Неділя, 08.09.2024, 01:27:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Травень » 20

Своє сторіччя відзначає церква Святого Миколая, яка розташувалась поміж Карпатських гір в селі Стримба.

Вперше церква Св. Миколи в Стримбі відзначена в Реєстрі церков Львівської єпархії 1708 року.

У 1725 році коштом громади і пароха о. Івана Лучкевича звели нову дерев’яну церкву, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку міського голови Надвірної Зіновія Андрійовича.

... Читати далі »

Переглядів: 41 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2024

Газета «Кур’єр станіславовскі» в номері за 13 жовтня пише: «День 8 жовтня буде запорукою кращої долі для тутешніх убогих без дому і притулку. Приїхав брат Раймунд за дорученням провідного брата Альберта на запрошення тутешнього приятеля убогих судового радного Максимовича з метою організації притулку на зразок тих, що існуюють у Львові та Кракові… Брат Альберт приймає кожного на ніч, дає теплу отраву, приодягає убогого — і чинить це цілком безплатно».

Це був посланець черненого католицького ордену альбертинців, який створював притулки на пожертви, зібрані серед співгромадян, пише Західний кур’єр.

... Читати далі »

Переглядів: 36 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2024

У березні 1903 року в Станиславові відбувся судовий процес, який набув у місті широкого розголосу. Анна Блавицька, дружина скарбового стражника, дуже сильно побила свою служницю Софію Семирозумівну.

Як виявилося, у служниці було хворе серце, і через два дні після побоїв вона померла внаслідок внутрішньої кровотечі. Пані Блавицька постала перед судом і була засуджена на п’ять місяців арешту, пише Західний кур’єр. 

Звісно, містяни засуджували агресивну господиню і співчували бідолашній служниці. Проте варто зауважити, що тодішні слуги за ... Читати далі »

Переглядів: 35 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2024

Внести мем про вухо в заголовок спровокувала мене та обставина, що багато українців захоплювалися польськими комедіями «Ва-банк» і «Ва-банк-2», сюжет яких розгортався довкола пограбування банків у міжвоєнній польській державі. Однак у ті часи найбільш крутими щодо експропріації грошей з польських установ були українські націоналісти, об'єднані в попередницю ОУН — Українську Військову Організацію (УВО). Саме про них я хочу розповісти.

Щоб здобути кошти для роботи, щойно обраний у 1924 році УВО крайовий командант (тобто, керівник УВО Галичини. — Авт.) Юліян Головінський створив спеціальну «Летючу Бригаду», члени якої діяли в умовах цілковитої конспірації. У місцях свого про ... Читати далі »

Переглядів: 36 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2024

У рамках відзначення Дня вишиванки і Міжнародного дня музеїв в музеї-оселі родини Івана Франка в Підгірках відбулося відкриття виставки вишитих картин середини та другої половини ХХ ст.

Наукова співробітниця музею-оселі Дарія  Ониськів, перш ніж представити виставку, звернула увагу присутніх на історію створення вишивки як такої, в тому числі на виникнення й популяризацію цього виду мистецтва на українських землях, інформують "Вікна" з посиланням на Калуську міську раду.

... Читати далі »

Переглядів: 34 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2024

З нагоди Міжнародного дня музеїв у Франківську Музей мистецтв Прикарпаття показав відреставровані експонати з колекції сакрального мистецтва, пише КУРС. Експонати саме повернулися до музею з реставрації.

Вже понад три десятиліття Музей мистецтв Прикарпаття співпрацює з фахівцями Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, очолюваної Тарасом Отковичем. Фондова колекція сакрального мистецтва музею є однією із найпотужніших в регіоні. Відтак художники-рестравратори філії моніторять і рятують артефакти позаминулих століть,  ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024