Субота, 27.07.2024, 04:55:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 255 256 257 258 259 ... 278 279 »
Знову ЗМІ сполошилися – проект подачі дерев’яних церков карпатського прикордоння, спільний для України і Польщі, до Списку світової спадщини ЮНЕСКО практично готовий. Залишилося чекати, чи візьмуть вісім українських храмів (чотири з Львівщини, по два – з Прикарпаття і гуцульської частини Закарпаття) до престижного переліку головних туристичних смаколиків світу.
В даному питанні ключове слово – "дерев’яні”. З Карпатами ж воно як – гори і ліси, гори і ліси. Це на Поділля чи менш хвилясту Галичину ледь не за графіком накочувались то турки, то татари – доводилося ощерюватися на ворогів замками та фортецями, спочатку земляно-дерев’яними, пізніше переважно мурованими.
В горах замки теж були, та залишилося від них небагато: Пнів, Надвірна, Галич, Рожнятів з Перегінським – ледь не весь список. (Закар ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.10.2011

Нещодавно громада села Світанка (давня назва — Свистільники) на Рогатинщині урочисто відзначила 573-тю річницю першої писемної згадки про свій населений пункт. До сільських уродин у Світанку, на території новозбудованої школи урочисто відкрили й освятили гранітний пам’ятний знак. «На ньому відображено ніби окрайчик поважної історії нашого села, — каже секретар Світанківської сільської ради Любов Николайчук. — Там є Свята Покрова, і Герб України, і воїн… А зведено пам’ятний знак за благодійні кошти нашого сільського голови Михайла Кулеші та вихідця з села, а н ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.10.2011

У вересні ц. р. за­вер­шились тритижневі роз­­копки ос­танків ні­мецьких солдатів у Над­вірній. По­заду міської церкви Воз­движення Чесного Хреста вияв­лено війсь­кове гос­пі­тальне траншейне похо­вання 50 солдатів. Гос­пі­таль знаходився поблизу, у приміщенні тепе­ріш­ньо­го ліцею, а церковне под­вір’я, яке вва­жалось «не­дотор­каним» уможливило там поховання півсотні солдатів перед приходом радян­ських військ 1944 року. Тоді хо­вали лише вій­ськовиків, котрі по­мер­ли в госпіталі від різного роду поранень. Похорон відбу­вався з усіма війсь­ковими почестями та з капеланом.
Перепохованням цих людей займається Робоча група Німецької Народної Спілки в західних облас­тях України. Спіл­ка існує на пожертви німецького народу з 1996 року. Із 2003 р. робочу групу в західних областях очолює Мирон Старко. Спеціально для перепоховань у Львівсь­кій області взято ... Читати далі »
Переглядів: 575 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

За свідченням Романа Балагурака, брата Володимира,  їхня сім’я проживала у Косові, на Москалівці, по вул. Вітовського.
У 14 років, не сказавши нікому, Володимир пішов до монастиря. Висвячення у сан священика було здійснено у Москалівській церкві св. Василія.
Народився слуга Божий Володимир (чернече ім’я Григорій) Балагурак 5 липня 1909 року в Станиславові. З 1929 по 1936 роки навчався у духовних академіях у Добромилі та Кристинополі. 1 травня 1927 року склав василіянські чернечі обіти у Крехові. Рукоположений на священика єпископом Йосафатом Коциловським 21 травня 1934 року. У 1936-1938 роках перебував у монастирі отців Василіян у Станиславові. З 1941 до 1945 року був ігуменом монастиря отців Чину Святого Василія Великого у рідному місті.
Переглядів: 698 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

Вулиця Грушевського — досить довга вулиця, яка тягнеться від центру міста до повороту на вулицю Козоріза і Привокзальну площу. Забудова вулиці, як і більшості центральних вулиць Калуша, — різноманітна. Починаючи від стареньких, частіше занедбаних, будинків початку ХХ століття — до багатоповерхових новобудов.
На будинку під №1 у 1991 році встановлена меморіальна дошка Михайлу Грушевському (1846-1934) — видатному українському історику, визначному політичному і державному діячу, першому президенту Української Народної Республіки.
За часів СРСР вулиця носила ім’я Калініна. 
З вулицею пов’язаний розвиток у місті стоматології. Ще за Польщі (1926 рік) у Калуші працювали 3 лікарі-стоматологи і 2 зубні техніки. До 1940-х років їхня кіль ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

