Четвер, 28.03.2024, 19:49:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 255 256 257 258 259 ... 274 275 »
У неділю в Народному домі Болехова відбудеться презентація книжки Романа Коваля "Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею", що є дослідженням життєвого, творчого та бойового шляху відомого скульптора, художника, поета, організатора та чотаря Українських січових стрільців, начальника Сірої дивізії Армії Української Народної Республіки, повстанського отамана на Полтавщині.
Презентація відбудеться за участю автора та президента історичного клубу "Холодний Яр".
ОДТРК
Переглядів: 561 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.09.2011

Це питання порушила у вівторок на дні депутата в обласній раді голова постійної комісії з питань національного та духовного розвитку, культури, засобів масової інформації, книговидання і свободи слова Ольга Бабій.
Перед нею її колеги Зіновій Береговський і Василь Попович доповнили вже названі адреси занедбаних культових споруд — зокрема в Кукільниках Галицького району, в центрі Коломиї та Богородчан (дві останні — у підпорядкуванні Московського патріархату) і допитувалися в заступника начальника управління культури обласної держадміністрації, чому не фінансуються заходи щодо їх збереження, не вживаються інші засоби впливу до власників храмів. Пояснення доповідача з посиланням на «об’єктивні» причини, очевидно, не влаштовували Ольгу Михайлівну, і вона поставила запитання руба:
— А чи можна явн ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.09.2011

У Івано-Франківській області протягом останніх 20 років через порушення правил експлуатації електрообладнання згоріло 19 дерев’яних церков.  
Про це повідомив у своєму виступі на дні депутата в Івано-Франківській облраді заступник начальника управління культури Василь Тимків, передає кореспондент УНН.
"Внаслідок незадовільної експлуатації електромережі та електрообладнання, неуважності під час користування свічками за 20 років втрачено через пожежу 19 дерев’яних церков", - сказав він.
За словами В.Тимківа, ще 12 церков – пам’яток архітектури місцевого значення - громади самовільно розібрали у зв’язку з аварійністю несучих конструкцій.
Він зазначив, що деякі реліг ... Читати далі »
Переглядів: 555 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.09.2011

Мода на постоли повертається. Українці почали частіше носити традиційне гуцульське взуття з телячої шкіри. Близько десяти років у селищі Смодно, що на Косівщині, його виготовленням займається сім'я Гринюків.
Спочатку постолоплетіння було додатковим заробітком для Гринюків. А нині - головне джерело прибутку родини. Адже постоли часто купують, як домашнє взуття, елемент одягу для художніх колективів чи для весілля. А гуцули взагалі, використовують його у щоденному побуті, каже майстриня Галина Гринюк.
Незважаючи на простий дизайн такого взуття, на його виготовлення йде чимало зусиль та часу. Адже теляча шкіра, з якої власноруч виготовляють постоли, доволі тверда. Одну пару - роблять два дні поспіль.
Ціна автентичних постолів, якщо вра ... Читати далі »
Переглядів: 760 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2011

Національний заповідник «Давній Галич» висунув книгу прикарпатського науковця Богдана Тимківа на Шевченківську премію. Монографія «Мистецтво України та діаспори: дереворізьба сакральна й ужиткова» – це плід восьмилітньої праці її автора.
Книга описує історію дереворізьби від давніх часів Київської Русі до сучасності. Також у ній йдеться про специфіку різних етнографічних регіонів України, про меблярство, іконостасну різьбу, виготовлення предметів літургійного та обрядового характеру. Тут представлені українські митці, які творили в діаспорі, а саме: Святослав Гординський, Михайло Черешньовський, Олександр Архипенко, інші.
У книзі, окрім великих святинь України, також можна знайти фрагменти іконостасу церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Одаї, церкви монастиря Матері Божої Знамення, що у се ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2011

Сьогодні (14 вересня) в залах Верховинського регіонального історико-краєзнавчого музею Гуцульщини відбудеться презентація-виставка картин членів Національної спілки художників України Романа та Надії Федини (Львівська національна академія мистецтв).
На виставці будуть представлені роботи, темою яких стали чарівність та етнос карпатського краю, багатство колористичного світу Гуцульщини. На цій основі розроблялися жанри пейзажу, побуту, сюжетні картини.
Останні роки подружжя художників перевагу віддали професійному малярству, хоча раніше займались керамікою. Над кожною роботою працюють разом, в чотири руки.
Організували декілька персональних виставок у Львівському палаці мистецтв, брали участь у міжнародних виставках. Творчі роботи з ... Читати далі »
Переглядів: 565 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2011

