Субота, 27.04.2024, 03:39:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 201 202 203 204 205 ... 275 276 »
Торік 15 екскурсоводів управління зовнішніх економічних зв’язків і туризму обласної державної адміністрації проводили екскурсії Івано-Франківськом. Участь у них взяли понад 400 осіб.
Започатковану у травні минулого року акцію щодо проведення безкоштовних щонедільних екскурсій по місту вирішено продовжити і цього року.
Перша екскурсія запланована на 12 травня. Вона розпочнеться опівдні від регіонального туристично-інформаційного центру, що знаходиться у міській ратуші.
Організатори сподіваються, що це сприятиме розвитку туризму і популяризації нашого міста серед українських та іноземних громадян, пишуть паралелі.
Переглядів: 481 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2013

У Чорному лісі (Тисменицький район) поруч із Меморіальними комплексами загиблим від рук нацистів полякам та євреям, поруч із капличкою Примирення, спорудять Меморіальний комплекс розстріляним українцям під час Другої світової війни. 
Як зазначив голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, «цілком закономірно, що там, у пам’ятному місці, постане ще один Меморіальний комплекс на знак глибокої шани і скорботи сучасників й прийдешніх поколінь за невинно загиблими земляками-українцями». 
У вівторок, 14 травня, о 9.45 закладуть символічний камінь під майбутній Меморіальний комплекс.
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 10.05.2013

Історики та краєзнавці досі не мають остаточної відповіді на два важливих питання — хто й коли заснував наше місто. Існує багато найрізноманітніших версій, припущень і тверджень. То коли ж святкувати День міста, і кому за це дякувати?

Перші згадки
ХІ століття. Найглибше копнув (наголос тут можна ставити як завгодно — Ред.) історію такий собі А.М. Григор’єв — автор економічного путівника «Станіславська область», що побачив світ у 1957 році: «Станіслав — старовинне місто, перші згадки про яке належать до ХІ століття. У місті досі збереглися залишки оборонних валів ХІІ століття, які є цінною історичною ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2013

Багато хто по інерції називає теперішній Парк військових ветеранів Піонерським. Так він називався у радянські часи, і там дійсно приймали у піонери.
Тоді це була урочиста церемонія, до якої ретельно готувались. Обряд ініціації відбувався не десь там у кущах, а на центральній алеї, біля пам’ятника невмирущому вождю Володимиру Леніну. Ця скульптура не відрізнялась мистецькою цінністю та була звичайною штамповкою, які тисячами клепали для безкрайніх просторів СРСР.
Та була у пам’ятника одна цікава особливість. Якщо в інших місцях Івано-Франківська Ленін впевнено стояв на власних ногах, то у Піонерському парку він чомусь спирався на якусь незрозумілу купу. Ця підозріла купка викликала безліч дотепних коментарів, і «піонерського» Леніна місцевий народ на ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2013

Сьогодні у селі Пшеничники Тисменицького району перепоховали рештки приблизно 600 жертв терору НКВС 1939-1941 років. Перепоховання відбулося з ініціативи Івано-Франківської обласної ради і обласного товариства «Меморіал».
Панахиду за невинно убієнними правили митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви Володимир Війтишин, митрополит Української православної церкви Київського Патріархату Іосаф, митрополит Української православної автокефальної церкви Андрій, десятки священиків і монахів.
Нагадаємо, масове поховання у Пшеничниках виявили члени обласного історико-просвітницького товариства «Меморіал» ще в 2011 році. Науковці, які проводили розкопки, розповідали, що тіла жертв були поховані недбало – на глибині від 20 см до 70 см. ... Читати далі »
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2013