Уже 115 років із Господньої лас­ки вірно служить парафіянам Доб­ротова храм Української Православної церк­ви Київського патріархату Положення Чесного Пояса Пресвятої Богородиці, в якому у радянський період скла­дували мінеральні добрива. Одначе будівля храму добре збереглася, мало постраждали і церковні святині, що­правда, зникли найцінніші старовинні ікони.
Вірні духовного храму багато зробили вже в незалежній Україні для її відродження. І вже на 115-літній ювілей вона постала перед мирянами та сотнями гостей, які приїхали в Добротів на ювілейні торжества святої церкви, невпізнаною.
Святкову Літургію з нагоди 115-річчя церкви від­служили 18 священиків у супроводі єпископа Коломийсько-Косівського УПЦ КП Іоана (Бойчука). Цей день став справжнім  святом відродження нашої церкви, святом єдн ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

В обласній бібліотеці ім. І.Франка відкрито ретро-виставку сторінками журналу "Народна творчість та етнографія". Мета виставки: ознайомити користувачів з історією української культури, а саме: із зразками народної творчості та етнографії.
Тим, хто любить і цінує народне мистецтво, присвячується ретро-виставка за сторінками журналу „Народна творчість та етнографія”, яка містить розділи: Національна гордість Прикарпаття ХІХ-ХХ століття; Пам’ятки культури; Свята і обряди.
Представлені на виставці журнали розкривають такі рубрики: Статті; Розвідки і матеріали; Дослідження з історії науки та культури; З експедиційних матеріалів; Публікаці; З архівів колекцій та рідкісних видань; Трибуна молодого дослідника; Ювілейні та пам'ятні дати; Критика та бібліогр ... Читати далі »
Переглядів: 1005 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

У Надвірнянській райдержадміністрації відбулася нарада під керівництвом заступника голови РДА Степана Іроденка з участю голів райорганізації ветеранів війни Миколи Забачинського, районної асоціації учасників бойових дій (воїнів-ін­тернаціоналістів) Романа Лесюка, заступника голови Надвірнянської станиці Всеукраїнського братства УПА Михайла Юркевича, представників органів місцевого самоврядування Заріччя, Делятина, Стримби, Білих Ослав, керівництва держлісгоспів, районного споживчого товариства, філії «Надвірнянський райавтодор», центральної райлікарні, відділу освіти РДА, правоохоронних органів та спів­організаторів урочис­тостей – відділів з питань внутрішньої по­літики і зв`язків із громадськістю та культури і туризму РДА.
На виконання постанови Верховної Ради України «Про відзначення 70-річчя партизанського руху в Укра­їні» у райдержадміні­страції р ... Читати далі »
Переглядів: 535 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

Цього річ громадськість України вшановувала пам'ять Провідника ОУН – Степана Бандери з приводу 52-х роковин від дня загибелі його від рук московського вбивці. На батьківщині провідника ОУН, до меморіального комплексу в Старому Угринові, приїхали українські патріоти, небайдужі громадяни із різних кутків нашої області, а також з сусідніх – Львівської та Тернопільської областей.
Серед присутніх на заходах були ветерани УПА та підпілля ОУН, представники громадських та політичних партій краю, районної влади.
Розпочалися заходи поминальною панахидою, яку відслужив місцевий парох о. Ярослав Мельничук. Після спільної молитви всі зібрались у приміщенні музею, де відбулась презентація виставки «Невідомі документи сім’ї Степана Бандери». Відкривав виставку завідувач музею п. Степан Лесів. Присутні ознай ... Читати далі »
Переглядів: 565 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

У Коломийському Національному музеї відбудеться академія, що об’єднає три вагомі події в історії коломийської кераміки.
З давніх-давен Коломия славилася гончарними виробами. Ще в ХVІ ст. наше місто було відомим центром гончарства. Однак у другій половині ХІХ ст. це ремесло поступово почало занепадати. Отож  задля того, щоб зберегти традиції цього давнього виду мистецтва, в нашому місті було створено гончарну школу, якій у листопаді виповниться 135 років від часу створення. 
Найбільшого розквіту освітній осередок гончарного промислу досяг під керівництвом Валеріана Крицінського – художника, викладача образотворчого мистецтва, громадського діяча – 160-річчя від дня народження якого відзначатимемо наступного року. 
Цього ... Читати далі »
Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 21.10.2011