У селищі Обертин Тлумацького району на Івано-Франківщині на місці скоєння злочину працівники міліції затримали місцевого мешканця, котрий намагався обікрасти шкільний музей.
Пізно ввечері у Тлумацький райвідділ міліції хтось анонімно зателефонував на лінію «102» і повідомив про те, що в приміщенні школи нишпорить невідомий. Першим прибув до місця події дільничний інспектор міліції Сергій Галушка, котрий проживає в цьому селі. Дорогою він зателефонував іншому дільничному Ігорю Дерпаку, відтак офіцери самотужки організували блокування шкільної території. Тим часом прибув наряд міліції з райвідділу. Було встановлено, що невідомий проник всередину приміщення, розбивши вікно.
Надалі у присутності директора школи працівники міліції обстежили усі закутки приміщення і таким чином, як кажуть, застукал ... Читати далі »
Переглядів: 598 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2011

На Прикарпатті існує 29 населених пунктів, які внесені до списку історичних населених місць України. Про це розповів у своєму виступі на дні депутата в Івано-Франківській обласній раді заступник начальника управління культури Василь Тимків.
„Статус історичного населеного міста зобов’язує здійснювати будь-які містобудівельні, архітектурні та ландшафтні перетворення, будівельні, шляхові земляні роботи, реалізація яких може позначитися на стані пам’яток, їх території та зоні охорони, при умові дотримання історико-архітектурних опорних планів історичних населених пунктів.
З метою регулювання забудови та господарської діяльності, яка може позначитися на стані збереження пам’яток культурної спадщини в населених пунктах, занесених до списку історичних, облдержад ... Читати далі »
Переглядів: 592 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2011

13 вересня на 96-у році життя помер доктор історичних наук, професор, академік Національної академії наук України, завідувач відділом регіональних проблем Інституту історії України, голова Національної спілки краєзнавців, голова правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини, віце-президент Асоціації історичних міст України, головний редактор журналу "Краєзнавство" Петро Тронько.
Працював заступником голови Ради Міністрів УРСР у 1961-1978 рр., був депутатом Народних зборів Західної України у 1939 р., які легалізували приєднання західноукраїнських територій до УРСР. В 1967-1978 був головою правління Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, а в 1978-1979 — віце-президентом Академії наук України.
Петро Тронько б ... Читати далі »
Переглядів: 727 | Долучив: limnytcja | Дата: 13.09.2011

11 вересня 2011 року відбулася панахида біля хреста жертвам фашизму, який знаходиться на околиці лісу с. Шепарівці. 
У Шепарівському лісі фашистські загарбники в 1941-42 рр. розстріляли понад десять тисяч євреїв, поляків та українців. За свідченням очевидців, німці обгородили дротом, розстріляли і спалили тут 70 українських патріотів. Товариство «Поступ» у Коломиї (голова п. Ярослав Полатайчук) провело відповідну роботу по встановленню прізвищ невинно убієнних. 
На місці розстрілу 1994р. поставлено високий хрест, на плитах викарбувано імена розстріляних. З того часу щороку в другу неділю вересня біля пам’ятного хреста в лісі відбуваються панахиди, віче або години пам’яті. 
Перед присутніми виступив Шепарівцівський сіл ... Читати далі »
Переглядів: 609 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.09.2011

У Лісній Слобідці на Коломийщині перепоховали останки невідомого солдата, який загинув у Другій світовій війні.
А всього на цій території полягло 298 осіб. У братській могилі поховано 20 солдатів, решта — в Раківчику та Коршеві. Останки невідомого воїна знайшли в місцевому лісі. Відомо тільки, що це був молодий хлопець віком 22-25 років, який воював у 16-й мотострілковій бригаді, котра у квітні 1944 року вела бої з німецько-фашистськими загарбниками на території Лісної Слобідки.
У церемонії перепоховання взяли участь громада села, представники обласної і районної держадміністрацій, музею "Герої Дніпра" з Івано-Франківська. Під керівництвом директора музею Яреми Кваснюка і були проведені археологічні роботи та ексгумація останків.
Переглядів: 544 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.09.2011

