Субота, 27.07.2024, 01:46:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Вересень » 26 » Напад на Калуш 1915 року з бойового журналу 93-го піхотного полку. Частина ІІ
19:32:19
Напад на Калуш 1915 року з бойового журналу 93-го піхотного полку. Частина ІІ

93-й піхотний полк (I-й армійський корпус, 5-а піхотна дивізія) K.U.K. Infanterie Regiment був заснований 1883 року.

Калуський краєзнавець Андрій Шутяк створив Facebook-сторінку «Калушани в Першій світовій війні. Kalush (Kałusz) in the First World War», де частково оприлюднює інформацію про похованих на калуському військовому цвинтарі.

Нещодавно калушанин натрапив у чеському архіві на бойовий журнал 93-го піхотного полку австро-угорської армії. Перекладом з готичної німецької про напад на Калуш 1915 року краєзнавець поділився в мережі.

Пропонуємо другу частину перекладу про напад на Калуш 1915 року:

"Як повідомив один з наших військовополонених, який повернувся, козаки, покладаючись на свої сили, не покидали Калуш і до світанку знаходилися в постійній оборонній готовності. Тільки коли бліді ранкові промені охопили будинки, росіяни обшукали все навколо і в цілому, змогли привести 11 заблукалих солдат в якості полонених. Їм козаки показали наших 8 убитих, які лежали нерухомо на закривавленому вуличному снігу. При щоденному відвідуванні ув'язнених одного разу вони знайшли кілька іржавих гільз, що викликало у них шалене бажання зарізати їх усіх. У сільському будинку полонених допитував російський командир, який записував неправдиві свідчення, а козачий офіцер фотографував їх. Убогий результат відвідування, схоже, не задовольнив козаків; вони постійно нишпорили навколо бранців. І поступово всі корисні речі, годинник, ножі, блокноти, олівці тощо опинилися в кишеняхкозаків.

Опівдні полонених нагодували хорошим супом, а ввечері вони почали свій марш під посиленою охороною в Креховичі біля Долини, де вони залишалися в привокзальному приміщенні в дуже холодну погоду до полудня другого дня. Приблизно в цей час поруч зі станцією відкрила вогонь австрійська артилерія. Охоронна команда, дуже схвильована, прискорила відправку полонених у вагони. Потім поїзд вирушив через Стрий, Лемберг (Львів) до Бродів і далі в глиб величезної Російської імперії. З Києва транспорт з полоненими був відправлений до Сибіру 9 березня. Командир взводу Karbich (Schildberg), капрал Kasper (Müglitz), піхотинець Pelz (Müglitz), піхотинець Dosedla (Proßnitz), всі з 6/93, піхотинець Englisch (Karlsdorf), піхотинець Schindler (Mähr_Schönberg), обидва з 7/93, були супутниками цієї сумної долі.

Батальйон II/93 досяг Бережниці о 4 годині ранку. Втрати склали: 2 вбитих, 2 поранених, 17 зниклих безвісти. З них 11 осіб потрапили в полон, інші загинули.

Повністю виснажені після надлюдських подвигів, загони тепер відпочивали в північній частині села. Чотири польових вартових в північному напрямку охороняли батальйон. Ескадрон отаборився в південній частині села. Ріттмейстеру Vivenot було наказано в цей день провести розвідку проти Добровлян, Калуша, Підмихайля, Підгірок, Вістової, Мислова, Ріп'янки і Яворівки і встановити зв'язок з сусідніми групами Benigni і Marschall. О 4:45 ранку остаточний звіт про наші дії був відправлений командуванню групи армій через команду патруля. Зважаючи на велике підкріплення, яке привів противник, ми повинні були чекати підтримки і з нашого боку. З хворими, навіть з обмороженими ногами, змучений батальйон лежав на тому ж місці в ранкові години. О 9 годині ранку прибув офіцер зв'язку 10-ї піхотної бригади і повідомив, що група полковника Kaltenborn з 5-ма батальонами, 1-ю батареєю і ескадроном виступили з Богородчан о 7 годині ранку, перебували на марші в Завій і II/93 перебувала під командуванням цієї групи. О 12:45 після полудня ріттмейстер Vivenot передав повідомлення про противника, "залізнична лінія Калуш-Вістова приведена в оборонне положення, ворожа батарея зайняла вогневу позицію на північ від Ріп’янки, ліс кишить стрілками, ворожі патрулі бродили по місцевості навколо Хотіня і Добровлян ".

Батальйон залишався вільним навіть у післяобідні години, які в основному присвячувалися особистій гігієні та відпочинку. О 3 годині дня від 5. LKD. з Ландестрей (Зелений Яр) прийшов наказ, яким зобов'язав II/93 приєднатися до атаки полку на Калуш. Через деякий час це наказ був відмінений. Уже в темряві, в 6:30 вечора полковник Kauser з I.R. 13 прибув в Бережниці з батальйоном і батареєю. Під його командуванням взвод під керівництвом лейтенанта Löl. Kausknecht з 5-ї роти пішов на захист мостів через Лімницу у Хотінь. Він виявив, що ті місця зайняті противником. Після вогневої атаки противник привів підкріплення. Тому взвод зупинився перед рікою і прийняв бій, який тривав в постійних сутичках всю ніч. Козаки, що були в тилу, перехоплювали усіх гінців, залишаючи батальйон в повному невіданні про становище взводу...".


Переглядів: 236 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024