На думку дослідників, скельний комплекс біля села Бубнище (Івано-Франківська область) був фортецею-замком раннього середньовiччя.
…Безладне нагромадження гiгантських каменiв, якi нагадують дивовижних iстот. Скелі, покраяні глибокими, завжди темними тріщинами, ямами, потаємними ходами та стежками. Ущелини то розширюються, утворюючи печери, то звужуються до маленьких щiлин. Коли вiтер вривається у лабiринти скель, все навколо виповнюється дивними звуками.
З пiвнiчного боку, на пiдступах до основного масиву стоїть самотня скеля – Одинець. Справдi, сам-один цей 30-метровий камiнь стримить iз землi, нiби вартова вежа. Назви iнших скель цього комплексу не менш промовистi – Шуршунчик, Лялька, Броненосець, Колобок, Вiдьма, Тюльпан, Голець i просто Безiмянка. ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 08.05.2013

У селищі Делятин Надвірнянського району відзначають 110-у річницю від дня народження письменниці Лесі Верховинки (Ярослави Лагодинської-Кучковської).
Відбулися заупокійна служба Божа в церкві Пресвятої Богородиці; поминальна панахида на гробниці родини Лагодинських; відкрито меморіальну таблицю на будинку Лагодинських по вул. 26 липня, 247; зараз там презентація в Народному домі книги з творів Лесі Верховинки «До Делятина на крилах мрій» та літературно-музична програма.
Леся Верховинка народилася 1903 року в Делятині у родині відомого адвоката, делегата Віденського парламенту, голови української радикальної партії Миколи Лагодинського. Закінчила Віденський університет, отримала ступінь доктора медицини. Вона автор низки новел про життя гуцулів. Поме ... Читати далі »
Переглядів: 520 | Долучив: Dnister | Дата: 08.05.2013

У 2013 р. розпочнеться третій етап робіт з відбудови довоєнної астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван, в українських Карпатах. За кошти, виділені польським міністерством культури, буде проведено роботи з забезпечення ротонди обсерваторії, а в головному корпусі буде відтворено сходову клітку.
Про це "Вікнам” повідомили у Генеральному Консульстві Республіки Польщі у Львові.
Проект відбудови обсерваторії є складовою частиною концепції створення Міжнародного центру зустрічей академічної молоді в українських Карпатах, яка з 2009 р. користується підтримкою президентів обох країн. Ініціаторами та реалізаторами цієї амбітної ідеї є Варшавський університет та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника в м. Івано-Франківську. Торік, за ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Долучив: Dnister | Дата: 08.05.2013

Історія українського повстанського руху 40—50-х років минулого століття багата на героїзм та самопосвяту, проте не всі загиблі в тому протистоянні окупаційній силі відомі та належно оцінені нині. Одним із незаперечних героїв є і сотенний «Бей».
Ось коротка характеристика «Бея» та його сотні «Хорти» зі спогадів одного з організаторів збройної боротьби на Прикарпатті, справжнього імені якого донедавна не знали навіть науковці, підполковника УПА Степана Фрасуляка — «Хмеля», шефа штабу ВО–4 «Говерла» та члена Крайового військового штабу групи «УПА-Захід». Йому за розпорядженням керівництва підпілля було доручено в 1945—1949 роках на підставі документів писати книжки про УПА.
«В полудневій Калущині (Болехівщина) квартирувала сотня «Хорти». Її сотенним бу ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2013

У 1930-х роках у Станиславові, на Тисменицькому передмісті, мешкали два брати – Юзьо і Стась. Вони займалися дрібними крадіжками, як тепер кажуть, «розводом лохів». Схема була проста, але дієва.
Один із братів, наприклад Юзьо, йшов ранком на вокзал. Там він шукав селянина, який привіз продавати на базар яйця (м’ясо, овочі, будь-що). Юзьо представлявся торговим агентом великого ресторану та пропонував купити харчі за ціною, що значно перевищувала базарну. Селянин, звісно, погоджувався й вони разом йшли до центру. Біля ресторану «Уніон» Юзьо просив почекати та кликав шеф-кухаря. На вулицю виходив солідний добродій у білому халаті. Це був переодягнений брат – Стась.
Зазвичай брати дурили селян біля готелю «Уніон». Поштівка з колекції Зеновія Жеребецько ... Читати далі »
Переглядів: 679 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2013