Першою восьмиповерхівкою міста була вежа телефонно-телеграфної станції, яку спорудили у 1968 році. На старих фото добре видно, що верхівку будинку прикрашав металевий профіль вождя світового пролетаріату. Зверху дідусь пильно дивився, як вирує життя навколо, а його мужні риси обличчя було видно здалеку.
Проте, всі пам’ятники, бюсти та профілі мають одну спільну проблему – їх періодично обробляють голуби та інші представники сімейства пернатих. У таких випадках на пам’ятник просто вилазить двірник і відмиває героя губкою з милом. А як вилізеш на крихкий профіль, який ще й нависає над прірвою?
Тому конструктори зробили Леніна на шарнірах. Це дозволило за необхідності опускати вождя на дах будинку, де на нього вже чекав двірник із губкою.
Переглядів: 655 | Долучив: Dnister | Дата: 21.10.2011

Перше знайомство нашого міста з авіацією відбулося 21 липня 1912 року. Тоді відбувся демонстративний політ молодого польського льотчика Міхала Скіпіо дель Кампо. Він керував аеропланом французького виробництва системи «Моран», на якому зробив три великих кола над парком і селом Загвіздя. Політ тривав лише 12 хвилин, проте викликав серед мешканців Станиславова великий фурор. Не можна сказати, що то був суто військовий літак. У ті часи ще не існувало чіткої градації, і у принципі можна було легко мілітаризувати будь-який цивільний аероплан, озброївши його кулеметом і давши пілоту пару гранат.
Уже незабаром у небі Станиславова з’явилися справжні бойові машини. Так, у спогадах мешканців є згадки про безперервний рев літаків над містом у часи Першої світової війни. Проте, чиї вони були – російські чи німецькі – зараз сказати важко.
Переглядів: 688 | Долучив: Dnister | Дата: 21.10.2011

«Героїчна боротьба УПА й визвольно-революційного підпілля  — це найбільша героїчна доба в історії України. Такої боротьби взагалі не знає людство. На героїзмі УПА й визвольно-революційного підпілля  будуть виховуватися нові українські покоління. Боєць УПА, український революціонер заступить місце мужнього спартанця в історії людства».
Тарас Чупринка
Днем створення Української Повстанської Армії (УПА) визнано 14 жовтня 1942 року, що співпадає  з історичним козацьким  і християнським святом Покрови.
З літопису буремних років Другої світової війни доцільно згадати деякі епізоди боротьби повстанців нашого краю і, зокрема,  Космача. Наше село завжди привертало увагу до себе історичними подіями. В листопаді-г ... Читати далі »
Переглядів: 575 | Долучив: Dnister | Дата: 21.10.2011

Що вражало й хвилювало, дратувало й тішило мешканців старого Станиславова? Як вони давали собі раду з буденними життєвими клопотами й «вічними питаннями»?
«ГК» пропонує добірку цікавинок з міських газет початку минулого століття.

Про шкідливість алкоголю
Станиславівський магістрат на початку 1879 року видав розпорядження, яким забороняв студентам відвідувати шинки та пивні. А причиною такого рішення стало постійне хуліганство підпилих спудеїв. Із поліцейського рапорту дізнаємося, що п'яні молодики кидали камінням у вікна доброчесних городян, а особливо полюбляли цілитися у шибки професорів гімназії. Станиславівці побоювалися, що нетверезі студенти врешті почнуть палит ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Долучив: Dnister | Дата: 21.10.2011

«Президія Національної спілки краєзнавців України щиро дякує вам, Михайле Васильовичу, за підтримку у проведенні в Івано-Франківську краєзнавчого форуму - XII Всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції «Освітянське краєзнавство: досвід, проблеми, перспективи», що був присвячений 200 -річчю від дня народження українських просвітителів Івана Вагилевича та Маркіяна Шашкевича, - йдеться у листі члена-кореспондента НАН України, в. о. Національної спілки краєзнавців України Олександра Реєнта. – Науковці, викладачі, вчителі, музейники-краєзнавці виробили конструктивні рекомендації щодо активізації краєзнавчої складової в усіх ланках національної освіти».

