Середа, 24.04.2024, 05:52:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 200 201 202 203 204 ... 275 276 »
27 травня 1909 року громадськість Станиславова провела в останню путь композитора Дениса Січинського. Головним розпорядником похорону був приятель і соратник Січинського Євген Якубович – відомий культурний діяч міста, музикант-просвітитель, вчитель і диригент. Прощаючись з товаришем, Якубович не міг знати, що відійде до кращого світу того ж 27-го травня, через півтора десятка років, а місцем останнього спочинку стане чужа йому земля – далека Філадельфія.
 
Станиславів
Народився Євген Якубович в с. Шипинці (сьогодні Кіцманський район Чернівецької області) 5 березня 1856 року. Тут закінчив початкову школу, після якої навчався в Чернівецькій учительській семінарії. Потім пр ... Читати далі »
Переглядів: 868 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1951 рік
Кіно і піонери
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1950 рік
Архітектура
Війна ... Читати далі »
Переглядів: 580 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2013

Літературно-музичний альманах «З могили часу воскресла», приурочений 155-й річниці від дня народження та 85-й річниці з дня смерті першої директорки Українського інституту для дівчат у Перемишлі Марії Примівни, відбувся у селі Лолин Долинського району.
У рамках урочистих заходів відправили поминальну панахиду на могилі Марії Примівни, яка останні роки свого життя проживала в Лолині та знайшла свій спочинок на місцевому цвинтарі. У сільській бібліотеці експонувалася книжкова виставка «З могили часу воскресла». Концерт для мешканців та гостей села презентували аматори сцени. Серед гостей літературно-музичного альманаху «З могили часу воскресла»: голова обласної організації «Союз українок» Уляна Свидюк, голова Болехівської міської організації «Союз українок» Лариса Дармохвал.
Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2013

На засіданні Верховної ради народними депутатами було підтримано ініціативу про відзначення на державному рівні 1115 років з дня заснування міста Галич.
Про це на своїй сторіні у "Фейсбук" написав ініціатор ідеї - обранець від Прикарпаття Роман Чернега.
"Верховна Рада підтримала ініційовану мною постанову про відзначення на державному рівні 1115 років з дня заснування мого рідного міста Галича", - написав у соцмережі нардеп.
Пропонуємо вашій увазі проект Постанови, який передбачає підготовку та відзначення на державному рівні 1115-річчя заснування міста Галича Івано-Франківської області.
Переглядів: 585 | Долучив: Dnister | Дата: 22.05.2013

21 травня 2013 року в Івано-Франківському музеї визвольної боротьби імені С.Бандери проведено регіональну наукову конференцію на тему «Дивізія «Галичина» - історія та персоналії». Захід був присвячений 70-ій річниці з часу створення даної військової формації.
На відкритті конференції з привітальним словом виступили Галина Брицька – головний спеціаліст управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації, Ярослав Коретчук – директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери, Михайло Мулик – голова Івано-Франківської станиці Галицького братства колишніх вояків І-ої УД «Галичина», вдова Дивізійника п. Марта Малкош. У своїх виступах вони поділилися думками щодо проблематики досліджень історії Дивізії; планами відносно святкових заходів до 70-ої річниці утворення Дивізії, які відбуватимуться влі ... Читати далі »
Переглядів: 450 | Долучив: Dnister | Дата: 22.05.2013

18 травня 2013 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася наукова конференція „Духовні корені буття українців” за участю академіка Російської Академії Наук вченого-шумеролога Анатолія Кифішина та презентація книги Любові Саннікової „Розмай – зелений гай”.
  