В івано-франківській ратуші, у рамках проекту «Врятуймо скарби разом», відкрилася нова виставка творів сакрального мистецтва XVIII – XIX століть.
Цього року реставратори Валерій Твердохліб, Орест Кейван і Соломія Сташків-Олійник підготували 12 нових творів із фондів Краєзнавчого музею. Вони унікальні, досі їх ніхто не бачив.
«Для реставрації ми підбирали твори, які знаходилися у критичному стані та підходили за експозицією до наближення великодніх свят, – розповідає реставратор та ініціатор виставки Валерій Твердохліб. – Серед них знаковою є скульп­тура «Воскресіння Христове» одного з представників школи Пінзеля. Скульптура Джозефа Облеттера «Ісус». Також дуже цікава ікона Марії Маргарити Алякок – французької святої, яка ввела у релігійну символіку ... Читати далі »
Переглядів: 548 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2013

З нагоди Дня міста у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка функціонує книжкова виставка-експозиція „Івано-Франківськ у регіональних дослідженнях”.
Івано-Франківськ - місто старовинне і по-сучасному ошатне, яке зберегло свою історію і розбудовується економічно і духовно в умовах незалежної України. Неоціненний внесок у його поступ зробили поляки, вірмени, євреї, німці, росіяни і ще представники близько 80 національних меншин. Без перебільшення, саме мультикультурне і поліконфесійне середовище Станиславова - Станіслава - Івано-Франківська і витворило його таким, яким ми, його жителі, як і залюблені в нього гості, бачимо, сприймаємо, пам'ятаємо. Водночас, саме  сьогоднішній Івано-Франківськ може слугувати прикладом сучасного українського міста, жите ... Читати далі »
Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 02.05.2013

За активну участь у справі науково-освітнього розвитку, відродженні та примноженні історичної пам'яті, культурної спадщини міста, 25 квітня 2013 року Івано-Франківська міська рада присвоїла звання «Почесний Громадянин міста Івано-Франківська» Гавриліву Богдану Михайловичу. 
Народився Богдан Гаврилів 1 грудня 1943 р. в м. Івано-Франківську. З 1969 року після закінчення історичного факультету Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В.Стефаника працює на педагогічній ниві. Б.Гаврилів стояв у витоків створення у 1977 році Народного музею історії освіти Прикарпаття на базі Прикарпатського університету і багато років був його завідувачем. З 1990 р. Богдан Михайлович працює доцентом кафедри історії України Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. У 1996 році захистив кандидат ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 02.05.2013

Адміністрація Івано-Франківського краєзнавчого музею, фонди якого налічують більше 120 тисяч експонатів, в повній мірі відчуваючи покладену на неї відповідальність щодо збереження, реставрації, популяризації та введення в науковий обіг фондових колекцій, зокрема творів релігійного мистецтва, підтримала ідею художника-реставратора музею Валерія Твердохліба, започаткувавши благодійний проект «Врятуймо скарби разом!». Метою даного проекту є залучення широких кіл громадськості області для допомоги в фінансовому забезпеченні реставраційних робіт творів іконопису та скульптури.
Про це поінформував головний художник музею Микола Джичка.
Проект засновано не на порожньому місці. Продовжуючи роботу перших реставраторів збірки музею Миколи Канюса та Олеся Фігол ... Читати далі »
Переглядів: 517 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2013

