Понеділок, 29.04.2024, 22:34:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 181 182 183 184 185 ... 275 276 »

1 квітня, у Всесвітній день сміху, в Івано-Франківську в обласному Музеї визвольної боротьби ім. Степана Бандери відкрили виставку гуморесок та коміксів 40-50-х років ХХ століття. Виявляється, повстанці ОУН і УПА воювали не лише зброєю, а й словом. Почуття гумору допомагало їм виживати в екстремальних умовах. Для українських вояків жарти стали міцною пропагандистською зброєю. повстанців, які відважно борються за правду й таки перемагають сили зла, неабияк пробуджували в українців патріотизм у ті далекі роки. Так, у 1941 році уряд УРСР у листівках закликав повстанців Західної України здавалися без зброї. У відповідь червоноармійці отримали карикатуру: на ній український селянин вішає це послання у вбиральні.

На стендах музею – близько десяти вирізок із сатири ... Читати далі »

Переглядів: 448 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

Музей «Калуська в’язниця» офіційно оформив документи. Договір оренди приміщення буде підписано найближчими днями, повідомив директор історико-просвітницького товариства «Меморіал» Богдан Яневич. Тепер музей має змогу проводити найрізноманітніші акції, презентації та історичні реконструкції. 4 квітня було представлено виставку «Шевченко у національно-визвольній боротьбі українського народу». Її було проведено у приміщенні Центру технічної творчості учнівської молоді зустрічаються директор музейно-виставкового центру Уляна Паньо та голова історико-просвітницького товариства «Меморіал» Богдан Яневич. Проводять гостей до підвального приміщення. Серед гостей — заступник начальника управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради Леся Піцик, керівник виставкової зали Галина Турчик, вчителі та учні, які займают ... Читати далі »

Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує відвідати виставку «Герої не вмирають!», присвячену вшануванню пам'яті героїв Небесної Сотні. На виставці представлені живописні роботи Романа Бончука, автора найбільшого в Україні полотна-хроніки про історію держави. 
Серед робіт – портрети героїв Майдану, а також велика робота – ікона-триптих «Небесна Сотня». На її написання автор отримав кардинальське благословення. Картина-ікона написана на дереві олійними та акриловими фарбами, має вигляд Небесних воріт. В центральній частині – 78 зменшених портретів Героїв Майдану. Саме стільки загиблих було на момент написання роботи. Особисто автор не був знайомий з героями, хоч і неодноразово був на Майдані. У планах автора виставки - амбітний проект «Діарама Майдану».
Відкриття виставки відбудеться 4 квітня 2014 ... Читати далі »

Переглядів: 432 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

У  квітні минає 65 років з часу загибелі в селищі Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області командира УПА-Захід Василя Сидора. І хоч таємницею залишаються як точна дата, так й деталі загибелі командира, бо такі сумні реалії військової історії армії без держави, якою була Українська Повстанська Армія від свого зародження й до останнього пострілу, однак є достатньо доказів щодо того, що саме ця місцевість стала місцем його спочинку. А щодо дати загибелі, то існує  дві версії – 14  або ж 17 квітня, рік загибелі беззаперечно 1949.

Починаючи від тверджень тодішнього їздового та лісоруба місцевого ліспромгоспу й карти місцевості, знайденої в кишені керівника крайового проводу ОУН-УПА Дениса, й завершуючи донесенням Станіславського ... Читати далі »

Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 03.04.2014

З нагоди 120-річчя від дня народження Дмитра Чижевського, українського культуролога та філософа, працівники відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.Франка організували книжково-ілюстративну виставку-портрет під назвою «Галерея слави України: Дмитро Чижевський».
Д. Чижевський - зірка світової славістики, постать, якою пишалася б кожна цивілізована нація... Тому повернення Чижевського сьогодні - справа реабілітації нашої національної гідності, cправа відновлення заслуженого престижу української духовної культури.
М. Попович, О. Забужко, Ю. Прилюк      

Серед багатющої наукової та культурної спадщини українського народу одним із найбільш недослідж ... Читати далі »

Переглядів: 824 | Долучив: Dnister | Дата: 03.04.2014

3 квітня о 16 годині в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбудеться презентація нового видання із серії «Моє місто» – книги Зеновія Федунківа «Станиславів на давніх мапах та планах». Запрошуємо всіх бажаючих!

