У понеділок, 25 червня, з 12.00 до 14.00 відбудеться чат-конференція з директором Музейно-виставкого центру Калуської міської ради Уляною Паньо.
У структуру Музейно-виставкового центру входять: виставкова зала, історико-краєзнавчий музей Калущини, арт-галерея і меморіальний музей родини Івана Франка.
Ваші запитання можна адресувати безпосередньо під час чату (реєстрація не потрібна!) http://vikna.if.ua/chat/9282 або надіслати на e-mail: vikna@vikna.if.ua. 
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2012

Мандруючи вулицями рідного міста, переглядаючи путівники попередніх років, слухаючи оповіді старших, згадуючи своє дитинство і юність, бачимо, як наш Галич змінюється. Окремі об’єкти зникають, інші постають або оновлюються. Це не дивно, адже місто є динамічним організмом, який постійно змінюється, поширює свої терени. Особливо цікаво порівнювати сучасний Галич з його зображеннями XVII – поч. ХХ століть і бачити основні збережені домінанти впродовж кількох століть – Замкову гору, церкву Різдва Христового, металевий міст, окремі будівлі центральної частини.
Не менш цікавими є рукописні згадки про Галич. Їх збереглося не так багато, але завдяки їм ми маємо змогу побачити місто очами літописців і мандрівників минулого. Сьогодні, коли ми маємо змогу досліджувати минуле з допомогою сучасних технічних засобів, маємо доступ до архівних матеріалів у ряді держав ... Читати далі »
Переглядів: 762 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2012

З розвитком та становленням у середині ХVII століття нового міста Покуття - Станиславова, роль Галича, як адміністративного старостинського центру і як військової твердині зменшувалася. Поступово цей процес затягнувся на ціле століття – і хоча шляхта ще гриміла зброєю, проводила час у забавах та розкошах – кінець наступного століття (XVIII), місто з огляду на зовнішньополітичні та внутрішньодержавні процеси, зустріло як складова частина імперії Габсбургів.
Один з цікавих моментів з життя шляхти в Галичі на початку другої половини ХVIII століття (за два десятки років до ІІІ поділу Речі Посполитої) відображений в спогадах відомого польського поета і драматурга Францішека Карпінського. Він народився 4 жовтня 1741 в с. Голоскові коло Отинії, а помер  16 вересня 1825 в м. Волковиськ (тепер терени Білорусі). Відомий написанням віршів, пісень і балад; на ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Не одне століття чарує Гуцульщина своїм самобутнім народним мистецтвом, звичаями та обрядами, історичним минулим своїх і чужих. Про неї знають в багатьох країнах світу. Дорожні нариси відомих мандрівників Карпатами і сьогодні викликають непідробний інтерес.
«Могутні гори русинів…» - так назвав Українські Карпати угорський хроніст Шимон Кезаї, описуючи повернення весною 1352 року короля Людовіка І з походу «на Русь». Враженнями від карпатських подорожей ділилися свого часу Балтазар Гак кет (1740-1815), Мені Дові (1867-1945), Ганс Цбінден (1893-1971) та інші.
Вісімдесят років тому, влітку 1932 року, мандрував Карпатами швейцарський видавець і журналіст Ганс Цбінден. Його так вразила первозданність духовної і матеріальної культури гуцульського етносу, що він постарався в своєму репортажі «Мандрі ... Читати далі »
Переглядів: 650 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Тема Української військової організації та створеної на її основі Організації українських націоналістів висвітлена досить непогано. У той же час у висвітленні їх діяльності на теренах Надвірнянщини є ще немало забутих сторінок. У книзі Ростислава Ганзюка «Надвірна. Історичний нарис» згадується, що «від 1930 до 1936 р. надвірнянська повітова екзекутива ОУН разом з підлеглими їй ланками у навколишніх селах провела ряд акцій, спрямованих проти польської окупаційної влади. Влітку 1930-го боївкарі спалили в повіті кілька фільварків польських землевласників…». Згадкою про події тих років, є інформація, що стосується Надвірнянщини, розміщена на сторінках книги Петра Мірчука «Нарис історії ОУН». Найбільш хронологічно відповідною є згадка про те, що «в Биткові … під замітом приналежности до УВО та підпалу фільварків арештовано: Володимира Савчука, Мандюка, Пуру і Сафіяна» (мова оригіналу). Правда, у даній праці, с. Биткі ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Публікується за редакцією Ігоря Андруняка, депутата районної ради на основі матеріалів для Книги пам`яті Січового Стрілецтва, зібраних працівниками виконавчого апарату Надвірнянської районної ради, сільських і селищних голів, працівників відділів культури і туризму та освіти РДА.