Писанка – неодмінний атрибут Великоднього кошика. Напередодні свята Пасхи в Національному заповіднику «Давній Галич» відбувся майстер-клас із виготовлення писанок, який провели керівники гуртків Галицької малої академії народних ремесел Зоряна Кружинська, Тетяна Савчук, Марія Онофришин. Працівники заповідника вчилися правильно розмальовувати писанки. Дехто вперше в житті спробував це ремесло і по-дитячому тішився, коли тримав у руках власноруч розмальоване Великоднє яйце. Як підкреслили майстрині, перед тим, як сідати створювати писанку, треба помолитися, а ще необхідною умовою роботи є гарний настрій.
До Великодніх свят у Картинній галереї розгорнута також тематична книжково-ілюстративна виставка «Радіймо всі – ця радість із небес. Христос Воскрес! Воістину Воскрес!», яку підготували бібліотекар Національного заповідника « ... Читати далі »
Переглядів: 562 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2013

Сьогодні в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Йосафата Кобринського, що в Коломиї, відбудеться презентація альбому львівського фотомитця Андрія Кіся під назвою «Сльоза і камінь. Проходи старими цвинтарями Галичини».
Це перше в Україні альбомне видання, присвячене народній меморіальній скульптурі. Андрій Кісь спробував фотографічно подати пластику надмогильних пам’ятників кінця ХІХ і повного періоду ХХ століть. Світлини зафіксовано з понад двадцяти некрополів Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей, зокрема остання представлена некрополями Рогатина та села Чесники Рогатинського району. Автор акцентує увагу на найцікавіших фрагментах і ракурсах, створюючи своєрідну «кінематографічну» структуру книжки. На початку року презентація унікального видання відбулася в Івано-Франківську ... Читати далі »
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2013

У Долинському музеї «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів відбулись майстер-класи з розпису писанок, огляд виставки «Великодня атрибутика», в експозицію якої увійшли писанки майстрів Долинщини, великодніх кошиків, шуткових композицій, а на площі перед музеєм – майстер-клас з лозоплетіння, витинанки писанки, виставка-продаж кошиків.
Кульмінацією заходу став розпис трьох стилізованих великих бойківських писанок, котрі будуть прикрашати місто під час великодніх святкувань. Учасники заходу — учні загальноосвітніх шкіл міста, школи естетичного виховання та молодь. Вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості театру-студії «Талант» водили гаївки та веснянки, додавши мешканцям та гостям міста святкового настрою.
Переглядів: 495 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2013

9 травня Івано-Франківське обласне товариство «Меморіал» планує здійснити перезахоронення осіб,  віднайдених і ексгумованих в селі Пшеничники Тисменицького району. Про це керівництво «Меморіалу» заявило на прес-конференції.
Дату вибрали не випадково, перезахоронення 9 травня має стати нагадуванням суспільству про всі жахіття, які чинила радянська влада на наших землях. У Пшеничниках, за даними «Меморіалу»,  були поховані саме жертви репресій НКВД періоду 39-41 років, пише Репортер.
Поховати останки 640 людей планують у братській могилі, біля дороги Тисмениця – Хом`яківка. Захоронення почнеться о 12 годині.
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2013

29 квітня о 12 годині напередодні світлого свята Великодня відділ літератури і мистецтва обласної універсальної бібліотеки імені І.Франка в рамках проекту „Сузір’я майстрів Прикарпаття” відкриває експозицію творів сакрального мистецтва „Скарбниця духовності родини Тарновецьких”.
Вашими співрозмовниками будуть:
- парох-отець Іван Сас з парафії Вознесіння Господнього Івано-Франківської архієпархії української греко-католицької церкви;
- родина Тарновецьких з села Стримба Надвірнянського району.
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2013

Українському читачеві майже несподівано привідкрився новий літературний материк. Кілька місяців як нарешті вийшла нашою мовою перша книжка великої гуцульської епопеї – «На високій полонині». Її автора називають польським письменником (і так воно, мабуть, є – попри італійське та французьке коріння). Та все ж свою польськомовну верховинську «Іліаду» Станислав Вінценз писав іншою мовою – гуцульським діалектом. А відтак робив автопереклад.
Але в еміграційному українському середовищі Станислава Вінценза (Вінценца), як виявляється, завжди знали добре. Підтвердженням цьому — оця розмова з ним у студії Української служби Радіо Свобода. 1961 рік. Мюнхен.
 