10 вересня з нагоди дня міста Надвірна міський голова Зіновій Андрійович, за поданням громадсько – політичної ради Надвірнянщини та інших організацій, оголосив рішення сесії Надвірнянської міської ради про присвоєння Степану Бандері, Роману Шухевичу , Степану Ленкавському та Петру Бобровському визнання їх почесними громадянинами міста Надвірна.
Внук Героя України Степана Бандери, який проживає в Канаді, Степан Бандера молодший направив вітання Надвірнянцям "Родина Бандер дякує громаді в Надвірні за ту честь та вшанування.”
11 вересня 20011р у м. Надвірна пройшли урочистості з посвяченням місця під майбутній пам’ятник Борцям за Волю України.
У багатолюдному дійстві взяли участь делегації від громад, духовенство, керівники міста та ра ... Читати далі »
Переглядів: 609 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.09.2011

1 вересня 2011 р. завершився термін подання кандидатур на здобуття краєзнавчої премії ім. В.Полєка. Долю поданих кандидатур вирішуватимуть члени обласної комісії з присудження премії. Їм належить обрати трьох кандидатів з наявних семи.
Отож, найкращих працівників на краєзнавчій ниві визначатимуть: Р.Іваницький (заступник голови облдержадміністрації, співголова комісії), В.Гладій (перший заступник голови обласної ради, співголова комісії), Брицька Г. (головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини і музейної справи управління культури облдержадміністрації, секретар комісії), П.Арсенич (член правління ІФОО НСКУ), Б.Гаврилів (к.і.н., член ІФОО НСКУ), А.Давидюк (начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи управління культури), М.Косило (голова ІФОО НСКУ), Б.Остафійчук (ректор Прикарпатського національного університету імені В. ... Читати далі »
Переглядів: 542 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.09.2011

Матерія має таку властивість – занепадати. Ця властивість тотальна і стосується матерії у космологічному форматі.
Але мова тепер не про Всесвіт. Лише про місто. Дехто вважає, що занепад є своєрідним випробуванням для кожної матеріальної речі, для кожної матеріальної складової. Якщо річ занепадає (руйнується, старіє) красиво, значить вона зроблена якісно і правильно. Якщо ж навпаки, то це свідчить про те, що матерія у ній скомбінована не в кращий спосіб.
Це стосується і людського тіла. Скажімо, «породиста» Софі Лорен знімалась напівоголеною для еротичного таблоїда у сімдесят років. А на тіла абсолютної більшості сімдесятирічних, як відомо, естетам дивитись не рекомендується.
Колись, ще за радянських часів, мені було сумно дивитись на ... Читати далі »
Переглядів: 705 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.09.2011

Жінки прикрашають світ, але починають - з себе. Серед істориків поширений жарт про те, що манікюр та губну помаду вигадали ще у первісному суспільстві, коли, радіючи впольованому мамонту, жінки кров'ю здобичі намазували собі нігті та вуста.
Разом із розвитком цивілізації розвивалася й індустрія косметики. Мильну траву замінили парфюмоване мило та гелі, замість олій маємо крем, щічки підкреслюємо не бурячком, а фабричними рум'янами, замість рослинних відварів до наших послуг найрізноманітніші парфуми та дезодоранти! А скільки помад, лаків для нігтів, засобів для волосся! Що й казати - зручно, але чи завжди корисно і безпечно? Як би хотілося, щоб косметичні засоби були якісні, натуральні і при цьому дієві, легкі у використанні та не дуже дорогі!
Саме такою була - а іншою і не могла тоді бути - ... Читати далі »
Переглядів: 532 | Долучив: limnytcja | Дата: 10.09.2011

