Субота, 27.07.2024, 03:00:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Квітень » 29 » Краєзнавець Василь Фіцак дослідив 5 млинів Калущини — було 45
18:01:25
Краєзнавець Василь Фіцак дослідив 5 млинів Калущини — було 45

Калуський краєзнавець Василь Фіцак розпочав досліджувати млини міста та району. Наразі йому вдалося зібрати інформацію про п'ять млинів.
Василь Фіцак у соцмережі пише, що в першій половині ХХ століття в Калуші і повіті було 45 млинів:

"Проте тоді до складу повіту входили села теперішнього Рожнятівського району. Людина, будуючи млини, успішно використовувала силу вітру, води, тварин. Хоча в нашому регіоні вітряків не було, але завдяки мережі річок і штучних каналів (Млинівок) будувались млини".

Краєзнавець подає короткий опис млина, який знаходиться в селі Негівці Калуського району. Побудований 1932 року, це добротна цегляна будівля, перекрита бляхою. Млин приводився в дію завдяки дизель-двигуну. У радянський період, десь в 1960 році, був переобладнаний: перекрито дах, добудовано додаткові приміщення, встановлено електродвигуни, нові вузли та машини з Ставропольського заводу машин. Рік випуску деяких машин — 1957 року. Зараз млин не працює.

Ще один із досліджуваних об'єктів — млин у селі Сівка Войнилівська, який є одним із найстаріших млинів району, розповідає Василь Фіцак:

"Від р. Сівка проведено штучний канал, борти біля млина залиті бетоном, вода текла каскадами і приводила в дію колесо. Сам млин не такий показний, але доволі цікава побудована з дерева будівля. Збереглись декілька вузлів. На втулці валу є напис : "J.SZAYNOK-RZESZOW". Це була престижна фірма в Жешуві, фабрика машин і технічне бюро, яка спеціалізувалася на випуску водних турбін, млинів, помп, відливання виробів з металу. В пошуках інформації вдалось з'ясувати, що власником або орендавцем млина був жид А. Laufer".

Наразі млин робочий, працює на електриці. З обох боків будівлі прибудовано додаткові приміщення, очевидно, вже в радянський період.

Ще один млин, який ще краєзнавець має намір дослідити, зберігся в Підгірках, що тепер входять до складу міста.

Загалом вдалося віднайти 5 млинів, серед яких — в Пійлі та Підмихайлі. Млин у Пійлі краєзнавець описав ще 2016 року, а от у Підмихайля не може поки що потрапити для дослідження через карантин.

Нагадаємо, що Василь Фіцак також вивчає дзвоноливарство на теренах Калущини.


Переглядів: 236 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024