В нашій студії є з нами ... Читати далі »
Переглядів: 579 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2013

На Великдень кожен охочий може подзвонити у церковні дзвони. У цей день, здавалося б, дзвони звучать особливо урочисто, і час, начебто, завмирає, і здається, що надворі — не ХХІ століття, а, принаймні, на 100 років раніше. Хтозна, чи тодішні калуські дзвони звучали так само, але деякі з них, точно, були більшими. Легендарний калуський дзвін "Михаїл" важив 600 кілограмів і був, напевне, одним із найбільших дзвонів, відлитих ливарнями братів Фельчинських. Нині дзвону — вже немає. Але його можна відновити.
Завдання дзвону здавна полягало у скликанні вірних на богослужіння, вираженні торжества церкви та сповіщенні про важливі моменти богослужінь. Крім того, дзвін використовувався і поза літургійними потребами. Ним вказували шлях подорожнім, які заблукали. Дзвоном оповіщали якусь небезпеку чи нещастя. Тому є чимало різновидів дзв ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2013

4 квітня геніальній співачці Квітці Цісик минуло б 60 років. У с. Лісках (біля Коршева на Коломийщині) поховано Марію Цісик — Квітчину бабусю. У цьому селі вцілів столітній будинок старої школи, в якій училися малі Цісики і в якій учителював рідний стрий Квітки Микола Цісик. Нині тут проводять літературно-мистецькі фестивалі імені видатної артистки. Ініціаторами цих дійств виступають обласна організація НСПУ та поет Ярослав Ясінський, райдержадміністрація і районна рада.
Є задум відкрити в старій школі музей Цісиків та спорудити співачці пам’ятник. Для здійснення задуманого оргкомітет розпочав збір коштів. Просимо всіх небайдужих підтримати акцію «Гроші на пам’ятник Квітці Цісик». 
Подаємо банківські ... Читати далі »
Переглядів: 522 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2013

23 квітня 2013 року у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито виставку творів народної художниці України Параски Хоми. Її творчість стала відомою широкому загалу ще в далекому 1968 році, а в 1973 році була належним чином оцінена – мисткиню було прийнято до Спілки художників України, і тільки тепер вона стала знайомою зблизька для галичан та гостей міста.  
На відкритті виставки виступили головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Чемеринський, син майстрині Ярослав Хома та її невістка Стефанія Хома, генеральний директор - науковий керівник НЗ «Давній Галич» Олександр Береговський, завідувач науково-освітнього відділу НЗ «Давній Галич» Богдан Струк. Відкривав захід заступник генерального директора з наукової роботи Семен ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

В Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили виставку великодніх писанок Марії Кіращук з села Космач. В експозиції - понад 50 виробів майстрині і ще 4 писанки вперше демонструє її семирічна учениця.
«Всі мої писанки покриваються спочатку воском. Втім, одні – витравлюються у кислоті або в оцті, інші – покриваються кольорами анілових фарбів. В моїй експозиції понад 50 писанок і ще 4 - вперше написала моя семирічна учениця Суходоляк Вікторія», - говорить Марія Кіращук. 
У центрі її експозиції - писанка, виготовлена з яйця страуса. Майстриня працювала з ним понад 2 тижні, тоді як у роботі з курячими яйцями затрачає не більше одного дня. Орнамент добирає місцевий – грабельки, штерна та обов’язково – хрест. Його наносять, як символ оберегу.  ... Читати далі »
Переглядів: 480 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