Нелегко писати про визначну людину, бо закрадається сумнів: чи зумієш відміряти їй належне? Саме такі почуття опановують мене, коли згадую розповіді мого вуйка Михайла Дерев’янка про о. Миколу Вонсуля. Його авторитет для жителів селища Солотвин був незаперечний. Він уважно ставився до кожної людини у своїй парафії та завжди був готовий помогти добрим словом, порадою, розрадою в горі. Не пройшов ніколи попри гурт людей, чи то старших, чи молоді, або навіть дітей, щоб не привітатися, не заговорити, не сказати кілька слів, над якими варто задуматися. Не минуло багато часу, як він навів порядок не лише в церкві, а й у громадському житті міста.
Найбільшою чеснотою о. Вонсуля була любов – до Бога і до людей. На відміну від попереднього пароха, який, крім церковних обов’язків, нічим не цікавився, він увійшов у кожну клітинку життя містечка. Найбільш ... Читати далі »
Переглядів: 813 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.09.2011

Про живописну святу місцину у лісі біля села Бишів не забувають люди. Щороку в останню неділю травня йдуть до місці з’яви Божої Матері, випрошуючи у Пресвятої  Діви ласк та перепрошуючи її як за власні гріхи, так і за гріхи безбожників у недавні сумні часи.
Зміст об’явлення знаходить відгук у серцях все нових і нових християн... Молитва, покута, піст, жертва, добре християнське життя... Просто і доступно... Як і всі інші веління Богоматері у різних частинах світу – Фатімі, Люрді, Меджугор’ї. І, звичайно ж, у Бишеві, який святкуватиме 18 вересня  570 літо від першої згадки про населений пункт.

Я, можливо, й не взявся б за цей матеріал, але надто привабливим видався маршрут вихідного дня, який розпочався для мене і моїх ... Читати далі »
Переглядів: 784 | Долучив: Dnister | Дата: 09.09.2011

У багатьох містах Європи заклади, які себе поважають, мають власні легенди. Поступово ця мода дісталась і до нашого міста. Свою легенду має кав’ярня «Золотий дукат».
У 1873 році донька австрійського цісаря принцеса Гізела започаткувала у Станиславові благодійний грошовий фонд для бідних дівчат. За статутом, раз на рік серед малозабезпечених наречених проводився розіграш посагу, який становив не мало, не багато – 200 корон. До конверту із грошима додавався кофейний сервіз, бо німці були переконані, що найголовнішими цінностями у житті жінки є діти, церква та кухня. Дивна статистика, але шлюби, які благословлялися посагом цесарівни, були напрочуд міцними, щасливими й, переважно, багатодітними.
Під час реставраційних робіт у старому підвалі, що на Бачинського, 2, знайшли дві срібні ложечки із того самого цісарського сервізу. Їх охоче демонструють відвідувачам кав’ярні. Кажуть, якщ ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Долучив: Dnister | Дата: 09.09.2011

Кожен з давніх будинків Івано-Франківська має свою непросту історію. Є споруди, відомі архітектурою, зовнішнім виглядом, а є цікавіші мешканцями, які там жили чи працювали. Спробуємо трохи віднайти «скелетів у шафі» будинку по вулиці Чорновола, 23.

Робінзони-Козаки
На початку ХХ століття вулиця Чорновола називалась Голуховського і була забудована одноповерховими будиночками з прилеглими городами. Мешкали в них переважно «городяни юдейського віросповідання», які тоді складали більшість населення Станиславова. Один з них, Шмерль Робінзон, мав щастя володіти тут земельною ділянкою. І була в нього донька (хочеться сказати єдина і любима, але точно не знаю) Соломія, яка обрала професію гінеколога. Соломія Робінзон мала чоловіка. Як ... Читати далі »
Переглядів: 728 | Долучив: Dnister | Дата: 09.09.2011

Здавалося б, дивна назва для такої вулиці. Ну, що на ній особливого? Базар, школа, кафе. Ну, ще є один старенький будинок на перехресті вулиць Дзвонарської, Ковжуна та майдану Шептицького. До чого тут дзвони? Але, добре придивившись до будинку під №7, можна побачити охоронну табличку. На ній зазначається, що це — будинок братів Фельчинських. А якщо бути точнішим, то сучасною мовою тут був розташований офіс чи адміністративне приміщення підприємства. А приміщення сучасного м’ясного павільйону ринку є тим місцем, де виливалися дзвони, які отримували гран-прі міжнародних конкурсів у Парижі (Франція) — у 1927 році та у Льєжі (Бельгія) — у 1928 році, медалі на виставках у Стрию та у Львові. Та, врешті, саме калуські дзвони здобули світове визнання, ставши запорукою успіху сучасного бренду "Дзвони Фельчинських".
Історія успіху родини Фельчинських у Калуші ро ... Читати далі »
Переглядів: 1033 | Долучив: Dnister | Дата: 09.09.2011