Автор книги – історик Зеновій Федунків, відомий своїми роботами про герби Івано-Франківська та прикарпатські фортеці. Гортаючи книгу, читач може побачити, як змінювалися межі міста протягом кількох епох. Найдавніша мапа створена військовим інженером Гійомом де Бопланом і надрукована у 1662 році. На ній Станиславова ще немає, втім добре видно місцевість між двома Бистрицями та нав­колишні села. Завершує видання план Станиславова (1941 рік), який видали у Берліні за кілька місяців перед нападом німці ... Читати далі »

Переглядів: 522 | Долучив: Dnister | Дата: 03.04.2014

Її видав відомий галицький видавець Якуб Оренштайн, власник видавництва „Галицька накладня” у найпопулярнішій книжковій серії „Загальна бібліотека”. Повість ілюстрував художник Ярослав Пстрак, уродженець селища Гвіздець. Він помістив у гоголівський шедевр шість жанрових картинок. Після виходу книжки у продажі з’явилися 16 поштових листівок з цієї тематики.
Микола Гоголь був дуже популярним письменником в Галичині. Через десять років у цьому ж видавництві Якуба Оренштайна вийшов буклет поштових листівок до оповідань Миколи Гоголя – „Майська ніч”, „Сорочинський ярмарок”, „Страшна помста”, „Ніч перед Різдвом”, „Зачароване місце” художників Михайла Клодта, Гаврила Кондратенка, Миколи Загорського, Михайла Зощенка.    

... Читати далі »

Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014

Після інтронізації нового правлячого архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ єпископа Василія івасюка в катедральному соборі Преображення Христового міста Коломиї відбулося відкриття виставки сакрального мистецтва «Відкуплення», яка стала початком заснування музею ікони в Коломиї.
У відкритті виставки взяв участь глава УГКЦ блаженніший Святослав, який привітав присутніх з важливою мистецькою подією та благословив її.
Понад 100 пам’яток ікономалярства, дерев’яної скульптурної пластики та ручних літургійних хрестів стали доступними для широкого загалу. Після того, як їх у минулому  перестали використовувати у літургійно-обрядовому вжитку в храмах, чимала кількість із них перебувала у несприятливих, а деколи і загрозливих для них умовах. Потрапивши до колекції правлячого архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Миколая Сімкайла (1952& ... Читати далі »

Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014

28 березня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася презентація біографічного довідника краєзнавця Романа Діди „Вони народилися в Івано-Франківську (Станиславові, Станіславі)”.
Відкрила презентацію книги, присвяченої славним уродженцям обласного центру, одна з її героїнь - ведуча заходу Лілія Борисевич, відомий педагог, заслужений працівник культури України. Вона тепло розповіла про феномен рідного міста - Івано-Франківська, яке дало світу чимало талановитих людей. Власне, про багатьох з них, в результаті довготривалих досліджень, і йдеться у новій праці Романа Діди.
У своєму виступі автор поділився історією написання книги, метою якої є ознайомлення читачів з яскравими особистостями, що в різні роки з'явилися на світ у місті між двома Бистрицями. Адже, як зауважив дослідник, історія міста цікава не лише своїми соціально-політични ... Читати далі »

Переглядів: 419 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014

Під революцію в Івано-Франківську хочуть спробувати навести порядок в охороні культурної спадщини. Оскільки проблема часто була персоніфікована – у керівнику відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи ОДА Андрієві Давидюку, то почали з того, що попросили його піти з посади. Майже два тижні тому він написав заяву та перевівся на нижчу посаду в управлінні культури. А що ж далі?