Про страшну трагедію місцевих жителів, яка сталася 4 серпня 1943 року в гірському селі Білих Ославах на Надвірнянщині, начебто багато написано. Тоді гарної літньої днини після свята іллі, в пору жнив і других сінокосів, за дві години перед полуднем село осиротіло на сім десятків жителів. Тієї кривавої середи німецькі карателі розстріляли не лише невинних чоловіків, а й жінок та дітей.
Відповідь на запитання, чому сталася білоославська Голгофа, всі друковані джерела вбачають у тому, що її корені ростуть з відомого карпатського рейду партизан-ковпаківців. За спалену радянськими партизанами колону німецьких автомашин в урочищі «Рахів» заплачено кров’ю місцевих селян. Німці це аргументували тим, що розвідка з літака донесла, що на згарищі метушилися люди в цивільному, і, видно, аніскільки не переймалися тим, що таку ж амуніцію м ... Читати далі »
Переглядів: 1313 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

Якщо вірити легендам, то чи не в половині старих кам’яниць середмістя колись були будинки розпусти.
Найпопулярнішими кандидатами у борделі є нинішнє приміщення худграфу на Мазепи, конструктивістські будинки на початку Бельведерської та особняк на Короля Данила, де нещодавно обвалилась фасадна скульптура. Краєзнавці ж запевняють, що то все «пристойні споруди». Насправді жриці кохання працювали в інших місцях.

Зосю воліли всі
За радянщини слово «проституція» асоціювалось або з гнилим Заходом, або з проклятим минулим. Нікому з тодішніх науковців навіть ... Читати далі »
Переглядів: 674 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

У Львові 28 квітня пройде парад «вишиванок» на честь воїнів СС «Галичина». У Калуші дивізійник залишився один. Вперше Василь Наконечний оприлюднив власні спогади.
Калушанин Василь Наконечний був контррозвідником дивізії СС «Галичина», сформованої із українців. Панові Василеві — 88-й рік, але виглядає значно молодшим. Каже, що цьому завдячує військовій виправці.
— Я у дивізію СС «Галичина» пішов молоденьким хлопцем, мені було 18 років. Один мав у дивізії 16 років, він отримав орден. Як годиться, перед набором до війська хлопці проходили медичну комісію. Добровольців було дуже багато, 82 тисячі чоловік. Однак брали не всіх. Якби набрали всіх, то була би у війні дуже серйозна сила… Вимоги були дуже суворі. Ріст — щонайменше 176 с ... Читати далі »
Переглядів: 626 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

В Івано-Франківському архіві зберігається цікаве фото, зроблене у вересні 1954 року якимось Н. Криловим.
Там зображено будинки Станіславської дирекції залізничних перевезень. При чому саме фото цілком нормальне, нічого екстраординарного. А от назва дуже дивна. Російською вона звучить так: «Улица имени Колиева в г. Станиславе».
Серед полум’яних революціонерів і тодішніх офіційних героїв усіх війн людини з таким прізвищем нема. Правда, у ХІХ столітті жив один осетинський поет — Аксо Бесаєвич Колієв. Проте він був священиком, а їх комуністи, м’яко кажучи, не любили…
Відгадка проста — товариш Крилов не знав української мови! Насправді вулиця називалася Колійовою, а фотограф, пев ... Читати далі »
Переглядів: 557 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

Під час ремонту господарського приміщення церкви Святого Архистратига Михаїла була знайдена інвентарна книга церковного майна, яка містить чимало цікавих відомостей із історії церкви.
— При проведенні ремонтно-відновлювальних робіт у господарському приміщенні біля храму, цілком, на мій погляд, випадково, було віднайдено цікаві речі, зокрема, інвентарну книгу церковного і парохіяльного майна. Церковний інвентар списаний року Божого 1927-го парохом Калуша о. Володимиром Тисовcьким. У книзі подано ряд цікавих деталей, які можуть бути доповненням до вже відомої історії храму, — зазначив головний архітектор Калуша Петро Пострильоний. — Отже, історія побудови церкви, зважаючи відомості, викладені Володимиром Тисовським у обліковій книзі, набуває нових акцентів.
Переглядів: 555 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

