Неділя, 05.05.2024, 02:41:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 224 225 226 227 228 ... 275 276 »
У селі Середній Березів Косівського району місцеві селяни знайшли закопаний ще в часи Другої світової війни дзвін, що пролежав у землі 70 років.
— Дзвін потрапив у землю приблизно у 1942-1943 роках, — каже директор місцевої школи Василь Ігнатюк. — Радісна звістка, яку першим розповів місцевий священик отець Микола Мединський,  миттю облетіла село. Доля дзвонів церкви Успіня Пресвятої Богородиці цікава і трагічна. Їх було чотири. Найбільший дзвін був вилитий у 1902 році у місті Калуші, де була відома на всю Європу майстерня братів Фельчинських. Про це свідчить відповідний напис. Через 9 років люди придбали до місцевого храму ще один, так званий середній дзвін. Згодом ще два, які назвали «паровиками», бо придбали їх парою за гроші двох сільських дівчат, які пряли нитки на верети та продавали їх.
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2012

У березні 2012 року Долинська міська рада оголосила конкурс на кращий ескізний проект пам’ятника подружжю Антоновичів.
20 липня відбувся конкурс, до участі в якому переміг проект Юліана Квасниці та Ярослава Юзьківа.
"Минулого року, в січні місяці, наше місто з робочим візитом відвідав виконавчий директор Благодійної Фундації Тетяни та Омеляна Антоновичів пан Ігор Воєвідка з дружиною, підчас якого спільно з директором краєзнавчого музею „Бойківщина” Тетяною Сенів ми обговорювали можливості подальшої співпраці, а також відзначення важливої події – 100-річчя від Дня народження Омеляна Антоновича в 2014 році. Одним із ключових моментів відзначення цієї дати є вшанування Омеляна та його дружини Тетяни, яка також вагомо приклалась до розвитку Фундації, українського краєзнавства, повстанської бороть ... Читати далі »
Переглядів: 524 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2012

«Музей мистецтв Прикарпаття на всі 100 відсотків оновив свою експозицію», - говорить його директор Михайло Дейнега. 
За його словами, в Музеї відкрились відділи ужиткового мистецтва, живопису художників України та Прикарпаття, відділи сакрального мистецтва народних майстрів та професійного європейського мистецтва, які презентують твори польських, німецьких та італійських художників.
Михайло Дейнега зауважив, що незмінною окрасою Музею залишатимуться янголи Пінзеля, які повернуться вже в нову експозицію з Лувру, де вони доповнюватимуть виставку українського скульптора.
Нову експозицію Музей планує презентувати під час акції «Шарм літньої ночі у Музеї мистецтв Прикарпаття», запланованої на 31 серпня.
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 28.07.2012

Минулої п`ятниці, 20 липня, у рамках заходів із підготовки і відзначення у нашому районі 70-річчя Української Повстанської Армії голова районної ради Володимир Попович разом із групою працівників виконавчого апарату районної ради, ДП «Надвірнянське лісове господарство» та природного заповідника «Горгани» побував у криївці полковника «Грома», командира 4-ї військової округи УПА «Захід-Говерла».
Мета цього сходження на гору Березовачку у с. Зелена, де розташована криївка, – вивчення реального стану бункера, відновленого ще у 1993 р. Після детального його обстеження робоча група дійшла висновку, що криївка – майже в аварійному стані через відсутність вентиляції і потребує повного відновлення. Члени групи зійшлися на думці, що до 70-річчя УПА необхідно впорядкувати прилеглу територію, поновити пам`ятний хрест і табличку, а повне відновлення криївки із замі ... Читати далі »
Переглядів: 576 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012

Головним завданням СБ ОУН (служби безпеки) була боротьба з радянськими агентами, провокаторами, зрадниками. У Надвірнянщині діяли у 1944-1945 рр. «Бродич», «Варнак», «Сулима» – повітовий СБ Станіславського надрайону (Григорій Вацеба); «Пісня»-Василь Бойчук із смт. Делятин – надрайонний провідник СБ у 1944-1945 рр.; «Партизан»-Бойчук Михайло (с. Цуцилів) у 1945–1947 рр.; Василь Сікач-«Левко» (с. Тисменичани); Дмитро Романюк-«Вовк» (с. Лоєва); Ілько Ференчук-«Богун» (с. Зелена); Чумбей Василь-«Веселий» (с. Цуцилів).
У роки Другої світової війни перед українським народом постало питання: або добровільно скоритися окупантам, або створити збройні формування і боротися за самостійну Україну. І десятки тисяч кращих синів і дочок України пішли в УПА, стали підпільниками. Загони УПА, створеної 14 жовтня 1942 р. на Волині, були структуризовані на зразок регулярн ... Читати далі »
Переглядів: 1174 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012