Чорний бардак
Депутат облради (майже заступник голови ОДА, бо наразі проходить спецперевірку) Сергій Адамович вою­вав з Давидюком останні три роки. «Відколи я став депутатом, то й почав писати депутатські звернення і запити на цю тему, – каже Адамович. – Адже пам’ятки руйнувалися й нічого не робилося. Видавалися дозволи на руйнацію, а ті пам& ... Читати далі »

Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014

До травня 2015 року на Івано-Франківщині планують відкрити унікальний в Україні спортивний музей, що охопить період від Олімпійських ігор Стародавньої Греції до сучасних здобутків прикарпатських спортсменів.
Таку ціль поставив перед собою директор Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України Любомир Пасічняк. А приурочити таку подію планує до 75-річчя створення навчального закладу, який відчинив свої двері 7 червня 1940 року під назвою Станіславський технікум фізичної культури.

Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014

Тривале співжиття українців зі степовими тюркськими народами навчило бачити у них не так чужинців, як союзників. Про давні зв’язки жителів Галичини зі степовиками свідчить навіть топоніміка — з переселенцями зі степів пов’язують, зокрема, села Печеніжин і Татарів на Івано-Франківщині. Ще більше на Прикарпатті є поселень, які хоч і не містять у своїй назві вказівок на чужинське походження, однак мають славу «татарських». Скажімо, до таких зараховують села Княжолуку — в Долинському районі, Пасічну — в Надвірнянському районі, Серафинці — на Городенківщині тощо. А в селі Тисові Болехівської міськради жителів присілка Пирчова віддавна називають «тисівськими татарами»: багато з них справді мають азіатські риси і на таке прізвисько  зовсім не ображаються.
Дослідники вважають, що татари на Галичину прибували в різний ... Читати далі »

Переглядів: 625 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014

Охорона  пам’яток архітектури стала однією з найактуальніших проблем сьогодення, але стан їх збереження викликає занепокоєння  не лише з боку науковців. Адже містобудівний розвиток населених  пунктів, художньо-естетичне виховання суспільства неможливі без включення історико-архітектурної спадщини у сучасне життя, надання до неї доступу широким верствам населення.

До об’єктів культурної спадщини Національного заповідника «Давній Галич», що мають велику історико-архітектурну цінність, належать монастирські комплекси, які у свій час були осередками наукового, духовного та культурного життя краю. Галичина опинилася в межах єдиної Польсько-Литовської держави внаслідок подій, пов’язаних з Кревською унією 1385 р. та Городельськ ... Читати далі »

Переглядів: 1191 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2014

Легко тлумачити назву вулиці, якщо вона носить ім’я усім відомої особистості. А що робити, коли «прототип» – герой локального масштабу, та ще й позаминулої епохи? Наприклад, що грандіозного зробив оцей Майзельс, аби потрапити на вуличні вказівники? У таких випадках краєзнавцям доводиться добре попрацювати.
Доб-Беруш Майзельс (1798-1870) служив краківським, пізніше варшавським рабином. Під час антиросійських заворушень він встав на бік поляків, за що був заарештований і висланий з Варшави.
Майзельса – це не перша назва вулиці. У першій чверті ХVIII століття Юзеф Потоцький примусово переселив єврейську громаду з північної до південної частини Станиславова. На фортечному бастіоні незабаром постала синагога, а біля неї проходила вулиця Тильна (або Нижча) Жидівська. Від 1870-х вона фігурує як Майзельса. Аби не морочити голову читачам, одразу скажем ... Читати далі »

Переглядів: 468 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2014

28 березня о 15 годині в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться презентація біографічного довідника прикарпатського краєзнавця Романа Діди „Вони народилися в Івано-Франківську (Станиславові, Станіславі)”. Будемо раді зустрічі з Вами! 

350-річний день народження Івано-Франківська надихнув прикарпатського краєзнавця Романа Діду зібрати інформацію про відомих земляків, а потім віднайдені матеріали видати під однією обкладинкою. На таку роботу у краєзнавця пішло два роки. І ось сьогодні о 15.00 год. в Івано-Франківській обласній універсаль ... Читати далі »

Переглядів: 539 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2014

Хто у місті головний? Міський голова, мер, бургомістр – терміни можуть різнитися, але відповідь очевидна. Проте чомусь у станиславівських хроніках кінця ХVIII – початку ХІХ століть міські очільникі згадуються нечасто. З чого б це? Та, напевно, тому, що бургомістри нічого не вирішували. Ну майже нічого. Натомість абсолютним господарем у місті тоді був староста.

