Вівторок, 19.03.2024, 06:41:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 14
Мода на постоли повертається. Українці почали частіше носити традиційне гуцульське взуття з телячої шкіри. Близько десяти років у селищі Смодно, що на Косівщині, його виготовленням займається сім'я Гринюків.
Спочатку постолоплетіння було додатковим заробітком для Гринюків. А нині - головне джерело прибутку родини. Адже постоли часто купують, як домашнє взуття, елемент одягу для художніх колективів чи для весілля. А гуцули взагалі, використовують його у щоденному побуті, каже майстриня Галина Гринюк.
Незважаючи на простий дизайн такого взуття, на його виготовлення йде чимало зусиль та часу. Адже теляча шкіра, з якої власноруч виготовляють постоли, доволі тверда. Одну пару - роблять два дні поспіль.
Ціна автентичних постолів, якщо вра ... Читати далі »
Переглядів: 757 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2011

Національний заповідник «Давній Галич» висунув книгу прикарпатського науковця Богдана Тимківа на Шевченківську премію. Монографія «Мистецтво України та діаспори: дереворізьба сакральна й ужиткова» – це плід восьмилітньої праці її автора.
Книга описує історію дереворізьби від давніх часів Київської Русі до сучасності. Також у ній йдеться про специфіку різних етнографічних регіонів України, про меблярство, іконостасну різьбу, виготовлення предметів літургійного та обрядового характеру. Тут представлені українські митці, які творили в діаспорі, а саме: Святослав Гординський, Михайло Черешньовський, Олександр Архипенко, інші.
У книзі, окрім великих святинь України, також можна знайти фрагменти іконостасу церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Одаї, церкви монастиря Матері Божої Знамення, що у се ... Читати далі »
Переглядів: 593 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2011

Сьогодні (14 вересня) в залах Верховинського регіонального історико-краєзнавчого музею Гуцульщини відбудеться презентація-виставка картин членів Національної спілки художників України Романа та Надії Федини (Львівська національна академія мистецтв).
На виставці будуть представлені роботи, темою яких стали чарівність та етнос карпатського краю, багатство колористичного світу Гуцульщини. На цій основі розроблялися жанри пейзажу, побуту, сюжетні картини.
Останні роки подружжя художників перевагу віддали професійному малярству, хоча раніше займались керамікою. Над кожною роботою працюють разом, в чотири руки.
Організували декілька персональних виставок у Львівському палаці мистецтв, брали участь у міжнародних виставках. Творчі роботи з ... Читати далі »
Переглядів: 563 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2011

У селищі Обертин Тлумацького району на Івано-Франківщині на місці скоєння злочину працівники міліції затримали місцевого мешканця, котрий намагався обікрасти шкільний музей.
Пізно ввечері у Тлумацький райвідділ міліції хтось анонімно зателефонував на лінію «102» і повідомив про те, що в приміщенні школи нишпорить невідомий. Першим прибув до місця події дільничний інспектор міліції Сергій Галушка, котрий проживає в цьому селі. Дорогою він зателефонував іншому дільничному Ігорю Дерпаку, відтак офіцери самотужки організували блокування шкільної території. Тим часом прибув наряд міліції з райвідділу. Було встановлено, що невідомий проник всередину приміщення, розбивши вікно.
Надалі у присутності директора школи працівники міліції обстежили усі закутки приміщення і таким чином, як кажуть, застукал ... Читати далі »
Переглядів: 597 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2011

На Прикарпатті існує 29 населених пунктів, які внесені до списку історичних населених місць України. Про це розповів у своєму виступі на дні депутата в Івано-Франківській обласній раді заступник начальника управління культури Василь Тимків.
„Статус історичного населеного міста зобов’язує здійснювати будь-які містобудівельні, архітектурні та ландшафтні перетворення, будівельні, шляхові земляні роботи, реалізація яких може позначитися на стані пам’яток, їх території та зоні охорони, при умові дотримання історико-архітектурних опорних планів історичних населених пунктів.
З метою регулювання забудови та господарської діяльності, яка може позначитися на стані збереження пам’яток культурної спадщини в населених пунктах, занесених до списку історичних, облдержад ... Читати далі »
Переглядів: 591 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024