Середа, 26.06.2024, 03:48:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2023 » Липень » 13

Поселення Флеберг чи Флеберґ, Флєберґ, нім. – Flehberg, чи Святий Ян (Święty Jan) знаходилося на частині вулиці Івана Франка (колись вул. Святого Івана) є частиною Коломиї, яке заснували німецькі мешканці Маріягільфу на викуплених земельних ділянках на північий захід від поселення в 1892 року. У міжвоєнний період його називали Святий Ян згідно із назвою храму збудованого в поселенні.

Коли німецькі сім’ї Маріягільфу розрослися, їм стало надто тісно у поселенні та для молодят не було вже місця для житла. Тоді вони почали купувати ділянки землі у північно-західній частині від села - це були заболочені лісові площі, порослі густим чагарником і бур’яном, які слід було викорчувати, та там споруджували нові двори. ... Читати далі »

Переглядів: 57 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2023

В Івано-Франківську 12 липня стартував міжнародний архітектурний конкурс концептуальних ідей щодо переосмислення території історичного середовища комплексу колишнього палацу Потоцьких та створення інтерактивного багатофункціонального об'єднавчого простору. Про це на пресконференції повідомив директор комунального підприємства "Простір інноваційних креацій "Палац" Володимир Гайдар, повідомляє з місця події кореспондентка Суспільного.

Віртуальний музей, аудіобібліотека, літературний і театральний простори, археологічний резерват, кав'ярня та додаткові входи й виходи — так хочуть переосмислити історичне середовище палацу Потоцьких, каже Володимир Гайдар. Для цього оголосили архітектурний конкурс. ... Читати далі »

Переглядів: 57 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2023

У центрі міста Болехів Калуського району, що на Івано-Франківщині, розташована братська могила воїнів радянської армії та могили героїв радянського періоду Георгія Андрєєва та Павла Зубка. На таблицях, зі списками імен тих, чиї останки поховані на цьому місці, з'явився напис "вбив". Яка історія меморіалу, що про пам'ятник кажуть місцеві жителі та чи планують його демонтувати, читайте у матеріалі Суспільного.

Директорка музею історії Болехова Оксана Півень розповідає: цей пам’ятник встановили у 1956 році. Він є копією львівського монумента, що стоїть на Пагорбі слави. Скульптор пам’ятника — Яків Чайка.

... Читати далі »

Переглядів: 76 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2023

На Прикарпатті військові повітряних сил відновили могилу одного з перших пілотів на Галичині – Федора Томенка.

Федір Томенко похований у Дебеславцях Коломийського району. Він був поручником Української Галицької армії.

Спільно з Петром Франком, сином відомого літератора Івана Франка, формували і розвивали авіасправу. Зокрема, Літунський полк УГА — авіаційне формування у складі Української Галицької армії.

Довідково. В УГА сотник Петро Фран ... Читати далі »

Переглядів: 70 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024