Субота, 27.07.2024, 06:00:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 23 » Знахідка у підземеллі рогатинської церкви
21:54:03
Знахідка у підземеллі рогатинської церкви
У церкві Різдва Пресвятої Богородиці в Рогатині, 800-річчя заснування якої відзначатимуть невдовзі — 21 вересня, в останні місяці проводять ремонтно-реставраційні роботи. Внаслідок цього згодом внутрішня частина храму: вівтар, нава, притвор, місце для церковного хору докорінно змінить свій вигляд. Ремонтники не обходять і підвали й тунелі. Як повідомив рогатинський краєзнавець Михайло Воробець, у підземеллі церкви працівники виявили надмогильну кам'яну плиту, на якій зберігся старослов'янський текст. Її вік  — 407 років. Дослівний переклад тексту на плиті українською мовою зробила кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу рукописів Львівської національної наукової бібліотеки ім. В. Стефаника Марія Кольбух: «В рік від створення світу 7112 і від Різдва Христового 1605 упокоївся благочестивий і богобоязливий раб Божий Іоан Перебігайло. Боже, дай йому вічну пам'ять».
На думку багатьох дослідників, інколи поховання здійснювали у підземеллях церкви або поруч з храмом. Такої чести удостоювалися асесори міста, меценати, голови церковних комітетів, сеньйори Ставропігійського Братства, тобто ті, хто залишив після себе вагомий слід в історії церкви. Серед активних діячів був голова церковного братства храму Різдва Пресвятої Богородиці Іоан Перебігайло. Він помер у 1605 році і був із великими почестями похований тут, у підземеллі.
У жовтні 1596 року, як відомо, було проголошено Берестейську церковну унію, після чого парафія рогатинської церкви Різдва Пресвятої Богородиці стала греко-католицькою. Отож Іоан Перебігайло ще дев'ять років після того вірою і правдою служив цьому храмові.

Переглядів: 747 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024