Неділя, 16.06.2024, 20:51:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 11 » Цікаві виставки обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка
11:36:56
Цікаві виставки обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка
З нагоди 70-річчя створення Української Повстанської Армії працівники відділу краєзнавчої літератури взяли участь в обласній науково-практичній конференції Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти „Українська Повстанська Армія: особистісний вимір”, а також підготували виставку-фотогалерею „Легендарна УПА мовою світлин”.
Одне із провідних завдань конференції полягало у активізації зацікавлення педагогів регіону у історико-краєзнавчих дослідженнях феномену Української Повстанської Армії. З цією метою завідувачка відділу краєзнавчої літератури Ольга Черепович запропонувала учасникам пленарного засідання виступ „Нові видання з проблематики УПА у фондах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка".
Українська Повстанська Армія уособила в собі звитягу кращих синів і дочок українського народу, які у роки воєнного лихоліття виборювали свободу і незалежність нашої держави. Самовіддана і мужня боротьба УПА заслуговує всенародного визнання і пошанування, тому відкривати все нові і нові сторінки історії визвольних змагань на сторінках книг та періодики - це наше увіковічнення пам'яті загиблих вояків-повстанців. 
Серед численних документів героїчної епохи УПА чи не найкраще промовляють до читача повстанські світлини. 
Виставка-фотогалерея „Легендарна УПА мовою світлин", організована у відділі краєзнавчої літератури бібліотеки, дозволяє кожному користувачеві побачити борців за волю України у дні їхньої буремної молодості. Крізь десятиліття зі старих фотографій альбомів „Армія безсмертних" та „Яворівський фотоархів УПА"  промовляють до нас молодеча енергія, ідейність героїв, їх сила духу та віра в перемогу.
Доповнені цінними світлинами і  багатотомне видання „Літопис УПА", дослідження прикарпатських вчених та краєзнавців (зокрема Петра Арсенича, Геннадія Бурнашова, Михайла Томащука, Миколи Когута та ін.) про Степана Бандеру, Романа Шухевича, інших визначних діячів визвольного руху, а також романи Михайла Андрусяка, численні  спогади наших краян - вояків УПА тощо.
Тож запрошуємо вас переглянути виставку-фотогалерею  „Легендарна УПА мовою світлин", щоб ще раз звернутися до тематики визвольних змагань, подвигу героїв УПА.

"Живий гомін далеких епох"
Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка, організована працівниками відділу загального читального залу і приурочена до Дня українського козацтва, який відзначається 14 жовтня, в день, коли православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці.
Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято чимало фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави - гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистить слабшого, старого, жінку, у нас кажуть: справжній козак. Козак в уявленні українця - це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України.
Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має  козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї.
Постійні напади татар зі степу змушували українців боронити своє житло й майно. За підтримки турків кримські татари смертельними вихорами налітали на українські землі, забираючи в полон найкращий цвіт нашого народу: дітей, дівчат, молодих чоловіків,  щоб продати їх у рабство. Українці могли просто зникнути з лиця землі, якби не знайшли якихось способів боронитися. Ставши помітною воєнною силою пізнього Середньовіччя, козаки виступали як оборонці своєї землі від агресивних кочівників степу, що загрожували не тільки Україні, а й сусіднім країнам: Польщі, Молдові, Угорщині, Австрії.
До того ж і влада чужоземців ставала дедалі жорстокішою. Українці, які звикли до свободи, шукають виходу. Найбільш енергійні та завзяті ідуть у степи, за Дніпровські пороги - на Запоріжжя. Там у вільних, але дуже небезпечних місцях і виникає український різновид європейського лицарства, особливий воєнний стан - козацтво. Мабуть, основу його складали шляхтичі, що мали військовий досвід, набутий ще за часів Київської Русі.
Поступово козацтво розросталося. Дніпровські степи потребували сміливих і талановитих вояків, вільних  та відчайдушних людей. Козаків ставало дедалі більше, в них з'явилася чітка військова структура - вони об'єдналися в загони, вибрали собі ватажків, почали будувати свої укріплення на незаселених землях Запоріжжя. Через ці землі татари не раз атакували українські землі й землі Московії. Козаки заважали  їм у цьому. Вони відбивали у татар полонених селян, відбирали в них награбоване майно. Постійна небезпека та ймовірність раптових військових дій загартували їх і зробили безстрашними воїнами. 
Цікаво, що святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці, з її іконою. Окрім того, споконвіку на свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні відбувалася Велика рада, яка обирала гетьмана та визначала, як козацтву жити далі.
До Дня українського козацтва відділ загального читального залу пропонує всім бажаючим переглянути книжково-ілюстративну виставку „Живий гомін далеких епох" та ознайомитися з виданнями з фонду нашої бібліотеки. 

Переглядів: 629 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024