28 - 29 липня 2012 року святкуватиметься День міста Яремче. Захід проходитиме під назвою «Наші герої: Олекса Довбуш та опришки». 
В святковій програмі передбачено ряд цікавих заходів. Зокрема:
28 липня, субота
- 10.00, «Роль опришківського руху в боротьбі за волю в ХVII – середині XVIII ст.» - Всеукраїнська наукова конференція з нагоди 290-річчя від дня народження Василя Баюрака – побратима Олекси Довбуша, Будинок культури м. Яремче;
- 21.00,  «Оле» (Олекса Довбуш). Історичне міфодійство в постановці народного артиста України Василя Вовкуна, майдан Свободи.
Переглядів: 581 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012

У Прикарпатському селі Кліщівна 4 роки тому почали реставрувати церкву Святого Миколая. Перший транш грошей, які виділила держава, освоїли за день – пам’ятку, внесену до національного реєстру, як цього вимагали правила реставрації, розібрали, проте зібрати наново храм коштів вже не вистачило.
Як повідомляють «Факти», відреставрувати церкву обіцяли за 2 роки. Та вже пішов п’ятий, а храму донині немає. За цей час встигли лише залити фундамент і звести коробку першого ярусу. Нині ж дерев’яні бруси без даху і без жодного захисного укриття нищаться від вітру, снігу та дощів.
Сільський голова оббив усі чиновницькі пороги, аби врятувати пам’ятку. Був навіть у Києві, але все безрезультатно.
«Для завершення ремонту потрібно 500 тисяч. Всього ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012

У гуцульській історії був один файний момент.
Тут вже була Австрія. Цивілізована європейська держава – а першою і основною ознакою європейської цивілізації (цивілізацію не треба плутати з культурою, ці речі врешті є антиподами) завжди було визнання власності – зіштовхнулася зі спротивом великих польських землевласників, які, як теперішні пострадянські олігархи, ностальгували за колишньою величчю втраченого польського королівства і сприймали законодавчі реформи Австрії як вибрики окупаційної влади. А тому монархічно-бюрократична австрійська машина, не почуваючи себе достатньо впевненою на нових землях, експериментувала із демократичними, електоральними іграми. Посполитий народ, гуцулів, якийсь короткий час трактували як засіб у боротьбі зі свавіллям магнатів.
Дійшло до того, що австріяки були ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012

Червона Армія 27 липня 1944 року звільнила Станіслав від німців. Перед тим, у вересні тридцять дев’ятого, більшовики «звільняли» його від поляків. Цими двома подіями для нашого міста почалася та закінчилася Друга світова війна. Спробуймо подивитись на ці визволення очима художників.

«Золотий вересень»
У фондах Івано-Франківського краєзнавчого музею зберігається картина невідомого митця «Виз­волення Станіслава». На ній населення міста радо вітає радянські війська, що рухаються початком вулиці Галицької. Хоча зі свідчень очевидців відомо, що інвазія1 відбувалася з боку Тисмениці.
Попереду два якихось доісторичних танки без гармат, але з кулеметами. Позаду на площу перед ... Читати далі »
Переглядів: 683 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012

У Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулася зустріч з Василем Хитруком. Він відомий, як вчений – етноісторик, культуролог, член національних спілок – краєзнавців та письменників, кандидат філологічних наук. У Галич дослідник прибув для презентації свого нового дослідження – грунтовної праці з етноісторії України та Європи «Золота булава. Духовний Код Трипілля, України і Європи». Співорганізаторами зустрічі виступили Національний заповідник «Давній Галич» та Музей мистецтв Прикарпаття (м. Івано-Франківськ).
Відкрили дійство чудовим філософським роздумом – вступом директор Музею караїмської історії та культури Ярослав Поташник і методист Галицького Народного дому Іванна Сорочинська – у ньому йшлося про пошуки і самоствердження особи в сучасному світі, про її духовне ... Читати далі »
Переглядів: 678 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2012

Івано-франківці завжди вміли щиро радіти гостям — як простим мандрівникам, так і VIP-персонам. Можливо, саме тому в нашому місті часто бували високі гості, та й у наші дні славнозвісна галицька гостинність приваблює багатьох відомих осіб.  Сподіваємося, що завітає ще більше яскравих особистостей, і кожна з них впише в його історію свій власний рядок.