17 квітня 2013 року в Івано-Франківському міському центрі патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери відбулася урочиста академія, приурочена пам’яті провідного діяча ОУН та УПА Миколи Дмитровича Твердохліба–«Грома» (1911–1954), на тему «Повернення до Чорного лісу». В її ході відбулася зустріч з учасником визвольних змагань, ветераном ОУН та УПА, заступником голови Братства вояків УПА Карпатського краю імені полковника «Грома» Гахом Стефаном Прокоповичем. Він поділився з присутніми спогадами про свою участь в УПА та оунівському підпіллі, зустріч з Миколою Твердохлібом, про роль полковника «Грома» в бою між повстанцями та більшовиками між селами Богрівка та Яблінка Богородчанського району, що відбувся 28 липня 1944 року, а також про обставини загибелі сотенного «Шрама» (Степана Бурдина). Була подана інформація про організаційну структуру Станіславівського тактичного відтинку УПА ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 25.04.2013

Подивіться на відомі, здавалось би, історичні факти та джерела з несподіваного ракурсу – і вам відкриється те, чого ніхто досі не помічав. Наприклад, візантійське походження … Данила Галицького. Cаме це зробив професор Петербурзького університету, доктор історичних наук Олександр Майоров. 22 квітня він виступив із публічною лекцією в Українському Католицькому Університеті.
Данило Романович – один із найвідоміших руських князів; його знають не лише у Львові. Постать європейського масштабу, якій присвячено безліч статтей і наукових розвідок. На його життя припали справді великі випробування. Але якщо аналізувати результати його роботи, то можна поставити під сумнів, чи аж настільки геніальним був цей князь. Єдине, що відрізняє його від інших князів, так це те, що він мав власного літописця, який детально описав все його життя: ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 25.04.2013

З 1984-го щорічно 18 квітня, за рішенням Асамблеї Міжнародного комітету зі збереження пам’яток та історичних місць, проводиться Міжнародний день пам’яток. 
Україна приєдналася до всесвітньої культурної і природної спадщини, представила до ЮНЕСКО свій реєстр пам’яток історії та культури, з яких чимало – міжнародного значення, що є загальним надбанням людства.
Славен і багатий наш обласний центр історико-культурними скарбами – пам’ятками історії та культури. Тут стилі й епохи переплелися воєдино. І ми – нащадки, успадкували від попередніх поколінь справжні шедеври архітектурного зодчества, які роблять наше місто неповторним і напрочуд красивим. 
Переглядів: 621 | Долучив: Dnister | Дата: 25.04.2013

14 квітня відійшов у вічність мій Учитель - професор Олександр Юхимович Карпенко. Наступного дня йому мало виповнитися 92 роки.
Олександр Юхимович Карпенко народився в селі Слобода на Чернігівщині у селянській родині, його родовід був козацьким. Учитель належав до покоління українців, яке пережило страхітливі часи колективізації та Голодомору, масові репресії, лихоліття Другої світової війни та важкі повоєнні роки.
Уже 22 червня 1941 року Олександр Карпенко брав участь у боях на західному кордоні України, а закінчив війну командиром артилерійської батареї. Після війни мій Учитель закінчив Київський педагогічний інститут і факультет міжнародних відносин при Республіканській партійній школі. Він вільно володів англійською і німецькою мовами, міг стати ... Читати далі »
Переглядів: 578 | Долучив: Dnister | Дата: 23.04.2013

Запрошуємо користувачів до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де в рамках циклу „Батьківщини сини незборимі” функціонує книжкова виставка „Дивізія „Галичина”: пам’ять і дослідження”, приурочена 70-річчю з часу її утворення.
В боротьбі українського народу за державну незалежність Галичині неодноразово доводилось відігравати провідну роль. Важко оцінити велич того внеску, який зробили наші краяни в утвердження України як незалежної демократичної держави.
Українська дивізія „Галичина” – це особливе за часів Другої світової війни військове формування у складі німецького війська. Виникло воно як наслідок того соціально-політичного стану, що мав місце в Західній Україні у період ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 23.04.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024