Парад крайсгауптманів
У 1772 році австрійці анексували Галичину. Річ Посполита не чинила спротиву, оскільки австріяки діяли у згоді з Росією та Пруссією, яким теж дістались чималі території.
Окуповані землі охрестили Королівством Галичини і Лодомерії (Лодомерією, або Володимерією називали Волинське князівство). Воно поділялось на округи, які на німецький лад ще називали циркулями або к ... Читати далі »

Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2014

Ікона Матері Божої Станиславівської була відома далеко за межами міста. Молитви перед образом багатьом дарували зцілення від, здавалося, невиліковних хвороб. Особливо вона допомагала жінкам, які страждали на безпліддя. Щасливі мами навіть нарекли цю ікону Ласкавою. Але наша легенда не про це.
Станиславівської. Фото 1937 року
До популяризації образу долучився й Ватикан. І ось що цікаво – усі Папи, які мали стосунок до Ласкавої, носили ім’я Пій (з латині – Благословенний). Дивіться самі.
У 1777 році Папа Пій VI надав іконі повний відпуст* для римо-, греко- та вірменокатоликів, що припадав на 20 жовтня.
У 1870 році Пій ІХ продовжив відпуст до 22 числа включно.
У 1936 році Папа Пій ХІ надав дозвіл на коронацію станиславівської чудотворної ікони.
А тут цікаво, що підписав декрет Державний секретар Святого престолу і Ватикану кардинал Еу ... Читати далі »

Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2014

Через напружену ситуацію в державі більшості з нас доводиться жити у постійному стресі. А всім відомо, що найкращий засіб від нервового перенапруження – це приємні покупки. Принаймні для прекрасної половини людства вони є справжньою панацеєю від усіх стресів. Пропонуємо вам хоч на кілька хвилин забути про тривожне сьогодення і здійснити уявну подорож крамницями старого Станиславова.

Станиславівські крамниці у спогадах очевидця
Найбільше елегантних крамниць було на вулиці Сапєжинській (нині вул. Незалежності). Відомий польський педагог і науковець Ришард Гарайда, що навчався у Станиславові у 30-х роках минулого століття, залишив цікаві спогади про цю вулицю. «Без сумніву, це була найбільш фешенебельна частина ... Читати далі »

Переглядів: 634 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2014

За дві минулі суботи на Яремчанщині згоріли дві церкви. Місцеві мешканці вважають, що це не випадково. Самооборона разом із міліцією патрулюють території населених пунктів. Експерти відпрацьовують версію умисного підпалу.
Рівно через тиждень після пожежі в дерев’яному храмі-пам’ятці в Дорі, з суботи на неділю, на Яремчанщині згоріла друга святиня. Цього разу вогонь знищив каплицю святого Миколая УГКЦ у Татарові. Пожежа виникла глупої ночі – каплиця на території кладовища зайнялася пів на четверту. Вогонь, так само, як і в Дорі, майже повністю знищив будівлю. Цього разу погоріла нова храмова споруда, а не пам’ятка архітектури.
Мешканці Татарова наполягають, що короткого замикання в будівлі храму бути не могло. Адже останнє поховання у церкві було минулого тижня і вся електрика на той час була вимкнена. Причина пожежі з’ясовується, офіційно пові ... Читати далі »

Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2014

Цими днями громада с. Братківців Тисменицького району вшанувала пам’ять  24 молодих братківчан, яких розстріляли німецькі загарбники 70 років тому — 20 березня 1944 року.
Відступаючи, німці з усе більшою жорстокістю залишали свій кривавий слід на українській землі. Починаючи з осені 1943-го в Братківцях майже постійно перебували озброєні молоді партизани-підпільники, які відбували військовий вишкіл. Для них збирали одяг та харчі. Про це знали староста Черніївської волості Павло Шпільчак та заступник волосного старости іван Качур, але не інформували німецьку комендатуру.
Саме в цей час ситуацію в селах Станіславського повіту контролювали ОУН—УПА. На початку 1944 р. через Братківці пролягала повстанська дорога постачання харчів із Галицького, Тлумацького і Тисменицького районів у гори. В березні на території села українські націоналісти застрілили німе ... Читати далі »