Довідково. 
XII Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція, щ ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2011

Щороку археологічна наука збагачується новими знахідками, здобутими в процесі фахових досліджень, під час проведення... сільськогосподарських робіт або ж які було випадково виявлено на поверхні грунту. Очевидно, окремої теми варта розповідь про колекцію давньоруських хрестів-енколпіонів; можна було «розкручувати» цілу історичну повість про літописного єпископа Косму-соратника галицького князя Ярослава Осмомисла, печатку якого нещодавно знайдено біля фундаментів Благовіщенської церкви; іконографія давнього Галича також збагатилася бронзовими образочками із зображеннями архангела Гавриїла та святих Бориса і Гліба. Але для нашої розповіді ми вибрали три групи пам’яток, які проливають абсолютно нове світло на нерозв’язані проблеми давньоруської археології.

Таємничу ... Читати далі »
Переглядів: 778 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2011

Рік тому було створено веб-сторінку краєзнавців Прикарпаття. Завдяки цьому організація дістала змогу популяризувати свою діяльність в світовій мережі Інтернет. Впродовж даного часу на ній було розміщено близько 800 краєзнавчих матеріалів.
Сторінка є досить активною, матеріали на ній оновлюються майже щоденно. Для цього здійснюється системний пошук матеріалів у засобах масової інформації області, ведеться співпраця з авторами досліджень.
Статистика відвідувань сторінки впродовж року є наступною: 
-загальна кількість відвідувачів становить 5557 осіб;
-сторінку відвідували у всіх 24 областях України та АР Крим. За кількістю відвідувачів перед ведуть Івано-Франківська, Од ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2011

Наймасовіше відзначення пам’яті Степана Бандери відбулися в історико-меморіальному музеї Степана Бандери у с. Старий Угринів — на батьківщині героя України. До програми входили: поминальна панахида, екскурсія музеєм, презентація нової книги Миколи Посівича, перегляд фільму, та смолоскипна хода, повідомляє сайт школи бойового гопака ім. Олекси Довбуша.
Екскурсія музей була дещо цікавішою та насиченішою, крім звичного першого поверху. Адже директор музею — Степан Лесів представив всім новий зал, де знаходяться 16 оригінальних документів. Ці документи були привезені із Мюнхена в результаті  науково-пошукової роботи працівниками музею. Документи становлять неабияку цінність, адже це — паспорти, місця проживання, реєстраційні документи Степана та Ярослави Бандерів, під призвищами Попель, Карп’як.
Переглядів: 589 | Долучив: limnytcja | Дата: 19.10.2011

У Калуші триває збір коштів на спорудження пам'ятника головнокомандувачеві УПА Роману Шухевичу. Так, днями було оприлюднено два фінансові звіти, згідно з якими вже зібрано близько 10 тисяч гривень. Загальна ж вартість виробництва бронзової скульптури обчислена на рівні близько 270 тисяч.
Нагадаємо, що пам’ятник Роману Шухевичу облаштують поблизу центру художньої творчості, що на перетині вулиць Сівецької та проспекту Лесі Українки. На його спорудження Калуська міська рада передбачила у бюджеті 40 тисяч гривень, проте, за попередніми підрахунками, загальна вартість виробництва бронзової скульптури складає близько 270 тисяч гривень. Наразі скульптор Ігор Семак вже розпочав роботи над виготовленням скульптурної частини пам’ятника в натуральну величину та приступив до підготовки необхідних гіпсових форм для відливки пам’ятника в бронзі, інформує Калуш ФМ.< ... Читати далі »
Переглядів: 599 | Долучив: limnytcja | Дата: 19.10.2011