Науково-культуроло­гічний проект «Коломийська бібліотека» три роки тому стартував у писанковому місті.
Ініціював його заслужений працівник освіти і науки України, директор Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, відомий краєзнавець та філокартист Валерій Ковтун.
Допомагають втілювати в життя велике захоплення вченого такі ж ентузіасти-коломиєлюбці, як Микола Савчук, Микола Васильчук, Степан Андріїшин, Мирослава Кочержук, Василь Нагірний та Мирослав Ясінський.
Сьогодні вже вийшли друком 10 унікальних видань книжкової серії про Коломию. Останнє — "Недавні історії давнього міста". В основу книги лягли телепрограми відомого журналіста, історика, краєзнавця Василя Нагірного. ... Читати далі »
Переглядів: 620 | Долучив: Dnister | Дата: 09.09.2011

Верховинцю Кумлику – 62 роки. Він ніби трохи соромиться свого віку, але весела вдача й таланти не додають років, а віднімають. «Думаю, похмурі люди взагалі не родяться. Все залежать від сім’ї, діда, баби, прадіда, – говорить Роман Кумлик. – А найголовніше – любити людей. Бо не головне, що ти пристроївся до когось і розказуєш йому, який він срібний і золотий. Ні. Вздрів мусульманина – люблю його, вздрів угорця – люблю його теж. Усі люди зроблені з одного матеріалу. Якщо людина так собі думає, то вона і заробляти буде доста, та й узагалі в її житті все буде гарно».
Така життєва філософія гуцульського етнографа, музиканта, танцівника і педагога Романа Кумлика. Як думає, так і живе. Та й інших заохочує на добро та радість. Каже, що навіть коли хтось нагрубив, треба взяти то на сміх. Тоді грубіян побачить, що немає сенсу розкручувати, та й відчепи ... Читати далі »
Переглядів: 774 | Долучив: limnytcja | Дата: 08.09.2011

18 листопада 1950 року вдосвіта в нерівному запеклому бою, який тривав півтора години, загинув Крайовий провідник ОУН «Захід-Карпати» Степан Слободян-«Єфрем» та семеро його побратимів. Підпільники робили спробу вирватись з оточення, але всі загинули. Під час прориву дружина С. Слободяна - Марія-«Марта» з родини Німих вбила лейтенанта НКВД. Ще один солдат-облавник був поранений в бою.
Тіла загиблих підпільників на підводах звезли до села Бережниця, а звідти вантажною машиною до міста Калуш. Наступного дня довезли на подвір’я тюрми (тепер музична школа№1 у місті Калуш) сильно обгорілий труп ще одного підпільника. З бункера було вилучено велику кількість організаційних документів, які не встигли згоріти.
У 1991 році жителі села Бережниця встановили залізний хрест і бетонний надгробок поряд із мі ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 08.09.2011

У Чорному Лісі, що на Івано-Франківщині, відбулися пошукові роботи на місці бункеру УПА. Участь у пошуках взяли директор Меморіяльного музею Степана Бандери у селі Старому Угринові Степан Лесів, представники Історичного Товариства "Українська Варта" Станіслав Власов і Віктор Павлів, а також ентузіасти-патріоти села Угринова.
18 вересня 1950 року у цій криївці загинуло 8 вояків, серед них одна дівчина. Найстаршому з них було всього лише 28 років це був Степан Слободян.
Список загиблих вояків:
1. Степан Слободян – Крайовий Провідник ОУН «Захід – Карпати».
2. Марія Німа- «Марта», 1925 р.н. – Провідник УЧХ Калуського Проводу ОУН.
Переглядів: 719 | Долучив: Dnister | Дата: 08.09.2011