  ПРОГРАМА
наукової конференції «Духовні корені вічного буття українців»
 І. Порядок виступів:
1. Вступне слово співголови конференції, голови науково-просвітницького товариства «Просвіта-Світовид» Оле ... Читати далі »
Переглядів: 642 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2013

351 рік – як для міста, це зовсім небагато… Є у світі міста, які пам’ятають балачки грецьких філософів і важку ходу римських легіонерів. Є міста гордовиті, які пишаються своєю архітектурою, широчезними площами та помпезними пам’ятниками. Поряд з такими наше місто виглядає молодим, легковажним, інколи навіть іграшковим.
Але чому ж тоді, мандруючи світами, гостро сумуємо за нашою невеличкою "стометрівкою", елегантною сецесією, яку не добили роки будівельного буму, добрим провінційним духом місця, який мешкає в нескладному лабіринті старих вулиць?
Можливо, хтось побачить Івано-Франківськ подібним до інших галицьких міст, але я точно знаю, що це місто – унікальне, бо були в його історії події і люди, якими не може похизуватися жодне інше.
... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2013

Хотілося б, щоб булгаковське «рукописи не горять» поширювалося й на ікони та  скульптури. Вогонь у буквальному розумінні їм не загрожує – мистецькі твори повільно тліють у музейних фондах, страждаючи не так від часу, як від людської байдужості.  Лущиться фарба, дерево тріскає, облітає позолота, оголюючи рани сакральних шедеврів. Не святі ті ікони малювали, але майже святими сьогодні варто вважати тих, хто долучається до їх збереження. Врятувати шедеври може кожен із нас, але наважуються – одиниці.
Не піти у кафе, не придбати чергову «шмотку» чи не викурити пачку цигарок. Цього достатньо, щоби долучитися до порятунку шедевра. Варто один раз зламати у собі хибну думку, що рятування творів мистецтва є прерогативою багатих меценатів. Взявши участь у проекті «Врятуймо скарби разом», в рамках яког ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2013

На кінець 2012 року в області функціонували 24 музеї, з них 4  – у сільській місцевості.
Із загальної кількості музеїв 2 мали статус національного, 4 – обласного значення. У  складі музеїв працювали 15 філій та 41 відділ (сектор).
За профілем музеї розподілилися таким чином: історичні – 10, комплексні та мистецькі – по  5,  літературні – 3 та один художній.
Основні фонди музеїв нараховували 244,2 тис. експонатів, з них 243,4 тис. занесені до державної частини Музейного фонду України, у тому числі 12,7 тис. – до Державного реєстру національного культурного надбання. Науково-допоміжний фонд складав 73,2 тис. експонатів.
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2013

Музей «Давній Галич» - найдавніший музейний заклад Національного заповідника «Давній Галич». Він розташований у Митрополичих палатах (пам’ятці архітектури кінця ХVIІІ - початку ХІХ ст.). Ідея створення музею належить славетному вченому, археологу, професору Львівського університету Ярославу Пастернаку та Митрополиту української греко-католицької церкви Андрею Шептицькому. Останній висловив побажання створити біля фундаментів Успенського собору музей. Археолог Ярослав Пастернак, який 1937 року у каплиці Святого Василія (пам’ятка архітектури XV ст.) зібрав для огляду найцінніші експонати з археологічних розкопок у Крилосі, втілив мрію Владики. Таким чином, каплиця Святого Василія стала першим музеєм історії давнього Галича.
6 червня 1961 р. у приміщенні Митрополичих палат урочисто було відкрито Музей історії давнього Галича, я ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

В історії села Залуква є чимало відомих постатей, до життєпису яких ми свого  часу звертались.  Зокрема, ми повернули залуквянам із забуття імена міністра ЗУНР Івана Мирона, сотника УГА Степана Мацькевича, зібрали інформацію про  священиків Лева  Лаврецького та Ігнатія Мулика, братів Терпеляків, про  учасників бойових дій ОУН-УПА. Сьогоднішня наша розповідь про о. Марка Дирду -  ще одну вагому постать нашої історії, котра, на жаль, є забутою. Навіть укладачі відомої книги «Міста і села Галицького району» (Івано-Франківськ, 2001 р.) не подали згадки про нього, хоча у самому селі про цього душпастиря пам’ятають і  досі.
Марко Дирда (справжнє ім’я Микола) народився 21 грудня 1906 року у с. Залуква. Мати його померла молодою, а батько Пантелеймон одружився вдруге і деяки ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