У Надвірнянському районі побувала делегація з Польщі, очолювана головою Об`єднання українців у Польщі Степаном Мігусом у складі шести чоловік.
Мета візиту – узго­дження дій щодо написання проектів для залучення інвестицій Євросоюзу в галузі соціальної сфери, зокрема, для ремонту будинків культури, клубів, дитсад­ків тощо. Гості мали ділову зустріч з головою районної ради Василем Поповичем, керівництвом Ланчинської селищної влади.
Домовилися про написання такого спільного проекту щодо реставрації т. зв. «червоної школи» у Ланчині, яка є пам`яткою архітектури минулого сто­ліття. Присутні у скла­ді делегації журналісти пообіцяли донести суть спра­ви і проблеми культурного й архітектурного відро­дження нашого краю до польських друзів, зокрема, й українців у Поль­щі.
Переглядів: 593 | Долучив: limnytcja | Дата: 19.10.2011

Найвагомішою вартістю нації є ті, які покликані слугувати її оборонцями. А народ, який у такий важкий час зумів виховати героїв, героїв ОУН-УПА, - такий народ ніколи не пропаде.
Це історія нашого краю, про яку молодь повинна знати…
13 жовтня 2011 року за сприяння головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації на теренах Косівщини проходила обласна молодіжна експедиція «Повстанськими стежками». Її учасниками були переможці та призери обласної науково-пізнавальної програми «Чорний ліс», що цього літа відбувалась у с. Саджава Богородчанського району. Косівський район був обраний не випадково. Адже, почесне друге місце у «Чорному лісі» вибороли представники саме нашого району – команда «Горяни».
Переглядів: 650 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2011

16.10.2011 р. біля пам’ятного каменя, встановленого польською громадою в 2001 році, відбулось віче за участю товариства польської культури ім. Ф. Карпінського в Івано-Франківську та його відділення в Обертині, товариства культури польської Покуття м. Коломия, громади села, вікарія римо-католицького костелу м. Коломия Казимира Висоцькі, настоятеля УГКЦ о. Василя, сільського голови Ярослава Левицького. Відкрив віче вікарій Казимир Висоцькі, виступ мала голова товариства польської культури ім. Ф. Карпінського п. Ванда Рідош. Було покладено квіти до каменя від голови РДА М. Негрича, польських громад, громади села. 
В рамках святкування було відкрито меморіальну дошку Олексі Довбушу, з ініційовану сільським головою, на приміщенні клубу села Голосків. У відкритті взяли участь голова Коломийської РДА Михайло Негрич, депутат обласної рад ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2011

У 1875 році Калуш отримав колійове (залізничне) сполучення зі Станиславовом, Стриєм та Львовом. Окрім пасажирського, Калуш отримав також якісне товарне сполучення, що дозволило значно посилити експорт калійних солей та їхніх продуктів, що раніше було проблемою.
А відбувалося все так. Ідея колії постала після того, як 25 травня 1871 року австрійський уряд видав концесію на зведення ліній Львів — Стрий — Бескид із розгалуженням на Болехів — Долину — Калуш — Станиславів. Право на концесію отримав князь К. Понінський, який утворив акціонерне товариство "Цісарсько-королівська залізниця імені ерцгерцога Альбрехта” — на честь цісарського стрийка. Будівництво колії проходило важко, мало того — небачена річ — із запізненням (для тих часів запізнення у будівництві було не те що ганьбою — воно спричиняло чималі фінансові втрати для забудівників за кожен протермін ... Читати далі »
Переглядів: 557 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2011

П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про відзначення 180-річчя
утворення "Руської трійці"
та 175-річчя випуску альманаху
"Русалка Дністровая"

У 2013  році виповнюється 180 років з часу утворення "Руської трійці"  - літературного гурту, заснованого та очолюваного Маркіяном Шашкевичем, Іваном Вагилевичем та Яковом Головацьким, що розпочав  процеси  культурного  та  національного   ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2011

Днями медики Прикарпаття вшанували пам'ять про Євгена Нейка музеєм. Відтепер будь-хто зможе ознайомитися із життєвим та науковим шляхом педагога, академіка, професора, відомого не тільки в Україні, але й за кордоном.
В обласній клінічній лікарні відкрили його кімнату-музей.
З ініціативи ректорату медуніверситету, керівництва кафедри внутрішньої медицини №1, яку свого часу очолював Євген Нейко (нині нею керує декан медичного факультету, завкафедри внутрішньої медицини №1 Роман Яцишин), над відкриттям музею працювали три місяці. За словами Романа Яцишина, крім систематичних екскурсій, тут планують проводити також медичні конференції.
Як і годиться на відкритті нового приміщення, спершу роботу музею благословив священик, а далі екскурс ... Читати далі »
Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2011

