Понеділок, 20.05.2024, 13:39:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Травень » 7 » «Обличчя на світлинах фотосалонів Станиславова» – виставка до Дня міста у Краєзнавчому музеї
13:42:56
«Обличчя на світлинах фотосалонів Станиславова» – виставка до Дня міста у Краєзнавчому музеї

До наших днів дійшло чимало світлин, виконаних станиславівськими фотографами. Обличчя мешканців міста, які дивляться на нас із далекого минулого, вражають і заворожують.

Фотографи працювали не тільки в ательє, але при потребі могли виїхати в помешкання замовника чи на природу. Майстри фотографії дуже турбувалися про якість своїх робіт, адже на кожній фотографії ставився логотип ательє, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Івано-Франківського краєзнавчого музею.

Найдавнішим відомим станиславівським фотографом був Ф. Величко, який працював у місті в другій пол. ХІХ ст. А першим фотоательє в Станиславові ввжається студія родини Едерів, заснована у 1888 р. Також одним із найстаріших у нашому місті є фотоательє «Рембрант», яке з 1909 р. і до наших днів розміщене по вул. Січових Стрільців, 16.

Чи не найвідомішим фотографом Станиславова і всієї Галичини був Юзеф Едер (1830-1903), який розпочав свою кар’єру у Львові. Ю. Едер був учасником та призером багатьох виставок у Львові та Відні. Велике визнання майстрові принесли чудові світлини з видами міст, панорами та пейзажі, а також портрети.

З 1888 р. Едер працював у Станиславові, де відкрив ательє по вул. Сапєжинській, 5 (теп. вул. Незалежності). Пізніше воно переїхало у будинок № 9 на тій же вулиці. 16 вересня 1903 р. Едер помер у Станиславові у віці 73 років. Його роботу продовжили донька Теофіла і син Владислав.

Ще однією знаменитістю старого міста був Тадеуш Артиховський, який працював у Станиславові з 1860-х років до поч. ХХ ст. Він мав фотоательє, яке знаходилось по вул. Сапєжинській, 18 (будинок не зберігся). Фотограф вів активне громадське життя.

Були в Станиславові й фотографи, які прибули з великих міст. По вул. Заболотівській, 6 (теп. вул. Грушевського) знаходилось ательє фотографа Броніслава Рапацького (1846–1926), який працював у Варшаві, мав філію у Львові й нарешті відкрив свій заклад у Станиславові. Він особливо майстерно робив дитячі й сімейні фотографії.

Дуже відомим у Галичині й Буковині був фотограф Лео Розенбах, чиє ательє знаходилось по вул. Третього Мая, 3 (теп. вул. Грушевського). В 1906 р. Розенбах переїхав до Чернівців. Його ательє в Станиславові викупила пані Емілія Обст і назвала власним іменем. Щоб привабити клієнтів до новоствореного ательє «Емілія», власниця прикрасила свій заклад розкішною різьбленою брамою в закопанському стилі. Пані Емілія гідно продовжувала справу свого знаменитого колеги, дбайливо зберегла всі кліше від його фотографій.

У міжвоєнний період у Станиславові працювали фотостудії Едерів по вул. Сапіжинській, 9 (теп. вул. Незалежності), «Емілія» по вул. 3 Мая, 3 (теп. вул. Грушевського), «Рембрант» по вул. Собєського, 20 (теп. вул. Січових Стрільців), Н. Вайхрауха по вул. Каземирівка, 6 ( теп. вул. Гетьмана Мазепи) та інші.

За матеріалами краєзнавиць Олени Бучик та Наталії Храбатин.


Переглядів: 20 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024