с. Фитьків
АНДРУНЯК Василь. Стрілець УГА.
АНДРУНЯК Гнат Степанович. Вістун УГА.
АНДРУНЯК Микола. 1895 р. н. Стрілець УГА. Помер 1945 р.
БАГРІЙЧУК Іван. Стрілець УГА.
БАГРІЙЧУК Дмитро. Стрілець УГА.
... Читати далі »
Переглядів: 973 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Під час Другої світової війни у Карпатах полягли тисячі воїнів різних армій, на місцях запеклих боїв дотепер знаходять уцілілі гранати, снаряди та міни, а в непозначених братських могилах - кості та солдатські жетони.
Війна не закінчилася, поки не похований останній солдат. Таким було гасло "червоних слідопитів", які в радянський час займалися пошуком могил червоноармійців, загиблих на останній світовій війні. Кажуть, саме завдяки таким шукачам-ентузіастам колишній український президент Леонід Кучма довідався про місце загибелі свого батька - десь у Новгородській області Росії. 
Пошуки забутих солдатських поховань ведуться дотепер як на офіційному рівні - легальними пошуковими організаціями, так і підпільно - сучасними "сталкерами" або "чорними археологами". Зрозуміло, що державні устано ... Читати далі »
Переглядів: 1099 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Відділ краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка запрошує переглянути книжкову виставку з циклу „Батьківщини сини незборимі”, присвячену 105-річчю від дня народження славетного українського полководця.
Постать генерал-хорунжого Романа Шухевича - провідного члена ОУН, Головного Командира УПА, займає особливе місце в історії українського визвольного руху. Адже він - видатний військово-політичний діяч з неординарним стратегічним мисленням, організаторський талант якого дозволив УПА в умовах бездержавності вести збройну боротьбу протягом багатьох років.
Видання, представлені на виставці, зокрема: Г. Бурнашов „Лицар українського духу", М. Посівнич „Нескорений командир", В. Кук „Генерал-хорунжий Роман Шухевич. Головний Командир Української Повстанської Армії" „Роман Шухе ... Читати далі »
Переглядів: 573 | Долучив: Dnister | Дата: 22.06.2012

Цього тижня на облаштування площі, де 30 червня буде встановлений пам'ятник Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу, з депутатського фонду обласної ради надійшло 20,7 тис. гривень. Крім того, міський голова — голова оргкомітету зі спорудження пам’ятника Роману Шухевичу Ігор Насалик, який перевірив завершення робіт зі встановлення пам’ятника та облаштування площі, дав вказівку закінчити встановлення тротуарної плитки за кошти міського бюджету, щоб площа мала закінчений вигляд.
Також міський бюджет виконав повністю свої фінансові зобов’язання перед львівським ПП «Скульптура», яке виливало пам’ятник у бронзі: на підприємство перераховано останніх 90 тис. гривень.
Наступного тижня, 25-26 червня, бронзовий пам’ятник привезуть до Калуша і встановлять на належне місце. Нагадаємо, що висота бронзового ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 22.06.2012

У зв’язку з необхідністю реалізації третього етапу пілотного проекту Ради Європи «Реабілітація культурної спадщини історичних міст» у місті Івано-Франківську, підготовки і публікації Попереднього Технічного файлу у друкованих і електронних виданнях Ради Європи, видання промоційних буклетів про Технічний файл міста і попередні етапи проекту, для створення відео версій програм про проект «Реабілітація культурної спадщини історичних міст» в Івано-Франківську, для розміщення на локальних і національних Інтернет-ресурсах та керуючись ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування»:
1. Створити робочу групу в складі: З.Фітель - перший заступник міського голови, голова робочої групи; М.Верес - заступник міського голови, заступник голови робочої групи; Н.Шешурак - секретар робочої групи, головний спеціаліст відділу з питань охорони ... Читати далі »
Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2012

21 червня 2012 р. під керівництвом начальника управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації Володимира Федорака відбулася робоча нарада представників музейних закладів області. 
У ній взяли участь: начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи Андрій Давидюк, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи Галина Брицька, директор Івано-Франківського краєзнавчого музею Ярослав Штиркало, директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук, генеральний директор Коломийського національного музею народного мистецтва імені Й.Кобринського Ярослава Ткачук, заступник директора меморіального музею Олекси Довбуша М.Грицьків.
Порядок де ... Читати далі »
Переглядів: 589 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2012