Переглядів: 571 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2014

Монахи Студити звертаються до всіх людей доброї волі допомогти у будуванні нового монастирського храму Святого пророка Іллі в с. Дора (Яремча, Івано-Франківська область).
Для цього вже отримано благословення від Правлячого Архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ владики Василія (Івасюка).
“Беручи до уваги різноманітні архітектурно-будівельні вимоги та пасторальні потреби, новий храм, зберігаючи той самий стиль та вигляд, буде збільшений і розміщений у відповідному місці на монастирській території”, - повідомляється у офіційному листі-проханні про збір коштів від монахів Студійського уставу.
Нагадаємо, що 15 березня при загадкових обставинах згорів вказаний монастирський храм. Святиню було зведено на Гуцульщині на поч. XX cт. У часи гонінь відбувалися багаторазові спроби режиму демонтувати храм, а після легалізації УГКЦ він став одним із найважливіш ... Читати далі »

Переглядів: 484 | Долучив: Dnister | Дата: 26.03.2014

Кажуть, що видань, які стосуються Коломиї, є більше, аніж книг про Львів. Вчерговий раз така гіпотеза знайшла своє підтвердження. У неділю у стінах Музею історії міста пройшла презентація книги "Рідномовне жіноче шкільництво у Коломиї (1919-1939)" авторства Марії Гнатюк, голови Союзу українок Коломийщини.
На презентації були присутні громадські діячі, представники влади, друзі та всі, кому небайдужа історія рідного міста. З вуст гостей пролунало багато слів вдячності, а також висока оцінка від науковців.
Книжка вийшла за сприяння численних жертводавців, серед яких – владика Коломийсько-Чернівецької єпархії Василій Івасюк, міський голова Ігор Слюзар, колишній мер Юрій Овчаренко та депутат міськради Ігор Ільчишин.
Видання вийшло друком у твердій палітурці, з численними ілюстраціями. Авторка мала можливість подарувати примірник своєї праці кожному, хто з ... Читати далі »

Переглядів: 467 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2014

У Коломиї у нижній церкві Катедрального собору Преображення Господнього відкрито Музей сакрального мистецтва з колекцій покійного владики Миколая Сімкайла.
Урочисте відкриття відбулося після інтронізації владики Коломийсько-Чернівецької єпархії Василія Івасюка. Про це повідомляє кореспондент «Коломийських ВІСТЕЙ».
Музей поблагословив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Працівники Національного музею Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського провели першу екскурсію для Блаженнішого Святослава. Побував на відкритті й голова Івано-Франківської ОДА Андрій Троценко.
Тут можна побачити старовинні ікони, хрести та різьблені фігури янголів.
Про такий музей покійний владика Миколай Сімкайло завжди мріяв. Унікальну збірку церковного мистецтва владика збирав чи не все своє життя.
«Миколай Сімкайло був великим патріотом рідної землі. Він дбав п ... Читати далі »

Переглядів: 474 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2014

П’ять дерев Івано-Франківська визнані ботанічними пам’ятками природи. Про це розповів директор Департаменту комунального господарства, транспорту та зв’язку Михайло Смушак.
Дві пам’ятки знаходяться на приватній території. Так на вул. Маланюка, 25 росте віковий дуб, а на вул. Княгинин, 44, на території спирто-горілчаного об’єднання, ростуть два дуже рідкісні дерева – буки пурпуролистні.
Ще троє дерев-пам’яток ростуть на території колишніх ЖЕО №№4, 2 і 6.
На території ЖЕО 6 (вул. Гнатюка, 4) росте дуб віковий, на території ЖЕО 2 (вул. Василіанок, 54) росте рідкісне реліктове дерево гінкго дволопатеве. І на території ЖЕО 4 є ботанічна пам’ятка природи – найстаріше дерево міста ... Читати далі »
Переглядів: 467 | Долучив: Dnister | Дата: 23.03.2014

