П`ятниця, 18.10.2024, 04:40:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Травень » 20 » Церкві на Надвірнянщині виповнилося 100 років
14:35:06
Церкві на Надвірнянщині виповнилося 100 років

Своє сторіччя відзначає церква Святого Миколая, яка розташувалась поміж Карпатських гір в селі Стримба.

Вперше церква Св. Миколи в Стримбі відзначена в Реєстрі церков Львівської єпархії 1708 року.

У 1725 році коштом громади і пароха о. Івана Лучкевича звели нову дерев’яну церкву, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку міського голови Надвірної Зіновія Андрійовича.

Згідно з різьбленим написом на одвірку західних дверей «Року: 1835 : М.халъ Момот майстеръ», нинішню церкву у 1835 році збудував майстер Михайло Момот, який одночасно звів церкву Покрови Пр. Богородиці в Надвірній.

Церква зберігає святий іконостас. Перший іконостас виконав Василь Турчиняк в період з 1910 року по 1934, але після його оновили, і зараз в церкві знаходиться сучасний іконостас.

На диво стримбівській перлині святого Миколая пощастило вижити у вогняному смерчі розпочатої Москвою та Берліном найкровавішої в новітній історії Другої світової війни 1939 – 1945 років і атеїстичному безумстві післявоєнної радянської окупації, щоб офіційно відродитися на порозі свята повернення української незалежності

Так почався довгий шлях повернення церкви і громади до своїх витоків християнської мудрості під захистом високо піднятого греко-католицького хреста, який несуть її парафіяльні священники.

Святкуючи 19 грудня своє храмове свято, вона дочекалася свого осучаснення в другій половині 2010-х і зараз виграє в яскравих променях Карпатського сонця всіма кольорами веселки своєї нової покрівлі.

“Протягом цього століття ця велична споруда була духовним центром нашої громади, місцем, де люди приходили, щоб помолитися, знайти розраду та духовне натхнення. Церква Святого Миколая завжди була осередком милосердя, благодійності та єдності нашого народу, – йдеться у дописі. – Сьогодні, коли ми відзначаємо цей поважний ювілей, ми віддаємо належне всім поколінням віруючих, які своєю вірою, жертовністю та відданістю зберігали та примножували духовну спадщину цієї святині. Ми вклоняємося перед пам’яттю тих, хто доклав свої зусилля до її зведення та розбудови”.

Церква Святого Миколая була і залишається символом нашої віри, нашої історії та нашої єдності. Тож нехай цей ювілей стане часом духовного відродження.

“В цей торжественний день дякуємо Богу та нашим захисникам за мирне і сонячне небо, за можливість творити краще майбуття нашої України!  Дякую всім, хто своєю працею і пожертвою долучилися до створення краси та величі нашого храму! Нехай такі світлі та знакові події дарують нам Віру і Надію у перемогу Добра над злом! 3 нами Бог!”, – написав на своїй сторінці в мережі міський голова Надвірної.


Переглядів: 48 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024