Історія

Ульріх фон Вердум
Хтось називає його «німецьким дипломатом», а хтось — «французьким шпигуном». Невідомо, кого ж вистежував цей древній «агент 007», завітавши до Станиславова в січні 1672 р., але користь місту він приніс величезну. Саме «Щоденни ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2012

Зміцнення традиції, започаткованої у червні 2011 року молодою парою Петра і Юлії Чемединів
Минулої суботи у каплиці меморіального комплексу "Дем'янів лаз” вперше у його історії взяли шлюб молоді іванофранківці Руслан Сомов і Христина Бойко. Їхні батьки є її прихожанами і щонеділі відвідують Богослужіння.
Тож майбутні свати та їхні закохані один в одного діти без сумнівів вирішили поєднати свої долі у храмі на "Галицькій Голгофі”, де влітку 1941 року каральними службами двох окупантських режимів – комуністичного і нацистського – були розстріляні сотні наших краян. 
Після здійснення шлюбного обряду, який провів отець Ігор, молодята випустили в небо пару білих голубів – символів миру і кохання, поклали квіти до могил полеглих за в ... Читати далі »
Переглядів: 596 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2012

Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-мандрівка, організована працівниками відділу загального читального залу ОУНБ ім. І. Франка.
Стародавня українська земля багата на визначні пам'ятки. Найяскравішою рукотворною її окрасою є пам'ятки архітектури - найбільш синтетичного виду мистецтв, який найповніше відображає дух і світогляд епох та народів. Вивчення архітектурної спадщини допомагає уявити культурне середовище, у якому формувався український народ. А розмаїття форм надає особливого інтересу і чарівності історичним пам'яткам України.
Архітектурна спадщина українського середньовіччя найбільш багатогранна - це шедеври давньоруського будівництва, руїни візантійських і генуезьких фортець, загадкові „печерні міста" Криму, а пізніше - замки польських та угорських феода ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2012

У Косівському інституті прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв відкрито виставку  творчих робіт родинної династії Шкрібляків-Корпанюків, присвячену 190-й річниці  від дня  народження Юрія Івановича Шкрібляка (1822 – 1884).
У мистецьких колах Ю.І.Шкрібляка, який народився, жив і творив у Яворові, знають як видатного майстра  художнього різьблення, інкрустації і мосяжництва на Гуцульщині ХІХ ст. Його по праву називають засновником Яворівської школи різьбярства. Про багатогранний талант митця вели мову на відкритті виставки у КІПДМ. Цей неписьменний чоловік і справді мав велику генетичну потугу. Гуцульське різьблення, як одне з вершин народного мистецтва, і нині демонструють у Варшаві, Відні.
Директор Косівського інституту, професор С ... Читати далі »
Переглядів: 604 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2012

​Гончарством людина почала займатися, як тільки збагнула, що з глини можна робити безліч потрібних речей. Від неоліту і до сьогоднішніх днів принцип і засоби виготовлення предметів побуту з глини практично не змінилися. З появою заліза, пластику та термоскла глиняний посуд не втратив своєї актуальності. Функціональні можливості гончарних виробів в останні роки розширились, тепер це — не тільки екологічно чисто і здорово, а й вигідно та естетично. Сьогодні прослідковується тенденція до відродження традицій та орнаментики давніх майстрів. Зараз на карпатських сувенірних базарах і довколишніх торговицях ви знайдете все, що бажає душа — від простого штампування глиняних виробів у якості презентів із Прикарпаття і до справжніх шедеврів із авторськими автографами.
Нещодавно нам пощастило зустрітися із коломийською народною умілицею Надією Кахнікевич, яка вже ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2012