Музей мистецтв Прикарпаття пропонує шанувальникам провести «Ніч в музеї». Акція присвячена Міжнародному Дню музеїв. Про це повідомив заступник директора Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Тимчук. 
«Буде класична музика, можливість безкоштовно побачити експозицію. Чекаємо на жителів Івано-Франківська, туристів та тих, кому бракує час вдень побачити високе мистецтво», - говорить Михайло Тимчук. За його словами, дрес-код для відвідувачів не обов’язковий. 
Працівники музею обіцяють приємний сюрприз: живі скульптури та вуличне мистецтво у незвичному форматі. «Ніч у музеї» розпочнеться о 21 годині 17 травня. 
Нагадаємо, Міжнародний день музеїв — щорічне свято музейн ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

16 червня у селі Верхній Ясенів (урочище «Запідок») Верховинського району відбудеться традиційне гуцульське народне дійство «Полонинське літо – 2013».
У програмі свята: урочисте вшанування трудівників полонин, запалення полонинської ватри, приготування та частування справжньої полонинської кулеші, святкові полонинські дійства, конкурсний огляд виставкових територій сільських рад та гуцульських дійств, виставка-ярмарок продукції, виробленої на полонинах, святковий концерт за участю мистецьких колективів Верховинщини, гуцульські розваги, розіграш святкової лотереї, народні гуляння.
Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

16 травня у селі Чорний Потік Надвірнянського району вже вдруге відбувся Фестиваль чорнопотіцької писанки, або, як її називають місцеві мешканці «чорнинської». Від імені керівництва області організаторів фестивалю учасників і гостей привітав заступник начальника управлінні культури , національностей та релігій Василь Тимків. Голова Надвірнянської райдержадміністрації Юрій Касіянчук і заступник голови районної ради Іван Степник вручили районні нагороди чорнопотоківіцям, які долучилися до організації та проведення писанкового дійства.
Від імені Громадської організації «Рідне наше село» сусіднього з Чорним Потоком Білих Ослав, від дирекції Білоославської ЗОШ І-ІІІ ступенів організаторам та учасникам Чорнопотіцької писанки побажала «творчого довголіття і примножнення слави про унікальну чорнопотіцьку писанку» Валентина Щербюк.< ... Читати далі »
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

Івано-франківські пластуни шукають героїв. Місцеві скаути формують архів станиславівських довоєнних і міжвоєнних пластунів. Таких було багато, але наступні покоління знають про них все менше. Сімейний фотоальбом чи спогади від рідних. 
Чимало відомостей також зберігають  архіви. Їхній життєпис детально вивчають пластові історики.  Тих, кого світовий провід Пласту визнає гідним,  посмертно нагородять "Залізним Пластовим хрестом".
В Івано-Франківську  чотири родини отримають найвищу  відзнаку. "Залізних пластових хрестів" в Україні не більше трьох десятків. Востаннє урочисту церемонію нагородження провели у Львові.
Хто із станиславівських пластуні ... Читати далі »
Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

«Буду йти до ясного сонця, — з квітками на голові по колючому терню під ногами...» Це слова з листа, який студентка Ярослава Лагодинська, пізніше знана в Галичині як українська письменниця Леся Верховинка, написала 27 березня 1923 року з Відня своїй матері Клавдії Лагодинській у рідне прикарпатське містечко Делятин. Ярослава була наймолодшою з чотирьох дітей (усі — дочки) Миколи Лагодинського, українського патріота, відомого громадсько-політичного діяча, який передчасно помер після поразки ЗУНР, в часи котрої був призначений повітовим комісаром Делятинщини. В канцелярії цього адвоката працював упродовж шести років іван Семанюк, знаний як Марко Черемшина, чия творчість, очевидно, справила значний вплив на формування письменниці Лесі Верховинки. Саме такий псевдонім, за аналогією з Лесею Українкою, прагнучи й собі власну літературну творчість покласти на вівтар служіння рідному народові, взяла для себ ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

Після звільнення Станіслава у 1944 році була створена спеціальна комісія «по розслідуванню звірств німецько-фашистських загарбників». У першу чергу цих звірств зазнало єврейське населення.
У протоколах допитів свідки розповідають про масові розстріли, побиття, знущання. А покази Герша Ароновича Карпена, який працював пекарем, узагалі страшно читати. Він пише: «На території гетто був будинок сиріт, в якому перебували близько 30 діточок. І ось у березні 1943 року приїхали автомашини з німцями, прізвища яких мені невідомі. Увійшовши у будинок, вони почали кидати дітей у мішки, після чого зав’язували їх та кидали у вантажівку. Навантаживши повну машину, їх везли на ріку, що біля млина Гоголя. Там кидали у воду, топили. Коли дитина помирала, її звідти витягували та кидали в яму.
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

