Неділя, 08.09.2024, 01:33:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Травень » 16 » У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського (м. Коломия) відбулася музейні літературні читан
08:42:29
У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського (м. Коломия) відбулася музейні літературні читан

«Любіть Україну, любіть своє рідне, хоч воно не дорівнює чужому, але воно своє, старайтесь це рідне піднести до рівня чужих культур. Не міряйте свого рідного французьким метром, а оцінюйте його висоту своїм рідним ліктем, додумайте про те, що коли б ті великі народи, після яких дехто нашу культуру оцінює, жили серед таких злиднів як ми, то хто зна, чи їхня література дорівнювала б сьогоднішній нашій».

Цими словами відомого громадського діяча, військового комісара ЗУНР, адвоката, письменника Андрія Чайковського керувалися організатори музейних літературних читань "Василь Стефаник і Андрій Чайковський: коломийські перетини". Місцева інтелігенція – освітяни, просвітяни, союзянки, музейники і студенти – вшанували пам’ять двох українських геніїв, чий життєвий і творчий шлях мав стосунок до Коломиї. 

Генеральний директор Ярослава Ткачук ознайомила присутніх з передісторією створення меморіальної кімнати Андрія Чайковського в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Пркуття імені Й. Кобринського й відзначила зусилля музейників задля того, щоб заборонена радянською владою постать Чайковського «вийшла з підпілля» і його творчий та науковий доробок став надбанням широкої громадськості. 

Викладач Коломийського інституту Микола Васильчук присвятив свою доповідь темі перетину Андрія Чайковського і Василя Стефаника на місцевих теренах.

Краєзнавець Богдан Волошинський розповів про пошукову роботу, яка передувала 4-томному виданню про феномен А. Чайковського. Одна з розвідок пана Волошинського розкриває зв’язок Чайковського і - несподівано - театру. Серед його заслуг дослідник відзначив, зокрема, впорядкування правового регулювання відносин між засновником театру й колективу, обіймання посади розпорядника фонду порятунку театру тощо.

Модерувала захід кандидатка філологічних наук Галина Волощук.


Переглядів: 32 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024