Понеділок, 21.04.2025, 07:31:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2025  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2025 » Квітень » 12 » Власники калуського бровара обіцяють зберегти дерев’яний ліфт та відкрити музей пива
13:46:34
Власники калуського бровара обіцяють зберегти дерев’яний ліфт та відкрити музей пива

1565 рік — обґрунтована дата заснування калуської броварні. Саме до неї свого часу звертався Михайло Грушевський. Максимальний показник виробництва був зафіксований 1990 року — мільйон двісті літрів пива. На місці калуського бровара нині будують житловий комплекс, проте власники обіцяють зберегти крафтове виробництво, відкрити ресторан із фісташковим пивом і створити музей у приміщенні історичної солодовні.

Лекція про майже 500-річну історію пивоваріння у Калуші відбулася у Краєзнавчому музеї у середу, 9 квітня. Впродовж години провідний науковий співробітник комунального закладу "Музейно-виставковий центр Калуської мі сякої ради" Іван Тимів показав на слайдах та розповів свої напрацювання, інформують «Вікна».

Лекція, присвячена історії пивоваріння, у Калуші пройшла у місті вперше. Її мета, за словами лектора Івана Тиміва, — висвітлення історії найдавнішої пивоварні у місті, її розвиток, як промислового підприємства часів Шпінделя-Мільштейна-Вайсмана. Також дослідник розповів про пивоваріння радянського часу, його маркетингову та рекламну кампанію.

«Доля підприємства зараз сумнівна — фактично воно виставлене на продаж. Є навіть означена ціна 6 мільйонів доларів. Питання стоїть і про збереження традицій пивоваріння та будівництво житлового комплексу на території заводу, яка складає 3 гектари», — зазначив Іван Тимів.

Збираючи матеріали для виступу, провідний науковий співробітник музейно-виставкового зіткнувся з суперечливими датами заснування калуської пивоварні.

«Вперше фігурує дата 1550 рік. Я зрозумів, що пивовари самі встановлювали вік свого підприємства та промислу. Дивною датою є 1649 рік, бо вона була на пивних етикетках, її рекламували, а документальної бази під неї немає. 1565 рік — обґрунтована дата. Саме до неї свого часу звертався Михайло Грушевський. Є ілюстрації цього року, що відповідають дійсності. Хоча перед нею є 1556 рік. Ця дата має своє обґрунтування і могла б бути першою згадкою про пивоварний промисел у Калуші, але чомусь вона не пішла у рекламу».

Все ж таки 1565 рік — найбільш широко розповсюджена дата заснування броварського промислу в Калуші.

З доповіді Івана Тиміва можна було дізнатися і про понад 200 найменувань цього пінного напою. Найдавніше пиво останньої чверті ХІХ століття темне: як пише на овальній етикетці — «чарне». На верху зображений король Гамбрінус, який і нині присутній і на імпортних етикетках. «Експортове» калуське пиво користувалось попитом в Угорщині, Польщі, та Франції. Не поступалось за якістю чеському, баварському та львівському напою. Калуська броварня мала високу якість пива як слабоалкогольного напитку.

У радянські часи цей промисел продовжував існувати уже в формі Калуського пивзаводу. Одразу після війни у 1944 році броварню відновили, адже вона не була зруйнований. Збереглася електрика, працював дизель і залишилося 12% виробленого пива. Фактично радянський пивзавод відновився дуже швидко, бо мав певну базу.

«У січні 1945 року пивзавод виробляв 100 тисяч декалітрів пива. Один декалітр — це 10 літрів. Ці масштаби почали наростати й показники були дуже великими. У 1949 році пивзавод виробляв уже 249 тисяч гектолітрів. Цей показник зріс до 563 тисяч у 1953 році. Тоді підприємство переживало технічну модернізацію, збільшувалися місткості під закваски, оновлювалася виробнича лінія. Це сприяло збільшенню кількості та покращенню якості напою. Максимальний показник був у 1990 році — мільйон двісті літрів пива».

Далі, за словами історика, виробництво йшло «стрибками», що було пов’язано з нестачею фахівців, технічними проблемами. Не вистачало й власноруч вирощеного солоду, тож його купували в Чехії. В останні роки, за офіційними джерелами, енергомістке обладнання було неефективним, а технологія — застарілою.

Нині історики продовжують опрацьовувати матеріали про калуську броварню XVII- XVIII століття, тому інформація буде оновлюватися.

За словами директора ТОВ «Житловий комплекс Бровар» Анатолія Корнійчука, коли житловий комплекс буде на 50% збудованим, уже має бути реконструйована пивоварня. Як відомо, власники броварні взяли на себе зобов’язання зберегти історичну будівлю солодовні.

«На жаль, з неї зробили стихійне сміттєзвалище: були вибиті вікна і туди просто завозили та скидали сміття. Ми прибрали будівлю та позабивали вікна. Зараз відбувається демонтаж радянських труб, що були колись встановлені. Також здираємо штукатурку. Під час робіт було виявлено цеглу: польську, австрійську, що використовували в перемішку з радянською. Ми її сортуємо і хочемо вкласти у солодовню».

На площі 2500 квадратних метрів має бути мінібровар з виробництвом фісташкового розливного пива, що розташується в приміщенні майбутнього ресторану. А поруч — виробництво крафтового напою з потужністю 75 тисяч пляшок на місяць. Ще в приміщенні солодовні хочуть зробити музей пива.

«На складі зберігаємо близько шести бочок на 45-50 літрів, дві старі вагонетки, млин, колекції етикеток та пляшок. Проводимо демонтаж старого ліфту, що був у солодовні, він був повністю дерев’яним. Хочемо в тому стані залишити, показати, як він працював».

За словами Андрія Корнійчука, останніх сім років калуський завод є збитковим. У таких умовах легше побудувати новий, ніж відновити чинний. На площі 3,4 гектара землі заплановано будівництво житлового кварталу. Частину зароблених коштів планують вкласти у реконструкцію солодовні, створити музей та мініпивоварню.

Ірина АНДРІЇВ, журналістка


Переглядів: 2 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі





Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 25. Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2025