Понеділок, 20.05.2024, 13:07:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Травень » 7 » До Дня Івано-Франківська: топ-5 цікавих фактів про Станиславівську фортецю
10:38:54
До Дня Івано-Франківська: топ-5 цікавих фактів про Станиславівську фортецю

«Місто-зірку» –гармонійне, компактне і невразливе до військових дій споруджували за стандартами і нормами французької будівельної школи.

Цікаву інформацію про Станиславівську фортецю напередодні Дня міста оприлюднили на сторінці Фортечна галерея “Бастіон”, пише “Західний кур’єр”.

1. Станиславівська фортеця була побудована у стратегічно зручному місці. Купівля Андрієм Потоцьким села Заболотова мала вирішальне значення для заснування Станиславова. Досконале розташування місця, яке омивалося з трьох боків водами обидвох Бистриць, разом з багнюкою, що заливала їхні береги, змусило Потоцького звернути увагу на військово-стратегічні переваги цієї локації.

2. Станиславівська фортеця була споруджена за досить короткий термін – усього п’ять місяців. Автором проєкту став Франсуа Корассіні з Авіньйону. Місто відразу будувалося як могутня фортеця. Його територія була оточена спочатку дерев’яними, потім мурованими стінами, а ще земляним валом та широким ровом.

3. Працюючи над проєктом міської фортеці, Корассіні керувався вченням італійського архітектора Вінченцо Скамоцці про «місто-зірку» –гармонійне, компактне і невразливе до нових методів військових дій. Проєктування і спорудження міста велося за стандартами і нормами французької будівельної школи.

4. Франсуа Корассіні розпланував схему вулиць міста, центром якої була ринкова площа з ратушою, зорієнтована за сторонами світу. Він обчислював гармонійні співвідношення головної міської площі та вулиць середмістя у французьких туазах (1 туаз = 1,949 м). Вулиці прямували до воріт міста або перетинались під прямими кутами, утворюючи зручну систему комунікацій між житловими кварталами і стратегічними об’єктами фортеці.

5. Станиславів мав дві потужні в’їзні брами – Галицьку та Тисменицьку. Називалися брами за своїм розташуванням: з однієї вів шлях на Галич, з іншої на Тисменицю. В’їзди в Станиславів, юне, новостворене місто, прикрашали великі таблиці з чорного мармуру, на яких красувалася вибита золотом назва міста та герб Потоцьких. Був ще один вхід у місто – так звана вірменська фіртка, стежина з якої вела до міської торговиці. До брам та фіртки вели три мости.


Переглядів: 16 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024