Понеділок, 20.05.2024, 13:11:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Травень » 9 » В обласному центрі відкрили інтерактивний музей "Місто і зброя"
08:53:19
В обласному центрі відкрили інтерактивний музей "Місто і зброя"

У Франківську в Палаці Потоцьких відкрили цифровий інтерактивний музей “Місто і зброя”. І провели першу екскурсію, пише КУРС.

Музей знаходиться в так званому корпусі Ж, де за радянського часу був офіцерський клуб гарнізонного воєнного госпіталю.

Для музею “Місто і зброя” ревіталізували і відчинили тільки праве крило будівлі. Решту приміщення дороблятимуть, повідомив на відкритті директор КП “Простір інноваційних креацій “Палац” Володимир Гайдар. В приміщенні планують продовжити створювати та поступово відкривати інші музейні зали, як-от присвячені генеалогії Потоцьких, археології, комплексу “Палац-шпиталь” та ін., загалом п’яти напрямків. Всі – цифрові з можливістю інтерактивної взаємодії з експонатами. “Місто і зброя” – один з них.

Музейна експозиція починається просто з коридору – біля вітрини з сувенірами велика мапа Станиславова-Франківська в дереві. На ній зображені межі фортеці і сучасного середмістя. Поруч – рецепція. Тут можна буде придбати квитки і замовити екскурсії. Екскурсоводів, відповідно до концепції музею, одягли у військову уніформу.

Інтерактивна частина експозиції – в наступному коридорі. Сенсорний екран дає змогу прогортати карти, фото і текст і в такий спосіб отримати огляд різних періодів історії міста та більш докладно зупинитися на передумовах створення Станиславівської фортеці й дізнатися про її засновника Андрія Потоцького. Історичні довідки пов’язані з воєнними періодами у житті міста та проілюстровані зброєю тих періодів.

Цифрова часина доповнена експозицією військового одягу – поки що це лише три манекени, одягнені в репліки військових одностроїв, з мушкетами.

Основа зала влаштована так, що мультимедійна ілюстративна частина розгортається на всіх її чотирьох стінах. Для того щоби викликати наступну цифрову розповідь, потрібно скористатися ключем – його вкладають у комірку, і в такий спосіб відбувається взаємодія з експозицією. Ключем є так звана “ідеальна мітка” – відтворена форма Станиславівської фортеці.

В цій залі все про Першу і Другу світові війни. Сенсорні екрани поєднані з інтерактивними вітринами, в яких виставлена зброя. Систематизовані архівні матеріали, історична картографія, кадри з документальної хроніки дозволяють переходити століттями і бачити, як змінювалися кордони держав та зброя. А також дають розуміння, як війни і зброя змінювали місто і містян.

Завершується екскурсія в “білій залі” – тут експозиція про новітню історію, відновлену українську державність і російсько-українську війну. Вона ще доповнюється.

Володимир Гайдар каже, що музей стане локацією для багатьох загальноміських заходів – тематичних зустрічей і клубних дискусій, майстеркласів, конференцій, круглих столів. Акцент хочуть зробити на дитячих інтерактивних програмах.

Музей працюватиме з 10.00 до 17.00 в усі дні тижня, крім понеділка – цей день вихідний.

Вхідний квиток – 50 грн для дорослих і 20 грн для дітей. Учасники АТО, люди з інвалідністю, діти до 5 років – безкоштовно. Екскурсія з групою до 10 людей – 300 грн.

У музеї є туалет. До входу веде пандус.

Музей створений в рамках реалізації проєкту «Назад до наших спільних коренів» за підтримки Європейського Союзу в рамках Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020. Крім закупівлі обладнання й наповнення експозиції музею, програмою були передбачені кошти на виготовлення науково-проєктної документації, на ремонтно-реставраційні роботи та інженерне забезпечення. “Івано-Франківськ – найбільший бенефіціар проєкту”, – зазначив на відкритті виконавчий директор Цезар Гросау.

Ще в 2019 році міська рада Івано-Франківська затвердила проєкт «Назад до наших спільних коренів», який реалізовувало КП «Простір Інноваційних Креацій «Палац» у рамках програми Румунія – Україна 2014–2020. Загальна сума проєкту становила 938 560,00 євро, з яких внесок «Палацу» – 32 767,67 євро (885 000,00 грн).


Переглядів: 16 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024