Субота, 27.07.2024, 05:18:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Серпень » 21 » Відбувся круглий стіл щодо проблематики фундаментів Успенського собору у Галичі - Крилосі
20:52:21
Відбувся круглий стіл щодо проблематики фундаментів Успенського собору у Галичі - Крилосі

19 серпня в Національному заповіднику «Давній Галич» відбувся круглий стіл з питання формування, розвитку та функціонування духовно-культурного центру на території Давнього Галича за участю заступника міністра Міністерства культури України Тамари Вікторівни Мазур, начальника управління охорони культурної спадщини Міністерства культури України Олександра Володимировича Єпіфанова, представників обласної та місцевої влади, народних депутатів, керівництваНаціонального заповідника «Давній Галич», науковців з Києва, Івано-Франківська, Галича, духовенства.

Насамперед, Галицький декан УГКЦ о. Ігор Броновський поблагословив учасників заходу на плідну роботу. Як зазначила заступник міністра Міністерства культури України Тамара Мазур, вона вперше в Галичі і її зачарувала аура давнього міста. А Національний заповідник «Давній Галич» – гарний приклад співпраці між державною і місцевою владою. Наша держава взяла зобов’язання дотримуватись міжнародного законодавства, тож ми повинні зберігати наші пам’ятки, цінити те, що отримали від попередніх поколінь. Наступний 2018-ий рік Указом Президента України Петра Порошенка буде оголошено роком збереження культурної спадщини в Україні, а тому заповідник матиме можливість отримати фінансування для реабілітації, реставрації, музеєфікації пам’яток, зокрема фундаменту Успенського собору ХІІ ст., храму Святого Пантелеймона ХІІ ст., Галицького замку ХVІ–ХVІІ ст.

Генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин розповів про наукові дослідження фундаменту Успенського собору, які свого часу проводили Ярослав Пастернак, Володимир Баран, Юрій Лукомський, Василь Петрик та інші науковці. Однак зараз існують передові технології, які дозволяють детальніше обстежити пам’ятку для того щоб її музеєфікувати. Можливо, для цього потрібно залучити колег з Національних заповідників «Софія Київська», «Києво-Печерська Лавра», зарубіжних фахівців з Польщі, Угорщини. Необхідно також провести наукову конференцію, щоб обговорити наболілі проблеми. Голова Міжнародного благодійного фонду відновлення Галицького Успенського собору Зіновій Шкутяк пообіцяв посприяти науковцям з поїздкою у Краків та Відень, щоб знайти в архівах документи про пам’ятку. Генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська висловила думку, що фундамент Успенського собору повинен стати місцем пам’яті нашого народу.

Начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної держадміністрації Володимир Федорак підкреслив, що всі учасники дискусії мають спільну мету, але різні підходи до її здійснення. А тому треба шукати те спільне, що нас об’єднує. Учасники круглого столу погодились, що насамперед потрібно провести додаткові наукові дослідження на фундаменті Успенського собору з залученням сучасних методів, організувати наукову конференцію та обговорити актуальні питання збереження культурної спадщини, визначити концепцію розвитку та функціонування духовно-культурного центру на території Давнього Галича.

Загалом, як зазначали учасники круглого столу, є велике бажання й енергія людей щось зробити для Галича. І не можна втратити цю енергію. Давній Галич потребує уваги на найвищому рівні, адже, як слушно сказав голова Галицької районної ради Павло Андрусяк, він на кілька століть продовжив історію Русі, визначав західний вектор держави.


Переглядів: 316 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024