Заходи розпочнуться 16 травня о 15:00 годині академією "Музей як сенс життя", присвяченою 140-літтю від дня народження засновника і директора першого Українського Музею в Галичині Володимира Кобринського та презентацією фільму коломийського краєзнавця Василя Нагірного "Коломия. Музей Гуцульщини та Покуття".
Наступного дня відбудеться мистецька акція "Ніч у Музеї", що об’єднає низку цікавих заходів:
- майстер-класи та виставка-ярмарок творів з різних видів народного мистецтва Гуцульщини та Покуття; 
- показ автентичного вбрання зі збірки Національного музею та сучасних моделей, створених на основі народних традицій з колекцій коломийських художникі ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2013

Сьогодні на прес-конференції, присвяченій відкриттю Четвертого Всеукраїнського конкурсу молодих вокалістів імені Ірини Маланюк, секретар журі конкурсу, професор Ганна Карась розповіла про ініціативу, яку запропонують міській владі на гала-концерті конкурсу у неділю, 19 травня. Музиканти прагнуть встановити в Івано-Франківську меморіальну дошку видатній оперній співачці Ірині Маланюк.
З такою пропозицією звернуться до керівництва міста. Меморіальну дошку хочуть розмістити на вул.Грушевського,17, на будинку, у якому народилась Ірина Маланюк.
Ганна Карась розповіла, що після здобуття Україною незалежності Ірина Маланюк гостювала на Батьківщині, зокрема, і в Івано-Франківську. У неї були документи, що підтверджували право власності Ірини на володіння ци ... Читати далі »
Переглядів: 490 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2013

На під’їзді до Торунського перевалу Закарпатської області, неподалік від автомагістралі Долина-Хуст, ще на території ДП «Вигодське лісове господарство», розміщене поховання загиблих вояків у Першій Світовій війні 1914-1918 р.р. Напередодні поминальних травневих днів це місце не залишилося поза людською увагою.
До болю трагічна історія Галичини. Пошматована, покрита ранами наша земля. Загоїлися, затягнулися рани та біль в людській душі озивається навіть через століття. Так, майже сто років минула з часу військових подій на цьому перевалі, лінії фронту, яку назвало місцеве населення Вишкова — «Границя» Російські війська вступили в Західну Україну у вересні 1914 р., а вже весною 1915-го – відбулись на «Границі» кровопролитні бої, в яких схрестили зброю вояки Австро-Угорщини та Російської імперії, що відтворюють дати смерті пол ... Читати далі »
Переглядів: 475 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2013

15 травня 2013 року на цвинтарі Монастирок відбулась панахида пам’яті Андрія Чайковського.
Пом’янути відомого письменника прийшли представники влади району та міста, учнівська молодь та громада Коломийщини.
Андрій Чайковський поставив перед собою завдання посвятити свою творчу працю повістям з  історичної доби рідного народу, задля виховання молодих поколінь у любові до своєї країни, до її історії. І йому це вдалося. Він користувався славою висококваліфікованого юриста, чудового промовця, знавця законів і глибокого психолога. Багато років працював на просвітницькій ниві. Та все ж Коломийщина найшвидше пізнала його як самобутнього письменника.
Андрій Якович Чайковський н ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2013

У неділю, 12 травня ц.р., у лісі між селами Колінці і Гринівці Тлумацького району та с. Чорнолізці Тисменицького району відбувся святковий захід, приурочений 365-ій річниці переходу війська Богдана Хмельницького нашим краєм в часи національно-визвольної війни.
У заході взяли участь сільські голови с. Колінці Василь Яців, с. Гринівці Іван Яців, с. Чорнолізці Григорій П`ятничук, духовенство, громади населених пунктів, молодь.
Біля дуба, який згідно з однією легендою був посаджений козаками гетьмана Б. Хмельницького, а за другою був місцем стоянки війська, відбулося освячення пам’ятного хреста та наведення благоустрою на території (встановлено лавочки, посаджено квіткову алею).
Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2013