У п’ятницю в Калуші відбулася презентація книг президента історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля. До Калуша Роман Коваль завітав із сотенним УПА Мирославом Симчичем «Кривоносом», та кобзарем Тарасом Силенком.
— Історичний клуб «Холодний Яр» діє із 1997 року. За час діяльності видано десятки книг, сотні наукових праць, повернено із забуття чимало відомих імен. Великим здобутком історичного клубу «Холодний Яр» є відродження пам’яті холодноярівської республіки, — зазначив організатор презентації, голова Української Вільної Бібліотеки Станіслав Власов.
Роман Коваль познайомив калушан із двома видатними постатями національно-визвольної боротьби першої половини минулого століття, яким присвячені його книги. Ці імена — маловідомі широкому загалові. І сам автор книг зізнався: коли починав прац ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2012

Маріяґільф – це місцевість у Коломиї, де на початку XIX ст. були засновані німецькі поселення. Минулого року місцеві нащадки німецьких поселенців та гості з Німеччини і Австрії відзначали 200 років з часу заснування колонії.
Сьогодні ж інша визначна подія - відкриття та освячення меморіальної дошки відомому австрійському письменникові та поетові Петерові Розеґґеру. Саме він сприяв тому щоб поселенці Маріяґільфу та інших німецьких поселень у Коломиї мали свою школу. Письменник був засновником Німецького шкільного товариства. На його заклик у 1909 році меценати зібрали два мільйони австрійських корон на освітянські потреби. Частина цих пожертв пішла на будівництво школи у Маріяґільфі. Побудована вона була у 1910 році.
У церемонії відкриття взяли участь більше 30 австрійців, які походять з землі ... Читати далі »
Переглядів: 517 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2012

Чимало людей, які чують про професію коминяра, відчувають подих старовини, сажі та романтики. Відразу хочеться зірвати ґудзика з мундиру – на щастя! – і хоч злегка, але доторкнутись до мистецтва сажотрусів.
Професія сажотруса нині рідкісна, хоча попиту досить багато. Окрім старих та новіших приватних будинків з класичними димарями прочищати ще й слід вентиляційні канали багатоповерхівок. В Ужгороді залишилось тільки троє «майстрів комина», у Львові ж на більш ніж 7 тисяч будинків з пічним опаленням припадає всього півсотні сажотрусів. В останньому, наприклад, щоб підняти популярність «чорної» професії, мерія вирішила запропонувати новим кадрам за сумлінну працю дороге і недоступне для багатьох житло. Однак, не все так просто. Спершу потрібно пройти навчання у навчальному комбінаті, розпочати працю у комунальному підприємстві і за рік-два отримуєш служб ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2012

У Музеї історії давнього Галича Національного заповідника «Давній Галич» (Митрополичі палати у Крилосі) підготовлена до відкриття оновлена експозиція. Як очікується, вона буде освячена Главою УГКЦ, Патріархом Святославом під час його приїзду в Крилос 29 липня. 
Генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» О. Береговський, заступники директора з наукової роботи к. і. н. С. Побуцький, з питань розвитку та охорони пам’яток В. Дідух, з менеджменту, економіки та фінансів В. Костишин, завідувач Музею караїмської історії та культури Я. Поташник розповіли про роботу працівників заповідника над оновленням експозиції. Кошти на проведення ремонту музейного закладу в сумі 140 тисяч гривень виділила Івано-Франківська обласна державна адміністрація. Експозицію оглянули наукові співробітники заповідника, висловили свої враження і побажання. Заві ... Читати далі »
Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2012

У букіністичній крамниці трапилося кілька книжок, виданих у друкарнях Лейпцига та Берліна протягом 1890-1924 рр. Твори античного періоду в перекладі на німецьку мову. Та суть не в цьому.
Розгорнувши одну з них, я був вражений іншим: між сторінками зберігся аркуш паперу зі шкільного зошита, на якому чорнилом, акуратним почерком було виведено «Шкільна вправа Ч. 2…», датована 12 березнем 1942 року. Були ще нотатки, зроблені олівцем, образок. Та найбільший сюрприз чекав на внутрішній стороні обкладинки – чіткий відбиток простого «екслібрису» першого попереднього власника: « Юліян Чайківський. Професор. гімназії.». Нижче чорнилом виведено ще один підпис «Чайківський Богдан».
Зі сторінок ніби війнуло подихом давно минулих часів – скидалося на те, що ці книжки більше шести десятків років ніхто не пе ... Читати далі »
Переглядів: 766 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2012

