Субота, 27.07.2024, 01:50:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 14 » Поблизу Івано-Франківська досі стоїть пам'ятник "загиблим від рук УПА"
17:04:19
Поблизу Івано-Франківська досі стоїть пам'ятник "загиблим від рук УПА"

Пам'ятник, який був одним з елементів пропаганди Радянського Союзу, знайшли поблизу Івано-Франківська у селі Рошнів Тисменицького району. На нього натрапив франківець Андрій Зуєв.

Чоловік переїхав на Прикарпаття з Донецька. Стелу чоловік знайшов під час велосипедної прогулянки з дружиною, пише Фіртка з посиланням на Суспільне.

"Їхали просто дорогою. Дружина побачила, що там якийсь пам’ятник. Я знав, що він там є, але ніколи не заїжджав. Там є здоровезний пам’ятник, обеліск стоїть солдату з відламаною ППШ і декілька меморіальних дощок", - каже Андрій Зуєв.

За словами керівника комунального підприємства "Пам'ять" Василя Тимківа, стела у Рошневі – звичайний пропагандивний пам’ятник, який мав звеличувати Радянський Союз в часи Другої світової війни.

"Цей пам'ятник мав показувати, що населення підтримувало радянську владу, що люди воювали за радянську владу, що вони страждали від вояків УПА чи від українських націоналістів і так далі. У цьому випадку, це не є місцем поховань червоноармійців", - зазначив Василь Тимків.

Додає, що згідно із законом про декомунізацію, цей пам’ятник повинен бути перебудованим.

"Є чудовий приклад у селі Похівка Богородчанського району, де замінили цю пропогандивну стелу на іншу, так би мовити, людяну. Там поставили хрест. Зберігається і пам’ять про тих односельчан, які загинули у війні", - пояснив Василь Тимків.

На стелі є напис: "Односельчанам, що загинули від рук українських націоналістів". Василь Тимків каже, що там стерте ще одне слово – "буржуазних". Щодо прізвищ під написом, то історики та краєзнавці мусять провести дослідження.

Сільський голова Рошнева Богдан Бідочка розповідає, що зараз грошей на будь-які роботи з пам’ятником в сільському бюджеті немає.

"Ми пробували це рішення ухвалити на сесії, але до однієї думки депутати не дійшли. Тому все у такому підвішеному стані. Думаю, що коли буде Тисменицька ОТГ, то тоді буде прийняте остаточне рішення. Скоріш за все, його знесуть", - припустив Богдан Бідочка.

Ця стела - не єдина у Тисменицькому районі, яка підлягає декомунізації. Ще одна така є поблизу села Вільшаниця.


Переглядів: 179 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024