Цього тижня своє 10-річчя святкує програма „Вулиця” обласного телебачення „Галичина”. Такий ювілей для „Вулиці” став справді особливим, адже днями творчий колектив програми – Іван Нікітін, Володимир Кукуруза та Михайло Головатий – стали лауреатами премії ім. Івана Франка в галузі журналістики.
Як розповідає генеральний директор ОТБ „Галичина” Ольга Бабій, ця програма розпочалася не стихійно. Автором ідеї є відомий телеоператор Володимир Кукуруза. 
„Ідея здалася не просто перспективною, адже програма, яка була б не лише розважальною, але й пізнавальною, є просто необхідною. У програмі „Вулиця”, на перший погляд, показують звичні вулиці міста, розповідають про видатних людей, які жили тут. Проте у підтексті прочитується інше: що ми робимо, щоб ус ... Читати далі »
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2013

Літературний музей Прикарпаття запрошує відвідати виставку: «Зірка, до якої йду», присвячену 70 – літньому ювілею  о. Романа Паньківа українського письменника, поета, прозаїка, автора сімнадцяти поетичних та прозових збірок, члена НСПУ з 2000 р. 
В експозиції виставки використані матеріали з фондових  колекцій Літературного музею Прикарпаття.
Виставка розпочинає роботу з 14.05.2013 р.
Наша адреса:
м. Івано-Франківськ
вул. Богдана Лепкого, 27
Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 14.05.2013

В історії рідного міста багатьох із нас особливо приваблюють загадки і таємниці. Їх порівняно небагато, адже загалом історія Івано-Франківська ретельно вивчена і добре відома. Проте, незважаючи на копітку працю численних істориків і краєзнавців, у літописі міста все ж залишаються спірні моменти й "білі плями”. Є й цікаві легенди, які приємно хвилюють уяву. З нагоди чергового дня народження міста пригадаймо деякі загадки його історії.


Коли заснований Станіславів?

... Читати далі »

Переглядів: 843 | Долучив: Dnister | Дата: 14.05.2013

Якщо закарпатське село ізу неподалік Хуста статечно величають українською «столицею» лозоплетіння, то село Підбереж  Болехівської міської ради заслужено претендує на статус «столиці» лозоплетіння бойківського. Воно наймолодше в Долинському районі, але знане з діда-прадіда талановитими і працьовитими родами. 
"На початку ХХ століття, крім хліборобів, в селі були ремісники, — розповідає у книжці «Болехів та околиці» народна майстриня-вишивальниця Любов Юрків. — Знані в Підбережі й на всю околицю коваль ілько Микитин з братами. Найкращим будівничим був Федір Гаврилишин, а пошивайком (той, що умів пошивати хати соломою) — Андрій Хром’як. Ткацтвом займалися дві родини. Було кілька шевців. Працювали три водяні млини й тартак. Але найпопулярнішими заняттями були рибальство (підбережців ще з гумором прозивали «бздирками». ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 13.05.2013

Звання «Почесного громадянина міста Львова» присвоїли сотенному УПА Мирославу Симчичу (Кривоносу).
З нагоди 757-річчя Львова у великій сесійній залі Ратуші відбулося урочисте засідання. Цьогоріч за визначний внесок у національне відродження України, активну громадянську та життєву позицію, звання «Почесного громадянина міста Львова» присвоїли Мирославу Симчичу, сотенному УПА.
«Я хочу подякувати міській владі за те, що Львів на сьогоднішній день виглядає українським. Я був в багатьох містах України, і я не відчував себе як в українському місті, таке відчуття було лише у Львові. І це тому, що тут є українська влада.
Мені сьогодні спати не дає наше завтра, яке буде таке, які бу ... Читати далі »
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 13.05.2013