19 липня в приміщенні музею історії міста відбулась презентація книг Романа Коваля – громадського діяча, письменника, краєзнавця, дослідника Визвольної боротьби українського народу першої половини ХХ століття, президента історичного клубу «Холодний Яр», редактора газети «Незборима нація» з м. Києва.
Роман Коваль  автор і упорядник  понад  70 книг.  Автор презентував в Коломиї  дві книги – «Іван Ремболович» , в якій автор говорить про атамана півсотні Вільного козацтва на Чернігівщині в 1918р., начальника зв’язку УНР, учасника Другого зимового походу Української повстанської армії Юрка Тютюнника в листопаді 1921 року, командира саперного куреня «Галичина», учасника підпілля на Прикарпатті в 1944-1949 рр., зокрема на Коломийщині та Гуцульщині та  книгу «Михайло Гаврилко: і стеком і шаблею» про видатного українського художник ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2012

Значний внесок у національно-визвольних змаганнях за волю і власну Українську Державу в грізні роки Другої світової війни і буремного післявоєнного лихоліття внесли жителі Надвірнянщини. Наприкінці червня 1941 року радянські війська покинули Надвірну, підірвавши при цьому електростанцію, спалили нафтосховище, прикордонники підірвали будинок пошти, спалили штаб застави та продовольчі склади. Щоб не допустити безпорядків, ОУН організувала місцеве самоврядування і поліцію. Степан Іроденко за дорученням організації вивісив синьо-жовтий прапор на ратуші. 1 липня 1941 року у місто вступили мадярські війська. Криваві сліди злочинів радянської влади були залишені під горою Городище та в урочищі Буковинка, де знайшли 82 трупи. Деякі були закопані живими, багато з поламаними ребрами, майже в усіх руки зв`язані колючим дротом.
Не відставали від «визволителів» і « ... Читати далі »
Переглядів: 989 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2012

18 травня ц. р. у газеті «Народна Воля» опубліковане звернення ініціативної групи зі створення Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району до громадськості Прикарпаття. У ньому ми звернули увагу прикарпатців, що за понад півтораста літ промислового видобутку нафти на теренах Надвірнянщини немає установи, яка б комплексно займалась збереженням і впорядкуванням відомостей про становлення та розвиток нафтогазовидобувної справи, адже тут розташовані промисли з видобутку вуглеводнів, котрі по праву визнані найдавнішими в Європі. З огляду на це ми запропонували громадськості долучитися до реалізації ідеї створення Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району, який, на нашу думку, і має стати такою установою.
За цей короткий час ми зорганізувались у громадську організацію «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району», мета я ... Читати далі »
Переглядів: 678 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2012

Глибока Гуцулія. Серед вкритих густими смарагдовими лісами гір розкинулось по пагорбах село Яблуниця. Над ним - блакитна парасоля неба. І хто б що не казав про нудне і важке життя-виживання гуцулів, але мрії у них були високими. Мрії – піднятися над землею у високе бездонне небо.
З 20-х років ХХ ст. Яблуниця стала прикордонним населеним пунктом на польсько-чеському кордоні. Разом з тодішніми присілками Вороненко і Поляниця Поповичівська тут налічувалось 1500 мешканців. В Яблуниці розміщувалась прикордонна застава, на одній з будівель якої під поривами могутнього карпатського вітру обертався макет літака. До речі, він зберігається і нині в одного з мешканців села. Свого часу в Яблуниці вчителював астроном Данило Петрицький (1818-1910), автор книги про небесні світила. Він вже тоді привертав увагу своїх улюблених учнів до освоєння повітряного простору. ... Читати далі »
Переглядів: 651 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2012

