Субота, 27.07.2024, 02:27:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2020 » Серпень » 7 » Ретро-новина: смерть кондитера
21:54:13
Ретро-новина: смерть кондитера

Цукерня Яна Новорольського і Владислава Кровіцького, заснована у 1900 році, довший час була своєрідною візитною карткою кондитерської промисловості Станиславова. Однак у 1910 році Ян Новорольський виїхав до Кракова, тож у закладу залишився тільки один власник – Владислав Кровіцький.

Він був дуже шанованою людиною в місті, обирався депутатом міської ради, довший час був заступником голови Конгрегації польських купців. Мало хто знає, що повне ім’я кондитера звучить так: Владислав Новіна Кровіцький.

Родина Кровіцьких  мала шляхетське коріння і належала до шляхетського герба Новіна, відомого ще з 1293 року. В липні 1938 року у віці 66 років Кровіцький помер, що викликало великий жаль у численних друзів кондитера і прихильників його закладу.

«В похороні цього гідного громадянина взяли участь численні міщани Станиславова, головним чином промисловці та його колеги по цеху і Ремісничій палаті, – зазначала преса. – Від імені міщанства жалобну промову виголосив Миколай Крамарчик, радник Ремісничої палати, підкресливши творчий талант і підприємливість покійного, а також його жертовність у стосунку до місцевого суспільства».

Зазначалося також, що життєвий шлях Кровіцького був непростим, і йому доводилося важко працювати, щоб врешті-решт доробитися до власної фабрики та двох кам’яниць. В останні роки життя справжньою трагедією для Кровіцького стала втрата майже всіх його заощаджень через підступні махінації лихварів.

Пан Крамарчик також висловлював щирі співчуття родині померлого і відзначав, що Владислав Кровіцькийбув добрим колегою та порядним промисловцем.

Газета «Ремісничий огляд» від 17 липня 1938 року

Олена БУЧИК


Переглядів: 227 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024