Вівторок, 19.03.2024, 11:37:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 22 » Антін Ульванський
17:52:06
Антін Ульванський
У травні наступного року наше місто святкуватиме 350-річчя від дня свого народження. Найбільшою окрасою кожного міста є його мешканці. Івано-Франківськ багатий відомими постатями – це і лікарі, і художники, і композитори, і вчителі, і письменники...
Хочеться згадати непересічну постать – пана Антіна Ульванського, який жив у нашому місті з 1928 по 1965 рік, працюючи директором гімназії, а потім викладачем, завідувачем кафедри іноземних мов в медичному інституті.
А народився Антін Ульванський у мальовничому селі Стриганці, що на Тернопільщині, в сім’ї вчителя, 28.04.1883 року. Закінчив Золочівську гімназію у 1902 році, потім Львівський університет –лінгвістичний відділ філософського факультету (1907 р.). Перша вчительська посада була в українській гімназії м.Тернополя. Жага до вдосконалення приводить юнака до Віденського університету, який він закінчив у 1918 році. В 1922 році одержав ступінь доктора лінгвістичних наук. З цього часу протягом 23 років працював директором гімназій Львова, Тернополя, Станіслава.
У 1928 році пан Ульванський переїхав до Станіслава, де проживав в будинку №1 на вул. Шевченка до кінця свого життя. З того часу працював директором жіночої гімназії, не стояв осторонь громадського життя міста – активний член «Просвіти», меценат. У 1945 році організовує кафедру іноземних мов при Станіславському медичному інституті, в якому працював по 1959 рік.
Антін Ульванський володів досконало латинською, грецькою та німецькою мовами. За цей час підготував до друку кишеньковий українсько-латинський медичний словник для медиків з короткою граматикою латинської мови, який охоплював 24 000 слів. Зробив переклад українською мовою творів Публія, Корнелія Дацита «Історія». Хоча на той час видати ці твори було з певних причин неможливо.
Пан Ульванський був відданим патріотом України і любив її понад усе. В часи сталінського режиму, коли більшість друзів і знайомих були вислані на Колиму, він відверто заявляв, що Україна – це колонія Росії, робив постійні зауваження проти невірних назв вулиць і найменувань установ та організацій, які, як правило, були російською мовою. Поширював на той час заборонену літературу серед молоді та студентства... Давав читати твори Лепкого, Куліша. В результаті у 1965 році працівниками НКВД був проведений обшук і конфісковано багато цінних видань.
Пан Ульванський виховав двох доньок і сина, мав дві внучки. Дуже любив спілкуватися з молоддю і безкоштовно проводив уроки репетиторства з німецької мови 2-3 рази на тиждень, а дружина готувала обіди на 6-7 студентів і таким чином підтримувала їх матеріальне становище.
Помер Антін Ульванський 25 серпня 1965 року.
Тож пам’ятаймо свого славного земляка, оскільки його пам’ятають його учні, відомі лікарі у нашому місті: Варвара Смолінська, Амалія Сімонович, Людмила і Мирослав Карпінці, Тетяна Фіголь, Йосип Біблюк та Рома Найда-Матюшина.
Західний кур'єр 

Переглядів: 740 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024