13—15 липня в урочищі «Розтока» біля села Липи Долинського району пройшла традиційна щорічна  патріотична акція вшанування борців за волю і незалежність України  «Яворина-2012». Тисячі українців приїхали вшанувати пам’ять героїв старшинської школи УПА «Олені» та провідника ОУН карпатського краю Ярослава Мельника («Роберта»).
Кожного року, починаючи з 1988-го, в першу неділю після свята верховних апостолів Петра і Павла з різних куточків України з’їжджаються люди, щоб відчути на собі подих історії. Це місце навіть через 65 років зберігає свій сакральний зміст, адже місцевість біля гори Яворини щедро полита кров’ю героїв, борців за волю України.
У жовтні 1944 року весь склад старшинської школи УПА «Олені», що розташовувалась біля Яворини, загинув у нерівному бою з радянськими окупанта ... Читати далі »
Переглядів: 629 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2012

В Івано-Франківську руйнується пам’ятка архітектури. На днях у будинку по вулиці Мельничука, 14, розташованому поруч з обласною філармонією й ОДА, обсипався фасад. Рятувати пам’ятку не поспішають, лише обгородили червоно-білою стрічкою. Перехожі стороняться будинку, аби їм нічого не впало на голову.
Як з’ясував "ГК", за пам’ятку міська рада судиться з обласною організацією політичної партії ВО «Батьківщина», яка начебто орендує приміщення. Але партія ані оренду не платить, ні обіцяного ремонту не проводить. На сьогодні за цей будинок «Батьківщина» вже винна бюджету 8,5 млн. грн.
Договір про оренду нежитлового приміщення по вул. Мельничука, 14 між керівництвом ОО ВО «Батьківщина» та владою обласного центру був підписаний ще у червні 2008 року. Йому передував конкурс на оренду, на якому серед ч ... Читати далі »
Переглядів: 643 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2012

У день апостолів Петра і Павла, 12 липня, у храмі Непорочного Зачаття Діви Марії, що в Городенці, виставили мощі апостола Павла. Цю реліквію викрали з храму ще за радянських часів і тільки недавно вирішили повернули. Як виглядає святиня, чи справді то апостольські мощі, як і коли вони опинилися у храмі — аби знайти відповіді на ці питання, ми подалися в Городенку.

Медальйон, печатка, грамота
Хто з пересічних франківців знає, який храм у Городенці? Велич! Хоч, на жаль, і доволі занедбана. От паркан — добротний. За ним — костел Непорочного Зачаття Діви Марії, нині греко-католицький храм. Отець Ігор Ковбасюк, з яким домовилися про зустріч, по телефону просить трохи зачекати. Тож є можливість роздивитися.
Переглядів: 612 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2012

У часи, коли спорт не був такою розкрученою індустрією, як нині, люди займалися ним заради задоволення. В єдиній у Станиславові Українській державній гімназії спортивне життя вирувало настільки бурхливо, що нині багато шкіл можуть цьому лише позаздрити.
Державну українську гімназію в Станиславові створили у 1905 році. Спершу вона знаходилась у будинку на вулиці Собєського (нині — Січових Стрільців, 26). У єдиному першому класі, поділеному на три відділи, навчалися 140 учнів.
Згодом гімназії у двоповерхівці стало затісно, і у 1908 році її керівництво вирішило найняти новий будинок по вулиці Липовій (нині — Шевченка, 44). Тут багатий торговець мукою Айзіґ Розенштрайх щойно збудував шикарну сучасну кам’яницю. Вже у 1913 році це була 8-класова класична гімназія.
Переглядів: 581 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2012

У 1920 році до Станиславова прибули отці Редемптористи, яких запросив із Бельгії єпископ Григорій Хомишин. Ченці почали бурхливу діяльність і в 1927 році збудували монастир на вулиці Голуховського (Чорновола). При монастирі була невеличка церква, яку мешканці міста називали каплицею. Священики планували збудувати й величний кам’яний храм, проте несподівано прийшов «золотий вересень».
Після війни монастир закрили, а у його приміщеннях розмістили дитячу поліклініку. Наприкінці 1980-х років будинок знесли, щоб збудувати новий корпус пологового будинку. Робітники, які ламали кам’яницю, випадково знайшли на горищі самогонний апарат. Він виглядав доволі старим, а від людських очей його ховав грубий шар сміття. Краєзнавці й досі ламають голову над тим, хто ж тут гнав самогон — ченці чи педіатри?
Іван Бондарев ... Читати далі »
Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2012