На виставці будуть представлені твори корифеїв закарпатської школи живопису з фондів Мукачівської міської картинної галереї та історичного музею Паланок  Ф. Манайла, А. Коцки, Г. Глюка, А. Кашая, В. Габди, В. Микити, А. Щепи, Ю. Герца та ін., а також близько 45 робіт сучасних художників, зокрема І. Бровді, З. Мички, П. Фелдеші, Ю. Сяркевича, І. Романюка, Ю. Шелевицького, А. Коприви, А. Іванча, Й. Секереша, В. Свалявчика, Е. Ефендієва… 
Відкриття виставки відбудеться 18 жовтня о 15 год., у Всесвітній день живописця, яке в Європі відзначають упродовж кількох століть. Адже цього дня вшановують святого Луку – покровителя живописців. Отож мукачівці сподіваються, що два міста-побратими Коломия та Мукачеве підтримають європейську традицію та започаткують святкувати в Україні Всесвітній день живописця.

Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 17.10.2011

Коли саме у місті з’явився дивак на прізвисько Льондон, не знає ніхто. Однак, калушани у переважній більшості знали Льондона. І навіть, по-своєму, шанували і боялися. Жінки — через те, що свої бурхливі емоції міг приправити масним слівцем. Чоловіки — тому, що, не зважаючи на час і місце, він без будь-якого докору совісті виливав усю правду у вічі. І, проте, мало хто міг по-справжньому зрозуміти цього дивака, адже він, можливо, своїм способом життя просто відстоював право бути собою і висловлювати власну думку про світ, який, проте, його не сприйняв.
Біографічні відомості про дивака на прізвисько Льондон буквально за кілька років після його смерті доходять до нас у вигляді переказів, і навіть легенд. Точних відомостей про роки життя і про людину загалом не зміг надати жоден із опитаних краєзнавців й активних калушан, яких опитали «Вікна». І, хоча у Миро ... Читати далі »
Переглядів: 753 | Долучив: Dnister | Дата: 17.10.2011

    П О С Т А Н О В А 
      ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ 

Про відзначення 810-річчя з дня народження 
першого короля Русі-України Данила Галицького 
 
У 2011 році виповнюється 810 років з дня народження Данила Галицького - князя галицько-волинського, великого князя київського, першого короля Русі-України. 
Враховуючи важливість постаті першого короля Русі-України Данила Галицького, Верховна Рада України  п о с т а н о в л я є: 
Переглядів: 715 | Долучив: Dnister | Дата: 17.10.2011

Значну частину свого 76-річного життя Іван Біликовський провів у Станиславові. І встиг за ці роки чимало - і як диригент, і як композитор, і як громадський діяч.
8-го жовтня ми відзначали 165-річний ювілей від дня народження цього видатного галичанина, одного із засновників і першого диригента «Станиславівського Бояна».
Іван Біликовський народився 1846 року в селі Бабині на Львівщині в сім'ї вчителя. З юного віку він полюбив пісні, які чув від свого батька. Освіту здобув у школах та в гімназії Самбора, де впродовж трьох останніх років навчання керував учнівським хором. Юнак проявляв неабиякі музичні здібності, писав невеликі пісні.
Вирішивши стати вчителем музики, він у 1870 році приїжджає до Станиславова і вступає до вчительської с ... Читати далі »
Переглядів: 792 | Долучив: Dnister | Дата: 16.10.2011

Якщо зважити на той факт, що від давньоруського часу до сучасності не збереглося ікон із храмів Галицько-Волинської Русі, то можна уявити, яке значення мало відкриття, зроблене ленінградським реставратором М.Перцевим у фондах сакрального живопису Київського державного музею українського мистецтва. Сталося це на початку 60-х років минулого століття. Від працівників музею М.Перцев довідався, що старовинну ікону привіз до Києва у 1920 році відомий український дослідник і колекціонер Данило Щербаківський. На звороті іконної дошки він зробив запис: «Покров Пресвятої Богородиці – образ древнього типу. Анголи підіймають Влахернську ризу Богоматері. Східна Галичина. ХІV вік».
Ікона має розміри: 79,5x47,5 см. Намальована вона на суцільній смерековій дошці, яка була вкрита лляною паволокою, левкасом (затверділа суміш крейди і клею) і виконана в техніці яєчної те ... Читати далі »
Переглядів: 750 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