23 березня Володимирові Флису виповнилося б 90 років. Про цього всебічно обдарованого музиканта і талановитого композитора свого часу було написано в музичній літературі багато. А особливо як теоретика музичної культури його вважали першим серед найкращих — це, скажімо, підкреслив у 1968 році навіть чільник Спілки композиторів тодішнього СРСР Т. Хрєнніков. Якби не вроджена скромність і невміння «диригувати ліктями» серед музичної братви, В. Флис неодмінно здобув би звання заслуженого. Його запрошували на викладацьку роботу академічні ВНЗ Ленінграда та Одеси, не переймаючись тим, що квасні патріоти комуністичного режиму навісили на цього чоловіка ярлик «українського буржуазного націоналіста».
Юнак вступив до Львівської консерваторії ім. М. Лисенка одразу після війни — в 1946-му, а вже наступного року й ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Долучив: Dnister | Дата: 23.03.2014

Так депутат обласної ради коломиянин Юрій Романюк відреагував на спалення впродовж місяця двох церков УГКЦ на Яремчанщині.
"Дерев’янні церкви УГКЦ — підпалюють вороги! — твердить Юрій Романюк на своїй сторінці у Facebook. Депутат обласної ради пропонує: 1) організувати в кожному селі (місті) де є дерев’яні церкви цілодобове чергування місцевої варти (мінімум до грудня); 2) пожертвувати кожній церковній громаді всього 2500 грн. на організацію цілодобової зовнішньої відео-зйомки та фіксації (мінімум двома камерами по діагоналі) для відлякування і 100% "вичислення” підпалювачив; 3) після всіх Служб Божих вимикати повністю подачу електроенергії до церкви ззовні (обезточувати об’єкт повністю); 4) керівництву УГКЦ видати відповідний Указ, який би зобов’язував усі парафії у місячний термін змонтувати відеоспостереження, а чергуван ... Читати далі »
Переглядів: 534 | Долучив: Dnister | Дата: 23.03.2014

У неділю, 23 березня, відбудеться презентація книги голови Союзу українок Коломийщини Марії Гнатюк. Назва науково-популярного видання - "Рідномовне жіноче шкільництво в Коломиї (1919-1939 рр.)". У рамках заходу відбудеться виставка відповідних документальних матеріалів. Місце проведення – Музей історії міста. Початок о 13:00 годині.
Переглядів: 497 | Долучив: Dnister | Дата: 23.03.2014

У селі Бистрець Верховинського району, з ініціативи громадських активістів та молоді, демонтували пам’ятник-обеліск, встановлений у 1967 році на честь 50-річчя утворення СРСР.
Багато років стояв цей безликий "штовб”, як його охрестили односельчани, без догляду, правда, напис зберігся: "Борцям за встановлення Радянської влади”, передає ОДТРК «Карпати».
Жителі села запропонували зібрати кошти на виготовлення гідного пам’ятника борцям за волю України. А на місці поваленого обеліска вирішили встановити каплицю Матері Божої. 
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 22.03.2014

Народження деяких вулиць можна передбачити. Як? Ну, наприклад, уважно роздивитися мапу. Наприклад, карту Станиславова 1792 року. Там яскраво проглядається об’їзна дорога, паралельна східному боку фортеці, у напрямку села Заболоття. У ХІХ столітті ця дільниця стане Заболотівським передмістям, а дорога – вулицею Вузькою Заболотівською. Була ще й Широка, тепер Грушевського.
Від 1884 році вулиця називається Камінського. В історії Станиславова було два гідних уваги Камінських. Перший – підстароста Ян Камінський, який відзначився під час турецької облоги міста в 1676 році. Другий – Ігнацій Камінський, знаменитий бургомістр Станиславова 1870-1888 років. Краєзнавці досі сперечаються, кого саме із цих достойників мали на увазі при перейменуванні вулиці. Схиляються таки на користь Яна, бо навряд чи бургомістр н ... Читати далі »
Переглядів: 555 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2014