Чи є схожість між гуцулами та індіанцями. Спорідненість шукатиме російсько-українська етнографічна експедиція. Дослідники вирушили на Прикарпаття під керівництвом етнографа Юрія Беловайна. Етнографи прагнуть довести, що між гуцулами Карпат та індіанцями Америки існує спільність. Якщо не етнічна, то, принаймні, духовна єдність.
«Між ними багато спільного», – вважає Юрій Беловайн. І ті, і інші курять люльки, носять топірці. Сокирки в індіанців називають томагавки, у гуцулів бартки. Також мають схожі інструменти.
А гуцульські мольфари, переконаний російський учений, майже не відрізняються від індіанських шаманів. Представники експедиції накопичують матеріали доказів. Це зазвичай - фотознімки.
Оксана Дудій, служба новин Вежа FM
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2012

Представники Міністерства культури України у складі української делегації взяли участь у роботі 4-ої сесії Генеральної асамблеї держав-учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, що проходила у штаб-квартирі ЮНЕСКО (Париж, Французька республіка) з 4 по 8 червня 2012 року.
Під час робочих зустрічей української делегації з Головою та Секретарем Президії Генеральної асамблеї обговорювались нещодавно подані Україною номінації до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, а саме «Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство ХІХ-ХХ ст.» та «Косівська кераміка – традиційне ремесло Карпатського регіону ХVI-ХХІ ст.».
Про переваги згаданих номінаційних досьє було поінформовано також новообраних членів Міждержавного комітет ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2012

Передслово
У травні 1993 року в журналі «Український ботанічний журнал» з’явилася стаття вчених Д. Доброчаєвої, Л. Любінської та О. Рибалка «Нестор Гаморак. Сторінки життя вченого». У ній ішлося про нашого земляка уродженця сіл Стрільча і Топорівців тодішнього Городенківського повіту. Починається стаття словами: «Нескінченний, здається, цей скорботний ряд людей науки — від великих учених до скромних аспірантів, яких поглинув за сім десятиріч радянський ГУЛАГ. Мусимо знати, мусимо повернути із забуття їхні безневинні імена, їхню замовчувану наукову спадщину. Згадаймо нині про одного з них — українського вченого-фітофізіолога, професора Нестора Теодоровича Гаморака».
Цей журнал, напевно, потрапив до рук відомого на Прикарпатті вченого, краєзнавця і нині вже, на жаль, покійного Володимира Полєка ... Читати далі »
Переглядів: 799 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2012

Залишки Станиславівської фортеці «виринають» з-під землі. Впродовж тижня студенти-історики розкопують поблизу Палацу Потоцьких фрагменти фортечних мурів 17-18 століття. Хлопці і дівчата проходять тут виробничу практику. Об’єми виконаної роботи можна оцінити хоча б з розмірів ями. Її глибина досягає 3 метрів. Тут розкопали частину цегляного підземного приміщення зі склепінням напівциліндричної форми. Під час розкопок знаходять уламки давнього керамічного та скляного посуду.
Колись на цьому місці міг бути смітник, куди скидали посуд, який вийшов з ужитку, розповідає викладач Прикарпатського університету Ігор Кочкін. Втім, для археологів така "сміттярка" дуже цінна. За допомогою невеликих шматків посуду можна не лише відтворити його реальні розміри, а й дослідити старовинні зразки кераміки та скла.
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2012

«Лудинє-фест» 2012 відбудеться 7-8 липня в Косові. У рамках фестивалю проводитимуться покази давнього одягу представниками гуцульських сіл, колекції одягу подружжя Струтинських, молодіжне дефіле одягу з фольклорними елементами, конкурс на кращий одяг в номінаціях «Газда і газдиня», «Легінь і дівка», «Князь і княгиня», «Гуцульська дітвора».
Гості дійства матимуть нагоду спробувати традиційні гуцульські страви, розучити гуцульські танці під супровід троїстих музик, взяти участь в гуцульських забавах. А хто прийде на «Лудинє-фест» в оригінальному чи давньому народному вбранні візьме участь у конкурсній програмі!
Також в рамках фестивалю проводитиметься етно-вечірка за участі троїстих музик, частування, гуцульські танці та багато інших цікавих імпрез у колі приємного товариства.
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2012

Лицарські поєдинки, історична кухня та музика давнини - у Станиславові "Живе Середньовіччя". Фестиваль історичної реконструкції втретє відбудеться в Івано-Франківську.
В ці вихідні, 23-24 червня іванофранківці святкуватимуть День молоді. В рамках свята на площі перед центральним міським озером відбудеться фестиваль «Живе Середньовіччя». На кілька годин площа біля міського озера перетвориться на Середньовіччя. Відтворювати епоху лицарства будуть активісти місцевого військово-історичного клубу "Чортополох" та гості з різних куточків України.
Переглядів: 598 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024