9 жовтня минуло 125 років від дня народження письменниці, громадської діячки ХХ ст. Іванни Омелянівни Блажкевич (09.10.1886-02.03.1977 р). Цього дня у Залуквянському Будинку культури Галицького району зібралися поціновувачі творчості Іванни Блажкевич, серед яких вчителі та учні Залуквянської ЗОШ, батьківська громадськість, вдячні залуквяни, що прийшли  на учнівсько-батьківську конференцію, ініціатором проведення  якої виступив директор школи Володимир Чаграк. Глядачі у залі мали можливість переглянути прекрасне дійство «Пам’яті Іванни Блажкевич присвячуємо», сценаристом та режисером якого є заступник директора Зоряна Івасишин.
Вже стало шкільною традицією щорічно у часі відзначення роковин письменниці проводити різноманітні заходи. Цьогорічне святкування почалося ще у понеділок тематичною лінійкою «Вчителька державності». Усні журнали, віктор ... Читати далі »
Переглядів: 732 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

13 жовтня на базі ТРО «Тисмениця» відбулися зйомки телемарафону, присвяченого 69-ій річниці створення УПА. Діалог із ведучою – головним редактором Надією Теличкан вели заступник голови районної державної адміністрації Володимир Дутчак, голова районної організації Братства вояків ОУН-УПА Петро Галига, історик, заступник голови обласної організації Спілка офіцерів України Ярослав Оленчук.
Глядачі зможуть побачити і почути цікаві тематичні бесіди, доповнені наочними матеріалами – архівними відеоматеріалами з історії районної організації Братства вояків ОУН-УПА та фотоілюстраціями з краєзнавчої та наукової літератури по історії УПА. Передача транслюватиметься в ефірі ТРО «Тисмениця» впродовж святкових днів 14 – 16 жовтня.
Тисменицька РДА
Переглядів: 621 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

Уже 20 років директор Гвіздецької школи мистецтв Ігор Довганюк намагається врятувати унікальну пам’ятку архітектури державного значення – костел монастиря Бернардинів Непорочного Зачаття Найсвятішої Діви Марії у Гвіздці. Місце намолене – лише диво та вищі сили допомогли будівлі простояти без ремонту 300 років. І хоча костелом та монастирем мала б опікуватися держава, жодної копійки на реконструкцію і ремонт за весь час не надійшло. Наразі тут міститься Гвіздецька школа мистецтв – викладачі власними зусиллями, засукавши рукави, побілили стіни, поставили підлогу тощо. Ігор Довганюк каже, що збереження будівлі – практично справа всього його життя. Розчарувавшись у обіцянках, пан Ігор звернувся у громадську приймальню депутата обласної ради Богдана Гдичинського. Має на меті разом з молодіжним благодійним фондом «Заради добра», який створений з ініціативи Богдана Петровича, відкрити фонд порятунку пам’ятки. ... Читати далі »
Переглядів: 806 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

Мешканці Івано-Франківська, проходячи повз вулицю Новгородську,  не могли не звернути увагу на новий будинок, який виріс  позаду торгового центру, колись відомого за назвою «Тисячу дрібниць». Велетень-будинок досить легко помітити, завдяки оригінальному чорно-білому полосатому забарвленню та  чудернацькій архітектурній формі. Втім, не настільки чудернацькій, щоб вигідно виділятись з-поміж інших торгових центрів, а скоріше навпаки. Власне будинок  з такою  кількістю вікон більше нагадує  якесь траурне бюро чи іншу споруду, яка призначена бути максимально закритою від багатьох. Слід також зазначити, що у цій будівлі чотири поверхи, а з однієї сторони взагалі п’ять нараховується. Тож оглянути Станиславську Колегіату з вулиці Новгородської тепер неможливо.
Втім, більшість мешканців міста навіть не уявляє, як помиляється. Адже ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.10.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024