П`ятниця, 18.10.2024, 04:43:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Травень » 22 » Державний архів Франківщини опублікував розсекречені списки "куркульських" господарств
09:10:34
Державний архів Франківщини опублікував розсекречені списки "куркульських" господарств

Державний архів Івано-Франківщини опублікував розсекречені архівні документи часів комуністичного режиму про розкуркулення жителів Прикарпаття. 21 травня на сайті установи оприлюднили "Списки куркульських господарств Калуського району за 1950 і 1951 роки". Розсекречені документи часів тоталітаризму оприлюднили вдруге.

Про це Суспільному розповів виконувач обов'язків директора Державного архіву Івано-Франківської області Андрій Сміжак.

З його слів, на 300 сторінках "Списків куркульських господарств Калуського району за 1950 і 1951 роки" міститься інформація про виселення до Сибіру приблизно однієї тисячі сімей. Окрім прізвищ, можна знайти також листування конкретних родин.

"Калуш нас зацікавив тим, що справи — дуже місткі. Вони збиті докупи по "куркулях" і містять дуже багато інформації. Якщо по інших районах треба більше пошукової роботи, то по Калушу ми знайшли практично збиті справи, які легко доступні для сканування", — говорить виконувач обов'язків директора архіву.

Також працівники архіву працюють над доповненням "Списків куркульських господарств Станіславської області за 1950-1951 рік", каже Андрій Сміжак.

"Як виявилося, ще є доповнення у кожному районі до цих років. Ми знайшли додаткові списки розкуркулених людей. Тому ще проводимо доопрацювання 1950 року. Хочемо подивитися всі райони, які в нас є на збереженні за ці роки. Після цього почнемо опрацьовувати 1949 рік", — говорить Андрій Сміжак.

З його слів, розсекречені документи працівники обласного архіву оприлюднюють вдруге. Робота над цією серією публікацій про виселення "куркулів" до Сибіру тривала півтора місяця.

З моменту першої публікації на сайті Державного архіву Івано-Франківської області до установи звернулися приблизно 60 людей, які хотіли дізнатися про своїх родичів, депортованих до Сибіру у 1950-1951 роках. Майже три десятки людей прийшли до читального залу архіву, решта запитів надійшло на електронну пошту установи, розповів Андрій Сміжак.

"До нас звертається велика кількість людей після цих публікацій. Якщо люди самостійно приходять, то йдуть у читальний зал. Ми їх реєструємо, надаємо ці документи. Вони можуть з ними ознайомитися чи на телефон фотографувати. Адже люди, окрім того, що прочитали інформацію на сайті, хочуть прийти, доторкнутися до документа, прочитати. І, як правило, сфотографувати справу, щоб показати своїм односельцям, яких також зачепила ця біда — депортація до Сибіру", — говорить Андрій Сміжак.

Документи можна переглянути на сайті Державного архіву Івано-Франківської області у розділі "Е-особливо цінні документи". Їх можна завантажити на комп'ютер чи опрацювати онлайн.

Як розповів Андрій Сміжак, зараз працівники архіву оцифровують документи з депортації "куркульських" господарств Долини та Галича.


Переглядів: 42 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024