Субота, 27.07.2024, 01:29:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
Архів новин
Головна » 2013 » Лютий » 15 » Станиславівська автореклама
10:27:22
Станиславівська автореклама
Нині реклама автомобілів — один із найприбутковіших сегментів цього ринку. Варто сказати, що на зорі автоіндустрії виробники та їхні дилери також активно рекламувались. Отже якою була автореклама у пресі довоєнного Станиславова?
Підшивка міської газети «Кур’єр Станиславівський» за один лише 1927 рік має чимало автомобільної реклами. Наприк­лад, у січні тут вийшла замітка, що найближчим часом компанія «Форд» не випускатиме нових моделей авто. Автосалон «Мотор», офіційний представник компанії «Форд» у Станиславові, таким чином спростовував чутки, що американський автовиробник буде робити зміни у будові «найкращого автомобіля Ford, який коли-небудь був вироблений».
«Склад автомобілів» «Мотор», який знаходився на вулиці Сапіжинській (нині — Незалежності), був чи не найактивнішим рекламодавцем місцевої преси. Варто сказати, що тут, крім власне «Фордів» (від легковиків до тракторів Fordson), продавали автомобільні шини з Британії марки Dunlop та підшипники з Німеччини від Fichtel & Sachs.
Керівники фордівського представництва вигадували різноманітні інформаційні приводи, аби привернути до себе клієнтуру. Так, у тому ж «Кур’єрі Станиславівському» є оголошення про безкоштовні курси водіння на тракторах Fordson. До триденного курсу входили як теоретичні, так і практичні заняття. Звісно ж, за логікою, водії за своїми тракторами мали б звернутися саме до «Мотору».
У Станиславові рекламувалися автодилери й інших міст. Так, львівський салон «Пілот» пропонував купити в себе автомобілі «Рено». Їх характеризували як «надзвичайно міцні та шикарні, побудовані спеціально для поганих доріг» — як бачимо, якість доріг за сто років на Прикарпатті мало змінилася. Тут же можна було закупити колеса, бензин, мастила та запчастини.
Вантажні автомобілі світової марки «International» рекламував у Станиславові варшавський салон «Авто-Трактор». Крім вантажівок, власники магазину пропонували й автобуси «на дуже вигідних умовах оплати». Рекламний блок цього салону з обох боків підсилили велетенськими знаками оклику — певно, аби краще кидався в очі читачам.
«Найміцніші та найменш ковзкі — це новий тип шини Michelin», — проголошувала рек­лама у міській пресі. Вже тоді тут красувалися одразу три Бібендуми — надувні чоловічки, мовби складені зі стопки шин різних діаметрів, які нині асоціюються з цим французьким виробником автогуми. Покришки Michelin у Станиславові продавали на тій же Сапіжинській, навпроти фордівського салону «Мотор».
Згодом власник того магазину, Ян Івлієв, вирішив розширити коло своєї діяльності. У грудні 1927 року він відкрив «школу шоферську». «Кур’єр Станиславівський» тоді писав: «Брак такої установи давно відчувався у нашому місті, її відкриття має велику потребу, тож воно зустріло загальне схвалення». Івлієв, не гаючи часу, розпочав рекламну кампанію своєї школи, і тут до Станиславова набігли конкуренти — у пресі з’явилися одразу дві реклами водійських курсів пана Хубіцького у Кракові.
Нарешті, у кінці 1927 року городянам пропонували «акумулятори світової слави для радіо, автомобілів, світла з найкращих матеріалів, вироблені Польським товариством акумуляторним». Придбати їх можна було у Львові та Кракові, при чому буклети з цінами покупцям могли вислати «задарма».
Як бачимо, вже у ті часи нав­коло водіїв формувалася ціла індустрія. У середині 1920‑х в одному Станиславові налічувалося вже майже 200 авто та мотоциклів. Курсували постійні міжміські рейси омнібусів та авто-люксів, існувала навіть корпорація власників автобусів і таксі. Але то вже теми для наступних статей.
Микола Волков

Переглядів: 552 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024