У виставковій залі навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття відкрито унікальну виставку старовинних вишиванок із колекцій Тетяни Фіголь, Марії Турчин та Наталії Синиці. У збірках цих жінок збереглися дуже давні речі, є сорочки, датовані 1810-им, 1905 роками.
Якими рушниками колись накривали великодні кошики,   цікавимося в учасниць виставкиѕ «Колись були невеликі, дуже скромні рушники, але обов’язковим мав бути хрест, найчастіше кошики накривали тканими рушниками. А ще давніше паску до церкви несли в поставнику — в такому довгому рушнику, і несли її окремо, а окремо — м’ясне. Вже пізніше з’явилася традиція складати все в один великий кошик — для всієї родини. А тепер уже маємо величезне розмаїття рушників. У мене вдома на великодньому рушникові вишито гілочку верби і писанку — я вважаю, що ці символи ... Читати далі »
Переглядів: 643 | Долучив: Dnister | Дата: 13.05.2013

Торік 15 екскурсоводів управління зовнішніх економічних зв’язків і туризму обласної державної адміністрації проводили екскурсії Івано-Франківськом. Участь у них взяли понад 400 осіб.
Започатковану у травні минулого року акцію щодо проведення безкоштовних щонедільних екскурсій по місту вирішено продовжити і цього року.
Перша екскурсія запланована на 12 травня. Вона розпочнеться опівдні від регіонального туристично-інформаційного центру, що знаходиться у міській ратуші.
Організатори сподіваються, що це сприятиме розвитку туризму і популяризації нашого міста серед українських та іноземних громадян, пишуть паралелі.
Переглядів: 480 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2013

У Чорному лісі (Тисменицький район) поруч із Меморіальними комплексами загиблим від рук нацистів полякам та євреям, поруч із капличкою Примирення, спорудять Меморіальний комплекс розстріляним українцям під час Другої світової війни. 
Як зазначив голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, «цілком закономірно, що там, у пам’ятному місці, постане ще один Меморіальний комплекс на знак глибокої шани і скорботи сучасників й прийдешніх поколінь за невинно загиблими земляками-українцями». 
У вівторок, 14 травня, о 9.45 закладуть символічний камінь під майбутній Меморіальний комплекс.
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 10.05.2013

Історики та краєзнавці досі не мають остаточної відповіді на два важливих питання — хто й коли заснував наше місто. Існує багато найрізноманітніших версій, припущень і тверджень. То коли ж святкувати День міста, і кому за це дякувати?

Перші згадки
ХІ століття. Найглибше копнув (наголос тут можна ставити як завгодно — Ред.) історію такий собі А.М. Григор’єв — автор економічного путівника «Станіславська область», що побачив світ у 1957 році: «Станіслав — старовинне місто, перші згадки про яке належать до ХІ століття. У місті досі збереглися залишки оборонних валів ХІІ століття, які є цінною історичною ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2013

Багато хто по інерції називає теперішній Парк військових ветеранів Піонерським. Так він називався у радянські часи, і там дійсно приймали у піонери.
Тоді це була урочиста церемонія, до якої ретельно готувались. Обряд ініціації відбувався не десь там у кущах, а на центральній алеї, біля пам’ятника невмирущому вождю Володимиру Леніну. Ця скульптура не відрізнялась мистецькою цінністю та була звичайною штамповкою, які тисячами клепали для безкрайніх просторів СРСР.
Та була у пам’ятника одна цікава особливість. Якщо в інших місцях Івано-Франківська Ленін впевнено стояв на власних ногах, то у Піонерському парку він чомусь спирався на якусь незрозумілу купу. Ця підозріла купка викликала безліч дотепних коментарів, і «піонерського» Леніна місцевий народ на ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2013

Сьогодні у селі Пшеничники Тисменицького району перепоховали рештки приблизно 600 жертв терору НКВС 1939-1941 років. Перепоховання відбулося з ініціативи Івано-Франківської обласної ради і обласного товариства «Меморіал».
Панахиду за невинно убієнними правили митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви Володимир Війтишин, митрополит Української православної церкви Київського Патріархату Іосаф, митрополит Української православної автокефальної церкви Андрій, десятки священиків і монахів.
Нагадаємо, масове поховання у Пшеничниках виявили члени обласного історико-просвітницького товариства «Меморіал» ще в 2011 році. Науковці, які проводили розкопки, розповідали, що тіла жертв були поховані недбало – на глибині від 20 см до 70 см. ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024