20 березня, у Коломийському педколеджі пройшла науково-теоретична конференція «Українська видавнича справа в Коломиї: здобутки та перспективи». Ініціаторами проведення стали керівництво педколеджу та міськрайонне товариство «Просвіта» ім. Шевченка. 
Конференцію приурочили до 150-річчя початку української видавничої справи в регіоні та п’ятиріччю книжкової серії «Коломийська бібліотека». 
19 березня 1864 року у Коломиї було започатковане світське українське книговидання, а в 1865 році – газетярство, розповідає голова оргкомітету конференції Валерій Ковтун. Тут упродовж 2-ої пол. ХІХ ст. – поч. ХХІ ст. діяли понад 30-ть українських друкарень та виходило майже 150 найменувань української періодики.  
Переглядів: 483 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2014

20 березня 2014 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги «В огні повстання. УПА на відтинку Чорного Лісу 1943-1945» – упорядники Степан Лесів, Ярослав Коретчук.
У книзі  «В огні повстання УПА на відтинку Чорного Лісу 1943-1945» описано діяльність командира Петра Мельника-«Хмари». Дана праця є своєрідним історичним нарисом про діяльність військової референтури  Станиславівського обласного проводу ОУН в 1943р., формування, вишкіл та діяльність відділів УНС і УПА на теренах Станиславівщини, зокрема, Чорного лісу в 1943-1945 роках. В оригіналі праця складає двісті шістдесят  сторінок.
Праця хронологічно охоплює період від весни 1943р., коли командир «Хмара» був покликан ... Читати далі »
Переглядів: 522 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2014

Кримінальна хроніка радянського Івано-Франківська погано вивчена і ще чекає на свого дослідника. Резонансні злочини минулого так щільно обросли плітками, що відрізнити правду від вимислу дуже важко.
У середині сімдесятих років минулого століття в місті багато говорили про пограбування центральної ощадкаси на вулиці Дзержинського (тепер Мазепи, 14). Воно було особливо зухвалим, загинув охоронець. Вкрали величезну суму грошей.
Далі свідчення суттєво різняться. Старожили кажуть, що гроші зникли безслідно. Єдине, що вдалося знайти, це були порвані обгортки від пачок з купюрами. Їх виявили… у пам’ятнику-танку, що стояв тоді на Пасічній.
А ось ветерани міліції стверджують, що в та ... Читати далі »
Переглядів: 526 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2014

Історики люблять наголошувати, що наше місто було фортецею. Але не дуже афішують, що ця фортеця лише двічі спромоглася на гідну відсіч ворогові. І то – один раз відігнали від стін невеликий загін російських козаків. А переважно місто без проблем займали росіяни, саксонці, шведи чи наймані магнатські угруповання. 
Козаки отамана Барабаша нагоняли страх як на ворогів, так і на мешканців Тисмениці
Правда, всі ці захоплення відбувались на тлі громадянських війн у Речі Посполитій, коли іноземні інтервенти підтримували ту чи іншу сторону.
А справжню звитягу наша фортеця здобула в 1676 році, коли Покуття об’єдналось у боротьбі з турками.
Переглядів: 626 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2014

Мешканець Прикарпаття Василь Микитюк уже понад півстоліття зберігає вдома раритетний "Кобзар", виданий 1908 року в Санкт-Петербурзі.
Свого часу книгу передав йому батько Іван, якому вона дісталася від його батька - Юстина. Василю Микитюку якось пропонували обміняти цю реліквію на корову. Не погодився, бо таке не продається.
74-річний чоловік мешкає в селі Матеївці Коломийського району. А сам родом з сусіднього - Перерова. Саме там у руках свого діда вперше побачив книгу. Батько, щоб не накликати біди на родину, змушений був закопати її в землю. До середини 1950-х років прикарпатськими селами ходили облавники і за зберігання Шевченкового "Кобзаря" чи портрета поета можна було потрапити в Сибір. Через ба ... Читати далі »
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024