Як повідомив на сьогоднішній прес-конференції голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, відбулися домовленості між керівництвом області і власником Палацу Потоцьких Олегом Бахматюком щодо його реконструкції.
Нагадаємо, що довгий час влада міста Івано-Франківська не могла вирішити питання реконструкції палацу.
Як розповів Вишиванюк, вже є архітектурна розробка Палацу. Але через те, що всі будівлі на його території в надзвичайно жахливому стані, відбудеться не реконструкція, а будівництво нового Палацу. За словами губернатора, наразі від Палацу Потоцьких залишилися тільки слова…
Проте Вишиванюк визнав, що наразі до Палацу Потоцьких в нього «не доходять руки», бо є набагато важливіші проблеми які потребують нега ... Читати далі »
Переглядів: 474 | Долучив: limnytcja | Дата: 08.09.2011

Село Чесники розташоване в горбистій місцевості недалеко від сакрального об’єкту дохристиянської доби – місця Сили - «Чортова гора». Офіційна дата виникнення села (за першою згадкою) – 1368 рік. Адміністративно село належало до Бережанського циркулу Рогатинського повіту. Дідичами села були суддя Микола Петриловський, шляхтичі з родин Казановських (Хшановських) і Мальчевських. Історики знаходять згадки про замок, побудований поряд з Чесниками Адамом Казановським.
На горі, яка ландшафтно домінує над територією села, стоїть древня церква Святого Миколая (назва, яка побутує серед мешканців Чесників – «Вознесіння»). Це давнє і шановане місце Сили з виразною позитивною (захисною) енергетикою. Навіть при першому знайомстві з пам’ятником архітектури, який тепер стоїть на цьому місці, впадає в очі, що він нагадує церкви, що будувалися у перші століття після мон ... Читати далі »
Переглядів: 604 | Долучив: limnytcja | Дата: 08.09.2011

В Івано-Франківську проведуть конкурс на кращу оглядову екскурсію, присвячену 350-річчю обласного центру. Таке рішення прийняв міський виконавчий комітет.
Про це повідомив начальник міського відділу туризму Володимир Устинський. Охочі зможуть написати і запропонувати журі свій власний маршрут подорожі містом.
В конкурсному поданні має бути присутня новизна, чітке зазначення включених туристичних об’єктів і коротка історична довідка про них.
Також оргкомітет зважатиме на ступінь розкриття обраної теми. Конкурсанти можуть готувати маршрути, як по загальному розвитку Івано-Франківська, так і окремих сфер його життя - політики, економіки, промисловості чи культури. За креативність 6 переможців отримають фінансову винагороду - від 920 до ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 07.09.2011

Виповнилося 120 років з часу, коли перші українці прибули за океан, в Канаду, у пошуках кращої долі. Це були наші земляки з с. Небилів Рожнятівського району Іван Пилипів і Василь Ілиняк.
Перші канадські поселенці українського походження прибули на кораблі "Орегон" до порту Квебек і поклали цим початок української еміграції в Канаду.
На відзначення 120-ї річниці такої дати у Небилові відбулося урочисте віче біля пам’ятного знаку першим емігрантам до Канади Пилипіву та Ілиняку. В них взяли участь представники влади, духовенства, учнівська молодь, громада села, а також гості з Канади — учасники канадсько-українського бізнес-форуму.
ОДТРК
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 07.09.2011

СІРЕДЖУК П. „КОСМАЧ НАД ПІСТИНЬКОЮ”
Вперше у вітчизняній генеалогії зроблено спробу на основі першоджерел: архівних документів, відомостей періодики, наукових розвідок та інформації респондентів окремішнім виданням подати життєпис прославлених людей окремо взятого населеного пункту.
У книзі здійснено дослід щодо відновлення історичної пам'яті призабутих імен тих людей, які будили національну ідею, кому була не байдужа доля Гуцульщини і України, своєю натхненною працею в царині духовності, просвіти, культури шанували, берегли і примножували звичаї і традиції. Власне цим вони і прославили Космач над Пістинькою на віки. Одночасно згадано і тих космачан, котрі реалізували себе далеко від рідної землі, за кордоном, й уславили село у світах.
Переглядів: 631 | Долучив: Dnister | Дата: 07.09.2011