Олена Дмитраш – талановита українська оперна й камерна співачка та педагог, про яку сьогодні, на жаль, мало хто знає.
Маючи прекрасні від природи вокальні дані та відповідну фахову підготовку, вона не змогла повністю розкрити свій неабиякий талант: за Польщі українці було неможливо пробитися в якійсь мистецькій професії, а за радянської влади співачка зазнала репресій. Її  примусового вивезли до Красноярського краю, де й скінчилося її життя. Впродовж шести років перед засланням Олена Антонівна жила в Станіславі і працювала з талановитою молоддю Гуцульського ансамблю пісні і танцю та музичного училища.
Народилася Олена Дмитраш в селі Мишині на Коломийщині в сім’ї греко-католицького священика 18 лютого 1902 року. В родині шанували музику – отець Антоній (уродженець Ямниці під Станіславом) ... Читати далі »
Переглядів: 676 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2012

З нагоди 140-річчя від дня народження нашого земляка, уродженця с. Серафинці на Городенківщині Лева Бачинського (1872 – 1930) видано пам’ятний конверт. Даний випуск є недержавним, а приватною ініціативою для вшанування визначного громадського діяча Галичини у період Австро-Угорської імперії та ІІ Речі Посполитої.
Конверт надруковано накладом 100 примірників у івано-франківському видавництві «Місто-НВ». На лицевій стороні конверту зображено д-ра Лева Бачинського на фоні приміщення в Станиславові - у ньому знаходилися міністерства ЗУНР в 1919 р. (сучасний будинок правосуддя, вул. Грюнвальдська, 11). Дане зображення борця за права українців Галичини було створено для проекту «Великі українці» (2008 р.) відомим художником Федором Майком. 
На звороті конверту розміщено вихідні дані його друку ... Читати далі »
Переглядів: 793 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2012

Відповідно до рішення Надвірнянської міської ради № 897-23/2012   від 27 квітня ц. р. «Про створення робочої групи для розробки прапора територіальної громади міста Надвірна», з метою відображення історичних, культурних, соціально-економічних та інших особливостей і традицій м. Надвірна, впорядкування використання місцевої символіки, міська рада приймає ескізні пропозиції (кольоровий формат розміру А-4) до проекту прапора територіальної громади м. Надвірна.
Письмові пропозиції приймають до 16-ї год. 27 липня 2012 р. (каб. № 5 міської ради).
Додаткова інформація – за адресою: вул. Мазепи,29, м. Надвірна, Надвірнянська міська рада (каб. № 5); тел. 2-55-40; 2-23-05.
Надвірнянська міська рада
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2012

...Під дахом монастирської дзвіниці, яка виконує історично ще й господарську функцію — слугує водонапірною вежею, кипить робота — майстри готують надійне кріплення для нових дзвонів.
Отець Вінкентій (Слободян) чину Святого Василія Великого:
— Ми дату заснування монастиря змінили — з 1570-го на 1509 рік — з огляду на те, що віднайшли документи, в яких відомий український історик іван Крип’якевич подає 1509 рік як згадку про наш монастир. Дослідник добув ці документи у Вільненському соборі (Литва), де свого часу відбувався відомий церковний синод, який запровадив зміни до певних монастирських правил. Зокрема, йшлося про правила ідіотрії — заборону монахам самовільно переходити з одного монастиря в інший. Такі самовільні переходи монахів зі збіднілих монастирів у більш заможні спричинилися свого ... Читати далі »
Переглядів: 523 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2012

Днями з благословення митрополита Івано-Франківського і Галицького владики Іоасафа в обителі Манявського Скиту, де наразі знаходиться чоловічий Хресто-Воздвиженський Манявський монастир (УПЦ КП), відбулося виїзне засідання оргкомітету зі встановлення монумента Івану Виговському. Було визначене місце, де постане пам’ятник гетьману українського козацтва. І дата урочистого відкриття.
«Свого часу я досліджував документальні джерела, які стосувалися історії Скиту, бо в час його поновлення в 1998 році з цього приводу була величезна полеміка серед науковців, - розповідає дослідник, автор книги «Слово про Скит Манявський» (2004), журналіст і письменник, член оргкомітету Богдан Сушинський. – Досліджував я і проблему поховання українського гетьмана Івана Виговського. На сьогоднішній день достеменно відомо: офіційної страти не було. Поляки таємно розстріляли Виго ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024