Під такою назвою в загальному читальному залі діє книжково-ілюстративна виставка-персоналія, приурочена до 145-ліття від дня народження Михайла Грушевського, видатного українського історика зі світовим ім’ям, організатора української науки, політичного діяча і публіциста, голову Центральної Ради (1917-1918), академіка, автора понад 2000 наукових праць.
Народився Михайло Грушевський 29 вересня 1866 року в Холмі (Польща, нині - Хелм). Його батько був учителем греко-католицької гімназії. Юнацькі роки провів на Кавказі, де навчався у Тифліській гімназії.
У 1886-1890 роках навчався на філологічному факультеті Київського університету. За свою студентську роботу «Нарис з історії Київської землі від смерті Ярослава до кінця XIV ст.» отримав золоту медаль і був залишений при університеті.
... Читати далі »
Переглядів: 931 | Долучив: Dnister | Дата: 07.09.2011

У Івано-Франківську з’явився новий банк. Це «Банк Кіпру» / "Bank of Cyprus”. Для нашої держави він не новий, проводить свою діяльність у країні з грудня 2008 року. Як всі фінансові установи, надає послуги фізичним та юридичним особам, є членом Асоціації українських банків. За розміром регулятивного капіталу і активів він відноситься до 4 групи. 
Певні, що новий банк в обласному центрі нікого не здивує, адже ще з ХVII століття власники міста спроваджували сюди вірмен, дбали за розвиток торгівлі. Місто в міжріччі Бистриць лежало на перетині торгових шляхів. Надання Магдебургзького права було додатковим поштовхом для економічного росту. У місті впродовж століть активно працювали польські, жидівські та українські фінансові інституції.
Працюватиме «Банк Кіпр ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2011

155-річчю від дня народження геніального українського письменника, вченого і громадського діяча Івана Франка присвячене нове видання „Франкознавство Івано-Франківщини: фрагменти статей 2006-2011 рр.”, підготовлене працівниками обласної універсальної наукової бібліотеки, яка з гідністю носить його ім’я.
Це другий випуск серії „Визначні вчені Івано-Франківщини", започаткованої бібліотекою.
До нього включені фрагменти статей, опубліковані впродовж 2006-2011 рр. прикарпатськими науковцями та краєзнавцями. Усі вони присвячені дослідженню життя і творчості Івана Франка, перебуванню великого Каменяра на Прикарпатті та вшануванню його пам'яті на теренах краю. Серед авторів відомі імена івано-франківських дослідників: П. Арсенича, І. Білинкевича, Б. Гавриліва, Р. Голода, В. Грещука, В. Качкана, Р. Піх ... Читати далі »
Переглядів: 566 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2011

02 вересня 2011 року в селі Ясень відбулось літературно-музичне свято «Він наш поет, він наша слава» з нагоди відзначення 200-ї річниці від дня народження Івана Миколайовича Вагилевича – нашого земляка – поета, філолога, фольклориста, етнографа, громадського діяча, одного із організаторів і провідних діячів «Руської трійці».
Розпочалось свято святочною літургією в храмах села Ясень (200 раз били в церковні дзвони в пам’ять про свого славного земляка), потім урочистою ходою жителі села, гості свята направились до пам’ятника І.Вагилевичу священнослужителі всіх конфесій району відправили молебні та благословили святкове дійство.
Урочистості розпочались із покладання вінків і кошиків квітів до підніжжя пам’ятника.
Зі словами вітання вис ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2011

В Івано-Франківську презентовано книгу "Невмирущість мазепинської ідеї" — про гетьмана України Пилипа Орлика, автора першої української Конституції, та його сина Григора, видатного діяча Франції, який, якби не смерть, міг би стати прем’єр-міністром цієї європейської держави.
Презентацію організували обласний Клуб української інтелігенції імені Богдана Лепкого, обласні та міські організації "Просвіти", "Союзу українок", а книгу підготувала до друку голова Клубу української інтелігенції Уляна Скальська. Видано її завдяки університету права імені Короля Данила Галицького. І хоча в останні роки з’явилося чимало статей про цих синів України, які жили далеко від неї, про них пишуть і говорять недостатньо.
ОДТРК
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024